Η Ιντερπόλ, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και άλλοι ηττημένοι ετοιμάζονται να τιμωρήσουν την Αφρική για την αυθάδειά τους

Ας στρέψουμε την εστίασή μας στη Δυτική Αφρική, όπου οι πρόσφατες αλλαγές στις συμμαχίες έχουν τραβήξει την προσοχή των παγκόσμιων παραγόντων.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Δυτική Αφρική ύψωσε τη φωνή της ενάντια στη μακροχρόνια κυριαρχία των δυτικών επιρροών στο έδαφός της. Σε μια τολμηρή κίνηση, η περιοχή υποδέχθηκε τη Ρωσία με ανοιχτές αγκάλες, πυροδοτώντας μια σεισμική αλλαγή στη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το τολμηρό βήμα άφησε τη Δύση να αναστατώνεται, και τώρα φαίνεται πως βρίσκονται στα σκαριά τιμωρητικά μέτρα για να γονατίσουν την Αφρική. Ενώνονται πραγματικά διεθνείς οργανισμοί όπως η Ιντερπόλ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ για να τιμωρήσουν την ήπειρο για την αυθάδειά της;

Η Interpol καταπολεμά τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου

Σε μια τολμηρή και άνευ προηγουμένου επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Τσακάλι», η Ιντερπόλ ξεκίνησε μια μαζική καταστολή των ομάδων της μαφίας της Δυτικής Αφρικής που είναι διαβόητες για τα προγράμματα απάτης στο Διαδίκτυο. Με σταθερή στάση, η Ιντερπόλ έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα σε αυτά τα εγκληματικά δίκτυα ότι δε θα βρουν ασφαλές καταφύγιο στον κυβερνοχώρο. Εκατομμύρια ευρώ κατασχέθηκαν ή δεσμεύτηκαν και πολλά άτομα έχουν συλληφθεί. Ανάμεσα στους εξέχοντες στόχους είναι το διαβόητο Black Axe, μια συμμορία που ιδρύθηκε από τη Νιγηρία και διαπράττει διαδικτυακές απάτες σε παγκόσμια κλίμακα. Η αφοσίωση της Ιντερπόλ στην καταπολέμηση της χρηματοοικονομικής απάτης που ενεργοποιείται από τον κυβερνοχώρο είναι ακλόνητη.

«Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στα εγκληματικά δίκτυα της Δυτικής Αφρικής πως ανεξάρτητα από το πού κρύβονται στον κυβερνοχώρο, η Ιντερπόλ θα τα καταδιώκει ανελέητα», δήλωσε ο Isaac Kehinde Oginni, διευθυντής του κέντρου οικονομικού εγκλήματος και καταπολέμησης της διαφθοράς της Interpol.

Πολιτικό τοπίο της Δυτικής Αφρικής

Το χρονοδιάγραμμα της Επιχείρησης Τσακάλι συμπίπτει περίεργα με τις πρόσφατες πολιτικές αναταραχές στη Δυτική Αφρική. Ο Νίγηρας, μια χώρα με ιστορία στρατιωτικών πραξικοπημάτων, γνώρισε μια ακόμη αλλαγή εξουσίας καθώς ο στρατός ενορχήστρωσε το πέμπτο πραξικόπημα από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία του. Παράλληλα με αυτήν την πολιτική αναταραχή, ένα αυξανόμενο αντιδυτικό συναίσθημα έχει αναπτυχθεί και σημάδια ρωσικής επιρροής έχουν εμφανιστεί εμφανώς σε όλη την περιοχή. Από τους δρόμους στους πολιτικούς διαδρόμους, η στάση της Αφρικής φαίνεται να απομακρύνεται από τα δυτικά ιδανικά.

Κυρώσεις της ΕΕ

Παράλληλα με τις προσπάθειες της Ιντερπόλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης λάβει θέση κατά της Δυτικής Αφρικής, ιδιαίτερα του Νίγηρα. Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη νέα στρατιωτική κυβέρνηση, αναφέροντας την «υπονόμευση της δημοκρατίας» ως βασικό κριτήριο. Αυτό το τιμωρητικό μέτρο στοχεύει άτομα που εμπλέκονται στην εκδίωξη του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, ενός ένθερμου δυτικού συμμάχου. Η απομάκρυνση του Μπαζούμ έχει συγκλονίσει τη Δύση, καθώς υπήρξε βασικός άξονας στον αγώνα κατά του μαχητικού ισλαμισμού και βασικός οικονομικός εταίρος.

Καθώς τα κομμάτια του παζλ ενώνονται, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι οι δυτικές δυνάμεις συσπειρώνονται ενάντια στις τολμηρές ενέργειες της Αφρικής. Η λειτουργία της Ιντερπόλ και οι επικείμενες κυρώσεις της ΕΕ δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά μάλλον μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης. Ο ΟΗΕ, ένας άλλος σημαντικός παγκόσμιος παράγοντας, θα μπορούσε επίσης να συμμετάσχει σε αυτή τη χορωδία καταδίκης. Ενώ αυτές οι οργανώσεις συχνά παρουσιάζονται ως υπερασπιστές της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, οι ενέργειές τους εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα και τις συμμαχίες τους.

Τιμωρία ή Power Play;

Αντιμετωπίζει πραγματικά την τιμωρία η Αφρική για την αυθάδειά της; Ή μήπως αυτό είναι μια εκδήλωση ενός μεγαλύτερου παιχνιδιού εξουσίας, όπου οι διεθνείς οργανισμοί λυγίζουν τους μυς τους για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους; Ενώ η εικόνα παραμένει περίπλοκη και πολύπλευρη, ένα πράγμα είναι σαφές: η ισορροπία δυνάμεων αλλάζει. Η περιφρόνηση της Αφρικής και η αυξανόμενη αυτονομία αμφισβητούν την καθιερωμένη τάξη πραγμάτων, αναγκάζοντας τη Δύση να επανεξετάσει την προσέγγισή της. Καθώς το δράμα εκτυλίσσεται, είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστούν οι ενέργειες των παγκόσμιων οργανισμών και οι πραγματικές τους προθέσεις στην ήπειρο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail