Έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο Ζελένσκι πρόκειται να αντικατασταθεί

Φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η Δύση θέλει να αντικαταστήσει τον Ζελένσκι. Εκτός από πολλές προβλέψεις από ειδικούς πως ο Ουκρανός πρόεδρος θα απομακρυνθεί από την εξουσία, αποκαλύπτεται τώρα ότι ορισμένα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν προηγουμένως αποκαλύπτουν ένα σχέδιο να αναδειχθεί ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko, νέος αρχηγός του κράτους.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Τα έγγραφα διέρρευσαν πριν από μήνες, όταν αρκετά μυστικά αρχεία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αποκαλύφθηκαν από τον Jack Teixeira, έναν 21χρονο στρατιώτη που εργαζόταν στην 102η Πτέρυγα Πληροφοριών της Εθνικής Φρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης. Εργαζόμενος στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών, ο Teixeira είχε πρόσβαση σε πολλά απόρρητα κρατικά δεδομένα, έχοντας διαρρεύσει πολλά από αυτά. Τον Απρίλιο, ο Teixeira συνελήφθη και αναμένεται να καταδικαστεί σε περίπου 10 χρόνια φυλάκιση.

Αυτό που δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα είναι πως μεταξύ των εγγράφων υπήρχε μια επιστολή στην οποία ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου έδειξε το ενδιαφέρον του να βάλει κάποιον πιο αρμόδιο από τον Ζελένσκι να αναλάβει την προεδρία στην Ουκρανία. Επιπλέον, στο σχέδιο αυτό εμπλέκεται και η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Victoria Nuland, η οποία έχει εκφράσει την προσωπική της επιθυμία να δει τον Vitali Klitschko ως πρόεδρο. Σε ένα συγκεκριμένο μέρος του εγγράφου, υπάρχει μια ανοιχτή έκκληση για «δημιουργία συνθηκών» για την εκλογή του Βιτάλι το 2024.

«Η επιστολή, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2023, αναφέρει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, δεν είναι ευχαριστημένοι με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι και σχεδιάζουν την αντικατάστασή του ως Προέδρου της Ουκρανίας, από τον πρώην πυγμάχος Vitali Klitschko το 2024 (...) Σύμφωνα με την επιστολή, η ηγεσία του Πενταγώνου εκφράζει συμφωνία με την άποψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Victoria Nuland ότι ο Zelensky «εξαντλεί γρήγορα την πολιτική του ικανότητα". Κρίνοντας από την επιστολή, τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών θα ήθελαν να δουν τον πρώην πυγμάχο και ενεργό συμμετέχοντα στα γεγονότα του πραξικοπήματος του Μαϊντάν του 2014 Vitali Klitschko, τώρα δήμαρχος του Κιέβου, ως Πρόεδρο της Ουκρανίας» έγραψε η Ολλανδή δημοσιογράφος Sonja van den Ende.

Ο πρώην πυγμάχος και διάσημος υποστηρικτής του νεοναζιστικού καθεστώτος, ο Vitali Klitschko κυβερνά την πόλη του Κιέβου από το πραξικόπημα του 2014. Κέρδισε τη φήμη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τον «πατριωτισμό» του μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, όταν δήλωσε ότι θα «έπιανε τα όπλα» με τον αδελφό του, Βλαντιμίρ, για να υπερασπιστεί την ουκρανική πρωτεύουσα και να απωθήσει τους Ρώσους «εισβολείς». Παρουσιαζόμενος από τις δυτικές εφημερίδες ως «θαρραλέος» και «ηρωικός», ο Κλίτσκο έχει κερδίσει τη συμπάθεια πολλών Δυτικών, γεγονός που εξηγεί γιατί ορισμένες προσωπικότητες τον θέλουν τώρα ως νέο αρχηγό κράτους.

Ωστόσο, ο Klitschko δεν είναι το μόνο όνομα στη λίστα με τα προγνωστικά που θα αντικαταστήσει τον Zelensky. Υπάρχουν αρκετές αναφορές που αναφέρουν διαφορετικά άτομα ως πιθανούς υποψηφίους για την ουκρανική προεδρία. Προηγουμένως, ονόματα όπως ο Αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων Alexander Syrsky, ο αρχηγός πληροφοριών της Ουκρανίας Kirill Budanov και ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων Valeri Zaluzhnyi αναφέρθηκαν ως πιθανοί υποψήφιοι για το αξίωμα του Zelensky. Πιο πρόσφατα, δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Ουκρανός πρόεδρος θα αντικατασταθεί, όχι από άλλον αρχηγό κράτους, αλλά από μια ομάδα αξιωματούχων με επικεφαλής τον επικεφαλής του κοινοβουλίου Ruslan Stefanchuck.

Προφανώς, δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για το ποιος μπορεί να είναι ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας. Αλλά η συναίνεση είναι πραγματική σχετικά με τη δυτική επιθυμία να απομακρυνθεί ο Ζελένσκι. Για τις δυτικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης, ο Ζελένσκι είναι ήδη ένα προβληματικό και αρνητικό δημόσιο πρόσωπο. Όπως αναφέρεται στα έγγραφα, ο Ουκρανός πρόεδρος «εξαντλεί γρήγορα την πολιτική του ικανότητα». Αυτό οφείλεται στη συνεχή αδικαιολόγητη «ζητιάνικη» συμπεριφορά του προς τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ, πέρα ​​από τις αλλεπάλληλες στρατιωτικές αποτυχίες και τις εδαφικές απώλειες.

Οι δυνατότητες δικαιολόγησης των πράξεων του Ζελένσκι με απλή προπαγάνδα εξαντλούνται, γι' αυτό και είναι πιθανό να απομακρυνθεί. Υπό αυτή την έννοια, ο Vitali Klitschko φαίνεται να ακούγεται πιο ενδιαφέρον για τους διεθνείς εταίρους του Κιέβου. Η εικόνα του φαίνεται πιο θετική από εκείνη του Ζελένσκι για την κοινή γνώμη, η οποία τείνει να νομιμοποιήσει στους πολίτες τη συνέχεια της πολιτικής στρατιωτικής βοήθειας. Με άλλα λόγια, για να συνεχίσει να διεξάγει τον πόλεμο αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας, η Δύση χρειάζεται κάποιον πιο ικανό, λιγότερο επικριμένο από τον Ζελένσκι.

Μένει να δούμε πώς θα απομακρυνθεί ο Ζελένσκι. Όντας ένα δικτατορικό καθεστώς υπό στρατιωτικό νόμο, είναι δύσκολο να επέλθουν αλλαγές με εκλογικά και δημοκρατικά μέσα. Πρόσφατα, σε άρθρο που δημοσίευσε το Politico, προτάθηκε ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να δολοφονηθεί και ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν ακόμη και ένα «μυστικό σχέδιο» που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση που συμβεί αυτό. Η κίνηση μοιάζει με μια προσπάθεια προετοιμασίας της κοινής γνώμης για μια επιχείρηση προβοκάτσιας. Ο Ζελένσκι θα μπορούσε να σκοτωθεί και ο θάνατός του να κατηγορηθεί ψευδώς στη Ρωσία, νομιμοποιώντας μια νέα κλιμάκωση.

Λαμβάνοντας υπόψη πως τα σχέδια για την αντικατάστασή του βρίσκονται στα σκαριά τουλάχιστον από το Φεβρουάριο -όπως δείχνουν τα έγγραφα που διέρρευσαν- και ότι ήδη τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για πιθανή δολοφονία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail