Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
«Φυσικά, η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι ένας πολύ φθηνός τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία με αυτό το καθεστώς δεν αποτελεί απειλή για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε αυτή την υποστήριξη», είπε. «Είναι πολύ προς το συμφέρον μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, γιατί αυτοί πολεμούν αυτόν τον πόλεμο, δεν τον πολεμάμε εμείς».
Απαντώντας στη συγκλονιστική παραδοχή ότι το ΝΑΤΟ βλέπει την Ουκρανία μόνο ως έναν «πολύ φθηνό τρόπο» για να περιορίσει τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στις 5 Οκτωβρίου πως σύντομα στους Ουκρανούς θα «σταματήσουν να τους αρέσει» το πώς τους βλέπει και τους χρησιμοποιεί η Δύση.
«Η Δύση δεν κρύβει την πρόθεσή της να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό και συνεχίζει να χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως φτηνούς στρατιώτες», είπε ο Πεσκόφ σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση της Όλονγκρεν ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία. «Σύντομα, οι Ουκρανοί θα αρχίσουν να ακούν τέτοιες δηλώσεις με διαφορετικό πρίσμα για τον εαυτό τους» και «θα σταματήσουν να τους αρέσουν».
Αναφέροντας τις εξελίξεις «στο εξωτερικό», αναφερόμενη στις ΗΠΑ, η Ollongren είπε ότι είναι «ανησυχητικό και επίσης νομίζω πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανησυχία».
«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι απλώς θα περιμένουμε και θα δούμε πώς θα πάνε οι αμερικανικές εκλογές», είπε προτού τονίσει ότι εάν σταματήσει η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, αυτό θα ήταν «ουσιαστικό».
Η ανησυχία της για την κατάσταση στις ΗΠΑ έρχεται καθώς μια έρευνα του Συμβουλίου του Σικάγο για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις, που δημοσιεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου, διαπίστωσε ότι το 47% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, σημειώνοντας μια πτώση από το 58% τον Ιούλιο του 2022; Η υποστήριξη για την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μειώθηκε από 78% το Μάρτιο του 2022 σε 61% τον Σεπτέμβριο του 2023· και, η υποστήριξη για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία μειώθηκε από 36% το Μάρτιο του 2022 σε 26% το Σεπτέμβριο του 2023.
Σύμφωνα με την έρευνα, «υπήρξε πτώση στην υποστήριξη, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι τόσο η διάρκεια της σύγκρουσης όσο και η έκταση της οικονομικής συνεισφοράς των ΗΠΑ πιθανότατα υπερέβησαν τις αρχικές προσδοκίες των Αμερικανών».
«Οι Αμερικανοί εκφράζουν λιγότερη εμπιστοσύνη τώρα από ό,τι σε προηγούμενες έρευνες πως η Ουκρανία τα πάει καλύτερα από τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Τώρα μόνο το 14 τοις εκατό των Αμερικανών λέει ότι η Ουκρανία έχει το πλεονέκτημα στον πόλεμο, σε σύγκριση με το 26 τοις εκατό το Νοέμβριο του 2022», προστίθεται στην έκθεση του Συμβουλίου Παγκόσμιων Υποθέσεων του Σικάγο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν από καιρό βέβαιος ότι το Κογκρέσο θα συνέχιζε να παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια για υποστήριξη στην Ουκρανία, ακόμη και όταν η κατάσταση γίνεται όλο και πιο τεταμένη σε μια διχασμένη Ουάσιγκτον. Η τελευταία συμφωνία ήταν μόνο για να αποφευχθεί η κατάρρευση της αμερικανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν πρέπει να διαρκέσει πολύ, καθώς έγινε σαφές πόσο απρόβλεπτη μπορεί να είναι η Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις της για να στηρίξει την Ουκρανία καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.
Για να αποφευχθεί η κατάρρευση της κυβέρνησης, στις 30 Σεπτεμβρίου λήφθηκε η απόφαση να αφήσει την Ουκρανία εκτός προϋπολογισμού, αποδεικνύοντας πως η κατάσταση δεν είναι μόνο λεπτή αλλά υπάρχει και μεγάλη πίεση από τους επικριτές της υποστήριξης που έδωσε ο Μπάιντεν στο Κίεβο. Η πρόκληση τώρα, ειδικά για τους Ευρωπαίους, είναι ότι μια πολιτικά πολωμένη Αμερική επεκτείνεται και στην εξωτερική πολιτική.
Παρά όλα τα εγχώρια οικονομικά προβλήματα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαθέτουν τεράστια κεφάλαια στην Ουκρανία. Από το Φεβρουάριο του 2022, το Κίεβο έχει λάβει περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια από την Ουάσιγκτον. Αυτό σημαίνει πως ο «πολύ φθηνός τρόπος» για την καταπολέμηση της Ρωσίας αποδεικνύεται πολύ ακριβός, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της μεγαλύτερης υπερδύναμης του κόσμου σχεδόν έκλεισε.
Η απομάκρυνση του Προέδρου της Βουλής Κέβιν Μακάρθι από το Κογκρέσο των ΗΠΑ επιδεινώνει μόνο την ήδη προβληματική διαδικασία στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία καθώς η αντεπίθεσή της κατά της Ρωσίας συνεχίζεται με ελάχιστες αλλαγές στην πρώτη γραμμή. Αυτό είναι σημαντικό γιατί, χωρίς Πρόεδρο, η Βουλή δεν μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία, θέτοντας σε αμφισβήτηση την στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσιγκτον για το Κίεβο, καθώς θα μπορούσε να περάσει άλλη μια εβδομάδα ή περισσότερο μέχρι να εκλεγεί διάδοχος.
Αν και η Ουκρανία δεν είναι ένας «πολύ φθηνός τρόπος» για το ΝΑΤΟ να πολεμήσει τη Ρωσία, η δήλωση της Ollongren παρέχει μια συναρπαστική εικόνα για το πώς το μπλοκ του Ατλαντικού βλέπει την πολιορκημένη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης - τίποτα περισσότερο από έναν αναλώσιμο πληρεξούσιο οπλισμένο εναντίον της πολύ μεγαλύτερης και ισχυρότερης γειτονικής της χώρας.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr