Πώς η Dassault πέτυχε παγκόσμια επιτυχία με το Rafale μετά από χρόνια χωρίς αγοραστές

Freepen.gr - Η Ινδονησία, ο όγδοος αγοραστής του Dassault Aviation Rafale, ενεργοποίησε την οψιόν για μια δεύτερη παρτίδα 18 γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών. Το αίτημα προστίθεται στα 42 μαχητικά αεροσκάφη που παρήγγειλε νωρίτερα. Αυτή ήταν μια μεταμορφωτική ιστορία για το μαχητικό αεροσκάφος Rafale.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το defense-arabic.com, τα τελευταία χρόνια, τα αεροσκάφη Rafale που κατασκευάζει η γαλλική εταιρεία Dassault έχουν γίνει ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, συγκεντρώνοντας παραγγελίες από χώρες όπως η Ινδία, το Κατάρ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ινδονησία κ.α. Ωστόσο, αυτό δε συνέβαινε πάντα, και προηγουμένως το Rafale είχε δυσκολίες να βρει αγοραστές εκτός Γαλλίας, λόγω της υψηλής τιμής του και του σκληρού ανταγωνισμού από άλλα αεροσκάφη όπως τα F-16, F/A-18, Typhoon και Gripen1.

Το Rafale είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, που σημαίνει ότι είναι ικανό να εκτελεί αποστολές αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και αέρος-θαλάσσης με υψηλή απόδοση. Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τη γαλλική εταιρεία Dassault, τέθηκε σε υπηρεσία στη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία το 2004. Το Rafale είναι ένα τεχνολογικά προηγμένο αεροσκάφος, που περιέχει σύστημα ραντάρ AESA, ενσωματωμένο ηλεκτρονικό σύστημα κι ισχυρούς κινητήρες. Είναι επίσης ικανό να μεταφέρει μια ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων αέρος-αέρος και έξυπνων βομβών.

Όμως, παρά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, το Rafale δεν ήταν πάντα επιτυχημένο στην αγορά των πολεμικών αεροσκαφών. Μεταξύ 2004 και 2015, η Dassault δεν μπορούσε να πουλήσει το Rafale σε καμία χώρα εκτός Γαλλίας, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες. Οι λόγοι για την αποτυχία του Rafale να βρει αγοραστές ήταν πολλοί, όπως:

• Η υψηλή τιμή του Rafale, που φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ ανά αεροσκάφος, σε σύγκριση με άλλα φθηνότερα αεροσκάφη όπως τα F-16 και Gripen.

• Έντονος ανταγωνισμός από άλλα αεροσκάφη που έχουν παρόμοια ή καλύτερη απόδοση με το Rafale, όπως τα F/A-18, Typhoon και Su-35.

• Η πολιτική επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, που επιδιώκουν να προστατεύσουν τις στρατιωτικές τους βιομηχανίες και να προωθήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη τους στους συμμάχους τους.

• Δυσκολία ενσωμάτωσης του Rafale με συστήματα αεράμυνας και όπλα που χρησιμοποιούνται από ορισμένες χώρες.

Ως εκ τούτου, η Dassault υπέστη οικονομικές απώλειες λόγω χαμηλότερου όγκου παραγωγής και υψηλότερου κόστους. Αντιμετώπιζε επίσης τον κίνδυνο να χάσει τις τεχνικές και ερευνητικές της ικανότητες στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών.

Ωστόσο, το 2015, σημειώθηκε μια καμπή στην καριέρα του Rafale, καθώς η Dassault κατάφερε να υπογράψει το πρώτο συμβόλαιο εξαγωγής για το Rafale με την Αίγυπτο, το οποίο περιελάμβανε την πώληση 24 αεροσκαφών και υπηρεσίες μετά την πώληση. Μετά από αυτό, ακολούθησαν άλλα συμβόλαια με το Κατάρ, την Ινδία, την Ελλάδα και την Ινδονησία, που ανέβασαν τη ζήτηση για το Rafale σε περισσότερα από 200 αεροσκάφη. Οι λόγοι για την επιτυχία του Rafale στις διεθνείς αγορές ήταν πολλοί, μεταξύ των οποίων:

• Βελτίωση της απόδοσης του Rafale σε αποστολές μάχης, ειδικά στις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε η Γαλλία στη Λιβύη, το Μάλι, τη Συρία και το Ιράκ, όπου το Rafale έδειξε την ικανότητά του να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες και να χτυπά πολλαπλούς στόχους.

• Βελτιωμένη ποιότητα Rafale, αξιοπιστία και ευκολία συντήρησης, χάρη στις αναβαθμίσεις που έγιναν από την Dassault για την αύξηση της απόδοσης του αεροσκάφους και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

• Βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων της Γαλλίας με ορισμένες χώρες, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Ασία, όπου η Γαλλία μπόρεσε να παρουσιαστεί ως στρατηγικός εταίρος και αξιόπιστος προμηθευτής όπλων.

• Βελτίωση των όρων χρηματοδότησης και παράδοσης που προσφέρει η Dassault στους αγοραστές, καθώς η Dassault παρέχει ευέλικτες επιλογές πληρωμής, προσαρμογή, εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη.

Με αυτόν τον τρόπο, η Dassault κατάφερε να μετατρέψει το Rafale από ένα αεροπλάνο που δε βρίσκει αγοραστές σε ένα πολύ δημοφιλές αεροσκάφος στην αγορά των μαχητικών αεροσκαφών. Αναμένεται πως το Rafale θα συνεχίσει να διατηρεί τη θέση του ως ένα από τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο, χάρη στην ικανότητά του να αναπτύσσει και να καινοτομεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail