Σι και Ασαντ ανακοινώνουν την έναρξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Συρίας

Freepen.gr - Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και ο Σύριος ομόλογός του Bashar al-Assad ανακοίνωσαν στις 22 Σεπτεμβρίου την έναρξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Συρίας κατά τη διάρκεια συνάντησης στην ανατολική πόλη Hangzhou.

«Σήμερα, θα ανακοινώσουμε από κοινού τη δημιουργία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Συρίας, η οποία θα γίνει σημαντικό ορόσημο στην ιστορία των διμερών σχέσεων», είπε ο Σι στον Άσαντ.

«Μπροστά σε μια διεθνή κατάσταση γεμάτη αστάθεια και αβεβαιότητα, η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τη Συρία, να υποστηρίζει σταθερά η μια την άλλη, να προωθήσει τη φιλική συνεργασία και να υπερασπιστεί από κοινού τη διεθνή δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Άσαντ εξέφρασε την «ευτυχία» του που προσκλήθηκε στην Κίνα, μια χώρα που λέει πως «υποστηρίζει τις δίκαιες υποθέσεις των λαών… που αποτελούν τη βάση της κινεζικής πολιτικής στα διεθνή φόρα και που βασίζονται στην ανεξαρτησία των χωρών, το σεβασμό στη βούληση του λαού και την απόρριψη της τρομοκρατίας».

«Αυτή η επίσκεψη είναι σημαντική για τον χρόνο και τις περιστάσεις της, καθώς σχηματίζεται ένας πολυπολικός κόσμος που θα αποκαταστήσει την ισορροπία και την σταθερότητα στον κόσμο. Είναι καθήκον όλων μας να εκμεταλλευτούμε αυτήν την στιγμή για χάρη ενός φωτεινού και πολλά υποσχόμενου μέλλοντος και ελπίζω πως η σημερινή μας συνάντηση θα δημιουργήσει ευρεία και μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία σε διάφορους τομείς», συνέχισε ο Άσαντ.

Οι δύο πρόεδροι επέβλεψαν επίσης την υπογραφή τριών συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, καθώς και ενός Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) «για το κοινό πλαίσιο ενός σχεδίου συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI)».

Ο Άσαντ έφτασε στην Κίνα την Πέμπτη, επικεφαλής υψηλού επιπέδου πολιτικής και διπλωματικής αντιπροσωπείας στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στον ασιατικό γίγαντα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Μετά την άφιξή του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η επίσκεψή του θα οδηγήσει τις σχέσεις Κίνας-Συρίας σε «νέο επίπεδο».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail