Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στην Διεθνή Αεροπορική Επίδειξη «Athens Flying Week 2023»

Το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 έλαβε χώρα η Διεθνής Αεροπορική Επίδειξη «Athens Flying Week 2023» στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, με την συμμετοχή προσωπικού και ιπτάμενων μέσων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, μεταξύ των οποίων και οι ομάδες αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ» και «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» οι οποίες πραγματοποίησαν εναέριες επιδείξεις υψηλού βαθμού δυσκολίας.

Αναλυτικά, η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων κατά το διήμερο των αεροπορικών επιδείξεων συμπεριέλαβε την συμμετοχή ιπτάμενων μέσων ως εξής:

 • Μαχητικών αεροσκαφών F-16, RAFALE, M-2000-5 και F-4.
 • Αεροσκάφους EMB-145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
 • Μεταγωγικού Αεροσκάφους C-130H.
 • Αεροσκαφών T-2E BUCKEYE, T-6A TEXAN II, T-41D, Μ-346, P2002-JF και SUPERMARINE SPITFIRE.
 • Ελικοπτέρων AH-64D APACHE, NH-90, CH-47D CHINOOK, OH-58D KIOWA WARRIOR, UH-1H HUEY, S-70B AEGEAN HAWK και SUPER PUMA AS-332.

Στο πλαίσιο της επίδειξης, εκτελέστηκαν ποικίλα σενάρια και αντικείμενα μεταξύ των οποίων:

 • Πτητικές επιδείξεις και διελεύσεις σχηματισμών αεροσκαφών και ελικοπτέρων άνωθεν του χώρου των εκδηλώσεων.
 • Εξομοίωση διαδικασιών αντιμετώπισης πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (RENEGADE).
 • Εκτέλεση αεροπορικών σεναρίων Slow Mover Protection (SLOMO PROTECT).
 • Ρίψη αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης της ΔΕΠ.
 • Αντιμετώπιση περιστατικού τραυματία και εκκένωση με ιπτάμενο μέσο (CASEVAC/MEDEVAC).
 • Εγγύς αεροπορική υποστήριξη (Close Air Support – CAS/Close Combat Attack – CCA ).
 • Σενάριο διάσωσης μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).
 • Εκκένωση ειδικής επιχειρησιακής ομάδας της ΔΕΠ με την μέθοδο AirTEP (Airborne Tactical Extraction Platform).

Τις δραστηριότητες της δεύτερης ημέρας του «Athens Flying Week 2023» παρακολούθησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος – Γεώργιος Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Esam bin Ibrahim Al Mal, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ.

Όσον αφορά στις ξένες στρατιωτικές συμμετοχές, στην επίδειξη συμμετείχε το Βέλγιο και η Δανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16, η Γαλλία με RAFALE, οι ΗΠΑ με F-35, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας με EUROFIGHTER TYPHOON και με την Ομάδα Επιδείξεων «SAUDI HAWKS», τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την Ομάδα Επιδείξεων «FURSAN AL EMARAT», η Ισπανία με την Ομάδα Επιδείξεων «PATRULLA AGUILA», και η Ιταλία με την Ομάδα Επιδείξεων «WEFLY».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ περιηγήθηκαν στους χώρους φιλοξενίας των αποστολών των Γαλλικών RAFALE και των F-35 των Η.Π.Α., όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους χειριστές και το προσωπικό υποστήριξης εδάφους, συγχαίροντάς τους για τις εξαιρετικά εντυπωσιακές ικανότητες που επέδειξαν κατά την διάρκεια του διημέρου και απόλαυσε το κοινό που παραβρέθηκε στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας. Παράλληλα τους ευχαρίστησαν για την ιδιαίτερα τιμητική παρουσία τους στην Ελλάδα. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο παρακολούθησης των δραστηριοτήτων της επίδειξης επισκέφθηκε το περίπτερο της Lockheed Martin, όπου πραγματοποίησε πτήση προσομοίωσης μαχητικού αεροσκάφους F-35.

Η ευρεία συμμετοχή προσωπικού και ιπτάμενων μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Διεθνή Αεροπορική Επίδειξη «Athens Flying Week 2023», ανέδειξε για μία ακόμη φορά διεθνώς τις δυνατότητες και ικανότητές τους, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης και καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών με φίλες και σύμμαχες χώρες, και συνέβαλε στην προσέλκυση και συμμετοχή μεγάλου αριθμού προσωπικού και μέσων ξένων χωρών.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail