Η Ινδία χαιρετίζει την είσοδο νέων κρατών στην ομάδα BRICS

Η Ινδία υποστηρίζει πλήρως τη διεύρυνση της ομάδας BRICS και χαιρετίζει την πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi μετά την άφιξή του στη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS, προσθέτοντας: «Μπορούμε να πούμε ότι η ομάδα BRICS πρόκειται να σπάσει, να καταργήσει τα εμπόδια, να αναζωογονήσει τις οικονομίες, να τονώσει την καινοτομία, να δημιουργήσει ευκαιρίες και να διαμορφώσει το μέλλον».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa ανακοίνωσε σήμερα τα νέα μέλη της ομάδας BRICS που θα ενταχθούν επίσημα στον οργανισμό την 1η Ιανουαρίου 2024 - Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Εκτιμούμε πως οι BRICS έχουν γίνει μια πλατφόρμα για συζήτηση για θέματα που απασχολούν ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών επιταγών και της μεταρρύθμισης του πολυμερούς συστήματος», δήλωσε ο Μόντι μια μέρα νωρίτερα.

Οι BRICS δεν είναι μια στρατιωτική συμμαχία και δε θα γίνουν ποτέ «μπλοκ» εναντίον οποιουδήποτε άλλου. Η προσέγγιση των BRICS είναι θεμελιωδώς αντιηγεμονική και υποστηρίζει την ασφάλεια και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Ταυτόχρονα, η πολυπολικότητα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο, προωθώντας την ουδετερότητα, την στρατηγική αυτονομία και την αντίσταση στη δυτική πίεση. Για το λόγο αυτό, πολλές χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στους BRICS.

Η επέκταση των BRICS θα συμβάλει στην πολυπολικότητα, ειδικά καθώς περισσότερες χώρες συναλλάσσονται με τα εθνικά τους νομίσματα. Καθώς γίνονται περισσότερες συναλλαγές εκτός της ζώνης του δολαρίου, τα εναλλακτικά νομίσματα θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα το δολάριο να χάσει την κυριαρχία του.

Η αναπτυξιακή τράπεζα που ιδρύθηκε από τις χώρες BRICS σχεδιάζει να εκδώσει το πρώτο της ομόλογο σε Ρουπία Ινδίας μέχρι τον Οκτώβριο. Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι ο δανειστής δέχεται πιέσεις να χορηγήσει περισσότερα δάνεια σε τοπικά νομίσματα ανατιμώντας.

«Η New Development Bank (NDB) εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο rand στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα και θα μπορούσε να εξετάσει την έκδοση τοπικού νομίσματος στα μέλη της Βραζιλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», δήλωσε ο Vladimir Kazbekov, Αντιπρόεδρος και COO της New Development Bank , ενόψει της Συνόδου Κορυφής των BRICS.

«Θα αξιοποιήσουμε (την) ινδική αγορά - ρουπίες - ίσως μέχρι τον Οκτώβριο στην Ινδία. Τώρα αρχίζουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά... να χρησιμοποιήσουμε το νόμισμα μιας χώρας μέλους για να χρηματοδοτήσουμε έργα με αυτό το νόμισμα σε άλλο μέλος. Ας πούμε, ένα έργο στη Νότια Αφρική που θα χρηματοδοτηθεί σε CNY (κινεζικό γιουάν), όχι με USD (δολάριο ΗΠΑ)», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, η Reserve Bank of India (RBI) πιέζει τις τοπικές τράπεζες να ζητήσουν από τους πελάτες τους να διευθετήσουν το εμπόριο μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χρησιμοποιώντας τοπικά νομίσματα - το ντιρχάμ ή τη ρουπία. Σύμφωνα με πέντε πηγές που μίλησαν στο Reuters, πρόκειται για μια προσπάθεια μείωσης των συναλλαγών σε δολάρια ΗΠΑ. Μια κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters πως η RBI μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει εσωτερικούς στόχους για το μέγεθος του εμπορίου Ινδίας-ΗΑΕ που θα ήθελε να απομακρυνθεί από τα δολάρια.

Μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα SWIFT για τις μεταφορές χρημάτων το Φεβρουάριο του 2022, η Ινδία και η Ρωσία αποφάσισαν να διακανονίσουν πληρωμές χρησιμοποιώντας τη διαδρομή Ρουπία-Ρούβλι, η οποία συνέβαλε στην παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ινδία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και στην ενίσχυση της πολυπολικότητας. Αν και η Ινδία έχει τεταμένες σχέσεις με την Κίνα, δεν έχει επηρεάσει τις σχέσεις με τρίτα μέρη όπως η Ρωσία.

Καθώς ο δυτικός κόσμος έγινε εχθρικός κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Ινδία προχώρησε στην εμβάθυνση των δεσμών. Η Ρωσία έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας τον Ιανουάριο-Μάιο, σημειώνοντας νέο υψηλό για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Λόγω της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης του Νέου Δελχί, οι οικονομικοί δεσμοί Ρωσίας-Ινδίας θα συνεχίσουν να επεκτείνονται τα επόμενα χρόνια, κυρίως εάν διατηρηθούν οι επιδοτούμενες τιμές.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα της αύξησης της ζήτησης αργού πετρελαίου μεταξύ 2022 και 2028 προβλέπεται να προέλθει από την Ασία, με την Ινδία να ξεπερνά την Κίνα ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Σύμφωνα με τον IEA, η Ρωσία είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. Ο οργανισμός είπε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα αντιστοιχούσαν στο 45 τοις εκατό του προϋπολογισμού του το 2021. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η Ινδία θα εισάγει περίπου 32 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου από τη Ρωσία το 2022-2023.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Ινδίας. Πρόσφατα, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών S. Jaishankar δήλωσε πως το 2022-23, το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας θα ξεπεράσει τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα, δεδομένου ότι η Ινδία έχει δεχτεί τεράστια πίεση από τη Δύση να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Όπως είπε ο Μόντι πριν φτάσει στη Νότια Αφρική, οι BRICS θα παρέχουν ευκαιρίες για συνεργασία σε νέους τομείς στον Παγκόσμιο Νότο. Αυτό που δεν είπε, όμως, αλλά εκφράζεται ήδη στην πράξη, είναι πως η Ινδία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην παροχή ευκαιριών συνεργασίας στον Παγκόσμιο Νότο, η οποία ξεκινά με την επέκταση των BRICS.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail