Καμία ελπίδα για ειρήνη στην Ουκρανία - μόνο ένας πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ

Θα το θέσω όσο πιο απλά μπορώ - εάν το πρόσφατο άρθρο του New Yorker του Keith Gessen - The Case for Negotiating with Russia - αντικατοπτρίζει επακριβώς τις μόνες δύο θέσεις πολιτικής που συζητούνται στην Ουάσιγκτον σχετικά με τον τρόπο απάντησης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τότε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι αναπόφευκτος. Δεν υπάρχει βιώσιμος δρόμος για διαπραγματεύσεις.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Gessen σας συστήνει τον Samuel Charap, έναν αναλυτή της RAND που ο Gessen ισχυρίζεται: «Αυτό το κομμάτι είναι σύμπτωμα της παραφροσύνης που μολύνει το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής κοινότητας στην Ουάσιγκτον, DC και τη Νέα Υόρκη. Ο Gessen «προσφέρει μια διαφορετική οπτική για τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Και ποια είναι αυτή η προοπτική;

Στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και της εισβολής στην ανατολική Ουκρανία, το 2014, ο Charap έγραψε ένα βιβλίο με τον πολιτικό επιστήμονα του Χάρβαρντ Timothy Colton, με τίτλο « Όλοι χάνουν». . . . Η Ρωσία ήταν σίγουρα η επιτιθέμενη.

Το να κατηγορείς τη Ρωσία για την «εισβολή στην ανατολική Ουκρανία» είναι σαν να κατηγορείς την Πολωνία για την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με τη ναζιστική Γερμανία. Είναι ψέμα. Ο Σαράπ δυσφημεί τον εαυτό του ως σοβαρό ακαδημαϊκό επαναλαμβάνοντας αυτή την προπαγάνδα. Αγνοεί ευγενικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο εξαπέλυσε τις επιθέσεις στον πληθυσμό στο Donbass και τις απόψεις των ρωσόφωνων κατοίκων της Κριμαίας την εποχή εκείνη. Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε το βιβλίο του Charap, εξοικονομήστε τα χρήματά σας.

Ο Γκέσεν δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει την προκατάληψη του. Ακόμη και μετά από στέρεα τεκμηριωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την αναλήθεια του ισχυρισμού ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016 για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ, ο Gessen εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως ο ψευδής ισχυρισμός είναι αληθινός:

Συνάντησα για πρώτη φορά τον Charap το καλοκαίρι του 2017, λίγο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, και εν μέσω μιας δίνης οργής κατά της Ρωσίας για την παρέμβασή της στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Ο Ρόμπερτ Μιούλερ είχε διοριστεί ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την έρευνα φάρσα και το Κογκρέσο βρισκόταν στη διαδικασία ψήφισης ενός δικομματικού νομοσχεδίου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Gessen, υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

Το επιχείρημα στις ΗΠΑ έχει χωριστεί σε δύο βαθιά αντίθετα στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά είναι άνθρωποι —όχι πολλοί, τουλάχιστον δημοσίως— όπως ο Charap, που υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχει τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος νωρίτερα παρά αργότερα, παγώνοντας τη σύγκρουση στη θέση της και να εργαστείτε για να εξασφαλίσετε και να ξαναχτίσετε το μεγάλο μέρος της Ουκρανίας που δε βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Από την άλλη πλευρά είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή δεν είναι λύση και πως ο πόλεμος πρέπει να διεξαχθεί έως ότου ο Πούτιν ηττηθεί και ταπεινωθεί βαθιά. . . .

Μια άλλη διαφωνία επικεντρώνεται στην πιθανότητα μιας αποφασιστικής νίκης στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας. Ο Charap πιστεύει ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει τους πόρους για να αποκλείσει εντελώς την άλλη από τη μάχη. . . . Αλλά η άλλη πλευρά αυτής της συζήτησης ήταν πιο έντονη. Βλέπουν έναν ουκρανικό στρατό με υψηλά κίνητρα, που υποστηρίζεται από ένα λαό με υψηλά κίνητρα. Επισημαίνουν τη σχετική φθηνότητα, τις ΗΠΑ, ενός πολέμου που καθηλώνει έναν από τους σημαντικότερους αντιπάλους τους. Και πιστεύουν ότι, εάν δοθεί αρκετός χρόνος, και αρκετά δυτικά όπλα και εκπαίδευση, η Ουκρανία θα μπορούσε να πάρει πίσω ένα δίκαιο μέρος, αν όχι όλο, από την επικράτειά της. Κόψτε τη χερσαία γέφυρα στην Κριμαία και να πλησιάσετε αρκετά την Κριμαία για να αποτρέψει τυχόν μελλοντικές ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. . . .

Η τελική διαφωνία αφορά τις προθέσεις του Πούτιν. Το στρατόπεδο της «μάχης μέχρι το τέλος» πιστεύει ότι, εάν ο Πούτιν δεν ηττηθεί αποφασιστικά, θα συνεχίσει να επιτίθεται στην Ουκρανία. . . . Ο Charap φυσικά διαφωνεί. Πιστεύει ότι είναι δυνατό να γίνει «κολλώδης» η κατάπαυση του πυρός—συμπεριλαμβάνοντας κίνητρα και τιμωρίες, κυρίως μέσω κυρώσεων, και παρακολουθώντας στενά την κατάσταση.

Ο Σαράπ και οι ψεύτικοι αντίπαλοί του στην Ουάσιγκτον εξακολουθούν να μην το καταλαβαίνουν - η Ρωσία δεν θα επιτρέψει, σε καμία περίπτωση, στον ουκρανικό στρατό να συνεχίσει να υπάρχει με νεοναζί στρατιώτες στις τάξεις του ή να επιτρέψει στην Ουκρανία να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ. Αδιαπραγμάτευτο. Α, και κάτι ακόμα - δε δίνει πίσω κανένα έδαφος στην Ουκρανία, ειδικά την Κριμαία.

Η ικανότητα του Charap ως εμπειρογνώμονα εξωτερικής πολιτικής είναι πραγματικά υπό αμφισβήτηση εάν αυτό το απόσπασμα από το άρθρο του Gessen είναι ακριβές:

Στον Charap, «Η στρατηγική ήττα της Ρωσίας έχει ήδη λάβει χώρα». Έγινε τους πρώτους μήνες του πολέμου, όταν η ρωσική επιθετικότητα και η ουκρανική αντίσταση βοήθησαν να κινητοποιηθεί μια ενωμένη ευρωπαϊκή απάντηση. «Η διεθνής τους φήμη, η διεθνής οικονομική τους θέση, αυτοί οι δεσμοί με την Ευρώπη που είχαν οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες -κυριολεκτικά, φυσικά κατασκευασμένοι- αχρηστεύτηκαν εν μια νυκτί.

Ναι καλά. Αγνοήστε τις αναπτυσσόμενες σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τη Βραζιλία. Ποιος χρειάζεται την Ευρώπη όταν εσείς, η Ρωσία, είστε το 5ο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο από άποψη αγοραστικής ισοτιμίας; Τι ακριβώς «χρειάζεται» η Ρωσία από την Ευρώπη; Ξέρω την απάντηση — ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Η μυωπική ενασχόληση του Charap με την Ευρώπη έναντι της Ρωσίας τον έχει τυφλώσει στον ιστορικό σεισμό που λαμβάνει χώρα καθώς η Ρωσία πρωτοπορεί στη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ διεθνή τάξη «βασισμένη σε κανόνες».

Διατηρώ την ελπίδα ότι το άρθρο του Gessen που παρουσιάζει ψευδείς μανιχαϊστικές επιλογές σχετικά με τη Ρωσία δεν είναι οι μόνες δύο θέσεις που συζητούνται κεκλεισμένων των θυρών. Η καταστροφική καταστροφή που εκτυλίσσεται για την Ουκρανία στο Donbass δεν πρέπει να αγνοηθεί. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο καιρό θα συνεχίσουν οι πολιτικοί της Ουάσιγκτον, οι ειδικοί και οι τεχνίτες των μέσων ενημέρωσης να κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους με ψεύτικα όνειρα για μια ουκρανική νίκη επί της Ρωσίας. Ο Μπάιντεν και η ομάδα εθνικής ασφαλείας του ενεργούν όλο και περισσότερο σαν ένας εκφυλισμένος εθισμένος στη μεθαμφεταμίνη και δεν έχουν τη θέληση να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό το είδος εθιστικής συμπεριφοράς καταλήγει πάντα σε τραγωδία. Φοβάμαι πως εκεί οδηγούμαστε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail