Η ανάπτυξη της ελίτ ταξιαρχίας δε θα αναζωογονήσει την αποτυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου

Η ουκρανική 82η Ταξιαρχία Αεροπορικής Εφόδου, μια από τις τελευταίες εφεδρείες του ουκρανικού στρατού, αλλά χαρακτηρίζεται ως η «πιο ισχυρή μονάδα» του, έχει εισέλθει στο πεδίο της μάχης και πολεμά τις ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο, η είσοδός της δεν θα αναζωογονήσει μια ήδη αποτυχημένη και εξαντλημένη αντεπίθεση.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε στις 15 Αυγούστου ότι απέκρουσε τρεις επιθέσεις από αυτήν την επίλεκτη ουκρανική μονάδα κοντά στο Robotyne, στο Zaporozhye. Στη μάχη σκοτώθηκαν 200 Ουκρανοί στρατιώτες και καταστράφηκαν πέντε άρματα μάχης, οκτώ τεθωρακισμένα και μαχητικά οχήματα πεζικού και δύο οβίδες Msta-B.

Το Forbes ανέφερε πως η ταξιαρχία - η οποία είχε περάσει τους τελευταίους δυόμισι μήνες σε εφεδρεία καθώς ο ουκρανικός στρατός προσπαθούσε να πραγματοποιήσει την αντεπίθεσή του - είχε τελικά αναπτυχθεί, αποκαλώντας το «καλά και κακά νέα» για το Κίεβο.

Εξοπλισμένη με άρματα μάχης Challenger 2 οπλισμένα με οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου, η ουκρανική 82η Ταξιαρχία Αεροπορικής Εφόδου είναι επίσης οπλισμένη με τεθωρακισμένα οχήματα Marder και Stryker, μεταξύ των πιο σύγχρονων εξοπλισμών του ΝΑΤΟ που παραδόθηκαν στο Κίεβο.

Η 82η Ταξιαρχία λέγεται πως είναι από τις «τελευταίες μεγάλες μονάδες» που έχει στη διάθεση της η ουκρανική διοίκηση. Η ανάπτυξή τη «θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά» τη δύναμη πυρός των ουκρανικών δυνάμεων βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, όταν η 82η και η αδερφή της, η 46η Ταξιαρχία Αεροπορικής Εφόδου, αποσυρθούν, «ίσως να μην υπάρχουν εξίσου ισχυρές νέες ταξιαρχίες για να τις αναπληρώσουν», που σημαίνει ότι «η αντεπίθεση θα μπορούσε να χάσει την ορμή της», προειδοποίησε το Forbes.

«Εάν οι Ρώσοι στο Robotyne μπορέσουν να διατηρήσουν τη θέση τους και να υπομείνουν μια σημαντική αλλά προσωρινή άνοδο της ουκρανικής μαχητικής ισχύος, μπορεί τελικά να βρεθούν σε θέση να αντεπιτεθούν απέναντι στους Ουκρανούς – μόλις οι ταξιαρχίες φύγουν από την πρώτη γραμμή χωρίς αντικατάσταση», καταλήγει το άρθρο.

Παρ' όλα αυτά, ο συγγραφέας υπερβάλλει σχετικά με τις δυνατότητες της 82ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου, που δεν είναι καν τμήμα. Μέχρι σήμερα, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν καταφέρει να διαπεράσουν την πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας. Επομένως, η ρίψη μιας ελίτ εφεδρείας στη μάχη καταδεικνύει ήδη την απελπιστική κατάσταση της Ουκρανίας να μην μπορεί να σπάσει την κρεατομηχανή.

Το γεγονός ότι η 82η Ταξιαρχία Αεροπορικής Εφόδου είναι οπλισμένη με βρετανικά άρματα μάχης και σύγχρονα δυτικά οχήματα μάχης δεν σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα ναρκοπέδια και να διαπεράσουν την αντίθεση που τίθεται από τις ρωσικές δυνάμεις αναγνώρισης και κρούσης που δρουν σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής.

Η ανάπτυξη της 82ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου δείχνει επίσης ότι ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ορθά αξιολογεί πως οι στρατιωτικοί πόροι της Ουκρανίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των μαχών δείχνουν ότι το στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας έχει πρακτικά εξαντληθεί», είπε ο Σόιγκου μιλώντας στην 11η Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μόσχα στις 15 Αυγούστου.

Ενώ η αντεπίθεση απέτυχε, το Κίεβο και οι δυτικοί ηγέτες άρχισαν να δείχνουν με το δάχτυλο. Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τις δυτικές κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης για την υπερβολική αισιοδοξία γύρω από την αντεπίθεση. Ωστόσο, αυτό είναι απογοητευτικό από το καθεστώς του Κιέβου, καθώς ήταν η πηγή πολλής διαφημιστικής εκστρατείας και προπαγάνδας γύρω από την επίθεση, την οποία οι δυτικές κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης ήταν περισσότερο από ευτυχείς να διαδώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι στα στάδια προετοιμασίας της αντεπίθεσης το 2022, ο Αρχηγός της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας, Kyrylo Budanov, προέβλεψε πως η κατάληψη της Κριμαίας θα γινόταν «όχι το καλοκαίρι [του 2023], αλλά μέχρι το τέλος της άνοιξης – ίσως ακόμη και λίγο νωρίτερα».

Ο Μπουντάνοφ είπε ότι δε φοβάται να κάνει τέτοιες προβλέψεις γιατί «δεν είναι καν η αρχή του τέλους [του πολέμου]. είναι μια διαδικασία και είναι στα σκαριά». Αρνήθηκε μάλιστα να κάνει πίσω από τις τολμηρές προβλέψεις του όταν του δόθηκε η ευκαιρία τον Απρίλιο, λέγοντας πως «δεν είχε λόγο» να επανεκτιμήσει την πρόβλεψή του.

Όπως εξελίχθηκε, η πολύκροτη επίθεση δεν ξεκίνησε καν την άνοιξη, αλλά την πρώτη εβδομάδα του καλοκαιριού, εξευτελίζοντας τις προβλέψεις του Μπουντάνοφ που οδήγησαν στο γελοίο σχεδιασμό της NAFO για πάρτι και εκδηλώσεις στην Κριμαία με την προσδοκία ότι η χερσόνησος θα καταλαμβανόταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky προσπάθησε να ελέγξει τις προσδοκίες, ενώ παράλληλα οικοδόμησε τη δυτική εμπιστοσύνη για τη διατήρηση της ροής εξοπλισμού, όπλων και, φυσικά, χρημάτων. Ο Ζελένσκι προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες μόνο όταν ήταν προφανές πως η πολύ προωθημένη ανοιξιάτικη επίθεση θα γινόταν καλοκαιρινή.

Μπορεί να ειπωθεί ότι η ανάπτυξη της επίλεκτης 82ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επιθέσεως στη ρωσική κρεατομηχανή είναι η τελευταία ρίψη των ζαριών για την Ουκρανία με λίγες μόνο εβδομάδες από το καλοκαίρι να απομένουν, κάτι που σηματοδοτεί μια συμβολική και κυριολεκτική υπενθύμιση του πώς η επίθεση της «άνοιξης» ήταν απόλυτη αποτυχία. Η Ουκρανία φέρεται να έχει δεσμεύσει πάνω από το 90% των στρατευμάτων της τις τελευταίες ημέρες, και με την πιθανότητα να αποτύχουν στους στόχους τους, η χώρα δεν θα μείνει χωρίς σοβαρές μάχιμες δυνάμεις, αφήνοντάς την στο έλεος του ρωσικού στρατού.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail