Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ παγιδεύονται σε ένα δίλημμα δικής τους δημιουργίας μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση

Το Politico ανέφερε την Παρασκευή ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν "ο Milley είχε ένα δίκιο" όταν υποστήριξε τον περασμένο Νοέμβριο πως ήταν μια καλή στιγμή για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Το Κίεβο είχε μόλις ανακαταλάβει το δυτικό μισό της περιοχής Χερσώνα λιγότερο από δύο μήνες μετά την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την υπόλοιπη περιοχή του Χάρκοβο. Επιπλέον, ο ερχόμενος χειμώνας ήταν υποχρεωμένος να αναγκάσει ένα de facto πάγωμα κατά μήκος των γραμμών του μετώπου. Εκ των υστέρων, η διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας ήταν η ισχυρότερη που υπήρξε ποτέ.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Αντί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, αποφασίστηκε να προετοιμαστεί για την αντεπίθεση του καλοκαιριού, η οποία απέτυχε θεαματικά και πρόσφατα πυροδότησε ένα φαύλο παιχνίδι ευθύνης μεταξύ των υπευθύνων για αυτήν την καταστροφή, όπως ανέφεραν δύο κορυφαία αμερικανικά καταστήματα την περασμένη εβδομάδα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ επιβεβαίωσε αρκετές ημέρες νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ έχουν εμμονή με την αντιμετώπιση μιας στρατηγικής ήττας στη Ρωσική Ομοσπονδία, εξ ου και γιατί δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη, αλλά το τελευταίο κομμάτι του Politico υποδηλώνει πως οι υπολογισμοί του μπορεί να αλλάζουν.

Σύμφωνα με αυτούς, μια από τις ανώνυμες επίσημες πηγές τους θρήνησε ότι "μπορεί να χάσαμε ένα παράθυρο για να πιέσουμε για προηγούμενες συνομιλίες" παρά το γεγονός πως παραδόξως επέμενε ότι δεν υπάρχει αίσθημα μεταστροφής για την αντεπίθεση. Μια άλλη τέτοια πηγή προχώρησε ακόμη περισσότερο ισχυριζόμενη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θέτει τώρα στον εαυτό της την ακόλουθη ερώτηση: "αν αναγνωρίσουμε πως δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό για πάντα, τότε τι θα κάνουμε;”

Το Politico υπενθύμισε στη συνέχεια στους αναγνώστες τους ότι αυτές οι απόψεις μοιράζονται λίγο μετά την αποκάλυψη της Washington Post πως "οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι η Ουκρανία θα αποτύχει να επιτύχει το βασικό στόχο της αντεπίθεσης". Αν και δεν αναφέρεται στο άρθρο τους, όλα αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας που ένας κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υποστήριξε η Ουκρανία να παραχωρήσει επίσημα τις πρώην περιοχές της στη Ρωσία σε αντάλλαγμα για την ένταξή της σε αυτό το μπλοκ. Απέσυραν την ιδέα τους λίγο μετά, αλλά εξακολουθούσε να κάνει τους παρατηρητές να υποψιάζονται ότι η Δύση αρχίζει να κουράζεται.

Ο "αγώνας εφοδιαστικής"/ "πόλεμος φθοράς" του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία που δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ τον Φεβρουάριο φέρνει το λογαριασμό του καθώς τα όρια της Μόσχας αυξάνονται παράλληλα με την εξάντληση των αποθεμάτων της Δύσης. Οι πρώτες γραμμές εξακολουθούν να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό παγωμένες λόγω της αντεπίθεσης που δεν κατάφερε να σπάσει το αδιέξοδο που τέθηκε από το Νοέμβριο, αλλά τώρα υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται για τη δική της επίθεση κάποια στιγμή αυτό το φθινόπωρο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα προαναφερθέντα για να κλιμακωθεί σε μια πλήρη εκστρατεία μέχρι την άνοιξη.

Η σειρά υπενθυμίσεων του Προέδρου Πούτιν πριν από δύο μήνες ότι η Ρωσία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται ειλικρινά για μια πολιτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση μπορεί να καταστεί άνευ σημασίας εάν αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που παρουσιάζεται από τη θεαματική αποτυχία της αντεπίθεσης να διασφαλίσει στρατιωτικά τα αντικειμενικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της πλευράς του. Τουλάχιστον, το Κρεμλίνο επιδιώκει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο στο σύνολο των τεσσάρων πρώην ουκρανικών περιοχών που ενώθηκαν με τη Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά οι δυνάμεις του ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν περισσότερο για να το εγγυηθούν.

Εξάλλου, τα οπλοστάσια πυροβολικού, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων του Κιέβου που προμηθεύονται από το ΝΑΤΟ μπορούν ακόμα να απειλήσουν τους κατοίκους αυτών των περιοχών, ακόμη και αν έχουν αναπτυχθεί μακριά από τις γραμμές του μετώπου, αναγκάζοντας έτσι τη Μόσχα να προχωρήσει βαθύτερα στην ουκρανική ενδοχώρα προκειμένου να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας για την προστασία τους. Όσο περισσότερο κινείται η Ρωσία προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο πιο υστερικό θα γίνει το ΝΑΤΟ, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση του μπλοκ στο σύνολό του ή σε μονομερή παρέμβαση ορισμένων μελών του όπως η Πολωνία για να σταματήσει η παλίρροια.

Σε κάθε περίπτωση, το προηγούμενο σενάριο αυξάνει τον κίνδυνο ενός μεγαλύτερου πολέμου με εσφαλμένο υπολογισμό, τον οποίο και οι δύο πλευρές προφανώς θέλουν να αποτρέψουν. Εκεί βρίσκεται το σκεπτικό πίσω από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ που αρχίζουν να αναρωτιούνται αν είναι καιρός να εξετάσουν ένα συμβιβασμό πριν να είναι πολύ αργά, οι σκέψεις του οποίου εκφράστηκαν απροσδόκητα από τον προαναφερθέντα κορυφαίο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ που αργότερα απέσυρε την πρότασή τους υπό πίεση. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται πως υπάρχουν τέτοια σχέδια στα χαρτιά, το Κίεβο φοβήθηκε.

Πολλοί από τους νομοθέτες της Ουκρανίας από διαφορετικές φατρίες ενώθηκαν μετά τα σκάνδαλα της περασμένης εβδομάδας για να καταθέσουν ένα ψήφισμα που απαγορεύει τις εδαφικές παραχωρήσεις, το οποίο πιθανότατα θα περάσει ακριβώς όπως το παρόμοιο του περασμένου φθινοπώρου που απαγορεύει στον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Καμία από τις δύο κοινοβουλευτικές αντιδράσεις δε θα είχε συμβεί αν η Ράντα είχε ειλικρινά την πίστη ότι οι ΗΠΑ δε θα εξαναγκάσουν ποτέ την Ουκρανία να υποχωρήσει στα μαξιμαλιστικά αιτήματά της για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Σε αντίθεση με τότε, αυτό το σενάριο είναι πλέον πιο ρεαλιστικό από ποτέ, όπως αποδεικνύεται από το ξεφάντωμα των ρεπορτάζ της περασμένης εβδομάδας που αποσκοπούν στην προετοιμασία του κοινού να αποδεχθεί τη δυνατότητα συμβιβασμού για την επίλυση του πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας με πληρεξούσιο στην Ουκρανία πριν ο κύκλος της αυτοσυντηρούμενης κλιμάκωσης βγει εκτός ελέγχου. Εάν η πολιτική βούληση είναι παρούσα τόσο από την αμερικανική όσο και από τη ρωσική πλευρά, τότε είναι πιθανό να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο λόγω του διλήμματος που δημιούργησαν ακούσια οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι το Politico αναφέρει πως οι αξιωματούχοι αναρωτιούνται τώρα αν "ο Milley είχε ένα δίκιο" τον περασμένο Νοέμβριο να είναι μια καλή στιγμή για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι πολιτικοί μπορεί να φοβούνται την οργή του κοινού αν το κάνουν τώρα μετά από όλα όσα δαπανήθηκαν για την αντεπίθεση για το τίποτα. Επιπλέον, οι νεοανακαλυφθείσες στρατιωτικές-πολιτικές αδυναμίες της Ουκρανίας και της Δύσης που προκλήθηκαν από αυτή την καταστροφή θα μπορούσαν να έχουν κάνει τη Μόσχα να μην ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες προς το παρόν, αν είχε ήδη αποφασίσει για άλλη μία επίθεση.

Επομένως, ο καθένας έχει τους λόγους να παραμείνει στην πορεία: η Αμερική θέλει να "σώσει τα προσχήματα" μετά την καταστροφή αυτού του καλοκαιριού, ενώ η Ρωσία μπορεί να θέλει να εκμεταλλευτεί την προαναφερθείσα ευκαιρία για να εξασφαλίσει στρατιωτικά τα ελάχιστα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας αποκτώντας πλήρη έλεγχο στο σύνολο των νέων περιοχών της. Τούτου λεχθέντος, τα κίνητρα της πρώτης σχετίζονται με ένα άυλο συμφέρον αμφίβολης σημασίας και επομένως είναι διαπραγματεύσιμα, ενώ το δεύτερο αφορά ένα απτό ζήτημα πρωταρχικής σημασίας και επομένως δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

Κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου πολέμου με λανθασμένους υπολογισμούς είναι οι ΗΠΑ να κάνουν παραχωρήσεις στα προαναφερθέντα άυλα συμφέροντά τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στα απτά της Ρωσίας, κάτι που είναι πιθανώς μία από τις δυνατότητες που συζητούνται κατά τη διάρκεια των ανεπίσημων διαπραγματεύσεων που φέρεται να βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα μπορούσε να πάρει τη μορφή οι ΗΠΑ να τραβήξουν τα νήματα του Κιέβου (πιθανώς μέσω απειλών περιορισμού των αποστολών όπλων) για να το εξαναγκάσουν να αποδεχθεί ανεπίσημα μια κατάπαυση του πυρός.

Ακριβώς όπως δεν μπορεί να υποτεθεί ότι η Αμερική και η Ρωσία έχουν και οι δύο την πολιτική βούληση να συμφωνήσουν σε αυτό, κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει δεδομένο ότι το Κίεβο θα συμφωνήσει με αυτό, ακόμη και αν αυτοί οι δύο καταλήξουν σε σχετική συμφωνία, για να μην αναφέρουμε την Πολωνία. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους να μην το κάνει, πράγμα που οδηγεί σε ένα πολυδιάστατο δίλημμα που πιθανότατα θα απαιτήσει από τις ΗΠΑ να αναγκάσουν πρακτικά αυτούς τους δύο τελευταίους να συμμορφωθούν εάν πρόκειται να έχουν οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας, αν και είναι επίσης δύσκολο να το φανταστεί κανείς να συμβαίνει επίσης.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ βρίσκονται τώρα σε ένα δίλημμα εντελώς δικό τους, που μειώνει τις πιθανότητες μιας πολιτικής λύσης στον proxy πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail