Πόλεμος Ισραήλ-Γάζας! Εξακολουθείτε να μην καταλαβαίνετε την απαίσια ατζέντα του Μπάιντεν

Η Μέση Ανατολή έχει βυθιστεί σε άλλη μια καταστροφική σύγκρουση, αναδεικνύοντας την εύθραυστη κατάσταση του κόσμου. Στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς, η τρομοκρατική οργάνωση, εξαπέλυσε μια αιφνιδιαστική εισβολή πλήρους κλίμακας στο Ισραήλ, αιχμαλωτίζοντας τις ισραηλινές δυνάμεις σε επιφυλακή. Αυτό οδήγησε σε σημαντικές απώλειες και τραυματισμούς μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ανησυχητικά, οι τρομοκράτες επιτέθηκαν σε στρατιωτικό προσωπικό και απήγαγαν γυναίκες και παιδιά, μεταφέροντάς τα ως ομήρους στην πόλη της Γάζας, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Ως απάντηση σε αυτή την επιθετικότητα, το Ισραήλ κήρυξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκινώντας μια επιχείρηση με το όνομα «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά». Το Ισραήλ εξαπέλυσε γρήγορα πυραυλικές επιθέσεις στη Γάζα, με αποτέλεσμα έναν τρομερό απολογισμό με πάνω από 300 Παλαιστίνιους νεκρούς και περισσότερους από 2000 τραυματίες μέσα σε μια μέρα.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω καθώς το Ισραήλ ξεκίνησε έναν χερσαίο πόλεμο, σηματοδοτώντας την πιο σημαντική στρατιωτική επίθεση από το 1973. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες για πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ και του Ιράν στη σύγκρουση, περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση στην περιοχή.

Πού είναι ο Μπάιντεν: Κάθεται και απολαμβάνει

Εν μέσω αυτών των γεγονότων, παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, τα κράτη της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Ιράν, τάχθηκαν υπέρ της Γάζας.

Είναι αξιοσημείωτο πως η απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του Ισραήλ, καθυστέρησε σημαντικά. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια δήλωση περισσότερες από 10 ώρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, παρά την ιστορική συμμαχία τους με το Ισραήλ, προσθέτοντας ένα στρώμα πολυπλοκότητας στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Και ακόμη και αυτή η δήλωση ήταν αρκετά υποκριτική. Παρά τις παγκόσμιες εκκλήσεις προς το Ισραήλ να αντιμετωπίσει την κρίση, το διαγραφέν tweet της αμερικανικής αποστολής στην Παλαιστίνη προέτρεψε και τις δύο πλευρές να απόσχουν από επιθετικότητα. Αυτή η κίνηση επέτρεψε στη Χαμάς να πραγματοποιήσει τους απαίσιους στόχους της. Ενώ ο κόσμος κάλεσε το Ισραήλ να εξουδετερώσει τη Γάζα. Οι ΗΠΑ απείχαν! Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν. Οι αμφίβολες ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή επηρεάστηκαν από μια δυνητικά διπρόσωπη εξωτερική πολιτική που καθοδηγείται από πολεμικά συμφέροντα ή νεοσυντηρητικούς εγκέφαλους. Τώρα μπορεί κανείς να σκεφτεί, τι θα κερδίσει ο Μπάιντεν αν σύρει το Ισραήλ σε πόλεμο; Λοιπόν, στην πραγματικότητα τα πάντα.

Τι θα πετύχει ο Μπάιντεν από την κρίση;


Η πρόσφατη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη συμμετοχή και τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως όσον αφορά τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ για εξομάλυνση των σχέσεων.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ΗΠΑ για την εξομάλυνση με το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ριάντ επιδιώκει επίσης μια συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα παρόμοια με αυτή του Ιράν ως προϋπόθεση για την ομαλοποίηση με το Ισραήλ.

Παρά αυτές τις απαιτήσεις, οι ενέργειες και οι δηλώσεις του Προέδρου Μπάιντεν συχνά υποδηλώνουν έλλειψη ενθουσιασμού για τη διαδικασία ομαλοποίησης. Δήλωσε ρητά σε συνέντευξή του στο CNN ότι «η ομαλοποίηση Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας δεν είναι στη βάρδια μου».

Η χρονική στιγμή της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Γάζας είναι σημαντική, καθώς συνέβη ακριβώς όταν το Ισραήλ ήταν στα πρόθυρα της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία. Αυτή η σύγκρουση είναι πιθανό να καθυστερήσει τη διαδικασία ομαλοποίησης, δεδομένης της επιρροής των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Σαουδική Αραβία, καθιστώντας απίθανο να υποστηρίξουν την αντεπίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Επιπλέον, το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για μια πυρηνική συμφωνία για να προστατευθεί από απειλές όπως οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν φαίνεται να αγνοήθηκε από τις ΗΠΑ. Η κατάσταση έχει δημιουργήσει αβεβαιότητες σχετικά με το μέλλον των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, καθώς η σύγκρουση έχει περιπλέξει τις προσπάθειες προς την εξομάλυνση.

Κατευνάζοντας το Ιράν: Η συγγένεια Δημοκρατικών-Ιράν επιστρέφει

Η προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι του Ιράν έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Παρά το χάος, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα από τον πόλεμο.

Τώρα, καθώς οι ΗΠΑ επωφελούνται περισσότερο, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, υπάρχει κάποια απόδειξη ότι οι ΗΠΑ είχαν προετοιμαστεί για την κρίση; Πράγματι είχαν.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κρίση, οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε παρασκηνιακή διπλωματία με το Ιράν, με αποτέλεσμα μια άτυπη συμφωνία που διευκολύνθηκε από μεσάζοντες από το Κατάρ και το Ομάν.

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την απελευθέρωση πέντε Ιρανών κρατουμένων με αντάλλαγμα πέντε Αμερικανούς κρατούμενους που κρατούνται στο Ιράν. Επιπλέον, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν αποδεσμεύτηκαν.

Σε αντάλλαγμα, το Ιράν συμφώνησε να παγώσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου στο 60% και επέτρεψε στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να εγκαταστήσει κάμερες σε πολλές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ έκαναν παραχωρήσεις με το να απέχουν από την επιβολή κυρώσεων στις ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου και να επιτρέψουν την αποδέσμευση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων.

Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί μια σημαντική αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Η απουσία επίσημων εγγράφων υπογραμμίζει το μυστικό χαρακτήρα της εμπλεκόμενης διπλωματίας, με τους μεσάζοντες να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διευκόλυνση αυτών των συμφωνιών. 

Τα όπλα για το Χάος: Ήταν όλα προσχεδιασμένα

Αναφορές από το Middle East Monitor υποδεικνύουν επίσης μια ανησυχητική εξέλιξη στη συνεχιζόμενη σύγκρουση: όπλα που προμήθευαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν φέρεται να είχαν φτάσει στα χέρια παλαιστινιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Σύμφωνα με τοπικές παλαιστινιακές πηγές ειδήσεων, Ισραηλινοί στρατιωτικοί επιβεβαίωσαν ότι ορισμένα από αυτά τα όπλα, που προορίζονταν αρχικά για το Αφγανιστάν και άλλα έθνη, κατασχέθηκαν στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια βρήκαν το δρόμο τους προς παλαιστινιακές φατρίες.

Επιπλέον, η Ουκρανία, γνωστή για το εμπόριο όπλων της στη μαύρη αγορά, φέρεται να έχει πουλήσει όπλα που έχουν επίσης καταλήξει στη Χαμάς. Οι συνέπειες είναι ανησυχητικές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την έλλειψη εποπτείας αναφορικά με τη διανομή αυτών των όπλων.

Η σύνδεση αυτών των κουκκίδων υποδηλώνει μια ανησυχητική πιθανότητα: ότι μια σημαντική ποσότητα όπλων που παρασχέθηκε στην Ουκρανία δεν παρακολουθήθηκε κατάλληλα, επιτρέποντας ενδεχομένως την ακούσια χρήση τους στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι δικαιούχοι αυτής της σύγκρουσης φαίνεται να είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Νεοσυντηρητικοί και ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Η επίθεση στο Ισραήλ δεν ήταν απροσδόκητη, ωστόσο το Ισραήλ φαινόταν απροετοίμαστο, υποδηλώνοντας την αποτυχία της διάσημης Μοσάντ. Αυτό ήταν ένα προσχεδιασμένο χάος που ξεκίνησε και τώρα, η Γάζα είναι έτοιμη να θυσιαστεί για άλλη μια φορά για μια καυτή και ασταθή Μέση Ανατολή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail