Πόσο θα διαρκέσει το ράλι της τιμής του πετρελαίου;

Ήταν μια άγρια ​​εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου. Πρώτα στα ύψη λόγω των ειδήσεων για τη μεγαλύτερη άντληση αποθεμάτων στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, οι δείκτες αναφοράς υποχώρησαν αργότερα εξίσου απότομα όταν ο Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών από AAA σε AA+.

Irina Slav για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μόλις μια μέρα αργότερα, οι τιμές ανέκαμψαν και πάλι αφού η Σαουδική Αραβία έκανε αυτό που σχεδόν όλοι περίμεναν, επεκτείνοντας τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το Σεπτέμβριο. Το πού πάνε οι τιμές από εδώ είναι εικασία κανενός, αλλά οι αναλυτές λένε πως το ράλι δε θα διαρκέσει.

Αυτή φαίνεται να είναι η άποψη της πλειοψηφίας των αναλυτών που συμμετείχαν πρόσφατα σε έρευνα της Wall Street Journal. Σύμφωνα με την έρευνα, το αργό πετρέλαιο Brent θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 87 $ ανά βαρέλι το τρέχον τρίμηνο και να παραμείνει γύρω από αυτό το επίπεδο μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Για το West Texas Intermediate, οι αναλυτές βλέπουν τιμή 83 δολαρίων ανά βαρέλι αυτό το τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ακόμη και με τις συνεχιζόμενες περικοπές από τον ΟΠΕΚ+ και την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.

Ο λόγος που δε βλέπουν τις τιμές πολύ υψηλότερες είναι ότι η ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία κινείται πιο αργά από το αναμενόμενο και, είναι ενδιαφέρον πως οι εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας αύξησαν την πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα.

Η Κίνα όντως ανακάμπτει πιο άνισα από ό,τι φαίνεται να την είχαν φανταστεί οι αναλυτές, αλλά ανακάμπτει και η ζήτηση πετρελαίου της βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ. Ενδέχεται, ωστόσο, να κορυφώθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος, γεγονός που θα υποδηλώνει βραδύτερη ανάπτυξη τους επόμενους πέντε μήνες και πιθανώς και μετά.

Όσον αφορά την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, αυτή ήταν μια σημαντική ανησυχία πριν από μερικά χρόνια, όταν η ζήτηση για πετρέλαιο άρχισε να ανακάμπτει μετά το πρώτο κύμα καραντινών. Η ανησυχία ήταν ότι, λόγω υποεπενδύσεων, η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου δεν είχε αρκετή πλεονάζουσα ικανότητα για να ανταποκριθεί σε μια πιθανή αύξηση της ζήτησης.

Προς το παρόν, αυτή η προειδοποίηση δεν χρειάστηκε να δοκιμαστεί, αλλά η Σαουδική Αραβία εργάζεται για την επέκταση της πλεονάζουσας χωρητικότητάς της μεσοπρόθεσμα. Ενώ το κάνει αυτό, ωστόσο, περιορίζει επίσης την παραγωγή. Περιορίζοντας την παραγωγή, περιορίζει την ποσότητα του πετρελαίου που είναι άμεσα διαθέσιμη στους αγοραστές, γεγονός που καθιστά το επιχείρημα για μεγαλύτερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα λίγο άσχετο.

Η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει τη συνολική παραγωγική της ικανότητα στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, όπως σχεδιάζει να κάνει, αλλά εάν παράγει μόνο 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για να διατηρήσει τις τιμές πάνω από 80 δολάρια, το μέγεθος της πλεονάζουσας παραγωγικής της ικανότητας έχει πολύ μικρή σημασία για τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις των τιμών.

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που λειτουργεί ως ανώτατο όριο στις τιμές, και αυτός είναι η ανάκαμψη στις υπεράκτιες γεωτρήσεις. Ο Wood Mackenzie ανέφερε τον περασμένο μήνα πως η χρήση εξέδρας βαθέων υδάτων αυξάνεται καθώς οι εταιρείες εντείνουν την εξερεύνηση ανοικτής θάλασσας. Η Goldman Sachs σημείωσε επίσης αυτή την ανάκαμψη σε πρόσφατο σημείωμα, που αναφέρθηκε από το WSJ.

«Η σημαντική αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ το περασμένο έτος, η επιστροφή στην ανάπτυξη των διεθνών υπεράκτιων έργων και το μειωμένο κόστος παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ περιορίζουν την ανοδική τάση των τιμών», ανέφερε η τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μαζί με τη μείωση του κόστους παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, η αύξηση της παραγωγής επιβραδύνεται επίσης, γεγονός που θα ενισχύσει την ανοδική πορεία των τιμών. Η ΕΠΕ προέβλεψε πρόσφατα ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου πρόκειται να μειωθεί αυτόν τον μήνα, αφού κορυφώθηκε τον Ιούλιο. Η πτώση του Αυγούστου, στα 9,4 εκατομμύρια bpd, θα οδηγηθεί από το Permian, την πιο παραγωγική σχιστολιθική λεκάνη αυτή τηνστιγμή.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει πως μπορεί να επεκτείνει περαιτέρω τις περικοπές ή να τις εμβαθύνει. Η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται ξανά στη λειτουργία «Ό,τι χρειάζεται» για να διατηρήσει τις τιμές σε επίπεδα που είναι πιο κοντά στα σχέδια των κυβερνητικών δαπανών της. Και δεν μπορεί να κάνει κανένας άλλος παραγωγός για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτών των περικοπών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κύρια επιβάρυνση των τιμών παραμένει η οικονομική προοπτική για τους μεγαλύτερους καταναλωτές. Μέχρι πρόσφατα, ο φόβος μιας ύφεσης στις ΗΠΑ επικρατούσε στους εμπόρους, αλλά πρόσφατα οι προοπτικές έλαβαν λάμψη, γεγονός που συνέβαλε σε υψηλότερες τιμές.

Στη συνέχεια ήρθε η υποβάθμιση της Fitch και παρόλο που η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είπε πως ήταν «εντελώς αδικαιολόγητη» και ο Jamie Dimon της JP Morgan τη χαρακτήρισε «γελοία», η υποβάθμιση τάραξε τις αγορές.

Στην πραγματικότητα, ο Dimon είπε πως η αμερικανική οικονομία πηγαίνει τόσο καλά που ακόμη και αν εμφανιστεί ύφεση, δεν θα είναι τόσο μεγάλη υπόθεση.

«Είναι πολύ καλό, ακόμα κι αν πάμε σε ύφεση», είπε ο Dimon, όπως ανέφερε το CNBC, αυτή την εβδομάδα. «Το τμήμα των σύννεφων καταιγίδας είναι ακόμα εκεί».

Είναι αυτό το σύννεφο καταιγίδας, μαζί με τις οικονομικές τάσεις στην Ευρώπη και την Ασία που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τις τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες. Οι σοβαρές προειδοποιήσεις για ύφεση δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, αν ποτέ, και αυτό το γεγονός έχει βοηθήσει να μετριάσει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Αλλά εάν η Σαουδική Αραβία αποφασίσει να εμβαθύνει τις περικοπές και η Ρωσία παίξει μαζί με τους δικούς της περιορισμούς, οι σημερινοί παράγοντες που περιορίζουν τις τιμές του πετρελαίου μπορεί να εξασθενήσουν αρκετά ώστε να επιτρέψουν ένα ισχυρότερο ράλι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail