Η Ινδία απελαύνει Καναδό διπλωμάτη καθώς οι σχέσεις συνεχίζουν να επιδεινώνονται σχετικά με το Χαλιστάν

Η Ινδία ανακοίνωσε την απέλαση ενός ανώτερου Καναδού διπλωματικού αξιωματούχου σε μια αμοιβαία απάντηση στην Οτάβα κατηγορώντας το Νέο Δελχί ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ενός Σιχ αυτονομιστή ακτιβιστή στη Βρετανική Κολομβία τον περασμένο Ιούνιο. Αυτή είναι μόνο η τελευταία μάχη με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό που προκαλεί το Νέο Δελχί.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Ο Ύπατος Αρμοστής του Καναδά στην Ινδία κλήθηκε σήμερα και ενημερώθηκε για την απόφαση της κυβέρνησης της Ινδίας να απελάσει έναν ανώτερο Καναδό διπλωμάτη με έδρα την Ινδία. Ζητήθηκε από τον ενδιαφερόμενο διπλωμάτη να φύγει από την Ινδία εντός των επόμενων πέντε ημερών», ανέφερε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια σύντομη δήλωση στις 19 Σεπτεμβρίου.

Αν και η δήλωση δεν ανέφερε το όνομα του Καναδού διπλωμάτη που απελάθηκε, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Olivier Sylvestre, ο επικεφαλής του καναδικού σταθμού υπηρεσίας πληροφοριών στην Ινδία, ήταν ο διπλωμάτης που απελάθηκε.

Αυτή η απόφαση, προστίθεται στην ανακοίνωση, αντανακλά «την αυξανόμενη ανησυχία της Ινδίας για την παρέμβαση Καναδών διπλωματών στα εσωτερικά μας θέματα και τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες κατά της Ινδίας».

Ο Τριντό, μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου στις 18 Σεπτεμβρίου, ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν «αξιόπιστοι ισχυρισμοί για πιθανή σύνδεση» μεταξύ ινδικών κυβερνητικών παραγόντων και της δολοφονίας του Χάρντιπ Σινγκ Νιτζάρ, ενός ανοιχτού υποστηρικτή του λεγόμενου Κινήματος του Χαλιστάν, ενός κρατικού σχεδίου ανεξαρτησίας που υποστηρίζεται από Πακιστάν που σκοπεύουν να δημιουργήσουν οι Σιχ αυτονομιστές στα βορειοδυτικά της Ινδίας.

«Οποιαδήποτε εμπλοκή μιας ξένης κυβέρνησης στη δολοφονία ενός Καναδού πολίτη σε καναδικό έδαφος αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας μας. Είναι αντίθετο με τους θεμελιώδεις κανόνες με τους οποίους συμπεριφέρονται οι ελεύθερες, ανοιχτές και δημοκρατικές κοινωνίες», πρόσθεσε.

Αργότερα την ίδια μέρα, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Mélanie Joly απέλασε τον Pavan Kumar Rai, το ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ινδίας που δραστηριοποιείται στον Καναδά.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στις 19 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας περιέγραψε τις κατηγορίες του Καναδά ως παράλογες και αβάσιμες, επικρίνοντας τον ότι παρέχει καταφύγιο σε αυτούς που αποκαλούν τρομοκράτες και εξτρεμιστές Khalistani. Για το Νέο Δελχί, είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός πως οι Καναδοί πολιτικοί συμπονούν αυτά τα αυτονομιστικά στοιχεία.

Απαντώντας στην απέλαση του Καναδού διπλωμάτη, ο Τριντό είπε στις 19 Σεπτεμβρίου: «Δεν επιδιώκουμε να προκαλέσουμε ή να κλιμακώσουμε. Απλώς εκθέτουμε τα γεγονότα όπως τα καταλαβαίνουμε. Η κυβέρνηση της Ινδίας πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα. Αυτό κάνουμε».

Ο Καναδάς ενημέρωσε επίσης τις ταξιδιωτικές του συμβουλές, προειδοποιώντας τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην Ινδία λόγω της υποτιθέμενης απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί λόγω της αδυσώπητης αδιαφορίας του Καναδά για τις αυτονομιστικές δραστηριότητες των φιλο-Χαλιστάν στοιχείων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά Ινδών διπλωματών. Μια πρόσφατη διαμάχη περιλαμβάνει την οργή του Νέου Δελχί για μια αιώρηση σε μια συγκέντρωση υπέρ του Χαλιστάν στο Τορόντο, η οποία επαινούσε τους δολοφόνους της πρώην πρωθυπουργού της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι και απεικόνιζε τη δολοφονία της με άθλιο τρόπο.

Η χώρα της Βόρειας Αμερικής φιλοξενεί 1,4 εκατομμύρια Ινδούς, ένας σημαντικός αριθμός για μια χώρα 40 εκατομμυρίων πληθυσμού. Περίπου 770.000 Ινδοί στον Καναδά είναι Σιχ, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, καθιστώντας τους μια σημαντική βάση ψηφοφόρων και μια κοινότητα που εκπροσωπείται σε όλα τα επίπεδα της καναδικής κυβέρνησης. Όμως, όπως είπε ο Terry Milewski, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για το Khalistan, στην Deutsche Welle (DW) το 2022, «οι Καναδοί ηγέτες δε θέλουν να χάσουν ψήφους Σιχ, αλλά λανθασμένα πιστεύουν ότι η ηχηρή μειοψηφία των Khalistani είναι όλοι Σιχ του Καναδά».

Ο Καναδάς δημοσίευσε το Δεκέμβριο του 2018 την ετήσια «Δημόσια Έκθεση για την Τρομοκρατική Απειλή στον Καναδά», η οποία ανέφερε για πρώτη φορά τον «εξτρεμισμό των Σιχ» και το Χαλιστάν, αλλά αυτό αναθεωρήθηκε γρήγορα σε μια έκθεση παρακολούθησης τον Απρίλιο του 2019, αφού οι ομάδες των Σιχ απαίτησαν παράλειψη οποιασδήποτε αναφοράς για τον εξτρεμισμό των Σιχ και το Χαλιστάν. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση Τριντό φοβήθηκε πως θα χάσει ένα μεγάλο εκλογικό μπλοκ παρά τη βία των Χαλιστάνι και το ότι οι συμπαθούντες τους ήταν απλώς μια ηχηρή μειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως ο Καναδάς βίωσε τον εξτρεμισμό του Χαλιστάν το 1981 όταν η πτήση 182 της Air India, που πετούσε από το Μόντρεαλ προς το Λονδίνο, βομβαρδίστηκε από εξτρεμιστές Σιχ. Ο ηγέτης των Khalistani, Talwinder Singh Parmar, με έδρα τον Καναδά, θεωρήθηκε ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης. Λόγω αυτής της εμπειρίας, ο Καναδάς έχει πλήρη επίγνωση της τρομοκρατίας των Khalistani, ωστόσο εξακολουθεί να ανέχεται τις επιχειρήσεις τους σε καναδικό έδαφος για να εξασφαλίσει ένα μπλοκ ψηφοφόρων.

Αυτή η πολιτική έχει φυσικά επικριθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος Pierre Poilievre να απαιτεί από τον Trudeau "να ξεκαθαρίσει όλα τα γεγονότα" επειδή οι Καναδοί πρέπει να κρίνουν με "όλα τα στοιχεία".

Ταυτόχρονα, ούτε ένας Καναδός σύμμαχος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, δεν υπερασπίστηκε τον Καναδά και καταδίκασε την Ινδία, εκφράζοντας μόνο ότι υποστηρίζει οποιαδήποτε έρευνα. Στην πραγματικότητα, ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak είπε μόνο πως η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για μια εμπορική συμφωνία με την Ινδία όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς του Καναδά για εμπλοκή των Ινδών στη δολοφονία του ηγέτη των Σιχ.

Αυτό δείχνει ότι ο Τριντό κάνει απελπισμένες κινήσεις, χωρίς πλήρη διαβούλευση με τους συμμάχους του για να υποστηρίξει την εικόνα καθώς η δημοτικότητά του μειώνεται. Το Ινστιτούτο Angus Reid τοποθετεί το ποσοστό αποδοχής του Trudeau στο 33% και ένα ποσοστό αποδοκιμασίας στο 63%, καθώς αντιμετωπίζει την αυξανόμενη δημοτικότητα του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει το κόμμα του στη νίκη στις επόμενες εκλογές, καθώς οι Καναδοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο πληθωρισμό και παντοπωλεία, σπίτια, και τα δάνεια αυτοκινήτων, γίνονται όλο και πιο ακριβά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail