Γιατί το Ισραήλ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα;

Freepen.gr - Έχουν προκύψει ορισμένες αναλύσεις σχετικά με τις πιθανότητες ισραηλινής χερσαίας επίθεσης και κατάληψης της Γάζας που μπορεί να εξηγήσουν τον λόγο για την απροθυμία του ισραηλινού στρατού να ξεκινήσει πραγματικά την επιχείρηση.

Η Χαμάς ισχυρίζεται τώρα ότι έχει 40.000 εξοπλισμένους και καλά εκπαιδευμένους μαχητές σε μια πόλη δύο εκατομμυρίων.

Εμπειρικός κανόνας #1: Αν όλα τα άλλα πράγματα είναι ίσα, χρειάζεστε γενικά ένα αριθμητικό πλεονέκτημα 3:1 για να επιτεθείτε με επιτυχία. Ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στη δύναμη πυρός, οι Παλαιστίνιοι είχαν περισσότερο από μια δεκαετία να σκάψουν τις σήραγγες, εκτός από τον αυξανόμενο σωρό των ερειπίων. Όπως θα σας πει οποιοσδήποτε εξοικειωμένος με τη Μάχη του Monte Cassino (ή την πολύ πιο πρόσφατη Μάχη της Μοσούλης), τα ερείπια μπορεί να είναι τόσο καλά για τα στρατεύματα που τα υπερασπίζονται όσο άθικτα κτίρια και θα παρεμποδίσουν την αποτελεσματική χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων. Έτσι, ο ισραηλινός στρατός θα χρειαστεί να συγκεντρώσει περίπου 120.000 στρατιώτες για να νικήσει τη Χαμάς και άλλους και να καταλάβει τη Γάζα.

Δεύτερος εμπειρικός κανόνας: Για να διεξάγετε εντατικές επιχειρήσεις κατά της εξέγερσης, χρειάζεστε μια αναλογία 1:20 προσωπικού ασφαλείας προς τον τοπικό πληθυσμό. Υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη Γάζα, υποδηλώνοντας ότι ένας κατοχικός στρατός 100.000 στρατιωτών θα χρειαστεί μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον για να ηρεμήσει την πόλη και να ξεριζώσει τους αντάρτες - οι οποίοι θα είναι πολλοί, επειδή οι ντόπιοι μισούν τους Ισραηλινούς που τους επιτίθενται.

Η τακτική δύναμη του ισραηλινού στρατού σε καιρό ειρήνης είναι 165.000 στρατιώτες. Ως εκ τούτου, μπορεί εύκολα να φανεί ότι αυτή η αποστολή θα απαιτούσε τον διπλασιασμό της μόνιμης δύναμης των εφεδρειών τηε IDF και τη διατήρησή της εκεί για μια περίοδο ετών, πιθανότατα μετά από μια εξαντλητική αστική μάχη στην οποία θα μπορούσε εύκολα να υποστεί μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι είχε υποστεί στο παρελθόν.

* πληροφορίες defense-arabic.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail