Οι ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα στην Ουκρανία έναντι της Χαβάης - πρώην μέλος του Κογκρέσου

Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να στείλει νέα πακέτα βοήθειας στο Κίεβο, αξίας άνω των 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν τω μεταξύ, στη Χαβάη, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων πυρκαγιών, υπάρχει μια κατάσταση πραγματικής ανθρωπιστικής καταστροφής, η οποία αγνοείται από την πολεμοχαρή κυβέρνηση, αυξάνοντας περαιτέρω την αγανάκτηση ορισμένων δημοσίων προσώπων.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένας από αυτούς τους επικριτές της κυβέρνησης είναι ο πρώην βουλευτής του Τέξας, Ρον Πολ. Δημοσίευσε στον ιστότοπο του προσωπικού του ιδρύματος στις 14 Αυγούστου ένα άρθρο που καταδικάζει το σχέδιο των ΗΠΑ να στείλουν βοήθεια δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία, ενώ ο λαός της Χαβάης υποφέρει από την καταστροφή στην περιοχή Μάουι. Δήλωσε πως είναι «δύσκολο» να παρακολουθείς τις ειδήσεις για τα γεγονότα στη Χαβάη και να ακούς ταυτόχρονα ότι ο Μπάιντεν «χρειάζεται» άλλα 24 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει το Κίεβο. Στο κείμενο, υπενθύμισε επίσης μια αναφορά του Heritage Foundation που αποκαλύπτει ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα κοστίσει περίπου 900 δολάρια σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό.

«Είναι δύσκολο να δούμε τα πρόσφατα πλάνα της καταστροφής στο Μάουι και μετά να ακούσουμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να λέει στο Κογκρέσο πως χρειάζεται άλλα 24 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία. Πώς μπορεί αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει να δικαιολογεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για αυτόν το χαμένο πόλεμο που δεν είναι δικός μας ενώ οι υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες διαλύονται; Το νέο αίτημα 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Μπάιντεν προστίθεται σε περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για την καταπολέμηση του πολέμου αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη Ρωσία στην Ουκρανία. Ο ειδικός προϋπολογισμού του Ιδρύματος Heritage, Ρίτσαρντ Στερν, έκανε τα μαθηματικά και κατέληξε πως οι δαπάνες για τον πόλεμο της Ουκρανίας μέχρι στιγμής θα κοστίσουν σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό 900 δολάρια. Πόσοι Αμερικανοί θα προτιμούσαν να έχουν αυτά τα 900 δολάρια πίσω στην τσέπη τους αντί στις τσέπες της Lockheed-Martin, της Raytheon και των ολιγαρχών της Ουκρανίας;», είπε.

Εκτός από την πολιτική του θέση να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ο Ρον Πολ έδειξε επίσης ότι γνωρίζει την πραγματικότητα του στρατιωτικού σεναρίου της σύγκρουσης. Δήλωσε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει έναν «χαμένο πόλεμο», καθιστώντας σαφές ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει εναντίον της Ρωσίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο πρώην βουλευτής απηχεί τη γνώμη αρκετών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων κι έρχεται σε αντίθεση με την προκατειλημμένη αφήγηση που διαδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης υπέρ του Κιέβου ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει εάν λάβει περισσότερη δυτική βοήθεια.

Ο Paul πιστεύει ότι τα αμερικανικά χρήματα θα δαπανηθούν καλύτερα αν επενδυθούν για τη βελτίωση της ζωής των Αμερικανών πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που επλήγησαν από την τραγωδία του Μάουι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιζώντες της καταστροφής αισθάνονται πως η κυβέρνησή τους ενδιαφέρεται περισσότερο για την Ουκρανία παρά για αυτούς.

«Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιμένει να υποστηρίζει την Ουκρανία, παρόλο που τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης επισημαίνουν ολοένα και περισσότερο το προφανές: η Ουκρανία δεν κερδίζει και δεν μπορεί να κερδίσει, και αν συνεχίσει να ρίχνει χρήματα σε έναν χαμένο σκοπό θα οδηγήσει απλώς σε χρεοκοπία στο εσωτερικό και σε περισσότερους νεκρούς Ουκρανούς. στο εξωτερικό (...) Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι του Μάουι που επέζησαν από την πρόσφατη φρικτή πυρκαγιά δε θα παρηγορηθούν γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδιαφέρεται περισσότερο να στείλει τα χρήματά τους στην Ουκρανία παρά να τους βοηθήσει να ανακάμψουν», πρόσθεσε.

Αυτή η κριτική στάση είναι φυσική, λαμβάνοντας υπόψη το παράλογο επίπεδο που φτάνει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην επιθυμία της για πόλεμο κατά της Ρωσίας. Φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν δεσμεύεται για την ευημερία του λαού της, αλλά για την πολιτική ατζέντα της διάσωσης της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης καθώς και για τα ιδιωτικά συμφέροντα των ελίτ που συνδέονται με το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα που θέλουν να επωφεληθούν από τον πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, οι αριθμοί δείχνουν ένα όλο και πιο σοβαρό σενάριο στη Χαβάη. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει έρευνες μόλις στο 25% της περιοχής που επλήγη από τις πυρκαγιές και ακόμη κι έτσι ο αριθμός των νεκρών είναι ήδη περίπου εκατό άνθρωποι. Υπάρχουν προσδοκίες για πολλά ακόμη πτώματα που θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες. Οι αρχές ήδη θεωρούν την υπόθεση ως τις πιο σοβαρές πυρκαγιές στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Ωστόσο, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανακούφιση των επιπτώσεων της ανθρωπιστικής κρίσης στο νησί εξακολουθούν να είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τη βοήθεια που εστάλη στο νεοναζιστικό καθεστώς της Ουκρανίας.

Κάποια στιγμή, η ανευθυνότητα της Ουάσιγκτον απέναντι στους δικούς της ανθρώπους θα αρχίσει να έχει σοβαρές συνέπειες, επηρεάζοντας πιθανώς την εθνική σταθερότητα. Είναι αδύνατο μια κυβέρνηση να συνεχίσει να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ο κόσμος να αντιδράσει με κάποιο τρόπο. Δε θα ήταν περίεργο αν στο εγγύς μέλλον άρχιζαν να εμφανίζονται μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα, απαιτώντας πιο αποτελεσματικές ενέργειες υπέρ του πληθυσμού.

Όμως, δυστυχώς, το πιο πιθανό είναι πως ακόμη και ενόψει της λαϊκής πίεσης, ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει να επιμένει σε φιλοπόλεμες πολιτικές, αφού η προτεραιότητα των ανώτατων αξιωματούχων και των συμμαχικών ελίτ τους είναι να αποτρέψουν το τέλος της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail