Οι νέες διαμαρτυρίες της Suwayda: Μια συνωμοσία που υποστηρίζεται από ξένους για τον κατακερματισμό της Συρίας;

Υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ αυτών των διαμαρτυριών της Suwayda και εκείνων του 2011 που μετατράπηκαν σε μια στρατιωτική σύγκρουση σε ολόκληρη τη χώρα - συγκεκριμένα, η ξένη εκμετάλλευση ειλικρινών παραπόνων που στοχεύουν στρατηγικά στη διαίρεση της Συρίας σε σεχαριστικές και εθνοτικές γραμμές.

Δεκατρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, επανεμφανίστηκε μια εσωτερική πολιτική έκρηξη που υποστηρίζεται από ξένα κράτη, απειλώντας για άλλη μια φορά να πυροδοτήσει σύγκρουση στη χώρα παρά τα χρόνια σχετικής ηρεμίας.

The Cradle's Syria Correspondent / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα οικονομικά δεινά σήμερα υποστηρίζουν τα δημόσια παράπονα που εκφράζονται στο δρόμο. Η πολυανακοινωθείσα επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο το Μάιο του 2023 δεν έχει μέχρι στιγμής προσφέρει καμία σημαντική πολιτική ή οικονομική ανακούφιση για το πολιορκημένο κράτος της Λεβαντίνης.

Αντίθετα, η οικονομία της Συρίας συνεχίζει να επιδεινώνεται με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Ταυτόχρονα, μια ανανεωμένη πρωτοβουλία των ΗΠΑ για διχοτόμηση και αποδυνάμωση της Συρίας κερδίζει έλξη, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί αδυσώπητα να υπονομεύσει την κεντρική θέση της Δαμασκού ως κομβικού περιφερειακού κράτους και γεωπολιτικού παράγοντα.

Η βάση όλων αυτών είναι οι ασφυκτικές μονομερείς οικονομικές κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Συρία, καθώς και οι εδαφικές καταπατήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ισραήλ.

Η παράνομη κατοχή των συριακών εδαφών, σε συνδυασμό με την απώλεια και κλοπή ζωτικής σημασίας πετρελαίου, υδάτινων πόρων και αγροτικών πόρων από ξένα στρατεύματα κατοχής και τις τοπικές πολιτοφυλακές τους, επιδεινώνουν περαιτέρω την κρίση, όπως και η επαναλαμβανόμενη ισραηλινή επιθετικότητα και πυραυλικές επιθέσεις με στόχο τη συριακή υποδομή.

Μέσα στο πλαίσιο όλης αυτής της καταστροφής, ορισμένες σκληρές αποφάσεις αγάπης που έλαβε η κεντρική κυβέρνηση στη Δαμασκό, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησε ένα νέο κύμα διαμαρτυριών που έχουν πλέον προσλάβει έναν σαφώς «αποσχιστικό» χαρακτήρα.

Οι SDF υποστηρίζουν την απόσχιση της Suwayda

Οι αρχικές διαμαρτυρίες εμφανίστηκαν στην επαρχία Suwayda της Συρίας μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων καυσίμων, η οποία προκάλεσε αύξηση στο κόστος των δημόσιων μεταφορών και στις τιμές των πρώτων υλών. Αυτά τα παράπονα εξελίχθηκαν γρήγορα σε πολιτικά αιτήματα, με επίκεντρο την εφαρμογή της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις πολιτικές αποκέντρωσης.

Η τελευταία έννοια συνεπάγεται μια μορφή «αυτοδιαχείρισης» παρόμοια με την αυτονομιστική Κουρδική Αυτόνομη Διοίκηση που λαμβάνει υποστήριξη από τις ΗΠΑ στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας.

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (SDC), που εκπροσωπεί τον πολιτικό βραχίονα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων - που ενισχύονται από την στρατιωτική κατοχή των ΗΠΑ και την κάλυψη που παρέχουν - έχει υποστηρίξει απροκάλυπτα τις διαμαρτυρίες της Suwayda και τη μετατροπή τους από κοινωνικοοικονομικές φιλοδοξίες σε εκκλήσεις για απόσχιση.

Οι SDF επιδιώκουν ανοιχτά να προσελκύσουν δυτική βοήθεια για να αναπαράγουν το κουρδικό μοντέλο αυτοδιακυβέρνησής τους - αλλά στη Suwayda. Είναι σημαντικό πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι SDF επιχειρούν να ασκήσουν πολιτική επιρροή στη Suwayda. Το 2019, εν μέσω επιθέσεων του ISIS στο νότιο κυβερνείο, οι SDF συνέχισαν τις σχέσεις με ηγέτες των Δρούζων, συμμετέχοντας τόσο σε δημόσιες όσο και σε μυστικές συνομιλίες για να συγκεντρώσουν υποστήριξη για την πρωτοβουλία αυτοδιακυβέρνησης στη Suwayda.

Οι αρχικές διαμαρτυρίες στη Suwayda ήταν μέτριας κλίμακας και οι προσπάθειες αντιπάλων της συριακής κυβέρνησης να τις παρουσιάσουν ως μια μαζική εξέγερση απέτυχαν. Οι αριθμοί που εμπλέκονται εξακολουθούν να είναι μικροί σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό της Suwayda και μέχρι στιγμής δεν έχουν υποκινήσει ένα ευρύτερο κύμα σε εθνικό επίπεδο.

Συγκρίσεις με τις εξεγέρσεις του 2011

Άλλοι προσπάθησαν να οδηγήσουν την ορμή της Suwayda. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, την ίδια στιγμή, η θυγατρική της Αλ Κάιντα, Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) άρχισε να οργανώνει μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις και χωριά υπό τον έλεγχό της στην επαρχία Idlib - και πάλι, κάνοντας παραλληλισμούς στα γεγονότα του 2011 που οδήγησαν στον πόλεμο της Συρίας.

Στο νότιο κυβερνείο Daraa, το οποίο συνορεύει με την Ιορδανία, ένοπλα άτομα βγήκαν στους δρόμους και εξαπέλυσαν επιθέσεις σε ορισμένες θέσεις του στρατού, αλλά αυτές καταπνίγηκαν γρήγορα. Στη Suwayda, οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούσαν τις κινήσεις χωρίς άμεση αντίδραση.

Σήμερα, η δυναμική των διαδηλώσεων έχει μειωθεί και η κατάσταση σε άλλες επαρχίες παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη παρά τη βιασύνη των φημών για πιθανή αναπαράσταση των γεγονότων του 2011.

Μια συριακή πηγή ασφαλείας ενημερώνει το The Cradle πως ο πνευματικός ηγέτης των Δρούζων Σεΐχης Hikmat al-Hijri έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετατόπιση της αφήγησης της Suwayda από τις τοπικές απαιτήσεις στις αποσχιστικές φιλοδοξίες. Η διαφωνία του με τη συριακή κυβέρνηση τον οδήγησε να δημιουργήσει δεσμούς με κόμματα στον Περσικό Κόλπο, ενώ εσωτερικά ενθάρρυνε την υποστήριξη για το χωρισμό της Suwayda. Ωστόσο, ο Hijri έκανε έκτοτε πίσω, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Συρίας και υποστηρίζοντας τη νομιμότητα της κυβέρνησης στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με την πηγή, ορισμένες τοπικές φατρίες στη Suwayda υποστηρίζουν «τη διαδικασία μετατροπής του κινήματος διαμαρτυρίας σε αιτήματα απόσχισης, όπως η παραδοσιακή αντιπολίτευση κοντά στον συνασπισμό, το λεγόμενο κίνημα Ahrar al-Jabal, η φατρία Karama με επικεφαλής τον Σεΐχη Ο Laith al-Balous και μερικές συμμορίες λαθρεμπορίου».

Μετά την εξάπλωση των διαδηλώσεων στη Suwayda και τη Daraa, οι συμμετέχοντες ζήτησαν αποκέντρωση και εφαρμογή της απόφασης 2254 του ΟΗΕ για τον τερματισμό του 12ετούς πολέμου στη Συρία.

Όχι λαϊκιστικό κίνημα

Ορισμένοι κληρικοί και «τοπικές φατρίες» στη Suwayda εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα αιτήματα των διαδηλωτών και τα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα περιέγραψαν τις διαδηλώσεις ως «αστική ανυπακοή». Αλλά οι κληρικοί δε μιλούν με μία φωνή, καθώς ορισμένοι αρνούνται να μετατρέψουν τα αιτήματα σε πολιτικά, μια εξέλιξη που φέρεται να ώθησε τον Σεΐχη Χιτζρί να μετριάσει την αυτονομιστική ρητορική του.

Ένας ιστότοπος επικαλέστηκε μια ανώνυμη πηγή που είπε πως "τα συνθήματα που εγείρονται σε όλα τα χωριά και τις πόλεις της Suwayda φέρουν πολιτικές ιδέες μακριά από οικονομικές απαιτήσεις, κυρίως την ανατροπή του καθεστώτος".

Η Samira Moubayed, μέλος της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής που εκπροσωπεί το μπλοκ της κοινωνίας των πολιτών, είπε στο North Press ότι "το κίνημα θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ασφάλεια στη νότια Συρία. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας πολιτικής αλλαγής που απαιτείται και είναι απαραίτητη σε ολόκληρη τη Συρία".

Αυτή η αφήγηση εισήγαγε μια περιφερειακή πτυχή, τοποθετώντας την «ασφάλεια της νότιας Συρίας» ως διαφορετική από αυτή της Δαμασκού και των περιχώρων της. Ο Riad Drar, συμπρόεδρος των SDF, αντιτάχθηκε σε αυτήν την άποψη πιο ρητά, υποστηρίζοντας πως οι Κούρδοι αυτονομιστές υποστηρίζουν το λαϊκό κίνημα και διατηρούν άμεση επικοινωνία με την ηγεσία του στο νότο.

Ο Drar προέτρεψε τους ηγέτες των διαδηλώσεων να προστατεύσουν το κίνημα, να έρθουν σε επαφή με συριακά εδάφη εκτός του ελέγχου της Δαμασκού και να δημιουργήσουν πρωτοβουλίες συνεργασίας με τη βορειοανατολική Συρία. Πρόσφερε επίσης την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κουρδική διοίκηση ως αγωγό για να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη για ένα αποσχιστικό κίνημα του νότου.

Το crossover HTS-SDF

Ο ρόλος των ΗΠΑ στις νότιες επαρχίες της Συρίας είναι ακόμα ασαφής, σε αντίθεση με το φανερό στρατιωτικό και οικονομικό ρόλο τους στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τον Ιούνιο, μέσα ενημέρωσης της συριακής αντιπολίτευσης που ευθυγραμμίζονται με την Τουρκία αποκάλυψαν ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για την ενσωμάτωση περιοχών που ελέγχονται από την HTS στη βορειοδυτική Συρία με εδάφη που διοικούνται άμεσα από τον τουρκικό στρατό κατοχής στο βορρά (βόρεια ύπαιθρος του Χαλεπίου και τμήματα της επαρχίας Ράκα και Χασάκα) καθώς και κουρδικές αυτονομιστικές περιοχές στη βορειοανατολική Συρία, όλες υπό μια ενιαία πολιτική διοίκηση.

Η HTS έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας με τις SDF όταν προκύψουν κοινά οικονομικά συμφέροντα. Εμπιστευτικές πηγές δήλωσαν τότε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας πως η HTS είχε φιλοξενήσει αρκετές αντιπροσωπείες από την αλ-Χασάκα τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών ασφαλείας των SDF.

Οι συνομιλίες έθιξαν τη δυνατότητα σχηματισμού κοινής πολιτικής διοίκησης μεταξύ των δύο μερών, εάν η HTS αποκτήσει τον έλεγχο των περιοχών που κατείχε ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) που υποστηρίζεται από την Τουρκία - παλαιότερα γνωστός ως Ελεύθερος Συριακός Στρατός. Οι SDF, από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ενοποίηση των βορειοανατολικών και βορειοδυτικών περιοχών της Συρίας.

Σε μια αποκαλυπτική έρευνα για το The Grayzone, ο δημοσιογράφος Hekmat Aboukhater λεπτομερώς συζητούσε στο «λόμπι» της συριακής αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ, όπου ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ συζήτησε το σενάριο της διχοτόμησης της Συρίας. Αυτό προέβλεπε τη δημιουργία ενός «καντονίου» στα βορειοδυτικά της χώρας υπό τη διοίκηση της HTS, αν και με διαφορετικό όνομα για να αποσυνδεθεί η ομάδα από την καταγωγή της από την Αλ Κάιντα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το HTS κατηγόρησε το δεύτερο στη διοίκηση Abu Maria al-Qahtani για μη εξουσιοδοτημένη επικοινωνία με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «Διεθνή συνασπισμό». Ο Qahtani υποτίθεται ότι προσπαθούσε να επεκταθεί σε περιοχές που ελέγχονται από το λεγόμενο SNA και τον «ανατολικό τομέα» εντός της οργάνωσης.

Αλλαγή επωνυμίας της Αλ Κάιντα, για άλλη μια φορά

Πηγή ασφαλείας της Συρίας λέει στο The Cradle πως αυτό προκάλεσε ανησυχίες σε μια φατρία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που συνδέεται άμεσα με την HTS, η οποία επιδιώκει να επιβλέπει τις δραστηριότητες της ομάδας και να αποφύγει τη συμμετοχή σε έργα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η πραγματική πρόθεση, λέει η συριακή πηγή ασφαλείας, είναι να επαναπροσδιοριστεί η ονομασία της οργάνωσης και να αναδιαμορφωθεί η δομή της, πιθανώς για ενδεχόμενη ενσωμάτωση στον υποστηριζόμενο από την Τουρκία «SNA», ακολουθούμενη από συζητήσεις με τον διεθνή συνασπισμό ή άλλες οντότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η HTS έχει υποστεί αρκετές επανεφευρέσεις, αφού στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Jahbat al-Nusra και, πριν από αυτό, ως Al Qaeda.

Εν τω μεταξύ, στα ανατολικά σύνορα της Συρίας, οι SDF αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν σε στρατιωτικές εκστρατείες που στοχεύουν τη συνοριακή (με το Ιράκ) πόλη Albu Kamal σε συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά η πρόσφατη επίσκεψη του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Christopher Miller στις περιοχές της υποδηλώνει το αντίθετο.

Παρά το γεγονός πως βρισκόταν παράνομα στη Συρία, ο Μίλερ ζήτησε να υποστηριχθεί η σταθερότητα στην περιοχή και συζήτησε με την Αυτόνομη Διοίκηση τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει, τις απειλές εναντίον της και την αναγκαιότητα να την υποστηρίξουμε οικονομικά και πολιτικά, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικές Σχέσεις.

Επίμονη επιδίωξη του de facto διχασμού


Στις 27 Αυγούστου, μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από το Κογκρέσο των ΗΠΑ επισκέφθηκε τις κατεχόμενες από τους Τούρκους περιοχές στη βορειοδυτική Συρία, ιδιαίτερα τη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου. Αυτή η επίσκεψη φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προθέσεις της Ουάσιγκτον να εγκαθιδρύσει de facto παρουσία στο συριακό έδαφος.

Ταυτόχρονα, η σαουδαραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat δημοσίευσε μια αναφορά που περιγράφει λεπτομερώς ένα τουρκικό πρόγραμμα με στόχο τον εκτουρκισμό της βόρειας Συρίας, το οποίο περιλαμβάνει τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας σε περίπου 300.000 παιδιά από τη Συρία.

Αυτές οι εξελίξεις εγείρουν συλλογικά την πιθανότητα η αμερικανική κυβέρνηση να στηρίξει τις προσπάθειες για «επιβολή μιας πραγματικότητας» που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαίρεση της Συρίας. Αυτή η προοπτική θα μπορούσε να κερδίσει έλξη εν μέσω των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Συρία, της φθίνουσας εξουσίας του κεντρικού κράτους και της αποφασιστικότητας της Άγκυρας να παραμείνει στη συριακή επικράτεια, ενώ παράλληλα σχεδιάζει τα τοπικά δημογραφικά στοιχεία.

Η Τουρκία κατασκευάζει πόλεις για πρόσφυγες με χρηματοδότηση από το Κατάρ, μια κίνηση που θέτει τις βάσεις για σενάρια παρόμοια με αυτά που συμβαίνουν στη Suwayda - και αντικατοπτρίζει το μοντέλο της Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ.

Δεδομένου του υπάρχοντος τοπίου ασφαλείας, στρατιωτικού και πολιτικού στη Συρία, γίνεται προφανές ότι η επιστροφή στο μοντέλο λαϊκών διαδηλώσεων του 2011, που τελικά μετατράπηκε σε ένοπλη εξέγερση, παραμένει μια δύσκολη αποστολή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Παρά την αδυναμία τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση με στρατιωτικά μέσα, αυτοί οι παράγοντες - που περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τους Ευρωπαίους εταίρους τους, την Τουρκία, το Κατάρ και το Ισραήλ - παραμένουν απτόητοι στην επιδίωξη μιας de facto διαίρεσης της Συρίας.

Η στρατηγική τους συνεπάγεται τον περιβάλλοντα και τον οικονομικό στραγγαλισμό βασικών περιοχών υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης στη Δαμασκό. Αν και αυτό μπορεί να μην απειλεί άμεσα την σταθερότητα της κυβέρνησης, αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ακεραιότητα του ίδιου του συριακού κράτους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail