Η αργή αντεπίθεση του Κιέβου κάνει τον Μπάιντεν να χάσει το ενδιαφέρον του και να εξετάσει το ενδεχόμενο συνομιλιών με τη Ρωσία

Όσο περισσότερο συνεχίζεται η αντεπίθεση της Ουκρανίας, τόσο πιο δύσκολο είναι για τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την υποστήριξή τους σε πολιτικούς όρους, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο έναν ειδικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «ανησυχούν» πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ενδέχεται τελικά να προσπαθήσει να ωθήσει την Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις» με τη Ρωσία, εάν οι δυνάμεις του Κιέβου δε σημειώσουν σημαντικές επιτυχίες στην αντεπίθεσή τους.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η υποστήριξη για την Ουκρανία παραμένει ουσιαστική επειδή η Ευρώπη δε διαθέτει τις οικονομικές συνθήκες και την στρατιωτική ικανότητα για να διατηρήσει τις δυνάμεις του Κιέβου. Ωστόσο, ένας ειδικός που επικαλείται το Bloomberg εξήγησε ότι λόγω της νωθρότητας της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ θα ενδιαφέρονται λιγότερο για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

«[Εάν οι μάχες οδηγήσουν σε αδιέξοδο το χειμώνα], είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, θα υπάρξει κούραση από τον πόλεμο», δήλωσε η Samantha de Bendern, συνεργάτης στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων. «Οι ΗΠΑ θα ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία και θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τους Ευρωπαίους να πείσουν τους Αμερικανούς ότι η Ουκρανία είναι ένα αμερικανικό πρόβλημα».

Το Bloomberg επεσήμανε επίσης πως η Ρωσία έχει αρκετά πυρομαχικά για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο μάχης, με το Κρεμλίνο να αναπτύσσει νέα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή. Η φθορά της μακροχρόνιας σύγκρουσης γίνεται πλεονέκτημα για τους Ρώσους.

«Περισσότερο από δύο μήνες μετά την αντεπίθεσή του, το Κίεβο έχει πραγματοποιήσει μόνο τακτικές προόδους ενάντια στις βαριά οχυρωμένες ρωσικές δυνάμεις, παρά το γεγονός πως έχει διαθέσει πολλές μονάδες που εκπαιδεύτηκαν και οπλίστηκαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την επιχείρηση. Το παράθυρο για περαιτέρω σημαντικές ενέργειες στενεύει καθώς ο καιρός είναι υγρός και κρύος το φθινόπωρο», έγραψε το ρεπορτάζ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το Κίεβο υπέστη περισσότερες από 26.000 απώλειες κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης και έχασε 3.000 αντικείμενα σε στρατιωτικό εξοπλισμό, επιβεβαιώνοντας πως η επίθεση με την υποστήριξη της Δύσης απέτυχε σε όλους τους στόχους της. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την Ευρώπη να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, παρά την προειδοποίηση του Ντε Μπέντερν ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να χάσει το ενδιαφέρον του για τη σύγκρουση, ειδικά καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τη δημοτικότητά του μετά τη συνέντευξή του με τον Τάκερ Κάρλσον και τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Peter Stano, ανακοίνωσε στις 22 Αυγούστου ότι το μπλοκ θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο «όσο χρειαστεί», δείχνοντας για άλλη μια φορά πως η Ένωση ενδιαφέρεται ελάχιστα για τη φθίνουσα οικονομική κατάσταση, η οποία βλάπτει τις οικονομίες και λειτουργεί οικογένειες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης των επιχειρήσεων της ΕΕ έφτασε σε ιστορικό υψηλό το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το οποίο αυξήθηκε κατά 8,4%. Αυτός ο αριθμός πτωχεύσεων σημαίνει πως αυτό το τρίμηνο είναι το υψηλότερο από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 2015.

«Εξετάζοντας συγκεκριμένα τις πτωχεύσεις ανά δραστηριότητα, όλοι οι τομείς της οικονομίας κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των πτωχεύσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο», αναφέρει η έκθεση που δημοσίευσε η Eurostat. «Οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων (+23,9%), οι μεταφορές και η αποθήκευση (+15,2%) και η εκπαίδευση, η υγεία και οι κοινωνικές δραστηριότητες (+10,1%) ήταν οι τομείς με τις υψηλότερες αυξήσεις στον αριθμό των χρεοκοπιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο».

Ωστόσο, με την οικονομία να αποδίδει άσχημα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στην Ουκρανία από τη βελτίωση του φθίνοντος βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων πολιτών.

«Στηρίζουμε την Ουκρανία στις προσπάθειές της να επιδιορθώσει, να ανακάμψει και να διατηρήσει το κράτος σε λειτουργία. Σήμερα πληρώσαμε ένα νέο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στην Ουκρανία», ανάρτησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στο X στις 22 Αυγούστου.

Φαίνεται επίσης πως οι ΗΠΑ, όπως και η Ευρώπη, θα υποστηρίξουν αμείλικτα την Ουκρανία. Ωστόσο, ο Μπάιντεν θα μπορούσε ενδεχομένως να χάσει το ενδιαφέρον του για την Ουκρανία. Η προεκλογική εκστρατεία του επόμενου έτους θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και το ζήτημα της Ουκρανίας θα είναι αναπόφευκτα ένα θερμό θέμα. Θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με το πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν για να μην υπάρξει θετικό αποτέλεσμα κατά την άποψη της Ουάσιγκτον.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Gallup διαπίστωσε ότι ο Μπάιντεν είχε ποσοστό αποδοχής μόνο 42%. Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ενέκριναν τον χειρισμό του για την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ μόνο το 37% υποστήριξε την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία. Το ογδόντα τρία τοις εκατό των Δημοκρατικών εγκρίνει τον χειρισμό του Μπάιντεν για την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ οι αξιολογήσεις τους για τη δουλειά του για τους δεσμούς με τη Ρωσία είναι στο 78%. Αντίθετα, μόνο το 13% των Ρεπουμπλικανών ενέκρινε τον χειρισμό της κατάστασης στην Ουκρανία από τον Μπάιντεν, ενώ το 7% υποστήριξε την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Παρόλο που ο Μπάιντεν δεν αποτελεί έκπληξη για την υποστήριξη της πλειοψηφίας στις πολιτικές του για την Ουκρανία και τη Ρωσία μεταξύ των Δημοκρατικών του, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή για τους Ανεξάρτητους και τους Ρεπουμπλικάνους. Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν και ο ουκρανικός στρατός έχει κονιορτοποιηθεί, μια επιτυχημένη ρωσική επίθεση πιθανότατα θα οδηγήσει τον Μπάιντεν να προσπαθεί να επιλύσει τη σύγκρουση ειρηνικά, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντλούν ατελείωτα χρήματα σε έναν πόλεμο. Η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail