Οι τιμές των τροφίμων είναι τρελά υψηλές τώρα, αλλά σύντομα θα ανέβουν πολύ ψηλότερα

pixabay
Τα τελευταία χρόνια, είδαμε τις τιμές των τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες πλούσιες χώρες να κάνουν πράγματα που δεν είχαν ξανακάνει. Δυστυχώς, αυτό είναι μόνο η αρχή. Οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων γίνονται όλο και πιο περιορισμένες, και εν τω μεταξύ η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα συνεχίζει να αυξάνεται. Για δεκαετίες, πολλοί από την ελίτ ήταν αισιόδοξοι ότι κάποια μέρα θα καταφέρναμε να εξαλείψουμε εντελώς την παγκόσμια πείνα επειδή σημειωνόταν τεράστια πρόοδος. 

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά τότε γύρω στο 2015 τα πράγματα άρχισαν να αντιστρέφονται και τώρα η τάση πηγαίνει πολύ προς τη λάθος κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν αρκετό φαγητό για φαγητό πέρυσι, και 900 εκατομμύρια από αυτούς αντιμετώπιζαν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτοί οι αριθμοί είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο φέτος, επειδή γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις φτωχές χώρες να προμηθευτούν την τροφή που χρειάζονται για να ταΐσουν τους πληθυσμούς τους.

Για παράδειγμα, απλά σκεφτείτε τι συμβαίνει με τις τιμές του ρυζιού.

Το ρύζι είναι βασικό συστατικό για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και η Ινδία είναι ο σημαντικότερος εξαγωγέας ρυζιού με πολύ μεγάλη διαφορά:

Περισσότερες από τις μισές εισαγωγές ρυζιού σε περίπου 42 χώρες προέρχονται από την Ινδία και σε πολλές αφρικανικές χώρες, το μερίδιο αγοράς της Ινδίας στις εισαγωγές ρυζιού ξεπερνά το 80%, σύμφωνα με την Ifpri.

Στις κορυφαίες καταναλωτικές χώρες της Ασίας – Μπαγκλαντές, Μπουτάν, Καμπότζη, Ινδονησία, Ταϊλάνδη και Σρι Λάνκα, για παράδειγμα – το μερίδιο της κατανάλωσης ρυζιού στη συνολική πρόσληψη θερμίδων την ημέρα κυμαίνεται από 40% έως 67%.

Τώρα που η Ινδία έχει περιορίσει σοβαρά τις εξαγωγές ρυζιού, τι πρόκειται να κάνουν αυτά τα έθνη;

Σύμφωνα με το BBC, η απαγόρευση των εξαγωγών της Ινδίας «έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τις ανεξέλεγκτες παγκόσμιες τιμές του ρυζιού»:

Το λευκό ρύζι Indica κυριαρχεί περίπου στο 70% του παγκόσμιου εμπορίου και η Ινδία έχει πλέον σταματήσει τις εξαγωγές της. Αυτό προστίθεται στην απαγόρευση της χώρας πέρυσι των εξαγωγών θραυσμάτων ρυζιού και του δασμού 20% στις εξαγωγές ρυζιού χωρίς μπασμάτι.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η απαγόρευση των εξαγωγών τον Ιούλιο έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τις παγκόσμιες τιμές του ρυζιού.

Δυστυχώς, αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει.

Στην πραγματικότητα, η τιμή του λευκού ρυζιού της Ταϊλάνδης είναι ήδη «πάνω από 50% από την αρχή του 2022»:

Την Τετάρτη, η Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης αποκάλυψε ότι η τιμή του λευκού ρυζιού της Ταϊλάνδης, ένα βασικό σημείο αναφοράς στην Ασία, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση. Αυτή η άνοδος αποδίδεται κυρίως στους αυξανόμενους φόβους για παγκόσμια έλλειψη λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων του καιρικού φαινομένου El Nino στις ασιατικές γεωργικές εκτάσεις και στην πρόσφατη απόφαση της Ινδίας να περιορίσει ορισμένες εξαγωγές ρυζιού.

Το λευκό ρύζι της Ταϊλάνδης έφτασε τα 648 δολάρια ανά τόνο αυτήν την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Οι τιμές είναι αυξημένες πάνω από 50% από την αρχή του 2022.

Φυσικά δεν είναι μόνο η τιμή του ρυζιού που αυξάνεται.

Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν τα πάντα στα παντοπωλεία μας γίνονται πολύ πιο ακριβά:

Οι Αμερικανοί παρατηρούν πολλά εξαντλημένα χαρτονομίσματα στα ράφια της Costco τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ελλείψεις οικιακών προμηθειών και βασικών ειδών παντοπωλείου φαίνεται να εξαπλώνονται γρήγορα σε όλες τις αποθήκες της Costco. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα παράπονα έχουν δημοσιευτεί από αγοραστές που απλά δεν μπορούν να πιστέψουν τις αυξήσεις τιμών που βλέπουν στα τοπικά τους καταστήματα. Ένα σημαντικό παράδειγμα αυτού ήταν η αύξηση κατά 250% στην τιμή των 40 συσκευασιών μπουκαλιών νερού με την επωνυμία Kirkland. Ένας Redditor ανέφερε ότι η μαζική αγορά, που κόστιζε 1,44 $ μόλις πριν από ένα χρόνο, τώρα κοστίζει 4,99 $.

"Ναι, αυτό ίσχυε στην αρχή του έτους, μόλις τσέκαρα χθες, και 4,99 $, γελοίο", έγραψε ο χρήστης u/ghx16.

Ο χρήστης jasonsparks19 είπε πως τα πόδια καβουριών έχουν υπερδιπλασιαστεί σε τιμή τον περασμένο χρόνο: "Τα πόδια καβουριών του βασιλιά αυξήθηκαν από $23/lb σε $48/lb."

Αυτό είναι μια αύξηση 110%. Ήταν δύσκολο για τους αγοραστές να βρουν κοτομπουκιές σε απόθεμα στην Costco, καθώς συχνά εξαντλούνται στο κατεψυγμένο τμήμα λόγω της μεγάλης ζήτησης. Κόστιζαν 13 $ για μια τσάντα τεσσάρων λιβρών, αλλά τώρα κοστίζουν 19,99 $, με αποτέλεσμα ορισμένοι πελάτες να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την αύξηση της τιμής στο Reddit.

«Τις είδα σήμερα για πρώτη φορά εδώ και καιρό. Το σαγόνι μου έπεσε όταν είδα την τιμή και συνέχισα να περπατάω», είπε ένας σχολιαστής.

Έχετε παρατηρήσει παρόμοια πράγματα εκεί που ζείτε;

Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι σύντομα θα υπάρξει ανακούφιση, αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό.

Όπως συζητώ τακτικά στους ιστότοπούς μου, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων χτυπιέται από κρίση μετά από κρίση αυτή τη στιγμή.

Και τα τρόφιμα που δεν παράγονται το 2023 είναι τρόφιμα που δε θα είναι διαθέσιμα στα ράφια των καταστημάτων το 2024.

Εδώ στο δυτικό κόσμο, αυτό θα σημαίνει ακόμη υψηλότερες τιμές, αλλά στην άλλη άκρη του πλανήτη αυτό θα σημαίνει πως ακόμη λιγότεροι φτωχοί άνθρωποι θα έχουν αρκετό φαγητό.

Ένας παγκόσμιος λιμός έχει τώρα ξεκινήσει και σε ένα πρόσφατο άρθρο ο James Lasher εξήγησε ότι πολλοί Αμερικανοί προετοιμάζονται πυρετωδώς για ακόμη πιο δύσκολες στιγμές που έρχονται

Η τιμή των ειδών παντοπωλείου συνεχίζει να αυξάνεται βάζοντας εκατομμύρια σε αμφιβολία σχετικά με τη διαθεσιμότητα τροφίμων στις ΗΠΑ

Πολλοί προετοιμάζονται για ακόμη πιο δύσκολες στιγμές που θα χτυπήσουν τη χώρα και προετοιμάζονται, όπως έκανε ο Ιωσήφ ως ηγεμόνας στην Αίγυπτο πριν από την πείνα.


Αλλά αν ακούτε μόνο τα κύρια μέσα ενημέρωσης, το κάνουν να φαίνεται ότι όλα πάνε καλά.

Για παράδειγμα, το παρακάτω προέρχεται από ένα άρθρο που μόλις δημοσίευσε η USA Today με τίτλο «Χρειάζεσαι ένα απογευματινό γλυκό; Το νέο McDonald's Peanut Butter Crunch McFlurry κυκλοφορεί τώρα”:

Αν καταφέρατε να συνέλθετε από τα μωβ Grimace shakes της McDonald's, η αλυσίδα fast-food έχει μια νέα γλυκιά απόλαυση διαθέσιμη για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Απλώς προσπαθήστε να μην λιποθυμήσετε αυτή τη φορά για μια viral τάση TikTok, εντάξει;

Το Peanut Butter Crunch McFlurry έκανε το ντεμπούτο του την Τετάρτη σε συμμετέχουσες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Το επιδόρπιο φτιάχνεται με απαλό σερβίρισμα βανίλιας και αναμειγνύεται με τραγανό μείγμα δημητριακών και κομμάτια σοκολατένιο μπισκότο φυστικοβούτυρο.

Βλέπετε, όλα πρέπει να είναι απλά υπέροχα αν πρόκειται για πρωτοσέλιδα ειδήσεις!

Παραδόξως, αυτό είναι το είδος των παιχνιδιών που περνάει για «δημοσιογραφία» αυτές τις μέρες.

Δε σου λένε την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε πραγματικά μια ιστορική παγκόσμια επισιτιστική κρίση και στους επόμενους μήνες και χρόνια θα γίνει πολύ χειρότερη.

Αλλά προς το παρόν, πολλοί στο δυτικό κόσμο αγνοούν εντελώς τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν βαθιά στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Φυσικά, η αγνόησή τους δεν θα εξαλείψει το πρόβλημα, ούτε θα κάνει τίποτα για τις μακροπρόθεσμες τάσεις που κάνουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση ακόμη χειρότερη κάθε μέρα που περνάει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail