Είναι για άλλη μια φορά η Γερμανία ο «άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης»;

Το 1999, η εφημερίδα Economist περιέγραψε τη Γερμανία ως «τον άρρωστο άνθρωπο της Ευρώπης» - τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, η οικονομία της Γερμανίας ευημερούσε ως εξαγωγική δύναμη. Στη δεκαετία του 2010, μετά το λεγόμενο Jobwunder (θαύμα της απασχόλησης), οι Γερμανοί συνέχισαν σχεδόν ανεμπόδιστα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Εκείνη την εποχή, υπήρχε έκρηξη στις αναδυόμενες αγορές και τα μεταποιημένα προϊόντα είχαν μεγάλη ζήτηση στην Κίνα. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 24% εκείνη την περίοδο - σε σύγκριση, τα στοιχεία για τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία ήταν 18 και 22% αντίστοιχα.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις

Σύμφωνα με τον Economist, τα γερμανικά οικονομικά και πολιτικά μοντέλα θεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σταθερά, σε αντίθεση με το λεγόμενο «λαϊκισμό του Trump-Brexit». Σήμερα πάντως υποστηρίζει ο Economist πως η Γερμανία μπορεί και πάλι να είναι «ο άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης», καθώς η χώρα γνώρισε το τρίτο τρίμηνο της συρρίκνωσης και μπορεί να αποδειχθεί η μόνη μεγάλη οικονομία που συρρικνώθηκε το 2023. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που συχνά περιγράφεται ως ακροδεξιό ή λαϊκιστικό κόμμα, βρίσκεται σε άνοδο και το οικονομικό μοντέλο του έθνους θεωρείται όλο και περισσότερο ως ανίκανο να προσφέρει ανάπτυξη. Το ΔΝΤ προβλέπει πως θα είναι η μόνη οικονομία της G7 που θα συρρικνωθεί το 2023, ενώ ο δείκτης μεταποίησης των διαχειριστών αγορών βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας το 2020. Οι τιμές του φυσικού αερίου σήμερα είναι περίπου διπλάσιες από ό,τι πριν Covid. Πώς προέκυψαν όλα αυτά;

Πρώτον, οι προσπάθειες της πολιτικής Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για «αποσύνδεση» ή, αν θέλετε, «απομάκρυνση» των σχέσεων με το Πεκίνο βλάπτουν το Βερολίνο σε ορισμένες ευαίσθητες περιοχές και αυτό είναι ένα από τα πράγματα που οδήγησαν το πρόσφατο ενδιαφέρον της Γερμανίας στην «στρατηγική αυτονομία». Ο πόλεμος των αμερικανικών επιδοτήσεων κατά της Ευρώπης δε βοηθά καθόλου.

Τα επιτόκια, τα οποία έχουν αυξηθεί πολύ στην Ευρώπη μετά την πανδημία, σίγουρα παίζουν ρόλο: βλάπτουν τις επενδύσεις των γερμανικών επιχειρήσεων και τον κατασκευαστικό τομέα. Η αύξηση των επιτοκίων ήταν μια απάντηση στον πληθωρισμό και ο τελευταίος, φυσικά, έχει μεγάλη σχέση με τη συνεχιζόμενη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, όπως και η άνοδος των τιμών της ενέργειας. Μετά υπάρχει το Nord Stream - ή μάλλον η σημερινή του απουσία.

Οι γερμανικές αρχές που ερευνούν την επίθεση της 26ης Σεπτεμβρίου στους αγωγούς Nord Stream δήλωσαν, τον περασμένο μήνα, πως «βρέθηκαν ίχνη υποθαλάσσιων εκρηκτικών» σε γιοτ που μισθώθηκε από εταιρεία ουκρανικής ιδιοκτησίας  Η Washington Post ανέφερε τον Ιούνιο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ήξερε για το ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στον Nord Stream» τρεις μήνες πριν από την έκρηξη του αγωγού. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, για ένα διάστημα, ήθελαν να δείξουν με το δάχτυλο τη Ρωσία - κάτι που φυσικά έχει σχεδόν μηδενικό νόημα: η καταστροφή των αγωγών Nord Stream έχει πράγματι καταστήσει εντελώς αδύνατο για τα γερμανικά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να αντιστρέψουν τις κυρώσεις και να ανοίξουν ξανά τον αγωγό - συν ότι εξασφαλίζει πως οι περισσότερες ρωσικές εξαγωγές ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο περνούν μέσω Ουκρανίας, όπως γράφει στο άρθρο του  Foreign Policy της Emma Ashford, ανώτερη συνεργάτης του προγράμματος Reimagining US Grand Strategy στο Stimson Center.

Η Άσφορντ υπενθυμίζει ότι, αν και δεν ήταν δημοφιλές σε μέρος της Ανατολικής Ευρώπης, λόγω διαφωνιών μεταξύ της Μόσχας και των χωρών διέλευσης ενέργειας, «το αρχικό έργο Nord Stream υποστηρίχθηκε όχι μόνο από τη Γερμανία, αλλά και από την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο». Ο πρώτος του αγωγός ολοκληρώθηκε το 2011 «με ελάχιστη μόνο διαμάχη» (στην Ευρώπη). Μετά το 2014, τα πράγματα άλλαξαν και ακολούθησε ο αμερικανικός πόλεμος στο Nord Stream. Οι τελικές σκέψεις της, στο προαναφερθέν άρθρο, είναι οι εξής: «η καταστροφή του Nord Stream τοποθετεί για άλλη μια φορά την Ουκρανία και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης σε θέση μεγαλύτερης μόχλευσης στο ενεργειακό ζήτημα. Η καταστροφή του Nord Stream είναι μια αρκετά κατανοητή επιλογή από την σκοπιά μιας χώρας που εμπλέκεται σε έναν απελπισμένο πόλεμο επιβίωσης».

Το ερώτημα του ποιος ανατίναξε το Nord Stream είναι ολοένα και πιο πιεστικό ζήτημα, όχι απλώς εικασίες «θεωρίας συνωμοσίας». Δεν ενδιαφέρει μόνο τους εισαγγελείς και τις αστυνομικές αρχές ή τα ταμπλόιντ: έχει μάλλον βαθιές γεωπολιτικές και γεωοικονομικές επιπτώσεις. Έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή κυριαρχία, για παράδειγμα (ή την έλλειψή της). Τον Οκτώβριο του 2021, η Ευρώπη ήταν ήδη στοιχειωμένη από το φάσμα μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης, με άνοδο 600% στις τιμές του φυσικού αερίου. Τώρα, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μαζική ύφεση χειρότερη από το 2008 . Όπως έγραψα, το Δεκέμβριο του 2021, όλα αυτά επηρέασαν την ευρωπαϊκή και βρετανική βιομηχανική παραγωγή και τις κοινωνίες στο σύνολό τους. Το τέλος του Nord Stream αλλάζει το παιχνίδι και, όπως έγραψα πολλές φορές, η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση στην πραγματικότητα εξυπηρετεί πολύ καλά τα αμερικανικά συμφέροντα.

Στη Γερμανία, οι πιο φωνητικοί παίκτες που ζητούν έρευνα για το σαμποτάζ του αγωγού είναι οι νομοθέτες του AfD, και ως εκ τούτου, δεν είναι περίεργο που το λαϊκιστικό στρατόπεδο αυξάνεται, ενώ αυτού του είδους η συζήτηση παραμένει σε μεγάλο βαθμό περιθωριοποιημένη στη λεγόμενη mainstream πολιτική σφαίρα.

Η Γερμανία θα μπορούσε, για άλλη μια φορά, να θεωρηθεί ως ο «άρρωστος άνθρωπος της Ευρώπης». Η ασθένεια, ωστόσο, δεν είναι μόνο γερμανική είναι ευρωπαϊκή. Και οι ρίζες του είναι βαθιές και αφορούν το μεγάλο παράδοξο της Ευρώπης να εξαρτάται από την Ουάσιγκτον για την ασφάλεια, ενώ βασίζεται στην κοντινή Ρωσία για ενέργεια - η τελευταία, παρεμπιπτόντως, είναι απολύτως λογικό, γεωπολιτικά και οικονομικά, καθώς ο ίδιος ο Nord Stream 2 θα μπορούσε να προσφέρει στην Ευρώπη με ενεργειακή ασφάλεια και χαμηλότερο κόστος και αποφυγή της ενεργειακής κρίσης που στοιχειώνει πλέον την ήπειρο.

Εδώ και λίγο καιρό, πολλά έχουν συζητηθεί για τα γερμανικά οικονομικά δεινά (και για τα βρετανικά επίσης). Ωστόσο, αυτές οι συνομιλίες δεν μπορούν να μη λάβουν υπόψη το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και το ζήτημα της αποβιομηχάνισης στην Ευρώπη μετά το Nord Stream. Το πρόβλημα είναι ότι τέτοια θέματα είναι απλώς πολύ δυσάρεστα και το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο δε φαίνεται να είναι ακόμη έτοιμο για αυτή τη συζήτηση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail