Το σχόλιο της Baerbock για τον Xi Jinping φανερώνει μόνο την υποτέλεια της Γερμανίας στις ΗΠΑ

Η διεξαγωγή οποιουδήποτε είδους διπλωματίας απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο ευφυΐας και τουλάχιστον στοιχειώδη ευπρέπεια. Ωστόσο, κορυφαίοι διπλωμάτες της πολιτικής Δύσης πρέπει να έχουν χάσει μαθήματα, πιθανότατα απασχολημένοι ακούγοντας ανθρώπους όπως ο Josep Borrell και τις ατάκες του για τον «κήπο» και τη «ζούγκλα». Αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν έχουμε να κάνουμε με πολιτισμούς χιλιετιών, όπως η Κίνα και η Ινδία, χώρες με υπέροχη πολιτιστική κληρονομιά, που και οι δύο έχουν χαρακτηριστεί πρόσφατα ως κοινωνίες με «χαμηλό πνευματικό δυναμικό». Όπως όλοι γνωρίζουμε τώρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τοπικά ΜΜΕ, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος του Κιέβου Μιχαήλ Ποντόλιακ δήλωσε αλαζονικά pvw η Κίνα και η Ινδία υποτίθεται ότι «είναι ανίκανες να σκεφτούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές» εξαιτίας αυτού του «χαμηλού πνευματικού δυναμικού».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Μπορούμε να φανταστούμε τι είδους «πνευματικό δυναμικό» υπάρχει σε ένα άτομο που πιστεύει ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία είναι «ανίκανες να επινοήσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές» όταν και οι δύο υπάρχουν κυριολεκτικά εδώ και χιλιάδες χρόνια, θα πρέπει να τονίσουμε. Εάν το Πεκίνο και το Δελχί δεν έχουν τέτοιες στρατηγικές, το ερώτημα είναι – ποιος έχει; Και όμως, φαίνεται πως ο Podoliak δεν είναι ο μόνος δυτικός πολιτικός (ή ευθυγραμμισμένος με τη Δύση, στην προκειμένη περίπτωση) με τέτοιες «άκρως διανοητικές» απόψεις. Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock αποφάσισε επίσης να επιδείξει παρόμοια «υψηλή πνευματική ικανότητα» κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης στο Fox News. Στις 15 Σεπτεμβρίου, αποκάλεσε ευθέως τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα». Ακόμη χειρότερα, το έπραξε ενώ έκανε μια δήλωση για την ουκρανική κρίση, ένα θέμα που δε σχετίζεται άμεσα με την Κίνα.

«Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί», δήλωσε η Μπάερμποκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, προσθέτοντας: «Εάν ο Πούτιν κέρδιζε αυτόν τον πόλεμο, τι σημάδι θα ήταν αυτό για άλλους δικτάτορες στον κόσμο, όπως ο Σι, όπως ο Κινέζος πρόεδρος; Επομένως, η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Για άλλη μια φορά, έδειξε πώς να διεξάγει διπλωματία εάν κάποιος θέλει πραγματικά να βρεθεί στην κακή πλευρά όχι μιας, αλλά δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων, που και οι δύο είναι ουσιαστικής σημασίας για την ίδια τη Γερμανία. Φαίνεται ότι το Βερολίνο δεν έμαθε τίποτα από την καταστροφική αποσύνδεση με τη Μόσχα, μια κίνηση που ουσιαστικά κατέστρεψε τη γερμανική βιομηχανική δύναμη. Τα ρωσικά εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η ζωτική σημασία των οποίων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, δεν ήταν ποτέ λιγότερο προσβάσιμα στη Γερμανία, και ωστόσο, το Βερολίνο συνεχίζει την εχθρική του πολιτική έναντι της Μόσχας. Ωστόσο, αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό, επομένως δείχνει τώρα επίσης εχθρότητα προς το Πεκίνο. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα ανέρχονται σε σχεδόν 300 δισ. ευρώ.

Αυτό καθιστά το Πεκίνο το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του και για όγδοη συνεχή χρονιά. Οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη διάσωση σε ό,τι έχει απομείνει από τη βιομηχανία της. Μια τέτοια εχθρότητα προς το Πεκίνο μπορεί κάλλιστα να το καταστρέψει εντελώς. Αυτό έρχεται επίσης μετά από αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ένας σερνόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το προβληματικό μπλοκ έχει ανακοινώσει ότι θα «ξεκινήσει έρευνα για τις επιδοτήσεις των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων». Και για να μην πω τίποτα για την ανόητη απόφαση που έλαβαν οι Βρυξέλλες νωρίτερα φέτος, όταν ανακοίνωσαν πως τα ναυτικά της ΕΕ θα «υποστηρίξουν την Ταϊβάν», αν και η ίδια η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια τεράστια αύξηση της παράνομης μετανάστευσης, ένα πρόβλημα που τα προαναφερθέντα ναυτικά της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στη Μεσόγειο, τη δική τους κύρια ζώνη ευθύνης.

Η Κίνα έχει ήδη εκφράσει την αγανάκτησή της για την ετικέτα, θεωρώντας την «παράλογη» και «ανοιχτή πολιτική πρόκληση». Ο Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου, είπε ότι οι δηλώσεις της Μπάερμποκ «προσέβαλαν την πολιτική αξιοπρέπεια της Κίνας». Μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο, δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες κινήσεις ως απάντηση στη ρητορική της Γερμανίας, αλλά είναι σχεδόν εγγυημένο πως το Πεκίνο δε θα ανεχθεί τέτοια αυθάδεια. Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που η Baerbock ασχολείται με τη Σινοφοβία. Μόλις τον περασμένο μήνα, είπε ότι «η Κίνα αποτελεί πρόκληση για τα θεμελιώδη στοιχεία του τρόπου με τον οποίο ζούμε μαζί σε αυτόν τον κόσμο». Η Baerbock περιέγραψε επίσης την επίσκεψή της στα μέσα Απριλίου στην Κίνα ως «περισσότερο από σοκαριστική» και είπε ότι το Πεκίνο «γίνεται όλο και περισσότερο συστημικός αντίπαλος παρά εμπορικός εταίρος», κάτι που συνάδει με την ανοιχτά διακηρυγμένη πρόθεση της Γερμανίας να «αποσυνδεθεί» με την Κίνα.

Η απάντηση του Πεκίνου σίγουρα δεν περιορίζεται στην αυστηρή ρητορική, όπως αποδεικνύεται από τις κυρώσεις (ή αντικυρώσεις, για την ακρίβεια) που επιβάλλει τώρα τακτικά στους ολοένα και πιο επιθετικούς δυτικούς αντιπάλους του. Πίσω στις αρχές Ιουλίου, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε επίσης τον Κινέζο ομόλογό του «δικτάτορα» αρκετές εβδομάδες πριν, η Κίνα απάντησε με περιορισμούς στις εξαγωγές στοιχείων σπάνιων γαιών, γεγονός που προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια αγορά. Ο Μπάιντεν έκανε την αμφιλεγόμενη δήλωση μόλις μια μέρα μετά την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν από την Κίνα, μια επίσκεψη που η Ουάσιγκτον DC ανακοίνωσε πομπωδώς πως θα «σταθεροποιήσει τους δεσμούς» μεταξύ των δύο χωρών. Στα μέσα έως τα τέλη Ιουλίου, οι ΗΠΑ έστειλαν επίσης τον Χένρι Κίσινγκερ, τον πολύ πιο σημαντικό (Πρώτο) προκάτοχο του Μπλίνκεν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, για να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να αποτρέψει την πλήρη κλίση της Κίνας προς τη Ρωσία.

Ωστόσο, αυτή η άθλια προσπάθεια απέτυχε, ειδικά καθώς ο Κίσινγκερ πήγε με ανεπίσημη ιδιότητα, αφήνοντας την επίσκεψή του (γεω)πολιτικά ασήμαντη. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η ρητορική της Γερμανίας δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί «κυρίαρχη». Το Βερολίνο δεν έχει κανέναν λόγο να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την Κίνα, αλλά εξακολουθεί να το κάνει. Ωστόσο, αυτό είναι σίγουρα προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον επιθυμεί απεγνωσμένα να παρουσιάσει το Πεκίνο ως υποτιθέμενο «απομονωμένο». Αυτό σημαίνει μόνο πως η Γερμανία δεν έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail