Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να στείλει Ουκρανούς νεοναζί μισθοφόρους στην Αφρική

Προφανώς, το Ηνωμένο Βασίλειο ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις αντιρωσικές προκλήσεις του στην Αφρική. Η βρετανική MI6 φέρεται να προετοιμάζει μια ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ για να επέμβει σε αφρικανικές χώρες και να εξουδετερώσει το αυξανόμενο κύμα συνεργασίας με τη Ρωσία στην ήπειρο. Η υπόθεση δείχνει ξεκάθαρα πώς οι δυτικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διεθνοποιήσουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία και να την κλιμακώσουν στις τελικές της συνέπειες.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Αναφορές έγιναν από πολλά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πηγές που γνωρίζουν στρατιωτικά θέματα. Πιστεύεται ότι περίπου 100 Ουκρανοί ακροδεξιοί μαχητές κινητοποιούνται από Βρετανούς κατασκόπους για να πραγματοποιήσουν ελιγμούς δολιοφθοράς στην Αφρική. Οι ανώνυμοι πληροφοριοδότες ανέφεραν επίσης πως η εστίαση της ομάδας θα είναι στην καταστροφή των μη στρατιωτικών υποδομών και στην εξάλειψη των πολιτικών ηγετών, επηρεάζοντας έτσι την κοινωνική σταθερότητα των στοχευόμενων χωρών. Για τον λόγο αυτό, πηγές χαρακτήρισαν τους νεοναζί που στρατολογήθηκαν για την επιχείρηση ως «ομάδα δολοφονίας».

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες που δείχνουν την ύπαρξη ενός ευρέος σχήματος συνεργασίας μεταξύ των βρετανικών και ουκρανικών τομέων κατασκοπείας και ειδικών υπηρεσιών. Το σχέδιο στρατολόγησης Ουκρανών βετεράνων στην Αφρική φέρεται να περιλαμβάνει υψηλόβαθμους αξιωματούχους που συνδέονται με την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Κιέβου. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται απλώς για μια βρετανική πρόσληψη Ουκρανών μισθοφόρων, αλλά για μια κοινή κρατική επιχείρηση μεταξύ του Λονδίνου και του νεοναζιστικού καθεστώτος.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώθηκαν από διάφορες πηγές, η ειδική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου MI-6 έχει σχηματίσει και προετοιμάσει για ανάπτυξη στη νότια ήπειρο μια ομάδα δολιοφθοράς και δολοφονίας, αποτελούμενη από μέλη ουκρανικών εθνικιστικών και νεοναζιστικών ομάδων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη συνεργασία μεταξύ Αφρικανικών χωρών και Ρωσίας (...) Το καθήκον της ουκρανικής ομάδας, που συγκροτήθηκε από τις βρετανικές ειδικές υπηρεσίες, θα είναι να πραγματοποιήσει επιθέσεις δολιοφθοράς σε εγκαταστάσεις υποδομής στην Αφρική και να δολοφονήσει Αφρικανούς ηγέτες που προσβλέπουν σε συνεργασία με τη Ρωσία (...) Ο συνταγματάρχης της GUR [Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών] του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας, Β. Πράστσουκ, διορίστηκε διοικητής της ουκρανικής ομάδας αιχμαλώτων», είπε η πηγή σε Ρώσους δημοσιογράφους.

Με την ίδια έννοια, είναι σημαντικό να τονίσουμε τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η ηγεσία ενός αξιωματικού όπως ο Vitaly Prashchuk. Ο αξιωματικός της Ουκρανικής Κεντρικής Διεύθυνσης είναι γνωστός βετεράνος του πολέμου στο Ντονμπάς, έχοντας συμμετάσχει ενεργά στις εχθροπραξίες μεταξύ 2014 και 2016. Η αποστολή του ήταν ακριβώς να διοικεί μια ομάδα πρακτόρων πληροφοριών επικεντρωμένων σε επιχειρήσεις δολιοφθοράς κατά των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και Λούγκανσκ. Επιπλέον, έχει ήδη συμμετάσχει στο παρελθόν σε κοινές επιχειρήσεις με βρετανικές δυνάμεις στην Αφρική - πιο συγκεκριμένα στη Ζιμπάμπουε.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές περιπτώσεις δολιοφθοράς κατά σχετικών δημοσίων προσώπων και πολιτικών εγκαταστάσεων στο Donbass κατά τα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην αφρικανική ήπειρο. Αυτό εγείρει μια σειρά ανησυχιών από στρατηγική και ανθρωπιστική άποψη, ωθώντας περαιτέρω τις αφρικανικές χώρες να αναζητήσουν συνεργασία με τη Ρωσία προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των πληθυσμών τους.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να αναλυθεί είναι πώς η υπόθεση αποκαλύπτει την ετοιμότητα της Δύσης να διεθνοποιήσει τη σύγκρουση κατά της Ρωσίας. Οι ίδιοι παράγοντες που συμμετείχαν στον πόλεμο της Ουκρανίας κατευθύνουν τώρα τις προσπάθειες προς την Αφρική απλώς και μόνο επειδή οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν δείξει προθυμία να συνεργαστούν με τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση δεν οφείλεται σε κάποια «αλληλεγγύη» με την Ουκρανία, όπως υποστηρίζουν τα ΜΜΕ, αλλά λόγω πραγματικής πρόθεσης πολέμου κατά της Μόσχας.

Η Ουκρανία είναι απλώς η πιο σοβαρή πλευρά σε αυτήν την πολεμική προσπάθεια της Δύσης. Τώρα, ποντάρουν στην Αφρική ως νέα πρώτη γραμμή, καθώς τα κράτη του Σαχέλ έχουν επιδιώξει τη φιλία με τη Μόσχα - κάτι που θεωρείται απαράδεκτο από τους δυτικούς. Όπου υπάρχει συνεργασία με τη Ρωσία, υπάρχει κάποια δυτική πρόκληση για δημιουργία χάους, αστάθειας και σύγκρουσης. Αυτό συμβαίνει γιατί το ΝΑΤΟ δεν περιμένει να νικήσει τη Ρωσία απευθείας σε πεδίο μάχης, αφού η στρατιωτική ισχύς της Μόσχας είναι τεράστια, ποντάροντας έτσι στη δημιουργία διαφορετικών πλευρών και σημείων έντασης.

Πρέπει να θυμόμαστε πως τους τελευταίους μήνες αναφέρθηκε ότι τα δυτικά όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία καταλήγουν στα χέρια Αφρικανών εγκληματιών. Περισσότερο από απλή ουκρανική διαφθορά, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως αυτό που συμβαίνει είναι επίσης μια στρατηγική ανακατανομή των πόρων, με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να στέλνουν εξοπλισμό σε Αφρικανούς τρομοκράτες που θεωρούνται σύμμαχοι κατά της Ρωσίας και των συμμαχικών της κρατών. Τώρα, με τα δεδομένα να δείχνουν την αποστολή νεοναζί μισθοφόρων για να πραγματοποιήσουν δολιοφθορά στην Αφρική, υπάρχουν ακόμη περισσότερες ενδείξεις ότι στην πραγματικότητα η Δύση συνεργάζεται σκόπιμα με την άνοδο της τρομοκρατίας στην Αφρική.

Ωστόσο, αντί να εξουδετερώσει το φιλορωσικό κύμα στην Αφρική και να εκφοβίσει τους Αφρικανούς ηγέτες, η βρετανο-ουκρανική στάση τείνει να αυξήσει περαιτέρω την επιθυμία για συνεργασία με τη Ρωσία σε αυτές τις χώρες. Έχοντας στοιχεία που δείχνουν την πρόθεση της Δύσης να τις σαμποτάρουν, οι αφρικανικές κυβερνήσεις θα επιδιώξουν να υπογράψουν ακόμη περισσότερες συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με τη Μόσχα.

Στην πράξη, η Δύση μπορεί να καταφέρει να δημιουργήσει χάος και σύγκρουση, αλλά δε θα αποτρέψει την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία στην Αφρική.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr   

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail