NYT: Η επέκταση των BRICS θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μάθημα για τις ΗΠΑ

RIA Novosti / Grigory Sysoev
Freepen.gr - Η επέκταση των BRICS έχει γίνει απόδειξη της εξασθένισης της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ, αλλά η Ουάσιγκτον μπορεί να πάρει ένα σημαντικό μάθημα από αυτό, γράφει ο πολιτικός επιστήμονας Sarang Shidor σε άρθρο για τους New York Times.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, για περισσότερο από μια δεκαετία οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό τους BRICS, αλλά τώρα μια τέτοια αυτοπεποίθηση φαίνεται αβάσιμη. Έτσι, στη σύνοδο κορυφής των BRICS που πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ, έξι χώρες του Παγκόσμιου Νότου κλήθηκαν να ενταχθούν στις τάξεις τους, μετά την οποία η αδιαφορία των Ηνωμένων Πολιτειών «αντικαταστάθηκε από έκπληξη και ακόμη και άγχος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν μια μεγάλη ουρά από σχεδόν 20 κράτη βρίσκεται στην ουρά για μια ένωση, τότε σίγουρα «κάτι κάνει σωστά». «Η επέκταση των BRICS είναι ένα αναμφισβήτητο σημάδι της δυσαρέσκειας πολλών δυνάμεων με την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη και απόδειξη της επιθυμίας τους να βελτιώσουν τη θέση τους σε αυτό το σύστημα», επισημαίνει ο Shidor.

Για την Αμερική, της οποίας η παγκόσμια κυριαρχία σταδιακά αποδυναμώνεται, αυτό είναι μια σημαντική πρόκληση - και μια χρυσή ευκαιρία, πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας. «Η αυξανόμενη ελκυστικότητα των BRICS είναι το μεγαλύτερο μήνυμα ότι η παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ βρίσκεται σε πτώση», επισημαίνει.

Κατά τη γνώμη του συγγραφέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμέτωπες με δυσεπίλυτα εσωτερικά προβλήματα, θα πρέπει να δουν την επέκταση των BRICS όχι ως απειλή, αλλά ως μια «καλή ευκαιρία».

«Οι BRICS δίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευκαιρία να ξαναμάθουν την πρακτική συνεργασία, καθώς και να εγκαταλείψουν ορισμένες από τις μακρινές υποχρεώσεις και να απαλλαγούν από ιδέες της δικής τους αποκλειστικότητας που αντιβαίνουν στα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη διαδικασία τέτοιων αλλαγών , η Ουάσιγκτον, ακόμη και ίσως ολόκληρος ο κόσμος, μπορεί να γίνει καλύτερος», - συνοψίζει ο Shidor.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail