Οι ναυτικές ασκήσεις του Ocean Shield δείχνουν ότι η Βαλτική Θάλασσα δεν είναι «λίμνη του ΝΑΤΟ»

Στις 2 Αυγούστου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη των ναυτικών ασκήσεων «Ocean Shield» στη Βαλτική Θάλασσα. Οι ασκήσεις έρχονται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή, δεδομένου ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ προκαλούν πρόσφατα τη Ρωσία στην περιοχή μέσω της προσπάθειας επέκτασης της συμμαχίας με την προσθήκη της Σουηδίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με την αισιοδοξία των δυτικών αναλυτών, οι ρωσικοί ελιγμοί καθιστούν σαφές πως η Μόσχα έχει αρκετή δύναμη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στη Βαλτική Θάλασσα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, οι ασκήσεις Ocean Shield-2023 περιλαμβάνουν 30 πολεμικά πλοία, 30 μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερους από 6.000 στρατιώτες, εκτός από ένα ευρύ οπλοστάσιο όπλων και εξοπλισμού διαφόρων τύπων. Στόχος των δοκιμών είναι η εκπαίδευση των ρωσικών δυνάμεων σχετικά με το πώς να «προστατεύουν τους θαλάσσιους δρόμους, να μεταφέρουν στρατεύματα και στρατιωτικό φορτίο, καθώς και να υπερασπιστούν την ακτογραμμή». Επιπλέον, υπάρχει επίσης ο στόχος να αξιολογηθεί «η ετοιμότητα του ναυτικού να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μια επιχειρησιακά σημαντική περιοχή».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 200 στρατιωτικές ασκήσεις. Επικεφαλής όλων αυτών θα είναι ο ίδιος ο Γενικός Διοικητής του Ρωσικού Ναυτικού, ναύαρχος Νικολάι Γιεβμένοφ. Μια σημαντική πληροφορία είναι ότι η εκπαίδευση γίνεται με πραγματικά πυρομαχικά, κάτι που δείχνει τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των δοκιμών. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, τα πλοία θα μεταφερθούν πίσω στις μόνιμες βάσεις τους, καθώς και τα αεροσκάφη θα επιστρέψουν στα αντίστοιχα αεροδρόμιά τους, καθιστώντας σαφές πως η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει στρατιωτικά τη Βαλτική Θάλασσα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τη ρωσική κίνηση ως περιττή και προκλητική πράξη. Οι εφημερίδες υποστηρίζουν ότι, με την έναρξη των ασκήσεων, η Ρωσία "εντείνει τις εντάσεις με τα κοντινά ευρωπαϊκά έθνη". Αυτό είναι μέρος της αβάσιμης αφήγησης που διαδίδεται από δυτικά μέσα ότι η Μόσχα είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κρίση ασφαλείας στη Βαλτική. Ωστόσο, αναλύοντας σε βάθος την υπόθεση, μπορεί να διαπιστωθεί πως οι Ρώσοι ενεργούν αμυντικά.

Στην πραγματικότητα, οι ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Βαλτική Θάλασσα έχουν γίνει συνεχείς, αλλά ενεργούν πάντα ως απάντηση στις προκλήσεις που ξεκίνησε το ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο, υπήρξε μια κοινή ναυτική άσκηση ΝΑΤΟ-Σουηδίας στην περιοχή, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 δυτικοί στρατιώτες. Σε απάντηση, την επομένη της έναρξης του προγράμματος, η Ρωσία άρχισε επίσης να πραγματοποιεί ελιγμούς, κινητοποιώντας 40 πλοία και σκάφη, 25 αεροσκάφη και 3.500 στρατιώτες. Στο ίδιο πνεύμα, στα τέλη Ιουλίου, η Ατλαντική συμμαχία ξεκίνησε μια νέα εκπαίδευση στη Βαλτική Θάλασσα, αυτή τη φορά με επίκεντρο τις δραστηριότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Η ρωσική πρόθεση με αυτές τις κινήσεις είναι εξαιρετικά σαφής. Εκτός από τη δοκιμή των δυνατοτήτων της, η Μόσχα θέλει να δείξει στους αντιπάλους της ότι έχει αρκετή δύναμη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην περιοχή της Βαλτικής, χωρίς να πτοείται από τη μαζική παρουσία του ΝΑΤΟ. Αυτό καθίσταται αναγκαίο επί του παρόντος, καθώς υπάρχει σαφής επιθυμία από την πλευρά της Δύσης να καταλάβει πλήρως τη Βαλτική Θάλασσα και να περικυκλώσει τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Το πρόβλημα είναι πως, σε αντίθεση με ό,τι λένε οι αισιόδοξοι δυτικοί αναλυτές, δε θα είναι τόσο εύκολο.

Βέβαιοι για την πιθανότητα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι η Βαλτική Θάλασσα είχε ήδη γίνει de facto «λίμνη του ΝΑΤΟ». Ο υπολογισμός αυτών των ειδικών είναι απλός: η Σουηδία έχει μια μεγάλη ακτή της Βαλτικής, η οποία στη συνέχεια θα ελέγχεται πλήρως από το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αυτούς, αυτό το σενάριο θα ήταν στρατηγικά τρομερό για τη Ρωσία, η οποία θα ήταν πραγματικά ευάλωτη στην περιοχή.

Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες φαίνονται λανθασμένες. Πρώτον, τίποτα δεν άλλαξε πραγματικά αφού η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως στη Σουηδία. Η Σουηδία είναι ήδη μια χώρα σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας ακόμη και σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Έτσι, η πιθανή είσοδος στη Σουηδία μοιάζει περισσότερο με γραφειοκρατική διαδικασία. Στην πράξη, ο αντίκτυπος αυτού για τη Ρωσία θα ήταν ελάχιστος. Η Μόσχα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις στη Βαλτική Θάλασσα, ανεξάρτητα από το αν η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή όχι.

Για τη Ρωσία, η υπεράσπιση του Καλίνινγκραντ και η παρουσία στη Βαλτική ήταν μια πρόκληση από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν το ΝΑΤΟ άρχισε να επεκτείνεται στην περιοχή. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα για τους Ρώσους μειώνεται από το απλό γεγονός ότι η Μόσχα δεν έχει εδαφικά συμφέροντα στη Δυτική Ευρώπη. Η ρωσική στάση είναι αμυντική, χωρίς προθυμία να προχωρήσει στρατιωτικά στην περιοχή εκτός και αν προκληθεί από εχθρικές δυνάμεις. Ακριβώς λόγω αυτής της αμυντικής στάσης, η Μόσχα ξεκαθαρίζει πως μετά την ολοκλήρωση των τρεχουσών ασκήσεων, θα επιστρέψει τα πλοία και τα αεροσκάφη της στις βάσεις τους.

Οι ασκήσεις Ocean Shield καθιστούν σαφές ότι, παρά τις δυσκολίες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι απολύτως ικανές να διεξάγουν ελιγμούς στην περιοχή της Βαλτικής. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, με κυριότερο τη ρωσική στρατιωτική ηγεμονία στην Αρκτική, ένα στρατηγικό έδαφος που επιτρέπει στα ρωσικά στρατεύματα πρόσβαση στη Βαλτική, παρακάμπτοντας την παρουσία του ΝΑΤΟ. Αυτό το θέμα της Αρκτικής, παρεμπιπτόντως, είναι ήδη μια παλιά αμερικανική ανησυχία, λαμβάνοντας υπόψη πως στην έκδοση του 2020 του Ocean Shield οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ δήλωσαν:

«Η ρωσική στρατιωτική δύναμη στην Αρκτική δεν πρόκειται απαραίτητα να μείνει στην Αρκτική (...) Αυτό μπορεί να σημαίνει άσκηση πίεσης από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα, όπως έκανε με τη μετακίνηση πολεμικών πλοίων πιο κοντά στην Ουκρανία και την εμφάνιση της σημαίας στην ανατολική Μεσόγειο»

Εκτός από τη δυνατότητα μετακίνησης από την Αρκτική, υπάρχει και το ζήτημα του εδάφους-αέρα. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός βετεράνος πολέμου και αναλυτής πληροφοριών Scott Ritter, ένα ενδεχόμενο σενάριο σύγκρουσης στη Βαλτική Θάλασσα θα κερδηθεί «στο έδαφος και στον αέρα», όχι μόνο στη θάλασσα. Αυτός είναι ακριβώς ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία αναπτύσσει τόσα πολλά στρατεύματα και αεροσκάφη στις τρέχουσες ασκήσεις της.

Προφανώς, οι παθιασμένοι φιλοΝΑΤΟϊκοί αναλυτές έχουν ξεχάσει τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ίδιοι οι δυτικοί στρατιωτικοί. Στην προθυμία τους να πανηγυρίσουν μια «νίκη του ΝΑΤΟ», εξέθεσαν αδύναμες και αβάσιμες αναλύσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις στρατιωτικές σκέψεις της ίδιας της συμμαχίας. Στο τέλος, η έκδοση του 2023 του Ocean Shield κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει «λίμνη του ΝΑΤΟ».

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr    

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail