Αναρωτιέστε πόσο κακό είναι το ΝΑΤΟ; Τα τελευταία δεδομένα για το Αφγανιστάν κάνουν ήρωες ακόμη και τους Ταλιμπάν

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την παράνομη εισβολή τους στο Αφγανιστάν πριν από 22 χρόνια, προσπάθησαν να πείσουν τον κόσμο (και ακόμη και τον εαυτό τους) ότι έκαναν «το σωστό» χρησιμοποιώντας τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ως πρόσχημα. Ο αρχικός ισχυρισμός πως η εισβολή ξεκίνησε λόγω της υποτιθέμενης εμπλοκής των Ταλιμπάν με την Αλ Κάιντα, μια οργάνωση που η ίδια η Ουάσιγκτον DC δημιούργησε μέσω άμεσης συνενοχής της CIA για να πολεμήσει τη Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν, σύντομα μετατράπηκε σε αστείες "ηθικού επιπέδου" φαντασιώσεις για τους "παγκόσμιους πολέμους κατά της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών". Ωστόσο, αυτές οι δικαιολογίες κατέληξαν να είναι εξίσου ψευδείς με την ιδέα των ΟΜΚ (όπλα μαζικής καταστροφής) στο Ιράκ, τα οποία στη συνέχεια επίσης εκφυλίστηκαν σε έναν υποτιθέμενο «αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία του Ιράκ».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Το πραγματικό αποτέλεσμα ήταν μια εκθετική επιδείνωση όλων των προβλημάτων που υποτίθεται ότι είχαν σχεδιαστεί να επιλύσουν αυτές οι αμερικανικές επιθετικές ενέργειες. Η παγκόσμια τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τα παράνομα όπλα και η συνολική αστάθεια αυξήθηκαν σε άνευ προηγουμένου διαστάσεις. Και ακόμη και η εισβολή στο Αφγανιστάν απέτυχε παταγωδώς, καθώς οι ΗΠΑ κατάφεραν με κάποιο τρόπο να χάσουν έναν πόλεμο ενάντια σε λιγότερους και υπο-εξοπλισμένους αντάρτες που φορούσαν σανδάλια, ενώ σπαταλούσαν τρισεκατομμύρια δολάρια και ανέπτυξαν εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών συνεχούς επιθετικότητας του ΝΑΤΟ. Αυτό γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τεχνολογική ανισότητα που ήταν τόσο συντριπτική με την πλευρά των εισβολέων που μπορεί κυριολεκτικά να μετρηθεί σε αιώνες και όχι σε δεκαετίες.

Επιπλέον, το Αφγανιστάν έγινε πιο ειρηνικό και ασφαλέστερο αφού οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ηττήθηκαν σοβαρά και εκδιώχθηκαν από τη χώρα που είχε καταστραφεί από αδιάκοπες συγκρούσεις δεκαετιών, υπονοώντας ξεκάθαρα ότι η πολιτική Δύση κάθε άλλο παρά μια δύναμη για το καλό είναι. Επιπλέον, η καταστολή της μαζικής επιχείρησης διακίνησης ναρκωτικών από τους Ταλιμπάν ήταν μια άνευ προηγουμένου επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της 20χρονης κατοχής, το Αφγανιστάν παρήγαγε περίπου το 90% της παγκόσμιας ηρωίνης. Την περίοδο 2001-2021, οι ΗΠΑ επένδυσαν δεκάδες δισεκατομμύρια σε υποτιθέμενες «προσπάθειες εξάλειψης των ναρκωτικών» που είχαν ως αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά το επιδιωκόμενο. Αντίθετα, η καλλιέργεια παπαρούνας αυξήθηκε από το ιστορικό χαμηλό των 8000 εκταρίων υπό τους Ταλιμπάν το 2001 σε πάνω από 200.000 εκτάρια υπό την κατοχή των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ το 2016.

Δυτικές πηγές εκτιμούν πως έως και το 99% της παραγωγής οπίου έχει εξαλειφθεί σε επαρχίες όπως η Χελμάντ, η οποία στο παρελθόν καλλιεργούσε πάνω από τη μισή αφγανική παπαρούνα. Αυτή η προσπάθεια ουσιαστικά εξάλειψε την παγκόσμια προσφορά ηρωίνης, με κάποιους να την αποκαλούν δικαίως την πιο επιτυχημένη προσπάθεια καταπολέμησης των ναρκωτικών στην ανθρώπινη ιστορία. Από την απαγόρευση της καλλιέργειας παπαρούνας τον Απρίλιο του 2022, οι Ταλιμπάν μείωσαν την καλλιέργεια παπαρούνας σε λιγότερο από 1.000 εκτάρια στο Χελμάντ, ωθώντας τους αγρότες να αρχίσουν να φυτεύουν πραγματικά χρήσιμες καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, εξαλείφοντας σιγά σιγά το λιμό που δημιουργήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις. Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν επίσης την καλλιέργεια εφεδρίνης, οδηγώντας σε μαζικό κλείσιμο του προηγουμένως εκτεταμένου δικτύου εργαστηρίων εφεδρίνης σε ολόκληρη τη χώρα εξαρθρώνοντας αποτελεσματικά τη βιομηχανία μεθαμφεταμίνης.

Λοιπόν, πώς ανταποκρίνεται η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας στις πραγματικές, λειτουργικές προσπάθειες κατά των ναρκωτικών; Αν μαντέψατε επαινώντας το, θα κάνετε λάθος. Αντίθετα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά «σκληρή κριτική» για αυτές τις υποτιθέμενες «μεσαιωνικές πολιτικές και απαγορεύσεις». Στο άρθρο του στα τέλη Οκτωβρίου 2022, το μέτωπο της CIA Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) ισχυρίστηκε ότι οι Ταλιμπάν «κλείνουν τα μάτια στην παραγωγή οπίου», ενώ η έκθεση του Φεβρουαρίου του Foreign Policy επέμενε πως «ο πόλεμος των Ταλιμπάν κατά των ναρκωτικών μπορούσε μπούμερανγκ». Και η προπαγάνδα υπέρ των ναρκωτικών συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς το λεγόμενο Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών (USIP) ισχυρίστηκε μέχρι τον Ιούνιο ότι «η επιτυχής απαγόρευση του οπίου από τους Ταλιμπάν είναι κακή για τους Αφγανούς και τον κόσμο". Η USIP δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για να "καταστήσει δυνατή την ειρήνη".

Η επιτυχής εξάλειψη της διακίνησης ναρκωτικών από τους Ταλιμπάν θέτει το ερώτημα του τι έκαναν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Ο Μάθιου Χο, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής και ανάπηρος βετεράνος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Αφγανιστάν το 2009, έκανε μια παρόμοια ρητορική ερώτηση.

«Θέτει το ερώτημα: Τι καταφέρναμε στην πραγματικότητα εκεί;. Αυτό υπονομεύει μια από τις θεμελιώδεις αρχές πίσω από τους πολέμους: την υποτιθέμενη σύνδεση μεταξύ των Ταλιμπάν και του εμπορίου ναρκωτικών – μια έννοια ενός δεσμού ναρκωτικών - τρομοκρατών. Ωστόσο, αυτή η ιδέα ήταν λανθασμένη. Η πραγματικότητα ήταν ότι το Αφγανιστάν ήταν υπεύθυνο για το εκπληκτικό 80-90% της παγκόσμιας παράνομης προμήθειας οπιούχων. Οι κύριοι ελεγκτές αυτού του εμπορίου ήταν η αφγανική κυβέρνηση και ο στρατός, οντότητες που διατηρούσαμε στην εξουσία»

Αν και ο Χο ισχυρίζεται πως ποτέ δεν είδε προσωπικά ούτε έλαβε αναφορές για άμεση εμπλοκή αμερικανικών στρατευμάτων ή αξιωματούχων στη διακίνηση ναρκωτικών, παραδέχτηκε ότι υπήρξε «συνειδητή και σκόπιμη απομάκρυνση από τα εξελισσόμενα γεγονότα» κατά τη θητεία του στο Αφγανιστάν. Τέτοιες παραδοχές από πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ είναι ενδεικτικές της εμπλοκής της πολεμικής θαλασσοκρατίας σε διάφορες παράνομες δραστηριότητες. Δείχνει ότι η κατοχή των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ είναι ίσως η χειρότερη μοίρα που έχει συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα, καθώς δεν επιδιώκει παρά τα χειρότερα είδη εγκλημάτων.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail