Πώς ο Μπους και ο Ράμσφελντ χρησιμοποίησαν την 11η Σεπτεμβρίου ως τέχνασμα για να εισβάλουν, να καταστρέψουν το Αφγανιστάν

Η Δευτέρα σηματοδοτεί την 22η επέτειο από τις κατακλυσμικές επιθέσεις που σταμάτησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, σκοτώνοντας σχεδόν 3.000 ανθρώπους και αλλάζοντας τον κόσμο για πάντα.

Του Syed Zafar Mehdi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκείνη τη μοιραία μέρα εξακολουθούν να καλύπτονται από μυστήριο. Σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, μια ομάδα αεροπειρατών πέρασε από έλεγχο ασφαλείας στο Πόρτλαντ και επιβιβάστηκε σε μια πτήση για τη Βοστώνη όπου πήρε την πτήση 11 της American Airlines για το Λος Άντζελες γύρω στις 5:45 π.μ.

Στην πτήση επέβαιναν οκτώ μέλη πληρώματος, 76 επιβάτες και πέντε αεροπειρατές.

Μια άλλη πτήση, η πτήση 175 της American Airlines, απογειώθηκε από τη Βοστώνη για το Λος Άντζελες λίγα λεπτά αργότερα, με εννέα μέλη του πληρώματος, 51 επιβάτες και πέντε αεροπειρατές.

Από την Ουάσιγκτον, μόλις 30 λεπτά αργότερα, η πτήση 77 της American Airlines απογειώθηκε για το Λος Άντζελες, μεταφέροντας έξι μέλη του πληρώματος, 53 επιβάτες και πέντε αεροπειρατές.

Ακολούθησε η πτήση 93 της United Airlines με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο που απογειώθηκε στο Νιούαρκ, με επτά μέλη πληρώματος, 33 επιβάτες και τέσσερις αεροπειρατές επί του αεροσκάφους.

Η πτήση 11 έπεσε σε πολλούς ορόφους του Βόρειου Πύργου γύρω στις 8:46 π.μ. Σύντομα, η πτήση 175 συνετρίβη σε πολλούς ορόφους του Νότιου Πύργου, εκπέμποντας κυματισμούς φόβου και πανικού σε ολόκληρη τη χώρα.

Μισή ώρα αργότερα, η πτήση 77 έπεσε στο Πεντάγωνο, σκοτώνοντας 59 στο αεροπλάνο και 125 στο έδαφος.

Ο South Tower κατέρρευσε σε δευτερόλεπτα, σκοτώνοντας περισσότερους από 800 ανθρώπους μέσα και γύρω του, που ακολούθησε η κατάρρευση του North Tower, που σκότωσε περισσότερους από 1.600 μέσα και γύρω από το συγκρότημα.

Αμέσως μετά, η πτήση 93 συνετρίβη κοντά στο Shanksville της Πενσυλβάνια, αφού επιβάτες και πλήρωμα μπήκαν πανικόβλητοι μέσα στο πιλοτήριο.

Μετά τις επιθέσεις, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους ξεκίνησε τον λεγόμενο «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», μια καταστροφικά απερίσκεπτη στρατιωτική περιπέτεια. Το Αφγανιστάν, το οποίο κυβερνούσαν τότε οι Ταλιμπάν, έγινε το πρώτο πεδίο μάχης.

Ο Μπους δήλωσε περίφημα στις 20 Σεπτεμβρίου 2001, ότι ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας ξεκινά με την Αλ Κάιντα αλλά δεν τελειώνει εκεί. Είχε σίγουρα άλλα σχέδια και είχε μια τέλεια δικαιολογία για να τα εκτελέσει.

Στις 7 Οκτωβρίου 2001, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ξεκίνησαν τον καταστροφικό βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν, ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε πως στόχος ήταν να αποδεκατιστούν τα κρησφύγετα των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στη χώρα Χίντου Κους.  

"Πηγαίνετε μαζικά - σκουπίστε τα όλα, πράγματα που σχετίζονται και όχι", φέρεται να είπε ο Ράμσφελντ, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοούσε με το "αυτό".

Κατόπιν εντολής του Μπους και του Ράμσφελντ, η στεριανή χώρα βομβαρδίστηκε με στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 Stratofortress, πυροβόλα AC-130 Spectre και μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9, αφήνοντας ένα ίχνος θανάτου και καταστροφής.

Η απάντηση ήταν σαφώς απερίσκεπτη, λανθασμένη και δυσανάλογη, που τελικά οδήγησε σε ένα μακροχρόνιο πόλεμο που κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες ζωές για χρόνια, από το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράκ και όχι μόνο.

Ο ανόητος πόλεμος, που ονομάστηκε Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία, βρήκε μη κομματική υποστήριξη τόσο στους Ρεπουμπλικάνους όσο και στους Δημοκρατικούς, καθώς συσπειρώθηκαν πίσω από τον Μπους και τον Ράμσφελντ, χωρίς να σκέφτονται τις επιπτώσεις.

Εάν ο αποδεκατισμός της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν ή η εξάλειψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν βασικοί στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης, τα συμμαχικά στρατεύματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα την είχαν παραιτήσει εδώ και πολύ καιρό.

Αλλά ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ως πρόσχημα για να εισβάλουν και να καταλάβουν το Αφγανιστάν, για να κάνουν την πλούσια σε ορυκτά χώρα που βρίσκεται στρατηγικά μεταξύ της Κεντρικής και Νότιας Ασίας υποχείρια τους.

Ο Μπους και ο Ράμσφελντ απέρριψαν ακόμη και την προσφορά των Ταλιμπάν για εκεχειρία για να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, σύμφωνα με πολλές αναφορές.

Η ομάδα είχε προσφερθεί να παραδώσει τον Μπιν Λάντεν σε τρίτη χώρα για δίκη και μάλιστα συμφώνησε να καταθέσει τα όπλα και να αναγνωρίσει την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση με επικεφαλής τον Χαμίντ Καρζάι. Η προσφορά απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ.

Ήταν ο ίδιος Μπιν Λάντεν, ένας Σαουδικής καταγωγής πρώην σύμμαχος της CIA που χρησιμοποιήθηκε ως μισθοφόρος μαχητής ενάντια στις σοβιετικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Anand Gopal, ένας μακροχρόνιος δημοσιογράφος και συγγραφέας του  No Good Men Among the Living: America, the Taliban, and the War through Afghan Eyes", σε μια συνέντευξη το 2015 μου είπε πως η ανώτατη ηγεσία των Ταλιμπάν είχε αναμφισβήτητα προσπαθήσει να παραδοθεί αμέσως μετά την εισβολή των ΗΠΑ.

«Η διάθεση εκείνη την εποχή ήταν ότι, όπως είπε ο Μπους, «είσαι είτε μαζί μας είτε εναντίον μας». Ο στόχος της Αμερικής ήταν να διεξαγάγει έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και το γεγονός πως οι εχθροί της προσπαθούσαν να αλλάξουν πλευρά ήταν κάτι που δεν ταίριαζε εύκολα με την ιδεολογία της αντιτρομοκρατίας», δήλωσε.

Οι Ταλιμπάν είχαν γράψει στον τότε πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, προσφέροντάς του να εγκαταλείψουν τα όπλα και να αναγνωρίσουν την κυβέρνησή του. Η κίνηση εμποδίστηκε από τον Gul Agha Sherzai, έναν ηγέτη φυλής με επιρροή από το ανατολικό Αφγανιστάν και έναν από τους ντόπιους μισθωτούς των ΗΠΑ.

Ο Σερζάι τους φυλάκισε και τους βασάνισε από την υπηρεσία κατασκοπείας του Αφγανιστάν που δημιουργήθηκε από τη CIA τους μήνες μετά την εισβολή των ΗΠΑ. Μερικοί από αυτούς τους φυλακισμένους αντάρτες κατέληξαν αργότερα στη φοβερή φυλακή του Γκουαντάναμο.

Το αμερικανικό κοινό που υποστήριξε αρχικά την ιδέα της στρατιωτικής δράσης κατά των δραστών των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου έγινε τελικά σκληρός αντίπαλος του πολέμου στο Αφγανιστάν καθώς συνεχιζόταν ατελείωτα.

Σήμερα, όλος ο κόσμος γνωρίζει για τη δολοφονία αθώων πολιτών σε επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ, τις συνοπτικές εκτελέσεις κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών, τις παράνομες κρατήσεις, τα βασανιστήρια και την προστασία πρώην πολέμαρχων και διοικητών πολιτοφυλακών.

Ο καταστροφικός πόλεμος τελείωσε τον Αύγουστο του 2021 με τον τρόπο που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 — με βίαιο, άτακτο, αυθαίρετο, απερίσκεπτο τρόπο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail