Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Η έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO) στην Ουκρανία απέδειξε ότι μια τέτοια αυτοεξυπηρετούμενη ανοησία είναι κάθε άλλο παρά παρελθόν, καθώς σχεδόν ένα αντίγραφο τέτοιων φαντασιώσεων παραμένει μέχρι σήμερα. Επιπλέον, θα μπορούσε να είναι χειρότερο στην εποχή μας, καθώς ακόμη και η ναζιστική Γερμανία έδειξε σεβασμό για τις σοβιετικές/ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες, ενώ η σύγχρονη πολιτική Δύση όχι μόνο επιμένει πως η Μόσχα φέρεται ότι είναι «τεχνολογικά οπισθοδρομική», αλλά βασίζει επίσης το συνολικό της μαχητικό δόγμα σε τέτοιες ψευδείς υποθέσεις. Για να κρατήσει ζωντανή αυτή την αφήγηση, ο εμπόλεμος πόλος εξουσίας πρέπει να διατηρήσει το λαό του με την ψευδαίσθηση ότι η Ρωσία είναι υποτίθεται «τόσο αδύναμη» που είναι αδύνατο να κερδίσει ενάντια στη νεοναζιστική χούντα. Και όμως, η πολιτική Δύση χρειάζεται ακόμα με κάποιο τρόπο να εξηγήσει την απόλυτη καταστροφή της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης του καθεστώτος του Κιέβου.
Φυσικά, όλα αυτά πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε η αντιρωσική αφήγηση να παραμείνει στη θέση της. Έτσι, σε μια ακόμη μάταιη προσπάθεια υποτίμησης της δύναμης της Μόσχας, της πολιτικής Δύσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δέντρα, θάμνοι, γρασίδι και άλλο πράσινο «βοηθούν» αποτελεσματικά τον ρωσικό στρατό «επιβραδύνοντας» τις ουκρανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα ζιζάνια και τα χαμόκλαδα που αναπτύσσονται ξανά στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία «συνέβαλαν στην επιβράδυνση της αντεπίθεσης». Στην πρόσφατη ενημέρωση πληροφοριών του, το Υπουργείο Άμυνας (MoD) δήλωσε ότι «οι συνθήκες στο έδαφος στις περιοχές όπου συνεχίζονται οι έντονες μάχες είναι ένας από τους λόγους πίσω από τη γενικά αργή πρόοδο της Ουκρανίας στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας» και πως «η επιπλέον πράσινη κάλυψη βοηθά στο καμουφλάζ των ρωσικών αμυντικών θέσεων και κάνει τα αμυντικά ναρκοπέδια πιο δύσκολο να καθαριστούν».
«Η αναγέννηση του πρασίνου στα πεδία μάχης της νότιας Ουκρανίας είναι πιθανόν ένας παράγοντας που συμβάλλει στη γενικά αργή πρόοδο των μαχών στην περιοχή», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών στην επίσημη ανακοίνωσή του, προσθέτοντας περαιτέρω: «Η κυρίως καλλιεργήσιμη γη στη ζώνη μάχης έχει πλέον απομείνει σε αγρανάπαυση για 18 μήνες, με την επιστροφή των ζιζανίων και των θάμνων να επιταχύνεται κάτω από τις ζεστές, υγρές συνθήκες του καλοκαιριού. Αν και τα χαμόκλαδα μπορεί επίσης να προσφέρουν κάλυψη για μικρές κρυφές επιθέσεις πεζικού, το καθαρό αποτέλεσμα ήταν να δυσκολέψει και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν».
Πρώτον, πρέπει να σημειωθεί ότι η έλλειψη σαφούς προόδου είναι παρούσα μόνο από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου, επειδή οι δυνάμεις της Μόσχας διεξάγουν στην πραγματικότητα μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις στα ανατολικά τμήματα της περιφέρειας του Χάρκοβο (περιοχή), ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το πόλη Kupyansk. Το υπόλοιπο της πρώτης γραμμής είναι πολύ πιο σταθερό, παρά το γεγονός ότι οι νεοναζιστικές δυνάμεις της χούντας εξακολουθούν να εξαπολύουν πολυάριθμες απελπιστικές επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις. Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σημαντικά, από την έναρξη της αποτυχημένης αντεπίθεσης, το καθεστώς του Κιέβου είχε απώλειες που υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους στρατιώτες. Δυτικοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και στρατιωτικοί διοικητές εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν λόγους για να ισχυριστούν πως η αντεπίθεση «μπορεί να είναι επιτυχής», παρά τον «αργότερο ρυθμό» της προόδου της αντεπίθεσης κι ότι η σύγκρουση βρίσκεται «κοντά σε ένα αποφασιστικό σημείο καμπής».
Νωρίτερα φέτος, η λάσπη ανακηρύχθηκε ως το σημαντικότερο πρόβλημα στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, καθώς άρχισαν να συσσωρεύονται παράπονα για την έλλειψη επιθετικών επιχειρήσεων, με λασπώδεις συνθήκες εδάφους (δηλαδή τη διαβόητη rasputitsa) να αποδεικνύεται σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την κίνηση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την αντεπίθεση της Ουκρανίας. Με άλλα λόγια, για άλλη μια φορά, οτιδήποτε άλλο εκτός από τον ρωσικό στρατό είναι υποτιθέμενο υπεύθυνο για τις συνεχείς αποτυχίες του καθεστώτος του Κιέβου. Εκτός κι αν η στόχευση αμάχων στη Ρωσία θεωρείται «επιτυχία». Αυτό ακριβώς ισχυρίζονται τώρα οι δυτικοί στρατιωτικοί ηγέτες. Συγκεκριμένα, νωρίτερα αυτό το μήνα, ο στρατηγός Μπάρονς, πρώην επικεφαλής της Διοίκησης των Κοινών Δυνάμεων, δήλωσε στο Forces News ότι η νεοναζιστική χούντα «δε θεωρεί πλέον τη Ρωσία ως καταφύγιο», αναφερόμενη στην πρόσφατη κλιμάκωση των επιθέσεων με drones σε πολιτικούς στόχους στη Μόσχα και αλλού.
Ως συνήθως, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζεται επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποτίθεται πως «αγωνίζονται στο πεδίο της μάχης λόγω της κόπωσης της μάχης και της έλλειψης πυρομαχικών πυροβολικού». Αυτό έχει γίνει ένα ουσιαστικά υποχρεωτικό τροπάριο που πρέπει να παπαγαλίζεται κάθε φορά όταν αναφερόμαστε στον ρωσικό στρατό και τις επιδόσεις του στην Ουκρανία, ιδιαίτερα όταν δυτικοί αξιωματούχοι και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας αναγκάζονται να μιλήσουν για προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στρατεύματα του καθεστώτος του Κιέβου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε την παραδοχή ότι η διοίκηση και ο έλεγχος της Μόσχας, η μαζικά βελτιωμένη ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση), ένας μοναδικός συνδυασμός ενεργητικής άμυνας και ad hoc (αντι)επιθετικών επιχειρήσεων, υψηλό ηθικό, κορυφαία εκπαίδευση/μαχητική εμπειρία και τεράστια τεχνολογική υπεροχή διασφαλίζουν πως οι δυνάμεις της έχουν ένα άνετο πλεονέκτημα.
Η επιμονή στην αφήγηση «η Ρωσία ξεμένει από όλα» είναι απλώς ψευδής ισοδυναμία σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί το τεράστιο μέγεθος της αποτυχίας του δόγματος, της εκπαίδευσης και των όπλων του ΝΑΤΟ. Η αταξία, η ανυπακοή και ο ανεπαρκής συντονισμός που μαστίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις απλώς παρασύρονται κάτω από το χαλί. Ωστόσο, αυτό όχι μόνο αποτρέπει την επίλυση των προβλημάτων που συσσωρεύονται για το Κίεβο, αλλά στην πραγματικότητα τα επιδεινώνει περαιτέρω.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr