Ο Μακρόν δεσμεύεται να μειώσει τη μετανάστευση όταν πέρυσι έλεγε πως αποτελεί «μέρος του DNA της Γαλλίας»

elysee.fr
Η Γαλλία πρέπει να μειώσει τη μετανάστευση, ξεκινώντας από τους νόμιμα εισερχόμενους, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια ευρεία συνέντευξη στο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό Le Point. Η παρατήρηση του Μακρόν έρχεται αφού πέρυσι είπε ότι η μετανάστευση «είναι μέρος του DNA της Γαλλίας» και επέβλεψε μια αύξηση ρεκόρ στους μετανάστες το 2022.

JOHN CODY - rmx.news / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στη Le Point, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η κυβέρνησή του θα υποβάλει νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση στο γαλλικό κοινοβούλιο το φθινόπωρο, η ψήφιση του οποίου είχε αναβληθεί πολλές φορές τον περασμένο χρόνο.

«Μας πλημμυρίζει η μετανάστευση; Όχι. Δεν μπορείτε να το πείτε αυτό. Αλλά η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και πρέπει να μειώσουμε σημαντικά τη μετανάστευση, ξεκινώντας από την παράνομη μετανάστευση. Έχουμε καθήκον να πράξουμε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη.

«Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορά μας, γιατί ας μην ξεχνάμε πως η Γαλλία δεν είναι χώρα εισόδου για αλλοδαπούς που φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά χώρα δευτερεύουσας μετανάστευσης για αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από άλλη χώρα», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε το Remix News νωρίτερα μέσα στο έτος, ο Μακρόν είδε μια αύξηση ρεκόρ στη μετανάστευση κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Έτος ρεκόρ για την πλημμύρα μεταναστών στη Γαλλία: 320.330 άδειες παραμονής εκδόθηκαν το 2022, ισοδύναμο με τον πληθυσμό της πόλης της Νάντης. Και αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παράνομη μετανάστευση. Είναι επείγον να ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας!» έγραψε στο Twitter νωρίτερα το 2023 η Μαρίν Λεπέν.

Στις 26 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, η κεντροδεξιά εφημερίδα Le Figaro σχολίασε τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Η ολοένα και ισχυρή μεταναστευτική πίεση φέρνει τη Γαλλία στον τοίχο». Έγραφε επίσης στο καθημερινό της άρθρο για την «ένοχη αμέλεια» της κυβέρνησης σχετικά με τη μετανάστευση.

Ο Μακρόν μπορεί να βασίζεται στη σύντομη μνήμη του κοινού όταν πρόκειται για μηνύματα για τη μετανάστευση, καθώς η κυβέρνησή του γνωρίζει καλά ότι η μαζική μετανάστευση απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του γαλλικού πληθυσμού.

«Πρέπει επίσης να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην εφαρμογή του δικαιώματος ασύλου, το οποίο καταχράται από τα δίκτυα λαθρεμπορίας ανθρώπων», είπε.

«Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του νομοσχεδίου που εκπόνησε η κυβέρνηση», τόνισε ο αρχηγός του κράτους. «Για να συνοψίσουμε, ναι, πρέπει να μειώσουμε τη μετανάστευση, αλλά πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση μέσω της εκπαίδευσης, της ένταξης, της εξουσίας και της δημοκρατίας. Και μέσω της οικονομίας. Όταν είχαμε 10 τοις εκατό ανεργία για χρόνια, δεν μπορούσαμε να ενσωματώσουμε», επεσήμανε ο πρόεδρος.

Ο Μακρόν είχε επίσης υποσχεθεί να μειώσει τις απελάσεις στο παρελθόν. Μάλιστα, δήλωσε ότι στόχος του ήταν ένα ποσοστό απέλασης 100% για όλους τους ξένους υπηκόους που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά όπως έδειξαν τα στοιχεία το 2021, ο στόχος του απέτυχε πολύ, με μόνο το 15% των ξένων υπηκόων να απελαύνονται.

Ο Μακρόν επισημαίνει για άλλη μια φορά ένα νέο νομοσχέδιο ως απόδειξη ότι θα σημειώσει πρόοδο σε ένα ζήτημα που το γαλλικό κοινό είναι κατηγορηματικά υπέρ. Είπε πως ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin θα συνεχίσει να εργάζεται για το προσχέδιο νόμου για τη μετανάστευση, το οποίο συζητήθηκε στη Γερουσία το χειμώνα, αλλά στη συνέχεια αναβλήθηκε επανειλημμένα από την κυβέρνηση.

«Με την πρωθυπουργό Elisabeth Borne, θα αναθέσουμε στον υπουργό Εσωτερικών το φθινόπωρο να προχωρήσει ξανά το σχέδιο της κυβέρνησης και να το συζητήσει με όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που σκέφτονται στην ίδια γραμμή και να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail