Τι πραγματικά συνέβη στις 7 Οκτωβρίου;

Προκύπτουν τώρα στοιχεία ότι μέχρι και οι μισοί Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν ήταν μαχητές κι ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για ορισμένους από τους δικούς τους θανάτους αμάχων· και πως το Τελ Αβίβ διέδωσε ψευδείς ιστορίες για τις «θηριωδίες» της Χαμάς για να δικαιολογήσει την καταστροφική αεροπορική του επίθεση σε Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα.


Δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη – ποιος σκότωσε και ποιος σκοτώθηκε – αρχίζει τώρα να εμφανίζεται. 

Robert Inlakesh & Sharmine Narwani - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αντί για τη μαζική σφαγή αμάχων που διεκδικεί το Ισραήλ, ελλιπή στοιχεία που δημοσιεύονται από την εβραϊκή εφημερίδα Haaretz δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα ήταν στην πραγματικότητα μαχητές - στρατιώτες ή αστυνομικοί.

Στο μεσοδιάστημα, δύο εβδομάδες γενικών δυτικών ΜΜΕ που ανέφεραν πως η Χαμάς φέρεται να σκότωσε περίπου 1.400 Ισραηλινούς αμάχους κατά την στρατιωτική της επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εξυπηρέτησε τα συναισθήματα και δημιούργησε το κλίμα για την απεριόριστη καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και του άμαχου πληθυσμού της.

Οι λογαριασμοί για τον αριθμό των ισραηλινών νεκρών έχουν φιλτραριστεί και διαμορφωθεί έτσι ώστε να υποδηλώνουν ότι μια μαζική σφαγή πολιτών συνέβη εκείνη την ημέρα, με μωρά, παιδιά και γυναίκες ως τους κύριους στόχους μιας τρομοκρατικής επίθεσης.

Τώρα, λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τα θύματα που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Από τις 23 Οκτωβρίου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο δημοσίευσε πληροφορίες για 683 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων και των τοποθεσιών των θανάτων τους στις 7 Οκτωβρίου.

Από αυτούς, 331 θύματα - ή το 48,4 τοις εκατό - έχουν επιβεβαιωθεί ότι είναι στρατιώτες και αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες. Άλλοι 13 περιγράφονται ως μέλη της υπηρεσίας διάσωσης και οι υπόλοιποι 339 θεωρούνται φαινομενικά πολίτες.

Αν και αυτός ο κατάλογος δεν είναι ολοκληρωμένος και αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το ήμισυ του δηλωθέντος απολογισμού των νεκρών του Ισραήλ, σχεδόν οι μισοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στη μάχη σώμα με σώμα προσδιορίζονται ξεκάθαρα ως Ισραηλινοί μαχητές.

Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι παιδιών κάτω των τριών ετών, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την ισραηλινή αφήγηση ότι μωρά έγιναν στόχος παλαιστινιακών αντιστασιακών. Από τα 683 συνολικά θύματα που αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής, επτά ήταν μεταξύ 4 και 7 ετών και εννέα ηλικίας μεταξύ 10 και 17 ετών. Τα υπόλοιπα 667 θύματα φαίνεται να είναι ενήλικες.
 
Ηλικιακή κατανομή των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου (από τις 23 Οκτωβρίου).

Ο αριθμός και το ποσοστό των Παλαιστινίων αμάχων και παιδιών μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες -πάνω από 5.791 σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 2.360 παιδιών και 1.292 γυναικών και περισσότεροι από 18.000 τραυματίες - είναι πολύ υψηλότεροι από οποιονδήποτε από αυτούς τους ισραηλινούς αριθμούς από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Επανεξέταση της σκηνής

Η τολμηρή στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία της Χαμάς, με την κωδική ονομασία Πλημμύρα Al-Aqsa, εκτυλίχθηκε με μια δραματική επιδρομή τα ξημερώματα περίπου στις 6:30 π.μ. (ώρα Παλαιστίνης) στις 7 Οκτωβρίου. Αυτό συνοδεύτηκε από μια κακοφωνία σειρήνων που σπάζουν τη σιωπή της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, σηματοδοτώντας την έναρξη αυτού που έγινε ένα εξαιρετικό γεγονός στην 75χρονη ιστορία του κατοχικού κράτους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Al-Qassam, περίπου 1.500 Παλαιστίνιοι μαχητές πέρασαν το τρομερό φράγμα διαχωρισμού Γάζας-Ισραήλ.

Ωστόσο, αυτή η έκρηξη δεν περιορίστηκε μόνο στις δυνάμεις της Χαμάς. Πολλοί ένοπλοι μαχητές που ανήκαν σε άλλες φατρίες όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) παραβίασαν αργότερα τη γραμμή ανακωχής, μαζί με ορισμένους Παλαιστίνιους που δεν συνδέονται με καμία οργανωμένη πολιτοφυλακή.

Καθώς έγινε φανερό ότι δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη επιχείρηση αντίστασης, εκατοντάδες βίντεο πλημμύρισαν γρήγορα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα περισσότερα από τα οποία προβλήθηκαν από το The Cradle, που απεικονίζουν νεκρούς ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους, σφοδρές μάχες πυροβολισμών μεταξύ διαφόρων πλευρών και Ισραηλινούς που αιχμαλωτίζονται στη Γάζα.

Αυτά τα βίντεο είτε τραβήχτηκαν από τηλέφωνα Ισραηλινών είτε κυκλοφόρησαν από Παλαιστίνιους μαχητές που κινηματογραφούσαν τη δική τους επιχείρηση. Μόλις λίγες ώρες αργότερα άρχισαν να εμφανίζονται πιο φρικιαστικοί και εντελώς αμφίβολοι ισχυρισμοί.

Αβάσιμοι ισχυρισμοί για «θηριωδίες της Χαμάς»

Ο Aviva Klompas, πρώην συγγραφέας ομιλιών για την ισραηλινή αποστολή στον ΟΗΕ, ήταν ο πρώτος αξιοσημείωτος Ισραηλινός που διέδωσε τον ισχυρισμό ότι υπήρχαν αναφορές για «βιασμούς Ισραηλινών κοριτσιών και σέρνοντας τα σώματά τους στο δρόμο».

Το δημοσίευσε στο X στις 9:18 μ.μ. (ώρα Παλαιστίνης), στις 7 Οκτωβρίου, αν και ένα άρθρο της Klompa που δημοσιεύτηκε με το Newsweek στις 12:28 π.μ. (ώρα Παλαιστίνης), στις 8 Οκτωβρίου, δεν έκανε καμία αναφορά σε οποιαδήποτε σeξουαλική βία.

Ο Klompas είναι επίσης ο συνιδρυτής του Boundless Israel, μιας «δεξαμενής σκέψης» που εργάζεται «για να αναζωογονήσει την εκπαίδευση του Ισραήλ και να αναλάβει τολμηρή συλλογική δράση για την καταπολέμηση του μίσους των Εβραίων». Μια φιλανθρωπική ομάδα «μη απολογητικά Σιωνιστική» που εργάζεται για να προωθήσει τις ισραηλινές αφηγήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μία περίπτωση που διαφημίστηκε ως απόδειξη βιασμού ήταν αυτή μιας νεαρής Γερμανοϊσραηλινής ονόματι Shani Louk, η οποία κινηματογραφήθηκε μπρούμυτα στο πίσω μέρος ενός φορτηγού και θεωρήθηκε ευρέως νεκρή.

Δεν ήταν σαφές εάν οι μαχητές που γυρίστηκαν με τον Λουκ στο όχημα με προορισμό τη Γάζα ήταν μέλη της Χαμάς, καθώς δεν φορούσαν τις στολές ή τα διακριτικά των στρατευμάτων του Αλ-Κασάμ που αναγνωρίστηκαν σε άλλα βίντεο της Χαμάς - μερικοί φορούσαν ακόμη και καθημερινά πολιτικά ρούχα και σανδάλια.

Αργότερα, η μητέρα της ισχυρίστηκε ότι είχε στοιχεία πως η κόρη της ήταν ακόμα ζωντανή, αλλά είχε υποστεί σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Αυτό ισχύει με βάση τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς, σύμφωνα με τις οποίες η Λουκ νοσηλευόταν για τα τραύματά της σε απροσδιόριστο νοσοκομείο της Γάζας.

Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, την ημέρα που προέκυψαν αυτές οι καταγγελίες για βιασμό, οι Ισραηλινοί δε θα είχαν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Οι ένοπλες δυνάμεις τους δεν είχαν εισέλθει ακόμη σε πολλές, αν όχι στις περισσότερες, από τις περιοχές που απελευθερώθηκαν από την αντίσταση και εξακολουθούσαν να συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις μαζί τους σε πολλαπλά μέτωπα.

Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί βιασμού πήραν τη δική τους ζωή, ακόμη και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ισχυρίζεται, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας μέρες αργότερα, ότι οι Ισραηλινές γυναίκες «βιάστηκαν, τους επιτέθηκαν, παρέλασαν ως τρόπαια» από μαχητές της Χαμάς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το άρθρο του The Forward στις 11 Οκτωβρίου ανέφερε πως ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε ότι δεν είχε στοιχεία για τέτοιους ισχυρισμούς σε εκείνο το σημείο.

Όταν αργότερα ο στρατός έκανε τους δικούς του ισχυρισμούς για αποκεφαλισμούς, ακρωτηριασμούς ποδιών και βιασμό, το Reuters επεσήμανε πως «το στρατιωτικό προσωπικό που επιβλέπει τη διαδικασία αναγνώρισης δεν παρουσίασε κανένα ιατροδικαστικό στοιχείο με τη μορφή εικόνων ή ιατρικών αρχείων». Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις για αυτές τις φρικαλεότητες που να έχουν παρουσιαστεί.

Άλλοι εξωφρενικοί ισχυρισμοί, όπως η ιστορία του «αποκεφαλισμού 40 μωρών» της Χαμάς έγιναν πρωτοσέλιδα και τα πρωτοσέλιδα αμέτρητων δυτικών ειδήσεων. Ακόμη και ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι είχε δει «επιβεβαιωμένες φωτογραφίες τρομοκρατών που αποκεφαλίζουν μωρά». Οι ισχυρισμοί ανάγονται στον Ισραηλινό έφεδρο έποικο και στρατιώτη Ντέιβιντ Μπεν Σιόν, ο οποίος στο παρελθόν έχει υποκινήσει βίαιες ταραχές εναντίον Παλαιστινίων και ζήτησε να εξαφανιστεί η πόλη Huwara της Δυτικής Όχθης. Δεν προσκομίστηκαν ποτέ στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς και ο ίδιος ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε αργότερα πως ο Τζο Μπάιντεν δεν είχε δει ποτέ τέτοιες φωτογραφίες.

Το σχέδιο της Χαμάς

Δεν υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου αξιόπιστα στοιχεία ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν σχέδιο - ή επιδίωκαν σκόπιμα - να σκοτώσουν ή να βλάψουν άοπλους Ισραηλινούς αμάχους στις 7 Οκτωβρίου. Από τα διαθέσιμα πλάνα, βλέπουμε να εμπλέκονται κυρίως με ένοπλες ισραηλινές δυνάμεις, υπευθύνες για το θάνατο εκατοντάδων στρατιωτών κατοχής. Όπως κατέστησε σαφές στις 12 Οκτωβρίου ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Qassam Abu Obeida:

«Η επιχείρηση Al-Aqsa Flood είχε στόχο να καταστρέψει τη Μεραρχία της Γάζας (μια μονάδα του ισραηλινού στρατού στα σύνορα της Γάζας) η οποία δέχτηκε επίθεση σε 15 σημεία, ακολουθούμενη από επίθεση σε 10 επιπλέον σημεία στρατιωτικής επέμβασης. Επιτεθήκαμε στην τοποθεσία Ζικίμ και σε αρκετούς άλλους οικισμούς έξω από το αρχηγείο της Μεραρχίας Γάζας».

Ο Αμπού Ομπέιντα και άλλοι αξιωματούχοι της αντίστασης ισχυρίζονται ότι ο άλλος βασικός στόχος της επιχείρησής τους ήταν να συλλάβουν Ισραηλινούς αιχμαλώτους που θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με τους περίπου 5.300 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται στα ισραηλινά κέντρα κράτησης, πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς του Σάλεχ Αλ-Αρούρι, σε συνέντευξή του μετά την επιχείρηση, τόνισε: «Έχουμε μεγάλο και ποιοτικό αριθμό και ανώτερους αξιωματικούς. Το μόνο που μπορούμε να πούμε τώρα είναι πως η ελευθερία των κρατουμένων μας είναι στο κατώφλι».

Και οι δύο πλευρές παίζουν αυτό το παιχνίδι: Από την έναρξη της στρατιωτικής του επίθεσης στη Γάζα, το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει και φυλακίσει περισσότερους από 1.200 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 38 συμφωνίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των αντιστασιακών φατριών και του Τελ Αβίβ – συμφωνίες στις οποίες οι Ισραηλινοί συχνά αντιστέκονται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ενώ αυτού του είδους οι μαρτυρίες διαχέονται, αναδύονται αναφορές ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν επισημάνει την κακομεταχείριση, τα βασανιστήρια, ακόμη και τη δολοφονία Παλαιστινίων κρατουμένων – παραβίαση των Συνθηκών της Γενεύης, που κατά ειρωνικό τρόπο, εμφανίζεται ένας μη κρατικός παράγοντας όπως η Χαμάς να έχει ακολουθήσει κατά γράμμα.

Σε σχέση με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, υπάρχουν σίγουρα κάποια βίντεο που απεικονίζουν πιθανώς άοπλους Ισραηλινούς, που σκοτώθηκαν στα οχήματά τους ή σε εισόδους εγκαταστάσεων, ώστε τα παλαιστινιακά στρατεύματα να έχουν πρόσβαση.

Υπάρχουν επίσης βίντεο που δείχνουν τους μαχητές να εμπλέκονται σε πυροβολισμούς με ένοπλες ισραηλινές δυνάμεις, όπου υπήρχαν άοπλοι Ισραηλινοί που κρύβονταν μεταξύ τους, εκτός από βίντεο με μαχητές να πυροβολούν προς σπίτια και να ρίχνουν χειροβομβίδες σε οχυρωμένες περιοχές. Οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων δείχνουν επίσης ότι οι χειροβομβίδες ρίχτηκαν σε καταφύγια βομβών, αν και από ποιον δεν είναι σαφές.

Ακόμη και στο ισραηλινό "peace rave", το οποίο έχει αναφερθεί ως η μοναδική πιο θανατηφόρα επίθεση που διέπραξαν Παλαιστίνιοι μαχητές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τους, εμφανίστηκαν βίντεο που φαινόταν να δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ μέσα σε ένα πλήθος άοπλων πολιτών, προς στόχους που πίστευαν πως ήταν μέλη της Χαμάς. Το ABC News ανέφερε επίσης ότι ένα ισραηλινό τανκ είχε κατευθυνθεί στον χώρο του φεστιβάλ.

Ισραηλινή σφαγή στο Kibbutz Be'eri;

Στην έκθεσή του για τα γεγονότα στο Be'eri Kibbutz, το ABC News φωτογράφισε υλικά πυροβολικού που μοιάζουν με ισραηλινά πυρομαχικά έξω από ένα βομβαρδισμένο σπίτι. Ο δημοσιογράφος, David Muir, ανέφερε ότι μαχητές της Χαμάς, καλυμμένοι με πλαστικές σακούλες, βρέθηκαν στη συνέχεια.

Επιπλέον, βίντεο από την σκηνή δείχνουν σπίτια που φαίνεται να έχουν χτυπηθεί από πυρομαχικά που δεν κατείχαν οι μαχητές της Χαμάς. Ο Muir ανέφερε πως περίπου 14 άτομα κρατήθηκαν όμηροι σε ένα κτίριο από Παλαιστίνιους μαχητές.

Ένα άρθρο της Haaretz στην Εβραϊκή γλώσσα που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου, το οποίο εμφανίζεται μόνο στα αγγλικά σε ένα άρθρο που πρέπει να διαβαστεί στο Mondoweiss, περιγράφει μια πολύ διαφορετική ιστορία για το τι συνέβη στο Be'eri εκείνη την ημέρα. Ένας κάτοικος του Κιμπούτζ που είχε απομακρυνθεί από το σπίτι του - του οποίου η σύντροφος σκοτώθηκε στη μάχη σώμα με σώμα - αποκαλύπτει εκπληκτικές νέες λεπτομέρειες:

«Η φωνή του τρέμει όταν έρχεται στο μυαλό η σύντροφός του, η οποία ήταν πολιορκημένη εκείνη την εποχή στο καταφύγιο του σπιτιού της. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το βράδυ της Δευτέρας (9 Οκτωβρίου) και μόνο αφού οι διοικητές στο πεδίο έλαβαν δύσκολες αποφάσεις - συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών σπιτιών με όλους τους ενοίκους τους μέσα για να εξοντώσουν τους τρομοκράτες μαζί με τους ομήρους - ολοκλήρωσε την κατάληψη του κιμπούτς από τον Ισραηλινό Στρατό. Το τίμημα ήταν τρομερό: τουλάχιστον 112 άνθρωποι στο Be'eri σκοτώθηκαν. Άλλοι απήχθησαν. Χθες, 11 μέρες μετά το μακελειό, τα πτώματα μιας μητέρας και του γιου της ανακαλύφθηκαν σε ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια. Πιστεύεται ότι περισσότερα πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται στα ερείπια».

Φωτογραφικά στοιχεία της καταστροφής στο Be'eri επιβεβαιώνουν την αφήγησή του. Μόνο τα βαριά πυρομαχικά του ισραηλινού στρατού θα μπορούσαν να έχουν καταστρέψει κατοικίες με αυτόν τον τρόπο.
 
Επακόλουθο ή Be'eri Kibbutz αφού η δύναμη πυρός των δύο πλευρών έπαυσε

Συμπεριφορές της Χαμάς: Στοιχεία εναντίον ισχυρισμών

Η Yasmin Porat, μια επιζήσασα από το Kibbutz Be'eri, είπε σε μια συνέντευξη για μια ισραηλινή ραδιοφωνική εκπομπή, που παρουσιάστηκε από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan , ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «εξολόθρευσαν όλους, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων», δηλώνοντας ότι «υπήρχαν πολύ, πολύ βαριά διασταυρούμενα πυρά» και μάλιστα σημείωσε βομβαρδισμό αρμάτων μάχης.

Η Πόρατ είχε παρευρεθεί στο ρέιβ της Nova και κατέθεσε την ανθρώπινη μεταχείριση σε διάφορες συνεντεύξεις που έκανε με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Εξήγησε ότι όταν κρατήθηκε αιχμάλωτη, οι μαχητές της Χαμάς «μας φύλαγαν», λέγοντάς της στα εβραϊκά «Κοίταξέ με καλά, δεν πρόκειται να σε σκοτώσουμε. Θέλουμε να σε πάμε στη Γάζα. Δεν πρόκειται να σε σκοτώσουμε. Οπότε να είσαι ήρεμη, δεν πρόκειται να πεθάνεις». Πρόσθεσε επίσης τα εξής:

«Μας δίνουν κάτι να πιούμε εδώ κι εκεί. Όταν βλέπουν ότι είμαστε νευρικοί, μας ηρεμούν. Ήταν πολύ τρομακτικό αλλά κανείς δε μας φέρθηκε βίαια. Ευτυχώς δε μου συνέβη τίποτα όπως αυτό που άκουσα στα μέσα ενημέρωσης».

Όλο και περισσότερο, και προς φρίκη ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων και ειδησεογραφικών πρακτορείων, Ισραηλινοί αυτόπτες μάρτυρες και επιζώντες της αιματοχυσίας καταθέτουν ότι είχαν καλή μεταχείριση από Παλαιστίνιους μαχητές. Στις 24 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan παραπονέθηκε για το γεγονός πως ο κρατούμενος Yocheved Lifshitz, που αφέθηκε ελεύθερος από τη Χαμάς την προηγούμενη μέρα, του επετράπη να κάνει δηλώσεις ζωντανά στον αέρα.

Καθώς παραδόθηκε στους μεσάζοντες του Ερυθρού Σταυρού, η ηλικιωμένη Ισραηλινή αιχμάλωτη συνελήφθη από την κάμερα να γυρίζει πίσω για να σφίξει το χέρι του άνδρα της Χαμάς στο τελευταίο αντίο. Η ζωντανή μετάδοση της Lifshitz, στην οποία μίλησε για τη δοκιμασία της δύο εβδομάδων, «εξανθρωπίζει» ακόμη περισσότερο τους απαγωγείς της Χαμάς καθώς εξιστορούσε την καθημερινή της ζωή με τους μαχητές:

«Ήταν πολύ φιλικοί μαζί μας. Μας φρόντισαν. Μας έδωσαν φάρμακα και λάβαμε θεραπεία. Ένας από τους άνδρες μαζί μας τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα ατύχημα με μηχανή. Οι παραϊατρικοί τους (Hamas) φρόντισαν τις πληγές του, του χορηγήθηκαν φάρμακα και αντιβιοτικά. Οι άνθρωποι ήταν φιλικοί. Διατήρησαν το μέρος πολύ καθαρό. Ανησυχούσαν πολύ για εμάς».

Περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι σε πολλές αναφορές δυτικών δημοσιογράφων επί τόπου, η πλειονότητα των πληροφοριών σχετικά με τις ενέργειες των μαχητών της Χαμάς προέρχεται από τον ισραηλινό στρατό - έναν ενεργό συμμετέχοντα στη σύγκρουση.

Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ειδικά λόγω της κλίμακας της ζημιάς στις υποδομές, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις να σκότωναν σκόπιμα αιχμαλώτους, να είχαν πυροβολήσει σε λανθασμένους στόχους ή να είχαν μπερδέψει τους Ισραηλινούς με τους Παλαιστίνιους στις μάχες τους. Εάν η μόνη πηγή πληροφοριών για έναν σοβαρό ισχυρισμό που γίνεται είναι ο ισραηλινός στρατός, τότε πρέπει να ληφθεί υπόψη πως έχουν λόγους να αποκρύπτουν περιπτώσεις φιλικών πυρών.

Τα ισραηλινά φιλικά πυρά ήταν αχαλίνωτα, ακόμη και τις μέρες που ακολούθησαν, από έναν στρατό με πολύ μικρή πραγματική εμπειρία μάχης. Στην πόλη Ashkelon (Askalan) στις 8 Οκτωβρίου, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και φώναξαν ύβρεις στο σώμα ενός άνδρα που πίστευαν ότι ήταν μαχητής της Χαμάς, αλλά αργότερα συνειδητοποίησαν πως είχαν εκτελέσει άλλον έναν Ισραηλινό. Αυτό είναι μόνο ένα από τα τρία τέτοια παραδείγματα φιλικών πυρών σε μια μέρα, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται Ισραηλινοί από τα δικά τους στρατεύματα.

Μέσα στην ομίχλη του πολέμου, τα μέρη της σύγκρουσης έχουν διαφορετικές προοπτικές για το τι συνέβη κατά την αρχική επιδρομή και τα επακόλουθά της. Δεν αμφισβητείται ότι οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στον ισραηλινό στρατό, αλλά θα υπάρξει άφθονη συνεχής συζήτηση σχετικά με οτιδήποτε άλλο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Απαιτείται επειγόντως μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη, διεθνής έρευνα, η οποία θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Ούτε οι Ισραηλινοί ούτε οι Αμερικανοί θα συμφωνήσουν σε αυτό, κάτι που από μόνο του υποδηλώνει ότι το Τελ Αβίβ έχει πολλά να κρύψει.

Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα υφίστανται συνεχείς, αδιάκριτες επιθέσεις με τα πιο εξελιγμένα βαρέα όπλα που υπάρχουν, ζώντας κάτω από την επίμονη απειλή του αναγκαστικού και δυνητικά μη αναστρέψιμου εκτοπισμού. Αυτή η ισραηλινή αεροπορική έκρηξη κατέστη δυνατή μόνο από την πλημμύρα αβάσιμων ιστοριών για τις «θηριωδίες της Χαμάς» που άρχισαν να κυκλοφορούν τα μέσα ενημέρωσης στις 7 Οκτωβρίου και μετά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail