Αεροπορικό δυστύχημα του Prigozhin: συνωμοσίες & συνέπειες

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν και μέλη της ελίτ της ηγεσίας της ομάδας του σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα το βράδυ της Τετάρτης έξω από τη Μόσχα υπό συνθήκες που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί πλήρως. Πριν καταρρίψουμε τη δημοφιλή θεωρία συνωμοσίας ότι ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν υπεύθυνος και συζητώντας τις πιθανές συνέπειες αυτού του περιστατικού, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τη σχέση του αποθανόντος με το ρωσική κατάσταση.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν συντομία, η μακροχρόνια αντιπαλότητα της Βάγκνερ με το Υπουργείο Άμυνας τελικά ξέφυγε από τον έλεγχο στα τέλη Ιουνίου, αλλά ο Πρόεδρος Πούτιν έλυσε ειρηνικά την κρίση με την ντε φάκτο χάρη των εμπλεκομένων. Μερικοί πήγαν στη Λευκορωσία ενώ άλλοι ταξίδεψαν στην Αφρική. Αυτό το αποτέλεσμα ευθυγραμμίστηκε με τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά περιστράφηκε από ορισμένα μέλη της Κοινότητας Alt-Media (AMC) ως απόδειξη ενός "πραξικοπήματος ψευδούς σημαίας". Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο, ωστόσο, είναι ότι η Βάγκνερ συνέχισε να λειτουργεί ως όργανο του ρωσικου κράτους.

Ο Πριγκόζιν είχε μόλις δημοσιεύσει ένα βίντεο από το Σαχέλ τις ημέρες πριν πεθάνει όπου δήλωσε ότι "κάνει τη Ρωσία ακόμα μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους! Και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη". Το περιφερειακό πλαίσιο αφορούσε την έξαρση των αντιγαλλικών εξεγέρσεων εκεί τα τελευταία χρόνια που έλαβαν τη μορφή πατριωτικών στρατιωτικών πραξικοπημάτων, με την πιο πρόσφατη να βρίσκεται στο Νίγηρα, ο οποίος απειλείται τώρα από μια εισβολή ECOWAS υπό την ηγεσία της Νιγηρίας.  

Ο αυξανόμενος ρόλος του Βάγκνερ στη βοήθεια των Σαχελιανών κρατών να προστατεύσουν την κυριαρχία τους θεωρήθηκε από ορισμένους ότι ήταν ο λόγος για τον οποίο η Δύση φέρεται να δολοφόνησε τον ηγέτη αυτής της ομάδας. Ενώ δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, η συνάντηση του Προέδρου Πούτιν με τους ηγέτες της Βάγκνερ στις αρχές Ιουλίου εξηγεί γιατί οι αφρικανικές επιχειρήσεις τους θα συνεχίζονταν ακόμη και χωρίς τον Πριγκόζιν στο τιμόνι.

Έχοντας αναλύσει τις πιο σχετικές εξελίξεις που οδήγησαν στο αεροπορικό δυστύχημα του Prigozhin, ήρθε η ώρα να επιστήσουμε την προσοχή στη θεωρία συνωμοσίας των AMC και των υποτιθέμενων αντιπάλων τους Mainstream Media (MSM) που υπονοεί ότι ο Πρόεδρος Πούτιν είχε βάλει το χέρι του στο θάνατό του Πριγκόζιν. Τα πρώτα έχουν προωθήσει ένα παλιό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ο Ρώσος ηγέτης λέει πως δεν μπορεί να συγχωρήσει την προδοσία, ενώ τα δεύτερα έχουν υπενθυμίσει σε όλους τις προηγούμενες προειδοποιήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων ότι η ζωή του Πριγκόζιν ήταν σε κίνδυνο.

Κάθε στρατόπεδο υποδηλώνει έντονα ότι ο Ρώσος ηγέτης ήταν υπεύθυνος για το περιστατικό της Τετάρτης, με τα AMC να υπαινίσσονται ότι αυτό οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, ενώ τα MSM θέλουν το στοχευμένο κοινό τους να πιστεύει πως ήταν μια ακόμη "πολιτική δολοφονία" σε μια μακρά σειρά πολλών. Ο καθένας απαιτεί να αποδεχτεί πως ο Πρόεδρος Πούτιν υποτίθεται ότι είπε ψέματα όταν είπε στην εθνική τηλεόραση πως "θα τηρήσω την υπόσχεσή μου" να αφήσω όσους εμπλέκονται στα γεγονότα του τέλους Ιουνίου να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον χωρίς φόβο κρατικής τιμωρίας.

Όχι μόνο αυτό, αλλά οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας συνωμοσίας πιστεύουν επίσης ότι στη συνέχεια διέταξε το θάνατο του Πριγκόζιν με έναν από τους πιο δραματικούς δυνατούς τρόπους, ο οποίος ανεύθυνα κινδύνευε να βλάψει αθώους πολίτες στο έδαφος. Υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για να αμφισβητηθεί αυτή η εκδοχή των γεγονότων. Για αρχάριους, το αποτέλεσμα αυτού που συνέβη και η οπτική που συνδέεται με αυτό είναι αμφότερα μειονεκτικά για τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και είναι παράλογο να φανταστεί κανείς πως ο Πρόεδρος Πούτιν σχεδίαζε να υπονομεύσει τη χώρα του έτσι.

Η εξάλειψη του Πριγκόζιν και των ελίτ μελών της ηγεσίας αυτής της ομάδας θα ήταν μια κατάφωρη παραβίαση της υπόσχεσης που τους έδωσε στην εθνική τηλεόραση, και αυτό θα μπορούσε να υποκινήσει την κατάταξη της Βάγκνερ μαζί με τους υποστηρικτές τους στις ένοπλες δυνάμεις και την κοινωνία των πολιτών να εξετάσουν αντι-κρατικές ενέργειες ως απάντηση. Εκείνοι που επηρεάζονται από αυτή τη θεωρία συνωμοσίας μπορεί να πείσουν τον εαυτό τους ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι, γι' αυτό πρέπει να "δράσουν πρώτοι από αυτοάμυνα", θέτοντας έτσι σε κίνηση μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Επομένως, είναι προς το συμφέρον της Δύσης να οπλοποιήσει αυτή την ψευδή αντίληψη με σκοπό να χειραγωγήσει τις εξαιρετικά εκπαιδευμένες δυνάμεις και τους συμπαθούντες της ώστε να λειτουργήσουν ως "χρήσιμοι ηλίθιοι" για την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας είτε μέσω μιας άλλης απόπειρας πραξικοπήματος / ανταρσίας, της τρομοκρατίας ή / και μιας έγχρωμης Επανάστασης. Ακόμα κι αν αυτά τα σενάρια δεν πραγματοποιηθούν, τα οπτικά εξακολουθούν να βλάπτουν πολύ τη φήμη της Ρωσίας σε ηγετικό και κρατικό επίπεδο.

Τα MSM μπορεί να ενισχύσουν στο μέγιστο τις εικασίες πως ο Πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε το θανατικό ένταλμα του Prigozhin για να σπείρει υποψίες για την ειλικρίνειά του να σηματοδοτήσει νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την πολιτική επίλυση του πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας με πληρεξούσιο στην Ουκρανία. Ομοίως, αυτό μπορεί επίσης να γίνει για να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την πολιτική σταθερότητα της Ρωσίας, κάνοντάς τη να πιστεύει ψευδώς πως υπάρχει μια αιματηρή πάλη εξουσίας που λαμβάνει χώρα πίσω από τα παρασκήνια μεταξύ ανταγωνιστικών φατριών στρατιωτικών πληροφοριών.

Σε αυτό το σημείωμα, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τις συνέπειες της αεροπορικής συντριβής του Prigozhin, ξεκινώντας από αυτό που είναι απίθανο να συμβεί πριν μοιραστούμε λίγα λόγια για το τι θα μπορούσε σύντομα να ακολουθήσει. Όπως γράφτηκε νωρίτερα, οι αφρικανικές επιχειρήσεις της Βάγκνερ πιθανότατα δε θα επηρεαστούν, καθώς ήταν πάντα μη ρεαλιστικό να φανταστεί κανείς ότι αυτός και μερικά μέλη της ελίτ διαχειρίζονταν δεκάδες τακτικές ομάδες στο έδαφος σε διάφορες χώρες σε πραγματικό χρόνο. Το ηθικό μπορεί να δεχτεί ένα προσωρινό χτύπημα, αλλά το rank-and-file τελικά θα ανακάμψει.

Η υβριδική πολεμική συνωμοσία της Δύσης που περιγράφηκε στις προηγούμενες παραγράφους δεν αναμένεται να αποκαλυφθεί, αλλά ακόμη και αν γίνει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, τότε η απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της Ρωσίας θα είναι διαχειρίσιμη, ώστε κανείς να μην προετοιμαστεί για "Βαλκανοποίηση", εμφύλιο πόλεμο ή αλλαγή καθεστώτος. Τούτου λεχθέντος, η εν εξελίξει έρευνα σίγουρα θα διερευνήσει εάν το περιστατικό της Τετάρτης οφείλεται σε φάουλ, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων εμπλοκής του Κιέβου αλλά και πιθανώς μιας αδίστακτης στρατιωτικής-μυστικής φατρίας.

Είναι πρόωρο να βγάλουμε συμπεράσματα προκειμένου να αποφύγουμε να λειτουργήσουμε ως "χρήσιμοι ηλίθιοι" της Δύσης είτε δίνοντας στο Κίεβο πίστωση για δολοφονίες για τις οποίες δεν ήταν υπεύθυνο είτε σπέρνοντας σπόρους υποψίας για τη ρωσική σταθερότητα αντίστοιχα, αλλά και τα δύο δεν μπορούν να αποκλειστούν με βεβαιότητα αυτήν την στιγμή. Μετά από όλα, αν υπήρχε μια βόμβα στο αεροσκάφος όπως κάποιοι εικάζουν, τότε αυτό θα αντιπροσώπευε ένα σημαντικό κενό ασφαλείας. Ακόμα κι αν εμπλέκεται μια αδίστακτη φατρία στρατιωτικών πληροφοριών, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία.

Συνολικά, ενώ παραμένει ασαφές τι ακριβώς προκάλεσε το αεροπορικό δυστύχημα του Prigozhin, ο Πρόεδρος Πούτιν σίγουρα δεν είχε ανάμιξη σε αυτό, αλλά μερικοί στα AMC και ειδικά στα MSM θα εξακολουθούν να υπονοούν διαφορετικά. Σε περίπτωση που το φάουλ ήταν υπεύθυνο, τότε οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ρωσίας θα φτάσουν σίγουρα στο κάτω μέρος του, αν και το κράτος θα μπορούσε να αποφασίσει ότι τα συμφέροντά του εξυπηρετούνται καλύτερα αν δεν αναγνωρίσει αν συνέβη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το περιστατικό δε θα αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία ούτε θα εμποδίσει τις αφρικανικές δραστηριότητές της ή την ειδική επιχείρηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail