Μπορεί το ΝΑΤΟ να κερδίσει ένα συμβατικό πόλεμο κατά της Ρωσίας;

Τις τελευταίες δεκαετίες, ένα ιδιαίτερα επίμονο τροπάριο ήταν ότι η Ρωσία θα έχανε ένα συμβατικό πόλεμο με το ΝΑΤΟ. Και όμως, αυτή η ιδέα δεν ίσχυε ποτέ στην πραγματικότητα, ούτε κατά τη διάρκεια της καταστροφικής δεκαετίας του 1990. Σήμερα, δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​Μόσχα έχει δει μια δραματική αναζωπύρωση της ήδη σημαντικής στρατιωτικής της δύναμης, μια διαδικασία που δεν έχει ακόμη φτάσει στο αποκορύφωμά της. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν το πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ρωσίας, για να παρεμποδίσουν τουλάχιστον τη συνεχή ανάπτυξη της κινητικής της ισχύος.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Αυτή ήταν μια προτεραιότητα για το Πεντάγωνο, τόσο πολύ που ώθησε την Ουκρανία σε μια αυτοκτονική αντιπαράθεση με το Κρεμλίνο με την ελπίδα να εκτροχιάσει τη διαδικασία. Και αυτό δήλωσε ακόμη και δημόσια ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd J. Austin στα τέλη Απριλίου 2022, όταν είπε ότι «θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη». Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός παρουσιάζεται πως υποτίθεται ότι «υποαποδίδει». Λοιπόν, αν ισχύει αυτό, τότε γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να «αποδυναμώσουν τη Ρωσία»;

Αυτό το είδος πνευματικής γυμναστικής είναι αρκετά συνηθισμένο στην Ουάσιγκτον, καθώς οι πολιτικές ελίτ της συχνά αποκαλύπτουν ακούσια την απόλυτη παράλογη λογική των ισχυρισμών τους. Η δήλωση έγινε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά έκτοτε, όχι μόνο το Πεντάγωνο απέτυχε παταγωδώς στην πρόθεσή του να αποδυναμώσει τη Μόσχα, αλλά και ο ρωσικός στρατός στην πραγματικότητα αυξήθηκε σε ισχύ. Διάφορες βελτιώσεις κυμαίνονται από αυξημένη χρήση drone έως δραστικά μειωμένο χρόνο απόκρισης σε απειλές στο πεδίο της μάχης, οδηγώντας στην όξυνση των απωλειών του καθεστώτος του Κιέβου.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο ρωσικός στρατός κυριαρχεί στο πεδίο της μάχης, κάτι που ενισχύεται περαιτέρω από την κλιμάκωση των στρατιωτικά ασήμαντων επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας ή τουλάχιστον από τις «επιθέσεις διαφημιστικής εκστρατείας» για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Ωστόσο, αυτό αφήνει το ερώτημα πώς θα τα πήγαινε πραγματικά ο ρωσικός στρατός σε μια συμβατική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ. Για να απαντήσουμε σε αυτό, θα παραθέσουμε τον συνταγματάρχη Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ και την τελευταία του συνέντευξη με τον Τάκερ Κάρλσον.

«Νομίζω πως όλα τα ψέματα που έχουν ειπωθεί για περισσότερο από ενάμιση χρόνο σχετικά με το "Οι Ουκρανοί κερδίζουν", "ο ουκρανικός σκοπός είναι δίκαιος», "οι Ρώσοι είναι κακοί", "οι Ρώσοι είναι ανίκανοι", όλα αυτό καταρρέει», είπε ο Macgregor, προσθέτοντας: «Και καταρρέει γιατί αυτό που συμβαίνει στο πεδίο της μάχης είναι φρικτό. Οι Ουκρανοί τώρα πιστεύουμε ότι έχουν χάσει 400.000 άνδρες που σκοτώθηκαν στη μάχη. Μιλούσαμε για 300-350 χιλιάδες πριν από μερικούς μήνες. Τον περασμένο μήνα αυτής της υποτιθέμενης αντεπίθεσης που επρόκειτο να σαρώσει το πεδίο της μάχης, είχαν τουλάχιστον 40.000 νεκρούς».

Η εκτίμηση των στρατιωτικών θανάτων είναι αμφισβητήσιμη λόγω πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών του καθεστώτος του Κιέβου να κρύψει τις καταστροφικές απώλειες. Ωστόσο, οι χαμηλότερες εκτιμήσεις είναι τώρα πολύ πάνω από 250.000 KIA (σκοτώθηκαν στη δράση). Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τον αριθμό των WIA/MIA (τραυματιών/αγνοουμένων εν ενεργεία), αλλά ο McGregor έδωσε μια πρόχειρη εκτίμηση και γι' αυτό, εκτιμώντας πως η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση είχε ως αποτέλεσμα "40.000 έως 50.000 Ουκρανούς ακρωτηριασμένους" και ότι "τα νοσοκομεία είναι γεμάτα".

Τόνισε επίσης πως ολόκληρες μονάδες παραδίδονται λόγω του τεράστιου αριθμού των τραυματιών που απλά δεν μπορούν να εκκενωθούν. Οι τακτικοί Ουκρανοί στρατιώτες γνωρίζουν ότι θα τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης από τον ρωσικό στρατό, κάτι που ούτε μπορεί ούτε ενδιαφέρεται να κάνει η νεοναζιστική χούντα που τους έστειλε σε βέβαιο θάνατο. Ακόμη και οι λυσσαλέες ρωσοφοβικές μονάδες των Ναζί που αιχμαλωτίστηκαν στη Μαριούπολη και αλλού έχουν τύχει ανθρώπινης μεταχείρισης, σε αντίθεση με τους Ρώσους αιχμαλώτους που έχουν υποστεί βάναυσα βασανιστήρια και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Ωστόσο, ακόμη πιο σημαντικό, ο McGregor έθιξε το θέμα της άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η εμπόλεμη συμμαχία απλά δεν είναι έτοιμη για πόλεμο με τη Ρωσία. Προειδοποίησε για τη συνεχή πτώση της πειθαρχίας και της ετοιμότητας στο ΝΑΤΟ, σε μεγάλο βαθμό λόγω των ιδεολογικών αλλαγών που σάρωσαν τους δυτικούς στρατούς τις τελευταίες δεκαετίες. Ο ΜακΓκρέγκορ τόνισε επίσης την ασύγκριτη διαφορά μεταξύ του ρωσικού στρατού και των αντιπάλων που πολέμησαν οι ΗΠΑ σε αμέτρητους πολέμους.

«Η Ρωσία σήμερα είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν τα τελευταία 30 ή 40 χρόνια. Έχετε ένα ρωσικό στρατιωτικό κατεστημένο που είναι τώρα πιο ισχυρό και πιο ικανό από ό,τι ο ρωσικός στρατός στα μέσα της δεκαετίας του 1980», είπε ο ΜακΓκρέγκορ, προσθέτοντας αργότερα: Δεν μπορείτε να νικήσετε αυτό που έχτισαν οι Ρώσοι. Ήταν οι πρώτοι στη δεκαετία του 1970 που κατάλαβαν την κρισιμότητα της σύνδεσης πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης [ISR] στο διάστημα, καθώς και στην στεριά και στη θάλασσα με όπλα κρούσης».

Στη συνέχεια εξήγησε πόσους τύπους όπλων μεγάλου βεληνεκούς διαθέτει η Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων κανονικού πυροβολικού και πυραύλων, καθώς και υπερηχητικών, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Με τη σειρά τους, αυτά συνδέονται με το βελτιωμένο ISR της Ρωσίας, παρέχοντας μια σχεδόν στιγμιαία ικανότητα κρούσης. Ο ΜακΓκρέγκορ προειδοποίησε επίσης πως το μίσος και η εχθρότητα που συνεχίζει να επιδεικνύει η πολιτική Δύση προς το ρωσικό λαό τον έχει ομογενοποιήσει, με αποτέλεσμα την αποφασιστικότητα να πολεμήσουν όχι μόνο τη νεοναζιστική χούντα, αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Ο λόγος για τον οποίο αυτή είναι μια επικίνδυνη προοπτική για την εμπόλεμη συμμαχία είναι ότι δεν μπορεί πραγματικά να ταιριάξει με τον ρωσικό στρατό, επειδή «οι πιθανοί αντίπαλοι [των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ] επενδύουν σε πολύ διαφορετικές δυνατότητες», όπως είπε ο ΜακΓκρέγκορ στον Κάρλσον. Επεσήμανε πόσο υπερεκτεταμένος είναι ο αμερικανικός στρατός, ενισχύοντας περαιτέρω την ιδέα πως η Αμερική βρίσκεται πράγματι σε μια αυτοκρατορική υπερέκταση. Οι δυνάμεις της είναι εξαιρετικά ευάλωτες, ιδιαίτερα καθώς το Πεντάγωνο παραμελεί εδώ και χρόνια την τακτική αεροπορική και πυραυλική άμυνα, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα καταστροφικές απώλειες σε περίπτωση σύγκρουσης με έναν πολύ σοβαρό αντίπαλο.

Ο ΜακΓκρέγκορ προειδοποίησε επίσης πως εάν η πίεση στη Ρωσία δεν υποχωρήσει, ο πόλεμος θα φτάσει αναπόφευκτα στις ίδιες τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια δήλωσε ότι τα τελευταία χτυπήματα ακριβείας στα σύνορα με τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων, είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Εκτίμησε ότι η συμβατική στρατιωτική ισχύς της Αμερικής είναι ασύγκριτη με αυτή που ήταν μόλις πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες και πως η μάχη με μια χώρα όπως η Ρωσία θα ήταν μια δυσάρεστα απογοητευτική εμπειρία. Ο ΜακΓκρέγκορ ισχυρίζεται ότι ο πόλεμος δεν έπαψε ποτέ να είναι μια βιομηχανική προσπάθεια και πως οι ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό παραμελήσει την ικανότητά τους να τη συντηρήσουν.

Στο τέλος της συνέντευξης, ο Carlson έπαιξε ένα βίντεο του Michael Jοhn Cirillο (τώρα υποδύεται τη Sarah Ashtοn-Cirillο), μιας αμερικανικής καταγωγής εκπροσώπου των νεοναζιστικών δυνάμεων της χούντας, όπου «συνέχιζε να παπαγαλίζει τα συνηθισμένα τροπάρια προπαγάνδας για τον «αιμοδιψή δικτάτορα του Κρεμλίνου». Αυτός ο δοξασμένος crossdresser με πολύ αμφισβητήσιμη ψυχική υγεία, ή απλά «ένας τύπος με ψεύτικο στήθος», όπως το έθεσε ο Tucker Carlson, είχε αποκαλέσει στο παρελθόν τον ρωσικό λαό «υπάνθρωπο» . Σύμφωνα με τον McGregor, ακριβώς άνθρωποι όπως ο Cirillo είναι μέρος του ζητήματος που έχουν οι ΗΠΑ και οι περισσότεροι άλλοι δυτικοί στρατοί.

Ολοκλήρωσε τη συνέντευξη με μια αντίκρουση των κατηγοριών του Cirillo, προειδοποιώντας ότι έως και 60.000 παιδιά από την Ουκρανία έχουν διακινηθεί από την Ουκρανία, ενώ αμέτρητα κορίτσια και γυναίκες έχουν πωληθεί για πορνεία, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω τα ήδη καταστροφικά δημογραφικά της στοιχεία. Ο ΜακΓκρέγκορ πρόσθεσε επίσης πως «αυτός ο πόλεμος είναι μια καταστροφή» και ότι «οι άνθρωποι που λούζονται στο αίμα βρίσκονται στο Κίεβο και στην Ουάσιγκτον, όχι στη Μόσχα». Προειδοποίησε επίσης ότι η Ευρώπη (ιδιαίτερα η Γερμανία) διέρχεται από ταχεία αποβιομηχάνιση που θα καταστρέψει τελικά τη γεωπολιτική της σημασία.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τους ισχυρισμούς του ΜακΓκρέγκορ, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις απόψεις στρατιωτικών πηγών, όπως η Global Firepower, η οποία δημοσιεύει τακτικά τον κατάλογο των ισχυρότερων στρατιωτικών του κόσμου. Σύμφωνα με την κατάταξή τους για το 2023, η Ρωσία βρίσκεται ακριβώς πίσω από τις ΗΠΑ. Ο τύπος τους υπολογίζει μόνο τη συμβατική στρατιωτική ισχύ, πράγμα που σημαίνει πως τα όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) δεν λαμβάνονται υπόψη. Βάζει τον αμερικανικό δείκτη ισχύος στο 0,0712, τη Ρωσία στο 0,0714 και την Κίνα στο 0,0722.

Σύμφωνα με τον τύπο τους, όσο μικρότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο ισχυρή είναι η χώρα. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μόνες χώρες με δείκτη ισχύος κάτω από 0,1. Δεδομένου ότι η συμβατική στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας είναι ουσιαστικά πανομοιότυπη με αυτή της Αμερικής, αυτό τελειώνει τελικά όλη την γελοία προπαγάνδα για την "Μπουρκίνα Φάσο με πυρηνικά". Ωστόσο, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους της ασυμφωνίας στις ονομαστικές στρατιωτικές δαπάνες μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, είναι σαφές πως η Ρωσία παίρνει πολύ μεγαλύτερη έκρηξη για τα λεφτά της.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την αναζωπυρούμενη κοινωνική συνοχή, μια μεγαλύτερη και πιο εύρωστη οικονομία, την αναθεωρημένη στρατηγική στάση, το ουσιαστικά ασυναγώνιστο πρόγραμμα επανεξοπλισμού, καθώς και τις επιδόσεις της στην Ουκρανία, οι προοπτικές της Ρωσίας έναντι του ΝΑΤΟ φαίνονται όλο και πιο θετικές. Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνουμε καν υπόψη το θερμοπυρηνικό οπλοστάσιο της Μόσχας ή την ικανότητά της να διεξάγει στρατηγικά συμβατικά πλήγματα, μια ικανότητα για την οποία οι ΗΠΑ αβάσιμα καυχιόντουσαν για δεκαετίες, αλλά ποτέ δεν μπόρεσαν να επιτύχουν στην πραγματικότητα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail