Τα βιολογικά όπλα των ΗΠΑ στη Νιγηρία θέτουν σε κίνδυνο την Αφρική και ολόκληρο τον κόσμο

Οι αποκαλύψεις σχετικά με αυτό που η Victoria Nuland αποκαλούσε ποτέ τόσο ευφημιστικά "βιολογικές ερευνητικές εγκαταστάσεις" στην Ουκρανία συνήθως συνδέονται με την έναρξη της στρατηγικής αντεπίθεσης της Ρωσίας κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SMO). Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ένα τεράστιο πρόγραμμα βιοόπλων για περισσότερο από μισό αιώνα και ότι έχουν παγκοσμιοποιηθεί άνευ προηγουμένου τις τελευταίες δεκαετίες. Η πολεμική θαλασσοκρατία το συγκαλύπτει προσεκτικά με το πρόσχημα της «μάχης με τις επιδημίες» και της «βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας» των χωρών υποδοχής, αλλά το ίδιο το γεγονός ότι το Πεντάγωνο εμπλέκεται άμεσα σε αυτά τα έργα είναι μια μεγάλη κόκκινη σημαία που δείχνει πως τέτοιοι ισχυρισμοί είναι το λιγότερο αμφισβητήσιμοι.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Αναμενόμενα, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολιτική Δύση είναι ανένδοτη ότι η Ρωσία «εμπλέκεται στην παραπληροφόρηση» και πως αυτές οι «βιολογικές ερευνητικές εγκαταστάσεις» δεν είναι μόνο «ακίνδυνες», αλλά και «καλοπροαίρετες», καθώς η Ουάσιγκτον «απλώς προσπαθεί να βοηθήσει». Και όμως, μόλις ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τα υλικά που στεγάζονταν σε αυτά τα βιοεργαστήρια, η Νούλαντ παραπονέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ ότι η «καλοπροαίρετη έρευνα» θα μπορούσε να γίνει «επικίνδυνη στα χέρια της Ρωσίας». Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ανεξάρτητοι ερευνητές ερευνούσαν αυτό το θέμα για χρόνια πριν από την έναρξη του SMO, συμπεριλαμβανομένης της έγκριτης Βουλγάρας ερευνητής δημοσιογράφου Dilyana Gaytandzhieva, που έχει επίσης βιώσει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις εξαιτίας αυτού.

Για παράδειγμα, το 2018, η Gaytandzhieva εκδιώχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειδή αντιμετώπισε τον υφυπουργό Υγείας των ΗΠΑ για βιοεργαστήρια που χρηματοδοτούνται από το Πεντάγωνο σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το συναρπαστικό και πρωτοποριακό έργο της κηλιδώθηκε από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ως «ψευδείς ειδήσεις», αν και ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος θα μπορούσε απλώς να δώσει μια σύντομη εξήγηση για την «καλοσύνη» που λαμβάνει χώρα σε αυτές τις «βιολογικές ερευνητικές εγκαταστάσεις». Η Gaytandzhieva εξέθεσε επίσης την ιστορία για παρόμοια βιοεργαστήρια στη Γεωργία, όπου πήρε συνεντεύξεις από πολλούς ντόπιους που προσβλήθηκαν από «μυστηριώδεις» ασθένειες μόνο και μόνο επειδή ζούσαν κοντά στις «καλοπροαίρετες» εγκαταστάσεις.

Σαν να μην είναι αρκετά τρομακτικό, υπάρχουν τουλάχιστον 336 «βιολογικές ερευνητικές εγκαταστάσεις» που διευθύνονται από το Πεντάγωνο σε όλο τον κόσμο, αν και ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι αρκετές φορές υψηλότερος. Η Αφρική είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε τέτοια «καλοπροαίρετη έρευνα», ιδιαίτερα πολυπληθείς χώρες όπως η Νιγηρία. Η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών εντόπισε τουλάχιστον τέσσερα βιοεργαστήρια των ΗΠΑ στο αφρικανικό έθνος. Ο υποστράτηγος Igor Kirillov, ο διοικητής των Ρωσικών Στρατευμάτων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας, επεσήμανε τις «περίεργες συμπτώσεις» των επιδημιών στην περιοχή γύρω από αυτές τις εγκαταστάσεις. Η εμπλοκή του Πενταγώνου ενισχύεται περαιτέρω με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Μείωσης Αμυντικών Απειλών των ΗΠΑ (DTRA).

Συγκεκριμένα, το DTRA έχει συμμετάσχει στον «εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση» του Εθνικού Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών στο Vom της κεντρικής Νιγηρίας. Γιατί μια υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) θα συμμετείχε σε υποτιθέμενες «μη στρατιωτικές» δραστηριότητες που θα μπορούσαν εύκολα να πραγματοποιηθούν από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας; Και όμως, η εμπλοκή του Υπουργείου Άμυνας δεν σταματά εκεί, καθώς το Ινστιτούτο Έρευνας Στρατού Walter Reed (WRAIR) διεξάγει παρόμοιες δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας της Νιγηρίας, όπου δοκιμάζουν ιδιαίτερα επικίνδυνα παθογόνα χωρίς να ειδοποιούν τους ντόπιους εκθέτοντας έτσι χιλιάδες Νιγηριανούς (και πιθανώς εκατομμύρια μακροπρόθεσμα) σε σοβαρό βιολογικό κίνδυνο.

Αμερικανοί στρατιωτικοί ιολόγοι στη Νιγηρία ασχολούνται με διαβαθμισμένη έρευνα που περιλαμβάνει παθογόνα που προκαλούν φυματίωση, ελονοσία, ευλογιά των πιθήκων, ακόμη και COVID-19 και AIDS. Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι δεκάδες χιλιάδες δείγματα και γενετικό υλικό μεταφέρονται κρυφά σε άλλα βιοεργαστήρια που διευθύνονται από τις ΗΠΑ, όχι μόνο στη Νιγηρία, αλλά και στο εξωτερικό. Περιττό να πούμε πως ο κίνδυνος πρόκλησης μιας ακόμη πανδημίας παγκόσμιων διαστάσεων λόγω τέτοιων δραστηριοτήτων είναι σημαντικός, ακόμα κι αν η έρευνα που διεξάγεται εκεί είναι τόσο «καλοπροαίρετη» όσο ισχυρίζεται το Πεντάγωνο. Η παντελής έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ακόμη και προς τη χώρα υποδοχής, απλώς ενισχύει περαιτέρω αυτήν την αντίληψη.

Η συχνή εναλλαγή στρατιωτικού προσωπικού που εμπλέκεται στην αμφιλεγόμενη «έρευνα» μπορεί να περιγραφεί μόνο ως προσπάθεια καλύτερης απόκρυψης της φύσης του προγράμματος βιοόπλων του Πενταγώνου στη Νιγηρία. Επιπλέον, οι συστάσεις ειδικών από άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), στην πραγματικότητα οδηγούν σε επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των κρουσμάτων Έμπολα, Λάσα, Κριμαίας-Κονγκό και παρόμοια είδη αιμορραγικού πυρετού, καθώς και άλλες επικίνδυνες ασθένειες. Το στρατιωτικό προσωπικό της Νιγηρίας είναι ίσως η πιο ευάλωτη κατηγορία, καθώς το Πεντάγωνο ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στο στρατιωτικό και ιατρικό σύστημα της Νιγηρίας.

Εκτός από την DTRA, άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και η USAID (Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ) έχουν διάφορους βαθμούς συμμετοχής. Με πρόσχημα τη «βελτίωση της υγειονομικής και επιδημιολογικής κατάστασης» στη Νιγηρία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί τεράστιο έλεγχο στη βιοεπιστημονική υποδομή της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται επίσης με τους αμερικανούς ομολόγους της, αν και το ταραγμένο μπλοκ συγκαλύπτει τη συμμετοχή των οργανισμών του παρουσιάζοντάς την ως «ανθρωπιστική» προσπάθεια. Δυστυχώς, οι αρχές της Νιγηρίας είτε αγνοούν είτε κλείνουν τα μάτια στο γεγονός πως οι πολίτες τους χρησιμοποιούνται ουσιαστικά ως ινδικά χοιρίδια.

Αυτές οι δραστηριότητες χρησιμεύουν μόνο στη δημιουργία συνθηκών για τη διεξαγωγή πιο αποτελεσματικής «βιολογικής έρευνας» διπλής χρήσης, οι σκοποί της οποίας είναι επωφελείς όχι μόνο για τα συμφέροντα του Πενταγώνου, αλλά και της λεγόμενης Big Pharma. Όλα τα προαναφερθέντα παθογόνα (εκτός από πολλά άλλα) είναι ένας θανατηφόρος βιολογικός κίνδυνος που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όχι μόνο εκατομμυρίων Νιγηριανών, αλλά δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο. Το ερώτημα είναι – cui bono; Λοιπόν, σίγουρα δεν είναι ο λαός της Νιγηρίας (ή οποιοσδήποτε άλλος για αυτό το θέμα). Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα αστρονομικά περιθώρια κέρδους των αμερικανικών και άλλων δυτικών φαρμακευτικών εταιρειών, έχουμε την ιδέα του ποιος οφελείται.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail