Αναστάτωση στη Βαρσοβία: «Μαχητές της Βάγκνερ επιχείρησαν να διασχίσουν τα Πολωνικά Σύνορα»

Freepen.gr - Η Πολωνία συνεχίζει να κλιμακώνει την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Στις 5 Αυγούστου, ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές της Ομάδας Βάγκνερ προσπάθησαν να εισέλθουν στην Πολωνία από τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο, η Βαρσοβία εξετάζει διάφορα βήματα, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους κλεισίματος των συνόρων, ως απάντηση στην απειλή από τη Λευκορωσία, η οποία «είναι αρκετά πραγματική». Ο Jablonsky διαβεβαίωσε το κοινό πως η Βαρσοβία αναμένει νέες εχθρικές απόπειρες παραβίασης των συνόρων της, πιθανώς αεροπορικώς. Οι πολωνικές αρχές στέλνουν «ολοένα και περισσότερα» στρατεύματα στη συνοριακή περιοχή. Έτσι, η Βαρσοβία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρουσιάσει τους στρατιωτικούς ελιγμούς της και την κλιμάκωση στα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Λευκορωσία ως ορισμένα απαραίτητα αμυντικά μέτρα, σχολιάζει το southfront.org.

«Εξετάζουμε οποιαδήποτε μέτρα που θα είναι απαραίτητα για την προστασία της επικράτειάς μας, των πολιτών μας, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απομόνωσης της Λευκορωσίας και του πλήρους κλεισίματος των συνόρων», δήλωσε ο Jablonsky.

Με τη σειρά του, ο Πολωνός Πρόεδρος Andrzej Duda κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι κινήσεις της ομάδας Wagner στη Ρωσία ήταν ένα σαφές σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των πιο αποτελεσματικών μονάδων στη Λευκορωσία, προκειμένου να κρατήσει την Πολωνία στην άκρη και να μην επιτρέψει στη Βαρσοβία να οδηγήσει στρατεύματα στην Ουκρανία». Είπε ότι οι ενέργειες της Ομάδας Βάγκνερ διευθύνονται από το Κρεμλίνο.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε πως περισσότεροι από εκατό μαχητές της ομάδας Wagner είχαν μετακινηθεί στα πολωνικά σύνορα στη Λευκορωσία.

«Κανένα απόσπασμα των PMC Wagner εκατό ατόμων δεν έχει μετακινηθεί εδώ. Και αν μετακινήθηκαν, ήταν μόνο για να μεταφέρουν την εμπειρία μάχης στις ταξιαρχίες που είναι συγκεντρωμένες στην Μπρεστ και στο Γκρόντνο», απάντησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Στις αρχές Αυγούστου, η Βαρσοβία κατηγόρησε δύο λευκορωσικά ελικόπτερα για παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου. Το Μινσκ απέρριψε επίσης αυτόν τον ισχυρισμό.

Το Κρεμλίνο σχολίασε την πολωνική υστερία, υποστηρίζοντας ότι οι πολωνικές αρχές κλιμακώνουν την κατάσταση. Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της Βαρσοβίας για την κίνηση των μαχητών της Wagner, ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει στο έδαφος της Λευκορωσίας, η οποία είναι κυρίαρχο κράτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail