Γιατί η Λιθουανία σταμάτησε απότομα να φοβάται την παρουσία της Βάγκνερ στη Λευκορωσία;

Η Λιθουανία εξέπληξε τους παρατηρητές, αφού ο Πρόεδρος Gitanas Nauseda υπαναχώρησε απότομα από τον προηγούμενο φόβο του για την παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία την Τρίτη, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη σύμπλευση της χώρας του με την Πολωνία και τα άλλα κράτη της Βαλτικής απαιτώντας από το Μινσκ να εκδιώξει αυτούς τους μαχητές από το έδαφός του. Παρά το γεγονός ότι προηγουμένως ισχυριζόταν πως ο θάνατος του αρχηγού Yevgeny Prigozhin δε θα μείωνε την απειλή που υποτίθεται ότι θέτει αυτή η ομάδα, το Bloomberg ανέφερε πως τώρα είπε ότι έχει μειωθεί από τότε.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr 

Η τελευταία εκτίμηση του Ναουσέντα είναι ότι "η κατάσταση δεν έχει κλιμακωθεί. Βλέπουμε κάποια σύγχυση μέσα στη Βάγκνερ μετά το θάνατο του Πριγκόζιν. Εάν η κατάσταση γίνει πιο περίπλοκη, πρέπει να δράσουμε. Εάν η κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη ή σταθεροποιηθεί, πρέπει να ενεργήσουμε διαφορετικά. Κανείς δε θέλει να κλείσει τα σύνορα καθαρά για αθλητικό ενδιαφέρον". Αυτό είναι αξιόλογο όχι μόνο επειδή είναι μια πλήρης ανατροπή της θέσης της χώρας του, αλλά και επειδή έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική που προωθείται από το κυβερνών κόμμα της γειτονικής Πολωνίας.

Το κόμμα" Νόμος και δικαιοσύνη " (PiS) κάνει στις επερχόμενες εκλογές της 15ης Οκτωβρίου τα πάντα σχετικά με την εθνική ασφάλεια σε μια προσπάθεια να κερδίσει αρκετό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του που δεν χρειάζεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού συνασπισμού με το κόμμα της Συνομοσπονδίας κατά του κατεστημένου στη συνέχεια. Για το σκοπό αυτό, υποστήριξαν την απειλή που ισχυρίζονται ότι η Βάγκνερ αποτελεί για τον διάδρομο Σουβάλκι, αν και αυτό είχε απορριφθεί νωρίτερα από τους New York Times και τώρα από κανέναν άλλο παρά από τον ηγέτη της Λιθουανίας, μέλους του ΝΑΤΟ.

Επομένως, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για το PiS να πουλήσει αυτή την αφήγηση, ειδικά αφού ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο πρότεινε εκπληκτικά μια προσέγγιση με την Πολωνία τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια αρνήθηκε εντυπωσιακά να αντιδράσει υπερβολικά σε μια τυχαία παραβίαση των συνόρων της χώρας του από την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα. Όλες αυτές οι εξελίξεις εμποδίζουν την πιθανή συνωμοσία του PiS για να πιέσει τη Λιθουανία να επιβάλει εκ νέου τον αποκλεισμό του περασμένου καλοκαιριού εναντίον του Καλίνινγκραντ με αυτό το πρόσχημα.

Ενώ η Λιθουανία συμμερίζεται την ανησυχία της Πολωνίας πως η πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών αργότερα φέτος για τον τερματισμό του πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με πληρεξούσιο στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ να τους "πουλήσουν", φαίνεται να έχουν χάσει το ενδιαφέρον της στην προσπάθεια να αντισταθμίσει αυτό το σενάριο μέσω ενός άλλου αποκλεισμού. Υπάρχουν τρεις πιθανοί λόγοι για αυτό: 1) Οι πρόσφατες προκλήσεις απέτυχαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στον πόλεμο με πληρεξούσιο, 2) το Κίεβο σχεδιάζει σαφώς να διαιωνίσει τη σύγκρουση στο επόμενο έτος και 3) το Βίλνιους μπορεί να μην εμπιστεύεται πραγματικά τη Βαρσοβία.

Οι προκλήσεις του Πσκοφ και της Ρουμανίας απέτυχαν να εξαπατήσουν τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ αντίστοιχα να κλιμακώσουν ο ένας εναντίον του άλλου. Όσον αφορά το δεύτερο, το Κίεβο είναι έτοιμο να στρατολογήσει περισσότερους από τους ανθρώπους του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αντίστοιχα, προκειμένου να διατηρηθεί η σύγκρουση καθ ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Εν τω μεταξύ, το τελευταίο σημείο είναι ομολογουμένως κερδοσκοπικό και μόλις εισήχθη από έναν κορυφαίο στρατιωτικό αξιωματούχο της Λευκορωσίας.

Το TASS της Ρωσίας ανέφερε ότι ο Andrey Bogodel, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στη Στρατιωτική Ακαδημία της Λευκορωσίας, μοιράστηκε την ακόλουθη εκτίμηση:

"Κάθε στρατιωτικός καταλαβαίνει πολύ καλά ότι ο διάδρομος Suwalki δεν περνά μόνο από το έδαφος της Πολωνίας, όπου στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν μεγάλες αρτηρίες μεταφοράς, αλλά μόνο βάλτοι. [Το χάσμα Σουβάλκι] βρίσκεται πιο βορειοδυτικά, μέσω της επικράτειας της Λιθουανίας. Αυτό εξηγεί γιατί η Πολωνία προκαλεί συνεχώς εντάσεις προκειμένου να εισέλθει στο έδαφος της Λιθουανίας και να καταλάβει την περιοχή του Βίλνιους, φαινομενικά με σκοπό την υπεράσπιση αυτής της γης”

Με άλλα λόγια, ο νεοαποκαλυφθείς φόβος της Πολωνίας για την παρουσία της Βάγκνερ στη Λευκορωσία θα μπορούσε να είναι ένα τέχνασμα για την ανεπίσημη επέκταση της προβλεπόμενης "σφαίρας επιρροής" της σε όλη την πρώην Κοινοπολιτεία.

Η αλήθεια είναι ότι οι δύο πρώτοι πιθανοί λόγοι είναι πιο αξιόπιστοι από τους τελευταίους, αν και αυτό δεν σημαίνει πως οι ισχυρισμοί του Μπογκαντέλ δεν έχουν καμία βάση σε αυτούς. Η Λιθουανία πιθανότατα συνειδητοποίησε ότι οποιαδήποτε πιθανή ρωσική πρόκληση από την επικράτειά της θα μπορούσε να αποτύχει και θα ήταν επίσης περιττή τώρα που το Κίεβο κάνει απτές κινήσεις για να διαιωνίσει τον πόλεμο με πληρεξούσιο [proxy war]. Παρ ' όλα αυτά, μπορεί επίσης να αισθάνεται άβολα με την πιθανή πολωνική πίεση να φιλοξενήσει τα στρατεύματά της με αυτό το πρόσχημα.

Για να το επεξεργαστούμε, η Λιθουανία φιλοξενεί ήδη πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών στρατευμάτων. Η Γερμανία εξέφρασε επίσης πρόσφατα το ενδιαφέρον της να αναπτύξει μόνιμα 4.000 δικούς της στρατιώτες στη χώρα αυτή. Όλα αυτά είναι περισσότερο από αρκετά για να πείσουν τον λαό της πως η Ρωσία δε θα τους επιτεθεί. Συνεπώς, η μόνιμη φιλοξενία σημαντικού αριθμού πολωνικών στρατευμάτων δε θα ήταν απαραίτητη και θα μπορούσε να διακινδυνεύσει να αναβιώσει δυσάρεστες αναμνήσεις από την Κοινοπολιτεία και τις περιόδους του μεσοπολέμου.

Το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας ήταν ο "κατώτερος εταίρος" της Πολωνίας για αιώνες στην αυξανόμενη δυσφορία της ελίτ της και τελικά και των μαζών, και στη συνέχεια η ιστορική πρωτεύουσά της Βίλνιους καταλήφθηκε από πολωνικά στρατεύματα λίγο μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν και οι δύο ανακτούσαν την ανεξαρτησία τους. Η πιθανότητα μιας de facto μόνιμης πολωνικής στρατιωτικής ανάπτυξης εκεί θα μπορούσε κατανοητά να εξοργίσει τους ντόπιους και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα ακόμη ρήγμα στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας έτσι το πλαίσιο στην εκτίμηση του Bogadel.

Ανεξάρτητα από το αν κάποιος επεκτείνει την πίστη στις απόψεις του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Λιθουανία σταμάτησε απότομα να φοβάται για την παρουσία της Βάγκνερ στη Λευκορωσία, και αυτό άφησε πολλούς να προσπαθούν να βρουν μια εξήγηση. Πιθανότατα, οι απτές κινήσεις που κάνει το Κίεβο για να διαιωνίσει τον πόλεμο πληρεξουσίων στο επόμενο έτος είναι υπεύθυνες για αυτό, αλλά είναι επίσης πιθανό πως το Βίλνιους δεν μπορεί πλέον να εμπιστεύεται πραγματικά τη Βαρσοβία. Σε κάθε περίπτωση, το Pis είναι βέβαιο πως θα είναι δυσαρεστημένο αφού το Βίλνιους μόλις απομυθοποίησε μία από τις κορυφαίες εκλογικές αφηγήσεις του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail