Η στρατιωτική αναταραχή του Κιέβου υποδηλώνει ότι η ειρήνη θα παραμείνει μια μακρινή προοπτική

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε τις μακροχρόνιες φήμες την Κυριακή στην καθημερινή του τηλεοπτική ομιλία πως σχεδίαζε να απολύσει τον Υπουργό Άμυνας Αλεξέι Ρεζνίκοφ, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση αργότερα μέσα στην εβδομάδα και θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει τον επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Ιδιοκτησίας Ρουστέμ Ουμέροφ στη θέση του. Αυτή η κίνηση έρχεται μετά την πρόσφατη αναφορά των New York Times (NYT) και της Wall Street Journal (WSJ) σε ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ που ισχυρίστηκαν ότι τα προβλήματα της αντεπίθεσης οφείλονται στην άρνηση του Κιέβου να ακολουθήσει τη συμβουλή του Πενταγώνου.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχουν δύο τρόποι για να ερμηνεύσει κανείς την απόφαση του Ζελένσκι να απολύσει τον Υπουργό Άμυνας του: είτε κάνει μια επιφανειακή αλλαγή πριν από την πιθανή υποψηφιότητα για επανεκλογή κάποια στιγμή την επόμενη άνοιξη, προκειμένου να κατευνάσει τους όλο και πιο κουρασμένους και απογοητευμένους ανθρώπους του, είτε οι ΗΠΑ εδραιώνουν περαιτέρω την επιρροή τους πάνω του. Κατά πάσα πιθανότητα, είναι πιθανώς ένα μείγμα και των δύο για τους λόγους που θα εξηγηθούν, αλλά πρώτα δύο πρόσθετα συμφραζόμενα σημεία θα παρατεθούν για να βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα τη μεγαλύτερη εικόνα.

Το πρώτο είναι πως οι φήμες άρχισαν να στροβιλίζονται για αδιόρθωτη διαφθορά στο Υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο, που χρησίμευσε ως πρόσχημα για τον Ζελένσκι να εκκαθαρίσει μερικούς από τους αξιωματούχους του κατά τη διάρκεια αυτού που εκτιμήθηκε τότε εδώ ως ένας φατριακός αγώνας που έλαβε χώρα πίσω από τα παρασκήνια στο Κίεβο. Όσον αφορά το δεύτερο, τα τελευταία νέα έρχονται μόλις μία ημέρα μετά τη σύλληψη του πρώην προστάτη του Zelensky, Igor Kolomoysky, από την SBU για κατηγορίες διαφθοράς λίγα χρόνια αφότου οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν επίσημα για τέτοια εγκλήματα.

Εκ των υστέρων, το πρώτο μόνο ατελώς εδραίωσε την επιρροή των ΗΠΑ στον Ζελένσκι, βλέποντας πώς αυτοί οι δύο έπεσαν έξι μήνες αργότερα μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης, όπως εξηγήθηκε νωρίτερα. Το δεύτερο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα επίκαιρο ιδιοτελές τέχνασμα για τη διαχείριση των ουκρανικών-αμερικανικών αντιλήψεων ενόψει της αδήλωτης εκστρατείας επανεκλογής του Ζελένσκι. Συνολικά, υποδηλώνουν πως η απόλυση του Ρέζνικοφ οφείλεται σε συνδυασμό και των δύο παραγόντων που θα αναλυθούν τώρα. 

Το παράδειγμα της Ουκρανίας που αψηφά τον Αμερικανό προστάτη της παρά την πολυδιάστατη βοήθεια αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε από τον τελευταίο πριν αποτύχει καταστροφικά στην αντεπίθεσή της κάνει τις ΗΠΑ να φαίνονται απίστευτα αδύναμες στα μάτια της Δύσης. Επομένως, προκύπτει πως πιθανότατα άσκησαν μέγιστη πίεση στην Ουκρανία να κάνει τουλάχιστον μια επιφανειακή αλλαγή για να υποδηλώσει ότι τελικά τις ακούει, αν και αυτή η απόφαση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ πιο ουσιαστική από συμβολική.

Το BNE IntelliNews ανέφερε ότι "την ίδια ημέρα το γραφείο του Zelensky εξέδωσε εντολή πως μια σειρά από ήπιες ιατρικές παθήσεις δε θα θεωρούνται πλέον ως λόγοι για εξαιρέσεις στρατιωτικής θητείας, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, των λοιμώξεων από τον ιό HIV και των ήπιων ψυχικών ασθενειών μεταξύ άλλων καταστάσεων. Η Bankova διέταξε επίσης όλες τις νοσοκόμες, τους φαρμακοποιούς και το προσωπικό των ιατρικών υπηρεσιών, κυρίως γυναίκες, να εγγραφούν στις Στρατιωτικές αρχές για πιθανή ενεργό υπηρεσία”.

Η προετοιμασία να ρίξει περισσότερο κρέας στο μύλο με ό,τι συνεπάγεται για την αύξηση του ήδη μεγάλου αριθμού θυμάτων της Ουκρανίας σε αυτή τη σύγκρουση έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ο ίδιος ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη. Σχετικά είναι τα δύο μέρη όπου υπερασπίστηκε τη συμπεριφορά της χώρας του στην αντεπίθεση με βάση το ότι είχε ως στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών σε αντίθεση με αυτό που ανέφεραν πρόσφατα οι NYT και η WSJ σχετικά με τη συμβουλή των ΗΠΑ να αγνοήσουν τις απώλειες σε αυτή την εκστρατεία.

Η απομάκρυνση του Ρέζνικοφ και η αντικατάστασή του με τον Ουμέροφ, σε συνδυασμό με την αύξηση της στρατολόγησης, αφού μόλις ξεφορτώθηκε όλους τους περιφερειακούς αξιωματούχους στρατολόγησης που φέρεται να βοήθησαν ανείπωτους αριθμούς Ουκρανών να αποφύγουν το καθήκον τους, υποδηλώνει ότι το Κίεβο πρόκειται τελικά να ακολουθήσει τις συμβουλές της Αμερικής. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε η φιλελεύθερη-παγκοσμιοποιημένη πολιτική των ΗΠΑ προβλέπει σαφώς τη διαιώνιση του πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με πληρεξούσιο πέρα από το χειμώνα αντί να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους επόμενους μήνες.

Αυτό θα αποτελούσε ένα σημαντικό παιχνίδι εξουσίας εναντίον των πραγματιστών αντιπάλων τους που ελπίζουν να απεμπλακούν σταδιακά από τη σύγκρουση με όσο το δυνατόν πιο "σωτήριο" τρόπο, ίσως εφαρμόζοντας μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου του Vivek Ramaswamy. Η απόφαση του προέδρου Xi να παραλείψει τη Σύνοδο Κορυφής της G20 το Σαββατοκύριακο στην Ινδία κινδυνεύει να εντείνει τη συστημική αντιπαλότητα Κίνας-ΗΠΑ και έτσι ακούσια να οδηγήσει την Αμερική να επαναπροτιμήσει τον περιορισμό της Κίνας.

Παρ ' όλα αυτά, όσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσπαθούν ενεργά να περιορίσουν τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας σύμφωνα με το όραμα της φιλελεύθερης-παγκοσμιοποιητικής φατρίας χάραξης πολιτικής, δεν είναι σε θέση να περιορίσουν αποτελεσματικά την Κίνα. Είτε σωστά είτε λανθασμένα, ο Ζελένσκι έπεισε τον εαυτό του πως είναι προς το προσωπικό του συμφέρον να ακολουθήσει τα σχέδιά τους σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της επικείμενης επανεκλογής του. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η κοινή επιθυμία αυτών των δύο να διαιωνίσουν τον πόλεμο με πληρεξούσιο μπορεί να αποτύχει ακόμη πιο καταστροφικά από την αντεπίθεση.

Η αποσπασματική πρόοδος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην περιοχή του Χάρκοβο και η αναφερόμενη στρατιωτική της συσσώρευση από τη μερική επιστράτευση έμπειρων εφέδρων του περασμένου έτους υποδηλώνουν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση μέχρι την επόμενη άνοιξη σε περίπτωση που η σύγκρουση δεν έχει παγώσει πριν από τότε. Σε αυτό το σενάριο, η Ρωσία θα μπορούσε να επιτύχει μια σημαντική πρόοδο κάπου στο μέτωπο, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει τις προοπτικές επανεκλογής του Ζελένσκι ή/και του Μπάιντεν ανάλογα με το πότε θα συμβεί και το τελικό αποτέλεσμα.

Από αυτή την άποψη, η στρατιωτική αναταραχή του Κιέβου υποδηλώνει ότι η ειρήνη θα παραμείνει μια μακρινή προοπτική λόγω της επιθυμίας του Ζελένσκι και των προστάτων του να διαιωνίσουν τη σύγκρουση αντί να ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι το χειμώνα, εκτός αν φυσικά μια ρωσική στρατιωτική ανακάλυψη καταστρέψει τα σχέδιά τους. Η άλλη μεταβλητή που θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτή την τροχιά είναι εάν συμβεί ένα σοβαρό περιστατικό στην Ασία-Ειρηνικό για να αναγκάσει τις ΗΠΑ να επαναπροτιμήσουν τον περιορισμό της Κίνας. Χωρίς κανένα από αυτά τα δύο, ο πόλεμος με πληρεξούσιο μπορεί να γίνει ο επόμενος "πόλεμος για πάντα".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail