FILE PHOTO: Fighters from the Army of Islam in Syria, June 22, 2015 - Αmer ΑlΜohipany/ΝurPhoto |
Δώδεκα χρόνια μετά, ο πόλεμος της Δύσης στη Συρία συνεχίζεται, με φαινομενικά νέα σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας και ανατροπής της ηγεσίας της. Αυτό μετά από χρόνια βάναυσων κυρώσεων εναντίον (και κροκοδείλιων δακρύων για) το συριακό λαό.
Eva Bartlett - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr
Νωρίτερα φέτος, μια συζήτηση μεταξύ του δημοσιογράφου Edward Xu και του Farhan Haq, αναπληρωτή εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, έγινε viral όταν οι ερωτήσεις του Xu οδήγησαν σε μια τολμηρή επίδειξη προσποιητής άγνοιας από την πλευρά του εκπροσώπου του ΟΗΕ. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η παρουσία του αμερικανικού στρατού στη Συρία είναι παράνομη ή όχι, ο Χακ τραυλίζει, "δεν υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μέσα στη Συρία...Πιστεύω πως υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα, αλλά από την άποψη της επίγειας παρουσίας στη Συρία, δεν το γνωρίζω αυτό”.
UN spokesman Faran Haq HUMILIATED by journalist who poses simple question: “Do you think the US military presence in Syria is illegal or not?” pic.twitter.com/t3aoIdNsdU
— Dissentral Intelligence (@dissentralintel) March 28, 2023
Ο Xu είχε αναφερθεί σε αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ την προηγούμενη μέρα που είχε σκοτώσει 11 ανθρώπους στη Συρία και ζήτησε το σχόλιο του Haq για το αν πρέπει να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ο Haq κάλεσε τις "ξένες δυνάμεις" να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αλλά προφανώς δεν εννοούσε τις αμερικανικές δυνάμεις – αφού, φυσικά, σύμφωνα με τον ίδιο, καμία δεν ήταν εκεί.
Ο ισχυρισμός του Haq πως δε γνωρίζει την παράνομη παρουσία τουλάχιστον 900 Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος της Συρίας έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που δείχνουν σαφώς ότι υπάρχει τέτοια παρουσία και θα παραμείνει για "πολλά, πολλά, χρόνια και δεκαετίες", όπως δήλωσε ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στα τέλη Αυγούστου. Φυσικά οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδια να εγκαταλείψουν τη Συρία – γιατί να το κάνουν, όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί φυσικοί πόροι που έχουν απομείνει για λεηλασία (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, σιτάρι...), όπως κάνουν οι ΗΠΑ και οι πληρεξούσιοι τους εδώ και χρόνια. Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καυχήθηκε ακόμη και για αυτό το Νοέμβριο του 2019, λέγοντας: "κρατάμε το πετρέλαιο...Αφήσαμε στρατεύματα πίσω μόνο για το πετρέλαιο”.
Ενώ ο διάλογος Xu-Haq πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, παραμένει πολύ επίκαιροε σήμερα καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να προκαλέσουν μεγαλύτερη αστάθεια στη Συρία, με τον ίδιο παλιό στόχο της ανατροπής της συριακής κυβέρνησης.
Συρία 2011 - "διαμαρτυρίες" αποσταθεροποίησης εκ νέου;
Η βρετανίδα δημοσιογράφος Βανέσα Μπίλι ανέφερε πρόσφατα πιθανές νέες δυτικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Συρίας, υποκινώντας ταραχές όπως το 2011. Αλλά αυτή τη φορά, οι ταραχές υποκινούνται στην επαρχία Σουέιντα, με το Ισραήλ να παίζει καθοριστικό ρόλο, είπε.
Σε μια μεταγενέστερη συνέντευξη στο Redacted, η Beeley δήλωσε πως ο αριθμός του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και των εργολάβων στο έδαφος στη βορειοανατολική Συρία είναι κάπου μεταξύ 2.000 και 3.000. Οι ΗΠΑ, είπε, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την Αλ Τανφ, την παράνομη στρατιωτική βάση τους στα νοτιοανατολικά της χώρας στα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία, για να εκπαιδεύσουν ακόμα περισσότερους μαχητές ώστε τελικά να τους κάνουν να αναλάβουν τον έλεγχο μέρους των Συρο-Ιορδανικών συνόρων και έτσι να κλείσουν ένα σημαντικό χερσαίο σύνορο για τη Συρία.
Ακόμη χειρότερη είναι η προοπτική της Συρίας το 2011 παντού, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους, "να εκπαιδεύουν 16.000 Δρούζους μαχητές στη Σουέιντα", με την πρόθεση να σπείρουν χάος όπως το 2011. "Υπάρχει μια πολύ μικρή μειοψηφία εδώ που – με την υποστήριξη του Ισραήλ και των ΗΠΑ-ψάχνει για αυτονομία, πολύ παρόμοια με το Κουρδικό σχέδιο στα βορειοανατολικά, και ένα ομοσπονδιακό σχέδιο για να τους χωρίσει από το Συριακό κράτος και να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κρατίδιο", δήλωσε η Beeley. "Αυτό είναι μέρος του αμερικανο-ισραηλινού σχεδίου για τη Βαλκανοποίηση της Συρίας και τη διαίρεσή της σε αντιμαχόμενα κράτη. Αυτό το κίνημα ουσιαστικά τώρα πολλαπλασιάζεται με τις ΗΠΑ στο al-Tanf".
Τόνισε επίσης μια πρόσφατη επίσκεψη τριών Αμερικανών βουλευτών σε μια περιοχή στη βόρεια Συρία που ελέγχεται από τρομοκρατικές φατρίες, επισημαίνοντας ότι είχαν εισέλθει παράνομα στη Συρία (όπως προτιμούν να κάνουν οι Δυτικοί πολιτικοί και τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης) για να συναναστραφούν με τρομοκρατικές ομάδες (όπως προτιμούν να κάνουν οι Δυτικοί πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης).
Ο Σύριος αναλυτής Kevork Almassian σχολίασε πρόσφατα τις διαδηλώσεις της Sweida, σημειώνοντας πως "οι ηγέτες των διαδηλωτών ζητούν πολιτική αποκέντρωση, η οποία είναι η φανταχτερή λέξη για διαίρεση και αυτονομία της επαρχίας από τη Δαμασκό”.
Η οικονομία της Συρίας βρίσκεται σε χάος τώρα, σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία και των χρόνιων σταθερά πιο βάναυσων δυτικών κυρώσεων. "Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πώς η πολιτική αποκέντρωση θα λύσει την [οικονομική] δυστυχία και γιατί κανείς από αυτούς τους ηγέτες των διαδηλωτών δε ζητά από την ΕΕ τις ΗΠΑ να άρουν τις δρακόντειες κυρώσεις εναντίον τους που προκαλούν όλη αυτή τη δυστυχία;" ρώτησε ο Almassian.
"Γιατί κανείς από αυτούς τους λεγόμενους ηγέτες των διαδηλωτών δε λέει να πάμε και να απελευθερώσουμε την ανατολική ακτή του Ευφράτη από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής που καταλαμβάνουν τα πεδία πετρελαίου και σιταριού τους;”.
Καλές ερωτήσεις, όπως και η ερώτησή του για το ποιος επωφελείται από το θρησκευτικό διαμελισμό της Συρίας. Ο συριακός λαός; Όχι. ΗΠΑ, Ισραήλ και σύμμαχοι; Μπίνγκο.Ξεχάστηκε το "αντιτρομοκρατικό" ψήφισμα υπέρ της αλλαγής καθεστώτος
Στην αναδιατυπωμένη συνέντευξή της, η Μπίλι δήλωσε: "αυτό που βασικά βλέπουμε είναι μια αναβίωση του είδους της αφήγησης του 2011 για ειρηνικές διαδηλώσεις στο νότο, την επιθυμία να ανατραπεί ο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούν το ψήφισμα 2254 που είναι ουσιαστικά αλλαγή καθεστώτος και πολιτική παρέμβαση στην πολιτική διαδικασία στη Συρία. Το ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται, που εγκρίθηκε το 2015, ζητούσε να διεξαχθούν "ελεύθερες και δίκαιες εκλογές" υπό την εποπτεία του ΟΗΕ στη Συρία εντός 18 μηνών, μεταξύ άλλων.
Το 2016, πήρα συνέντευξη από τη Δρ.Μπουθάινα Σααμπάν, σύμβουλο πολιτικών και μέσων ενημέρωσης του Άσαντ. Όταν τόνισε πώς η Δύση υποδαυλίζει, όχι πολεμά, την τρομοκρατία στη Συρία, απευθύνθηκε στα ψηφίσματα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο λιγότερο αναφερόμενο 2253, το οποίο συνεπάγεται την παύση της τρομοκρατίας στη Συρία και τη δίωξη εκείνων που υποστηρίζουν, διευκολύνουν ή συμμετέχουν στην άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που διεξάγονται από το ISIS, την Αλ Κάιντα και συναφείς ομάδες.
Η Σαάμπαν είπε, "θέλετε να εφαρμόσετε το 2254; Εφαρμόστε πρώτα το 2253 και στη συνέχεια θα ήταν πολύ εύκολο να εφαρμόσετε το 2254. Αυτά είναι τα διπλά μέτρα και σταθμά της Δύσης: απευθύνονται στο ακροατήριό τους με στάση κατά της τρομοκρατίας και θέλουν να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, ενώ στην πραγματικότητα διευκολύνουν την τρομοκρατία και δεν αναφέρουν καν ούτε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο του 7ου κεφαλαίου που ελήφθη 24 ώρες πριν από το 2254”.
Η Ουάσιγκτον μπορεί να ισχυριστεί ότι τα στρατεύματά της βρίσκονται στη Συρία για να "πολεμήσουν το ISIS", αλλά όπως έγραψα πριν από μερικά χρόνια, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι διαφανώς ψεύτικοι, με πολλές περιπτώσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να μην προσφέρει καμία αντίσταση στις τρομοκρατικές προόδους ή ακόμη και να διευκολύνει τις νίκες τους εναντίον των συριακών δυνάμεων.
Σε μία μόνο από τις πιο πρόσφατες αναφορές για κλοπή Συριακού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, τα συριακά μέσα ενημέρωσης στις 24 Αυγούστου ανέφεραν ότι μια συνοδεία 60 βυριοφόρων φορτωμένων με αργό πετρέλαιο βγήκε από τη Συρία οδεύοντας σε αμερικανικές βάσεις κατοχής στο Ιράκ. Τον Αύγουστο του 2022, το Υπουργείο Πετρελαίου της Συρίας δήλωσε πως "οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής και οι μισθοφόροι τους κλέβουν έως και 66.000 βαρέλια κάθε μέρα από τα πεδία που καταλαμβάνονται στην ανατολική περιοχή", που αντιπροσωπεύουν περίπου το 83% της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου της Συρίας, ανέφερε το Cradle.
Όπως καυχιόταν ο Μίλεϊ, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να παραμείνουν (παράνομα) στη Συρία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όχι για να "καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία" αλλά για να αποσταθεροποιήσουμε ακόμα περισσότερο τη χώρα, να φτωχοποιήσουμε και να σκοτώσουμε ακόμα περισσότερο τον λαό και να λεηλατήσουμε ακόμα περισσότερο τους πόρους της.