Μια συνολική ουκρανική ήττα είναι το μόνο πιθανό αποτέλεσμα της σύγκρουσης με τη Ρωσία

ουκρανική προεδρία
Στο Κίεβο είχε προσφερθεί μια ειρηνευτική συμφωνία εδώ και πολύ καιρό, αλλά επέλεξε τον πόλεμο, υποκινούμενο από τους δυτικούς υποστηρικτές του. Τώρα η μοίρα του είναι σφραγισμένη

Η 2η Σεπτεμβρίου σηματοδότησε την 78η επέτειο της τελετής παράδοσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο USS Missouri στον Κόλπο του Τόκιο. Αυτή η στιγμή επισημοποίησε την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους και σηματοδότησε το τέλος της σύγκρουσης. Από την ιαπωνική προοπτική, ήταν σε εξέλιξη από το περιστατικό της γέφυρας Μάρκο Πόλο στις 7 Ιουλίου 1937, το οποίο ξεκίνησε τον Σινο-ιαπωνικό πόλεμο.

Σκοτ Ρίτερ - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση, μόνο μια απλή τελετή παράδοσης στην οποία Ιάπωνες αξιωματούχοι υπέγραψαν έγγραφα, χωρίς όρους.

Γιατί έτσι μοιάζει η ήττα.

Η ιστορία προορίζεται να μελετηθεί με τρόπο που επιδιώκει να αντλήσει μαθήματα από το παρελθόν που μπορεί να έχουν σημασία στο παρόν. Όπως σημείωσε ο Τζορτζ Σανταγιάνα, ο Αμερικανός φιλόσοφος, "εκείνοι που δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν". Η ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο θα έκανε καλά να σκεφτεί τόσο το ιστορικό προηγούμενο που έθεσε η άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας, όσο και τη συμβουλή του Σανταγιάνα, όταν εξετάζει την τρέχουσα σύγκρουση με τη Ρωσία.

Πρώτα απ ' όλα, η Ουκρανία πρέπει να προβληματιστεί ειλικρινά για τα αίτια αυτής της σύγκρουσης και ποια πλευρά φέρει το βάρος της ευθύνης για τις μάχες. Η "αποναζοποίηση" είναι ένας όρος που η ρωσική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει για να περιγράψει έναν από τους δηλωμένους στόχους της. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει πολλές αναφορές στην απεχθή κληρονομιά του Στέπαν Μπαντέρα, του διαβόητου μαζικού δολοφόνου και Συνεργάτη της Ναζιστικής Γερμανίας, ο οποίος τιμάται από τους σύγχρονους Ουκρανούς εθνικιστές ως ήρωας και ως ιδρυτής του έθνους τους.

Ότι η σημερινή Ουκρανία θα θεωρούσε κατάλληλο να ανυψώσει έναν άνθρωπο όπως ο Μπαντέρα σε τέτοιο επίπεδο λέει πολλά για το σάπιο θεμέλιο του σκοπού του Κιέβου και την έλλειψη ηθικών ινών στο έθνος σήμερα. Ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι σύγχρονοι οπαδοί της μισητής εθνικιστικής ιδεολογίας του ναζιστή συνεργάτη στη διάδοση των βασικών γεγονότων που οδήγησαν στην έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης από τη Ρωσία δεν μπορεί ούτε να αγνοηθεί ούτε να ελαχιστοποιηθεί. Ήταν οι Μπαντεριστές, με τη μακροχρόνια σχέση τους με τη CIA και άλλες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών εχθρικές προς τη Μόσχα, που χρησιμοποίησαν βία για να εκδιώξουν τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, από το αξίωμα το Φεβρουάριο του 2014.

Από την πράξη της παράνομης πολιτικοποιημένης βίας προήλθε η ενσωμάτωση των δυνάμεων της εθνοτικής και πολιτιστικής γενοκτονίας, που εκδηλώθηκαν με τη μορφή των σημερινών Μπαντεριστών, οι οποίοι ξεκίνησαν πράξεις βίας και καταπίεσης στην ανατολική Ουκρανία. Αυτό, με τη σειρά του, πυροδότησε τη ρωσική απάντηση στην Κριμαία και τις ενέργειες των πολιτών του Ντονμπάς, οι οποίοι οργανώθηκαν για να αντισταθούν στην οργή των Ουκρανών εθνικιστών που συνδέονται με τον Μπαντέρα. Ακολούθησαν οι συμφωνίες του Μινσκ και η επακόλουθη προδοσία από το Κίεβο και τους δυτικούς εταίρους του για την πιθανή πορεία προς την ειρήνη που αντιπροσώπευαν.

Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το ρόλο που διαδραματίζουν οι σύγχρονοι Μπαντεριστές στη διαμόρφωση της παρούσας πραγματικότητας. Σε αυτό, το Κίεβο αντικατοπτρίζει τους μιλιταριστές της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας, των οποίων η τυφλή υποταγή στις αρχές του Μπουσίντο, του παραδοσιακού "τρόπου του πολεμιστή" που χρονολογείται από τους Σαμουράι της Ιαπωνίας του 17ου αιώνα, βοήθησε να ωθήσει τη χώρα σε παγκόσμια σύγκρουση. Μέρος των υποχρεώσεων της Ιαπωνίας μετά την παράδοση ήταν να καθαρίσει την κοινωνία της από την επιρροή των μιλιταριστών και να θεσπίσει ένα σύνταγμα που τους δυσφημίζει κάνοντας τους πολέμους επιθετικότητας – και τις στρατιωτικές δυνάμεις που απαιτούνται για να τους διεξάγουν – αντισυνταγματικούς.

Ο μπαντερισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του, πρέπει να εξαλειφθεί από την ουκρανική κοινωνία με τον ίδιο τρόπο που ο μιλιταρισμός εμπνευσμένος από τον Μπουσίντο απομακρύνθηκε από την Ιαπωνία, για να συμπεριλάβει τη δημιουργία ενός νέου συντάγματος που κατοχυρώνει αυτή την εκκαθάριση ως νόμο. Οποιαδήποτε αποτυχία να το κάνει αυτό επιτρέπει μόνο στον καρκίνο του Μπαντερισμού να επιβιώσει, να φουντώνει μέσα στο ηττημένο σώμα της μεταπολεμικής Ουκρανίας μέχρι κάποια μελλοντική στιγμή που μπορεί να μετασταθεί για άλλη μια φορά για να προκαλέσει βλάβη.

Αυτό είναι ακριβώς το μήνυμα που έστειλε ο Πούτιν όταν, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης τον περασμένο Ιούλιο, έδειξε ένα βίντεο όπου τα εγκλήματα των Μπαντεριστών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τέθηκαν σε δημόσια προβολή. "Πώς γίνεται να μην το πολεμήσεις;" είπε ο Πούτιν. "Και αν αυτό δεν είναι νεοναζισμός στην τρέχουσα εκδήλωσή του, τότε τι είναι;"ρώτησε. "Έχουμε κάθε δικαίωμα", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, "να πιστεύουμε ότι το καθήκον του αποναζισμού της Ουκρανίας που έχουμε θέσει είναι ένα από τα βασικά".

Καθώς τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αρχίζουν να αντιμετωπίζουν το εύρος και την κλίμακα της ενδεχόμενης στρατιωτικής ήττας της Ουκρανίας (και, κατ ' επέκταση, την πραγματικότητα μιας αποφασιστικής ρωσικής στρατιωτικής νίκης), οι πολιτικοί τους επόπτες στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζονται να καθορίσουν ποιο θα είναι το τελικό παιχνίδι. Έχοντας διατυπώσει τη ρωσική-ουκρανική σύγκρουση ως έναν υπαρξιακό αγώνα όπου η ίδια η επιβίωση του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κίνδυνο, αυτοί οι Δυτικοί πολιτικοί έχουν τώρα το καθήκον να διαμορφώσουν την αντίληψη του κοινού με τρόπο που μετριάζει κάθε ουσιαστική, διαρκή πολιτική αντίδραση από τους ψηφοφόρους που έχουν εξαπατηθεί να ανεχθούν τη μεταφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα αντίστοιχα εθνικά τους θησαυροφυλάκια και όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα αντίστοιχα οπλοστάσια τους, σε ένα χαμένο και ντροπιασμένο σκοπό.

Μια βασική πτυχή αυτής της διαχείρισης της αντίληψης είναι η έννοια μιας διαπραγματευόμενης διευθέτησης, μια διαδικασία που συνεπάγεται ότι η Ουκρανία έχει φωνή ως προς το χρονοδιάγραμμα και τη φύση του τερματισμού της σύγκρουσης. Το γεγονός είναι, ωστόσο, πως το Κίεβο έχασε αυτή τη φωνή όταν αποχώρησε από μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών του και των Ρώσων ομολόγων τους την περασμένη άνοιξη, κατόπιν εντολής των αφεντικών του ΝΑΤΟ, όπως κοινοποιήθηκε μέσω του τότε πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Η απόφαση για παράταση της σύγκρουσης βασίστηκε στην παροχή στο Κίεβο δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτικό εξοπλισμό και βοήθεια. Οι αρχές οργάνωσαν μια μαζική επιστράτευση, πράγμα που σημαίνει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα υπερέβαιναν κατά πολύ τους Ρώσους ομολόγους τους.

Η νέα δύναμη του Κιέβου, εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη από το ΝΑΤΟ, πέτυχε εντυπωσιακά εδαφικά κέρδη κατά τη διάρκεια μιας φθινοπωρινής επίθεσης. Η ρωσική αντίδραση ήταν να σταθεροποιήσει το μέτωπο και να πραγματοποιήσει μια μερική επιστράτευση των αποθεμάτων του για να συγκεντρώσει αρκετό ανθρώπινο δυναμικό για να ολοκληρώσει την αποστολή που ανατέθηκε από την αρχή της επιχείρησης – αποναζοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση. Η αποναζοποίηση είναι ένα πολιτικό πρόβλημα. Η αποστρατιωτικοποίηση δεν είναι. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, σημαίνει να καταστραφεί αποτελεσματικά η ικανότητα της Ουκρανίας να διεξάγει ένοπλες συγκρούσεις σε ουσιαστική κλίμακα εναντίον της Ρωσίας. Ο στόχος αυτός συνεπάγεται επίσης την ανάγκη απομάκρυνσης όλων των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και του υλικού, από την Ουκρανία.

Η Ρωσία αναλαμβάνει την επιτυχή αποστρατιωτικοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από την έναρξη της μερικής επιστράτευσης. Ο εξοπλισμός που παρέχει η Ουκρανία από τη Δύση καταστρέφεται ομοίως από τη Ρωσία με ρυθμό που καθιστά την αντικατάσταση μη βιώσιμη. Εν τω μεταξύ, η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας έχει ξεκινήσει πλήρως, προμηθεύοντας μια σειρά από σύγχρονα όπλα και πυρομαχικά που είναι περισσότερο από επαρκή.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ούτε η Ουκρανία ούτε οι δυτικοί σύμμαχοί της μπορούν να αντέξουν τις επιχειρησιακές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό που προκαλεί η σύγκρουση με τη Ρωσία. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, δεν είναι μόνο σε θέση να απορροφήσει τις απώλειές της, αλλά να αυξήσει τη δύναμή της με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου του μεγάλου αριθμού εθελοντών που στρατολογούνται στο στρατό και του υψηλού ποσοστού παραγωγής εξοπλισμών. Κάποια στιγμή στο όχι τόσο μακρινό μέλλον, η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο θέατρο των επιχειρήσεων θα φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο το Κίεβο δε θα είναι σε θέση να διατηρήσει επαρκή κάλυψη κατά μήκος της γραμμής επαφής, επιτρέποντας να ανοίξουν κενά στην αμυντική γραμμή που θα εκμεταλλευτεί η Ρωσία, ικανή να χρησιμοποιήσει νέα αποθέματα. Αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση της συνοχής μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων, πιθανότατα με αποτέλεσμα μια απότομη απόσυρση σε πιο αμυντικές θέσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δυτικά του ποταμού Δνείπερου.

Η Ουκρανία, μέσω των ενεργειών της το 2014, έχασε την Κριμαία. Η Ουκρανία, και μέσω των επιλογών της το 2022, έχασε το Ντονμπάς, το Ζαπορόζιε και τη Χερσόνα. Και αν το Κίεβο επιμείνει στην επέκταση αυτής της σύγκρουσης έως ότου είναι φυσικά ανίκανο να υπερασπιστεί τον εαυτό του, διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει ακόμη περισσότερα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού και του Χάρκοβο.

Η Ρωσία δεν μπήκε στη σύγκρουση με την πρόθεση να καταλάβει το ουκρανικό έδαφος. Αλλά το Μάρτιο του 2022, το Κίεβο απέρριψε ένα σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας (το οποίο είχε αρχικά εγκρίνει προκαταρκτικά) και αυτή η απόφαση να αποφύγει την ειρήνη υπέρ του πολέμου οδήγησε τη Ρωσία να απορροφήσει το Ντονμπάς, το Ζαπορόζιε και τη Χερσόνα.

Ως μία από τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ακόμη και διαπραγματεύσεις για ειρήνη με τη Μόσχα, το Κίεβο απαίτησε την επιστροφή όλων των πρώην ουκρανικών εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κυριαρχία – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Για να επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ωστόσο, η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβάλει συμμόρφωση νικώντας τη Ρωσία στρατιωτικά ή/και πολιτικά. Όπως έχουν τα πράγματα, αυτό είναι αδύνατο.

Αυτό που η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι της δε φαίνεται να έχουν ακόμη αντιμετωπίσει είναι το γεγονός πως η ηγεσία της Ρωσίας δεν έχει διάθεση για διαπραγματεύσεις για χάρη των διαπραγματεύσεων. Ο Πούτιν έχει απαριθμήσει τους στόχους του όταν πρόκειται για τη σύγκρουση – αποναζοποίηση, αποστρατιωτικοποίηση και καμία ένταξη στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

Αυτή είναι η πραγματικότητα της παρούσας κατάστασης. Η Ρωσία εργάζεται για την επίτευξη των δηλωμένων στόχων της. Όπως έχουν τα πράγματα, υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει η Ουκρανία ή οι εταίροι της στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ (η λεγόμενη "συλλογική Δύση") για να την εμποδίσει να επιτύχει αυτούς τους στόχους. Το χρονοδιάγραμμα δεν καθορίζεται από το ημερολόγιο, αλλά από τα αποτελέσματα. Όσο περισσότερο το Κίεβο – και οι δυτικοί εταίροι του – σέρνουν αυτή τη σύγκρουση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά που θα προκύψει για την Ουκρανία.

Είναι καιρός η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι της να προχωρήσουν στο δρόμο της ειρήνης και της ανοικοδόμησης. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν η Ουκρανία παραδοθεί και αποδεχτεί την πραγματικότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail