Οι μάχες ξέσπασαν σε πολλά μέτωπα καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για έναν πόλεμο εθνικής επιβίωσης

Pixabay
Γίνεται σαφές ότι το Ισραήλ θα πρέπει να πολεμήσει τους εχθρούς σε πολλαπλά μέτωπα, και αυτό σημαίνει πως αυτός ο πόλεμος θα μοιάζει πολύ διαφορετικός από ό,τι πολλοί άνθρωποι πίστευαν πως θα ήταν. Εάν οι μάχες μπορούσαν να είχαν περιοριστεί μόνο στο Ισραήλ και τη Χαμάς, θα υπήρχαν ακόμα πολλοί θάνατοι και καταστροφές, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η Χαμάς δεν ταιριάζει με τον Ισραηλινό Στρατό.

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά αν η Χεζμπολάχ, η Συρία, το Ιράν και οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη μπουν στη σύγκρουση, ξαφνικά αυτό γίνεται πόλεμος εθνικής επιβίωσης για το Ισραήλ, και σε ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ πιο πιθανό τα όπλα μαζικής καταστροφής να χρησιμοποιηθούν. Θα πρέπει λοιπόν να μας ανησυχεί βαθιά πως οι μάχες έχουν ξεσπάσει πλέον σε πολλαπλά μέτωπα.

Την Κυριακή, τα στρατεύματα της IDF συγκρούστηκαν με τρομοκράτες της Χαμάς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας:

Οι μαχητές της Χαμάς και οι ισραηλινές δυνάμεις συμμετείχαν σε περιορισμένες συγκρούσεις εντός της Γάζας την Κυριακή, καθώς ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα εν όψει αυτού που ο εκπρόσωπός του περιέγραψε ως το «επόμενο στάδιο» του πολέμου κατά της μαχητικής ομάδας.

Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν δύο ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες και ένα τανκ σε ενέδρα κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς στη Γάζα, αναγκάζοντας τα ισραηλινά στρατεύματα να υποχωρήσουν χωρίς τα οχήματά τους. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως οι δυνάμεις τους επιχειρούσαν εντός της Γάζας κατά τη διάρκεια του επεισοδίου και ανέφεραν ότι ένα άρμα μάχης του Ισραήλ χτύπησε μαχητές που είχαν πυροβολήσει κατά των στρατευμάτων τους.

Το επεισόδιο φάνηκε να είναι μια από τις πρώτες αψιμαχίες μεταξύ των δύο πλευρών στο έδαφος εντός της λωρίδας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μετά τη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους. Στις 13 Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε πως είχε πραγματοποιήσει επιδρομές εντός της Γάζας.

Σύμφωνα με την IDF, αυτή η επιδρομή ήταν μέρος της προετοιμασίας για μια πλήρη χερσαία εισβολή.

Και νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην στιγμή που θα ξεκινήσει αυτή η πλήρης χερσαία εισβολή.

Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί έχουν εκκενώσει περισσότερες πόλεις και χωριά κοντά στα βόρεια σύνορα εν αναμονή ενός πολέμου με τη Χεζμπολάχ:

Την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε πως άλλες 14 πόλεις και χωριά κλήθηκαν να εκκενώσουν, επιπλέον των 28 που είχαν αρχικά διαταχθεί την περασμένη εβδομάδα. «Σύμφωνα με την IDF και το Υπουργείο Άμυνας, οι 14 κοινότητες που προστέθηκαν στη λίστα είναι: Snir, Dan, Beit Hillel, She'ar Yashuv, Hagoshrim, Liman, Matzuva, Eylon, Goren, Gornot HaGalil, Even Menachem, Sasa, Tziv «on και Ramot Naftali», αναφέρουν λεπτομερώς οι Times of Israel.

Η εκκένωση αυτών των περιοχών είναι μια σοφή κίνηση, επειδή οι μάχες κατά μήκος των βόρειων συνόρων απλώς συνεχίζουν να κλιμακώνονται:

Οι φόβοι αυξήθηκαν την Κυριακή πως ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση εν μέσω αυξανόμενων διασυνοριακών επιθέσεων στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ από μαχητές της Χεζμπολάχ στο Λίβανο που υποστηρίζονται από το Ιράν και με την επέκταση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε όλη την περιοχή.

Την Κυριακή, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε βίντεο από μια ιδιαίτερα ανησυχητική επίθεση στους στρατώνες Μπιράνιτ που συνέβη την Παρασκευή:

Το Ισραήλ βλέπει τη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν ως τη σοβαρότερη απειλή του, εκτιμώντας ότι έχει περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους που στοχεύουν το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κονρίκους κατηγόρησε την ομάδα νωρίς την Κυριακή πως «κλιμάκωσε την κατάσταση σταθερά». Είπε ότι οι πρόσφατες διασυνοριακές αψιμαχίες προκάλεσαν απώλειες τόσο σε ισραηλινά στρατεύματα όσο και σε πολίτες, αλλά δεν έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες.

Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε την Κυριακή ένα βίντεο με μια επίθεση όπως είπε την Παρασκευή με στόχο τους στρατώνες Biranit κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, το κέντρο διοίκησης της βόρειας μεραρχίας του ισραηλινού στρατού. Τα πλάνα που κοινοποιήθηκαν από την ομάδα έδειχναν μια επίθεση σε αυτό που περιέγραψε ως συγκέντρωση στρατιωτών.

Η καταπολέμηση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ ταυτόχρονα θα ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά φαίνεται ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να μπλέξει και με τη Συρία.

Το Ιράν στέλνει τεράστιες ποσότητες όπλων και προμηθειών στη Χεζμπολάχ μεταφέροντάς τα στα αεροδρόμια της Συρίας και την Κυριακή ο Ισραηλινός Στρατός βομβάρδισε τα διεθνή αεροδρόμια στη Δαμασκό και στο Χαλέπι για τρίτη φορά μέσα σε δέκα ημέρες:

Η Συρία δήλωσε ότι αναγκάστηκε να κλείσει τα διεθνή αεροδρόμια στη Δαμασκό και στο Χαλέπι λόγω του ισραηλινού πλήγματος. Το υπουργείο Μεταφορών της Συρίας δήλωσε πως οι διάδρομοι προσγείωσης και στα δύο αεροδρόμια υπέστησαν ζημιές από πυραύλους, ένας πολιτικός εργαζόμενος σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολλά πλήγματα στη Συρία από την έναρξη του πολέμου, επικαλούμενος την ανάγκη να αποτραπεί η Χεζμπολάχ και άλλες μαχητικές ομάδες από το να φέρουν όπλα από το Ιράν, το οποίο επίσης υποστηρίζει τη Χαμάς.

Είδαμε επίσης συγκρούσεις απευθείας κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Συρία τις τελευταίες ημέρες, και αναμένω πλήρως μια εντατικοποίηση των μαχών σε αυτήν την περιοχή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έρχεται.

Πάνω από όλα τα άλλα, μάχες έχουν ξεσπάσει και στη Δυτική Όχθη:

Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους εκεί νωρίς την Κυριακή, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας. Δύο σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε τζαμί στην πόλη Τζενίν, το οποίο ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ανήκε στη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ που είχαν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις και σχεδίαζαν άλλη μια.

Μπορεί η IDF να χειριστεί εχθρούς που έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις ταυτόχρονα;

Δε γνωρίζω.

Θα δούμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Αλλά νομίζω πως είναι πολύ πιθανό ότι εάν η Χεζμπολάχ εισέλθει στον πόλεμο, ο αμερικανικός στρατός θα παρέμβει.

Το Σαββατοκύριακο, μάθαμε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει ακόμη περισσότερα μέσα αεράμυνας στην περιοχή:

Οι ΗΠΑ θα στείλουν ένα σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και επιπλέον τάγματα πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το Πεντάγωνο το Σάββατο, ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει σημαντική ποσότητα ναυτικής δύναμης στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, των πλοίων υποστήριξής τους και περίπου 2.000 πεζοναυτών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθούσε να καθυστερήσει μια πλήρη χερσαία εισβολή στη Γάζα για δύο λόγους.

Νούμερο ένα, υπήρχε ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση περισσότερων από τους ομήρους.

Νούμερο δύο, υπήρχε ελπίδα ότι η διπλωματία θα μπορούσε να κρατήσει τη Χεζμπολάχ έξω από τον πόλεμο.

Αλλά τώρα ο χρόνος για συζήτηση τελειώνει και η IDF προετοιμάζεται για μια μεγάλη χερσαία εκστρατεία στη Γάζα.

Μόλις συμβεί αυτό, δε θα υπάρχει γυρισμός, οπότε προετοιμαστείτε για το τι έρχεται στη συνέχεια…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail