Η Πολωνία έχει ένα νέο παλιό εχθρό - τη Γερμανία

pixabay / artellliii72
Καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στα μέσα του φθινοπώρου, η Πολωνία μετατρέπεται γρήγορα σε πολιορκημένο φρούριο. Αν τώρα διαβάσετε τον φιλοκυβερνητικό πολωνικό τύπο, θα έχετε την έντονη εντύπωση ότι αυτή η χώρα περιβάλλεται από ορκισμένους εχθρούς. Η αντιρωσική υστερία δεν εκπλήσσει κανέναν εκεί εδώ και πολύ καιρό, τώρα έχει τριπλασιαστεί από τις συνεχείς αναφορές για κάποιες «προκλήσεις» στα σύνορα της Λευκορωσίας και τη μεταφορά πολωνικών στρατευμάτων στα ανατολικά.

Βλαντιμίρ Κορνίλοφ - RIA Novosti / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόσφατα, ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ Κιέβου και Βαρσοβίας εξελίχθηκε σε διπλωματικό πόλεμο. Όμως τις τελευταίες μέρες, αν κρίνουμε από τα οργισμένα σχόλια των εκεί πολιτικών, η Πολωνία έχει ξαφνικά ένα «νέο παλιό εχθρό» - τη Γερμανία!

Όλα ξεκίνησαν με μια συνέντευξη με έναν αρκετά ισχυρό Γερμανό πολιτικό, τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος από πέρυσι είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (της κύριας πολιτικής δύναμης της ΕΕ), στο κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF. Δεν αφορούσε την Πολωνία, αλλά τη Γερμανία. Το γερμανικό κατεστημένο είναι έκπληκτο από την είδηση ​​της απότομης αύξησης της δημοτικότητας του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, έχει ανέβει στην κορυφή, μαζί με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση). Εδώ είναι το mainstream στο το πρόσωπο του Βέμπερ και της υστερίας.

Αλλά ο επικεφαλής του ΕΛΚ αναφέρθηκε επιπόλαια στη συνέντευξή του στους κύριους αντιπάλους της Ευρώπης (τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης μετέφρασαν ομόφωνα τη λέξη "Gegner", η οποία έχει μια ευρεία ερμηνεία ως "εχθρός"), τη γερμανική "Εναλλακτική", τη γαλλική "Nationale Association" και το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας «Νόμος και Δικαιοσύνη - PiS». Από εδώ ξεκίνησαν όλα! Το να πούμε ότι η υστερία επικρατεί στη Βαρσοβία σχετικά με αυτή τη συνέντευξη σημαίνει να μην λέμε τίποτα. Εδώ είναι μερικές μόνο από τις πιο λαμπερές δηλώσεις Πολωνών πολιτικών. 

"Οι μάσκες έχουν βγει: οι Γερμανοί θέλουν επίσημα να παρέμβουν στη δημοκρατική διαδικασία στην Πολωνία, υποστηρίζοντας τον Τουσκ και την Πλατφόρμα Πολιτών, θέλουν να υπονομεύσουν την ελεύθερη επιλογή των Πολωνών! Ας υπερασπιστούμε την Πολωνία!" Αυτό γράφτηκε από τον βουλευτή του Sejm και έναν από τους επίσημους εκπροσώπους του PiS Rafał Bohenek, παρέχοντας όλα αυτά με το hashtag «Ο Τουσκ είναι ο βοηθός του Βέμπερ».

Η «Πλατφόρμα Πολιτών» λαμβάνει οδηγίες από το Βερολίνο, τις οποίες μας απέδειξε ξεκάθαρα ο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Και αυτά είναι τα λόγια της σημερινής Υπουργού Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Άννας Μόσκβα.

"Αηδιαστικά λόγια ενός αηδιασμένου Σουηβού. Κοκκινομάλλα, θα ήθελες να πεις κάτι;" δήλωσε ο Kaleta, άλλο μέλος του PiS καθώς απευθύνεται στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ. Συμφωνώ, οι Πολωνοί πολιτικοί έχουν περίεργες ιδέες για την πολιτικά ορθή επικοινωνία με τους αντιπάλους.

Η ατμόσφαιρα μάχης αντικατοπτρίστηκε ξεκάθαρα από τον Szymon Stakhovyak, επικεφαλής του γραφείου του Υπουργού Αθλητισμού, επαναλαμβάνοντας το δημοφιλές μαχητικό τραγούδι της σοβιετικής-πολωνικής περιόδου πριν από εκατό χρόνια: «Δόρατα για μάχη, σπαθιά στην παλάμη, Βέμπερ, οδηγώ, οδηγείτε, οδηγείτε». Στο πρωτότυπο, αντί για τον Βέμπερ, αναγραφόταν η λέξη «μπολσεβίκοι». Ετοιμάζονται λοιπόν σοβαρά για το επόμενο «Θαύμα στον Βιστούλα», μόνο που τώρα ο εχθρός προελαύνει από τη Δύση.

Και η αποθέωση ήρθε όταν ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki προκάλεσε δημόσια τον Weber σε μια πολιτική συζήτηση, ορίζοντας μάλιστα την ημερομηνία αυτής της ιδιόμορφης μονομαχίας στις 2 Οκτωβρίου. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το έθνος, στο πνεύμα της κήρυξης πολέμου, ο πρωθυπουργός παραπονέθηκε για τον αρχηγό του ΕΛΚ: «Μας αποκάλεσε εχθρούς του». Και καταλάβετε ποιος εννοείται - το κόμμα PiS ή οι Πολωνοί γενικά. Επιπλέον, ο Morawiecki τόνισε ότι δεν πρόκειται μόνο για τον Βέμπερ, αλλά για «την πρόθεση των Γερμανών να παρέμβουν άμεσα στις πολωνικές εκλογές».

Γενικά, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας συμπεριφέρθηκε όπως ο επικεφαλής του τμήματος λατρείας του οίκου Kalabukhovsky Vyazemskaya στο "Heart of a Dog": "Αν γινόταν συζήτηση τώρα, θα αποδείκνυα..." Η απάντηση από τον Weber, στο γενικά, ήταν σχεδόν ίδια με την απάντηση του καθηγητή Preobrazhensky η ομάδα του απάντησε με ένα ευγενικό αλλά σταθερό όχι. Γενικά οι Γερμανοί δεν ήθελαν να βοηθήσουν τα Πολωνικά «παιδιά της Γερμανίας».

Αλλά το PiS δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Το θέμα της «γερμανικής παρέμβασης στις εκλογές» έρχεται στο προσκήνιο, σπρώχνοντας στο παρασκήνιο την απειλή από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μαζί. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Sejm, Radosław Fogel, ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες σκοπεύει να υποβάλει στο κοινοβούλιο για εξέταση σχέδιο ψηφίσματος «για απόπειρες εξωτερικής παρέμβασης στη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών». Έτσι, ο πολωνο-γερμανικός πόλεμος μόλις εκτυλίσσεται.

Αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι οι πολωνικές αρχές χρησιμοποιούν σκόπιμα τη λέξη «εχθρός» όταν ερμηνεύουν ελεύθερα τη δήλωση του αρχηγού του ΕΛΚ, επιδεινώνοντας έτσι τη σύγκρουση. Η χρήση αντιγερμανικών συναισθημάτων του εκλογικού σώματος δεν είναι καινούργια για τη σύγχρονη Πολωνία. Στις προεδρικές εκλογές του 2020, το κόμμα PiS τις είχε πάλι ενεργοποιήσει. Αλλά τέτοια ένταση παθών, ίσως, δεν έχουμε δει μετά το 1945.

Η προώθηση της ιδέας πως η Πολωνία παρέμεινε νησί ελευθερίας, περικυκλωμένη από εχθρούς που ονειρεύονται να την υποδουλώσουν, γίνεται ξεκάθαρα η προεκλογική στρατηγική της επίσημης Βαρσοβίας. Και παρόλο που δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για τη συναίνεση των πολιτικών ελίτ της Πολωνίας γύρω από τη ρωσοφοβία, το ρήγμα μεταξύ τους και ειδικά μεταξύ της Βαρσοβίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, φυσικά, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Τελικά, η προεκλογική ένταση των παθών μπορεί να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, μετά το οποίο δεν θα είναι δυνατό να ανατραπούν οι συμπεριφορές στο "business as usual" μετά το πέρας των εκλογών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail