Ο ρωσικός προϋπολογισμός αρχίζει να υποφέρει από έλλειψη εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Φωτογραφία: m.fotostrana.ru
Freepen.gr - Ο ρωσικός προϋπολογισμός θα αντιμετωπίσει ελλείψεις εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω κυρώσεων και μείωσης των τιμών των πρώτων υλών ακόμη και σε περίπτωση μέτριας αποδυνάμωσης του ρουβλίου.

«Στο πλαίσιο της πίεσης των κυρώσεων στη Ρωσία και της σταδιακής κυκλικής πτώσης των παγκόσμιων τιμών των βασικών εμπορευμάτων, υπάρχει πιθανότητα τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να παραμείνουν κάτω από το βασικό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και στο πλαίσιο της μέτριας αποδυνάμωσης του ρουβλίου», ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας στο προσχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για την κρατική νομισματική πολιτική για την περίοδο 2024-2026.

Εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, η εφαρμογή του δημοσιονομικού κανόνα στην τρέχουσα μορφή του θα τεθεί σε κίνδυνο και το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας (NWF) θα αρχίσει να χάνει πάρα πολλά από τα περιουσιακά του στοιχεία, πρόσθεσε η Κεντρική Τράπεζα. Είναι σημαντικό να παρακολουθείται προσεκτικά ο κίνδυνος εξάντλησης των ρευστών περιουσιακών στοιχείων του NWF κατά τον σχεδιασμό μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών πολιτικών.

Η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε την αύξηση των φόρων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για να αποφευχθούν τα προαναφερθέντα προβλήματα και να αναπληρωθεί το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας.

Τον Ιούλιο, το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε ένα σχέδιο προσαρμογής των φορολογικών παραμέτρων στη βιομηχανία πετρελαίου για αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, οι πληρωμές προς τους εργαζομένους στο πετρέλαιο πρόκειται να μειωθούν κατά το ήμισυ μέχρι το τέλος του 2026. Το αυξημένο ΜΕΤ (mineral extraction tax - φόρος εξόρυξης ορυκτών) στο πετρέλαιο πρόκειται να παραταθεί για την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, από το 2024 το υπουργείο Οικονομικών θα αλλάξει τη μεθοδολογία για τον καθορισμό της τιμής του πετρελαίου, βάσει της οποίας υπολογίζονται οι φόροι. Ο νέος υπολογισμός θα διατηρήσει το επίπεδο των πληρωμών στον προϋπολογισμό, ακόμη και αν μειωθούν τα έσοδα των εταιρειών πετρελαίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν στα 526,8 δισεκατομμύρια ρούβλια, που σημείωσαν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Η ρωσική κυβέρνηση ελπίζει να αυξηθούν τα έσοδα από το πετρέλαιο

Η ρωσική κυβέρνηση ελπίζει να αυξηθούν τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε μια συνάντηση για οικονομικά θέματα, αναφέρει το RIA Novosti.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά πέντε τοις εκατό σε ετήσια βάση από τον περασμένο μήνα, είπε ο Mishustin. «Αναμένουμε να αυξηθούν τους επόμενους μήνες», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως τα έσοδα εκτός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον προϋπολογισμό αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Τον Ιανουάριο-Ιούλιο του 2023, το ρωσικό δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τα 2,81 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 1,8 τοις εκατό του ΑΕΠ, έναντι του προγραμματισμένου επιπέδου των 2,9 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων για ολόκληρο το έτος. Τα έσοδα του προϋπολογισμού για αυτήν την περίοδο μειώθηκαν κατά 7,9% σε ετήσια βάση στα 14,525 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 41,4 τοις εκατό — σε 4,19 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail