Το ΝΑΤΟ απειλείται με κατάρρευση έως το 2025 λόγω διαφωνιών για την Ουκρανία, προειδοποιεί ειδικός

Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καταρρεύσει μέχρι το 2025 λόγω των αυξανόμενων αντιφάσεων μεταξύ της θέσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ και των συμφερόντων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών στη σύγκρουση στην Ουκρανία, γράφει ο Phillips Payson O'Brien, καθηγητής στρατηγικών σπουδών, σε άρθρο του στο περιοδικό The Atlantic.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Αφού επαίνεσε το ΝΑΤΟ ως «την πιο επιτυχημένη ομάδα ασφαλείας στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία», ο O'Brien προειδοποιεί πως το μπλοκ «μπορεί να καταρρεύσει έως το 2025».

«Η αιτία αυτής της κατάρρευσης θα ήταν η βαθιά διαφορά στις προοπτικές μεταξύ της λαϊκιστικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος - της οποίας ηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά πλέον αποτελεί ξεκάθαρα την πλειοψηφία του GOP - και των ανησυχιών για την υπαρξιακή ασφάλεια μεγάλου μέρους της Ευρώπης. Ο άμεσος καταλύτης για την κατάρρευση θα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία», έγραψε.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, εάν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024, η νέα κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει κάθε υποστήριξη προς την Ουκρανία, κάτι που θα διχάσει τελικά την Ατλαντική Συμμαχία, κάτι για το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν προετοιμαστεί. Εάν ενισχυθεί η φιλορωσική και αντι-ουκρανική θέση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για να στηρίξουν το Κίεβο. Επιπλέον, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να προετοιμαστούν για μια πραγματικότητα στην οποία οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν το ΝΑΤΟ και προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προηγουμένως ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Το Πεντάγωνο ανέφερε πως η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν ως Προέδρου των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 43,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η υπερβολική δαπάνη για την Ουκρανία, η οποία είναι δεκάδες δισεκατομμύρια περισσότερα όταν λαμβάνεται υπόψη η ανθρωπιστική και άλλες μορφές βοήθειας, αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό σημείο συζήτησης στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, η οποία πιθανότατα θα ξεκινήσει το χειμώνα.

Φαίνεται πως η επερχόμενη εκστρατεία θα είναι μια από τις πιο ζωηρές στην πρόσφατη ιστορία, αν σκεφτεί κανείς ότι ο πιθανός Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι οργανώνουν τώρα την παραπομπή τους εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η επικείμενη πιθανότητα μιας πολιτικής δίκης εναντίον του Μπάιντεν οδήγησε τον Λευκό Οίκο να συγκεντρώσει μια «αίθουσα πολέμου». Αυτή η κατάσταση προέκυψε όταν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν την έναρξη διαδικασίας παραπομπής κατά του προέδρου για την οικονομική του παράβαση κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα.

Πηγές είπαν στο NBC News πως το γραφείο του συμβούλου του Λευκού Οίκου προετοιμάζεται εδώ και μήνες για μια «επιθετική απάντηση» στις έρευνες της Βουλής των Ρεπουμπλικανών για τους Μπάιντεν. Σύμφωνα με τα λόγια του, η στρατηγική σε αυτή την αίθουσα πολέμου είναι φαινομενικά σχεδιασμένη για να αντιμετωπίσει την πιθανή έρευνα παραπομπής.

«Η σύγκριση με προηγούμενες παραπομπές δεν είναι μήλα με μήλα ή ακόμα και μήλα με πορτοκάλια. είναι μήλα για ελέφαντες. Ποτέ στη σύγχρονη ιστορία μια παραπομπή δε βασίστηκε σε κανένα στοιχείο», δήλωσε σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Ένα άλλο άτομο στην ομάδα του Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι η έρευνα για την παραπομπή του GOP που εξετάζεται «δεν είναι μια προσπάθεια βασισμένη σε στοιχεία. Είναι μια προσπάθεια εστιασμένη στις εκλογές».

Αυτή είναι η αναμενόμενη απάντηση, ωστόσο, και κατά τυπικό τρόπο, οι Δημοκρατικοί αγνοούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής θέλουν έρευνα για τις αξιόπιστες αναφορές για την εγκληματική δραστηριότητα του γιου του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, στο πλαίσιο των εμπορικών του συναλλαγών με το εξωτερικό να γίνει στην Ουκρανία. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι η έρευνα θα εμβαθύνει επίσης στους ισχυρισμούς πως ο Μπάιντεν ενεπλάκη σε δωροδοκία και διαφθορά και έκανε κατάχρηση της αντιπροεδρικής του εξουσίας για να βοηθήσει στον πλουτισμό του γιου του κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα.

Παρά τις αρνήσεις από τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, το κόμμα πιθανότατα προσπαθεί να επιβιώσει από τον κατακλυσμό της κριτικής που θα λάβει για την επίβλεψη μιας μεγάλης πτώσης της αμερικανικής οικονομίας και της γεωπολιτικής επιρροής, όλα για χάρη του οπλισμού της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας και της υπεράσπισης των επιχειρηματικών συμφερόντων του Χάντερ .

Καθώς η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να παρακμάζει, περισσότεροι απομονωτιστές συμμετέχουν στις κύριες συζητήσεις για την πολιτική της Ουκρανίας, ειδικά μετά την απόλυτη αποτυχία της πολύκροτης αντεπίθεσης. Ο Τραμπ είναι η κορυφαία πολιτική φωνή των ΗΠΑ που πιέζει για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα δει τη δημοτικότητά του να αυξάνεται έναντι του Μπάιντεν στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Αν λάβουμε υπόψη πως ο Τραμπ είναι επίσης ένθερμος επικριτής του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, υπάρχει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ιδέα ότι η Ατλαντική Συμμαχία θα μπορούσε να καταρρεύσει έως το 2025, ειδικά εάν οι Ευρωπαίοι αισθανθούν εγκαταλειμμένοι από τις ΗΠΑ και στην πραγματικότητα πιέσουν σοβαρά για την ευρωπαϊκή αυτονομία, με πράξεις και όχι μόνο στα λόγια.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail