Το Κιργιστάν είναι ο επόμενος στόχος αλλαγής καθεστώτος των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντες μετέφερε τις προθέσεις της χώρας του να ανατρέψει την κυβέρνηση της Κιργιζίας στην επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο Σαντίρ Τζαπάροφ την περασμένη εβδομάδα. Είναι ακόμη πιο καταδικαστικό από το πρόσφατα πακιστανικό τηλεγράφημα [που διέρρευσε] από το Μάρτιο του 2022 σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ στη Ρωσία που εμπλέκει έναν κορυφαίο διπλωμάτη στο μεταμοντέρνο πραξικόπημα της χώρας αυτής ένα μήνα αργότερα. Το παρόν άρθρο θα επισημάνει τις απειλές στην επιστολή του Μενέντεζ και θα τις τοποθετήσει στο γεωστρατηγικό πλαίσιο.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Αμέσως, δήλωσε πως "σας γράφω με βαθιά ανησυχία σχετικά με τους ισχυρισμούς για τη βοήθεια της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κιργιζίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ή τους πληρεξούσιους της, για την αποφυγή διεθνών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν σε σχέση με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία". Αυτό ακολουθεί την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Κιργιστάν στις αρχές Ιουνίου και τη δημοσίευση της Washington Post (WaPo) τον περασμένο μήνα σχετικά με το ρόλο της στη διευκόλυνση της αγοράς τεχνολογίας από την Κίνα από τη Ρωσία.

Με αυτόν τον τρόπο που τα γεγονότα έχουν ξεδιπλωθεί μέχρι στιγμής υποδηλώνεται έντονα ότι η αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του Κιργιστάν μόλις πριν από δύο μήνες είχε ως στόχο να την τιμωρήσει για φερόμενη παραβίαση των αντιρωσικών κυρώσεων της Δύσης. Στη συνέχεια, η WaPo δημοσίευσε το άρθρο της για να προετοιμάσει το κοινό να σκεφτεί πως το Κιργιστάν μετατρέπεται σε "κράτος απατεώνων", το οποίο είχε ως στόχο να κάνει το κοινό-στόχο πιο πιθανό να δεχτεί την απειλητική επιστολή του Μενέντες και την εκστρατεία αποσταθεροποίησης που θα ακολουθήσει.

Ο γερουσιαστής συνέχισε γράφοντας ότι "καλώ την κυβέρνηση του Κιργιστάν να ερευνήσει γρήγορα αυτούς τους ισχυρισμούς και να καθιερώσει πιο αξιόπιστες διαδικασίες για την πρόληψη της παράνομης ροής αγαθών μέσω της επικράτειάς σας με προορισμό τη Ρωσία. Ανησυχώ επίσης πως η αποτυχία της Δημοκρατίας της Κιργιζίας να τηρήσει τις διεθνείς κυρώσεις αντανακλά την ανησυχητική διάβρωση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν στη χώρα".

Το Κιργιστάν δε χρειάζεται να ξεκινήσει καμία έρευνα σχετικά με το αίτημα οποιασδήποτε χώρας, αλλά ακόμη και αν οδηγήθηκε να το πράξει από την επιθυμία να αποκλιμακώσει τις ταχέως επιδεινούμενες πολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, αυτό θα ήταν μάταιο αν δε συμφωνούσε με την αφήγηση ότι φέρεται να παραβίασε τις αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης. Οτιδήποτε λιγότερο θα απορριφθεί ως "απάτη" και θα αξιοποιηθεί ως πρόσχημα για να επιβληθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση σε αυτό, γεγονός που φέρνει την ανάλυση στο επόμενο μέρος της δήλωσης του Μενέντες.

Το ανεπιθύμητο σχόλιό του για τις εσωτερικές υποθέσεις του Κιργιστάν παίρνει ακόμη περισσότερο την προετοιμασία της WaPo, καθιστώντας σαφές αυτό που προηγουμένως υπονοούνταν μόνο για τη χώρα αυτή να γίνει ένα "κράτος-απατεώνας". Αφού για άλλη μια φορά την κατηγόρησε για φερόμενη παραβίαση των μονομερών περιορισμών της Δύσης, τους υπερασπίζεται με το σκεπτικό πως είναι "ένα ζωτικό εργαλείο για να κρατήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν υπεύθυνο και να μειώσει τις απειλές για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα άλλων εθνών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Κεντρική Ασία.

Όλα αυτά βασίστηκαν στην απειλή που στη συνέχεια μετέφερε στην επιστολή του όταν έγραψε ότι "ενόψει πιθανών απειλών από τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή μας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της Ανεξαρτησίας εθνών όπως η Δημοκρατία της Κιργιζίας. Ωστόσο, βοηθώντας ή επιτρέποντας την παραβίαση συστημικών κυρώσεων από τη Ρωσία αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητά τους, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Κιργιζίας”.

Η διεστραμμένη λογική του Μενέντεζ είναι πως οι ΗΠΑ επέβαλαν τις αντιρωσικές κυρώσεις τους με το μερικό πρόσχημα της υποτιθέμενης υπεράσπισης της "κυριαρχίας και ανεξαρτησίας" του Κιργιστάν από τη Μόσχα χωρίς να το έχουν ζητήσει ποτέ από το Μπισκέκ εκ των προτέρων και τώρα ισχυρίζονται ότι η υποτιθέμενη παραβίαση τους θα το θέσει σε κίνδυνο. Αντικειμενικά μιλώντας, "η ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Κιργιζίας" "τίθενται σε κίνδυνο" με τη συνθηκολόγηση στην αμερικανική πίεση απορρίπτοντας το Ρώσο σύμμαχό τους, δεν ενισχύονται με αυτό.

Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος με τον οποίο τα προαναφερθέντα συμφέροντα του Κιργιζιστάν "θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο" αψηφώντας τα αιτήματα των ΗΠΑ είναι εάν η Ουάσιγκτον αυξήσει την υποστήριξή της στους πράκτορες της έγχρωμης Επανάστασης και τους αντάρτες/μαχητές/τρομοκράτες παράλληλα με την επιβολή συντριπτικών δευτερογενών κυρώσεων ως απάντηση. Αυτά τα σενάρια θα παρέμεναν κερδοσκοπικά και τα κύρια μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να έχουν αναφέρει πως είναι "θεωρίες συνωμοσίας" αν ο Μενέντες δεν απειλούσε ότι αυτά τα ίδια συμφέροντα θα μπορούσαν σύντομα να τεθούν σε κίνδυνο.

Μετά πήγε για τη χαριστική βολή:

"Επιπλέον, φοβάμαι ότι η αποτυχία του Κιργιστάν να τηρήσει τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι απλώς ένα σύμπτωμα της συνεχιζόμενης δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και των εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνησή σας έχει αποδυναμώσει τους θεσμούς, έχει παραβιάσει επανειλημμένα τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, έχει παρενοχλήσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει θέσει περιορισμούς στους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Ένας κάποτε λαμπερός Φάρος Δημοκρατίας στην Κεντρική Ασία, η Δημοκρατία της Κιργιζίας κατευθύνεται προς μια επικίνδυνη πορεία προς την απολυταρχία. Σας καλώ να άρετε όλους τους περιορισμούς στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, να απελευθερώσετε τους φυλακισμένους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να καταργήσετε μέτρα που περιορίζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι”

Πρόκειται για μια εκ των πραγμάτων δήλωση υβριδικού πολέμου.

Αυτό που απαιτεί ο Μενέντεζ δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα μαλακό πραξικόπημα που προκλήθηκε από την εθελοντική αντιστροφή των πρόσφατων επιτυχιών "Δημοκρατικής ασφάλειας" του Κιργιστάν κάτω από το σπαθί του Δαμοκλή για "ασφάλεια και οικονομικές" συνέπειες αν τολμήσει να αρνηθεί. Η προηγούμενη έννοια αναφέρεται στο ευρύ φάσμα των αντι-υβριδικών τακτικών και στρατηγικών πολέμου που ο Πρόεδρος Japarov χρησιμοποίησε για να προστατεύσει το εθνικό μοντέλο Δημοκρατίας της χώρας του από συναφείς απειλές.

Εάν ο Μενέντεζ έχει τον τρόπο του, ωστόσο, τότε οι ύποπτοι έγχρωμοι επαναστάτες θα απελευθερωθούν από τη φυλακή, τα δυτικά μέτωπα πληροφοριών "ΜΚΟ" θα επιτρέπεται να παρεμβαίνουν ατιμώρητα και τα συμμαχικά τους ΜΜΕ προπαγάνδας θα εκτοξεύουν για άλλη μια φορά αδιάκοπα αντικρατική παραπληροφόρηση για την πρόκληση ταραχών. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε την επιστολή του με μια δυσοίωνη σημείωση γράφοντας ότι "η δέσμευση της κυβέρνησής σας σε αυτά τα θέματα είναι κρίσιμη για την ασφάλεια και την ευημερία του Κιργιζικού λαού. Ανυπομονούμε να λάβουμε την άμεση απάντησή σας”.

Το γειτονικό Καζακστάν έχει ήδη παραδοθεί στην αμερικανική πίεση να πάρει ανεπίσημα το μέρος της Δύσης έναντι της Ρωσίας στο νέο Ψυχρό Πόλεμο, όπως αποδεικνύεται από τη μερική συμμόρφωσή του με το καθεστώς κυρώσεων της Δύσης. Αρνείται επίσης να κλείσει το εργαστήριο βιοασφάλειας αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, τα τελευταία νέα ότι θα φιλοξενήσει τον περιφερειακό κόμβο της Microsoft αντιμετωπίστηκαν με σκληρή κριτική από τη Μόσχα, αφού ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν περιέγραψε αυτά τα σχέδια ως εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Αντίθετα, το Κιργιστάν αρνείται να ακολουθήσει τα βήματα του Καζακστάν και παραμένει δεσμευμένο να μεγιστοποιήσει τα αμοιβαία οφέλη από την στρατηγική του συνεργασία με τη Ρωσία, κάτι που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό όταν θυμόμαστε πως είναι μικρότερο, λιγότερο ανεπτυγμένο και ιστορικά πιο ασταθές από το βόρειο γείτονά του. Η Μόσχα εκτιμά αυτή την επίδειξη κυριαρχίας και εφαρμόζει ενεργά λύσεις για να διατηρήσει το εμπόριο με το Μπισκέκ σε περίπτωση που η συμμόρφωση της Αστάνα με τις δυτικές κυρώσεις καταλήξει να το εμποδίζει αυτό.

Ο κυβερνήτης της Περιφέρειας Αστραχάν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τη δημιουργία του "Νότιου διαδρόμου μεταφορών" σε όλη την Κασπία Θάλασσα, ο οποίος είναι πιο ακριβός και χρονοβόρος από το εμπόριο με τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας σε ολόκληρο το Καζακστάν, αλλά αντισταθμίζει αυτά τα κόστη με το να είναι εκτός της επιρροής των ΗΠΑ. Όπως εξήγησε ήδη αυτή η ανάλυση, το Κιργιστάν είναι ένας σταθερός ρωσικός σύμμαχος, όπως και η υπόλοιπη περιοχή εκτός από το πρόσφατα παραπλανηθέν και όλο και πιο ύπουλο Καζακστάν.

Για τους λόγους αυτούς, η Ρωσία αναμένεται να βοηθήσει αυτές τις τέσσερις χώρες να αντέξουν τις τιμωρίες "ασφάλειας και οικονομίας" που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να τους επιβάλουν για τη γενναία στάση τους να αψηφούν την πίεση των κυρώσεων, ξεκινώντας από το Κιργιστάν. Η πιθανή εμπλοκή σε υβριδικό πόλεμο θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για όλη την Κεντρική Ασία λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου υπέρβασης, γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η Ρωσία να ματαιώσει τα επικείμενα σχέδια αποσταθεροποίησης των ΗΠΑ, μήπως προκύψει ένα "δεύτερο μέτωπο περιορισμού".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail