Επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας: Πώς η Ρωσία ξεπέρασε τη Γερμανία για να γίνει η Νο. 5 οικονομία στον κόσμο

Freepen.gr - Οι οικονομικές επιπτώσεις από το ξέσπασμα του πλήρους κλίμακας πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το Φεβρουάριο του 2022 είχαν ευρείες επιπτώσεις σε χώρες σε όλο τον κόσμο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα που επωφελήθηκαν από την αύξηση της ζήτησης για όπλα υψηλής ποιότητας στην Ευρώπη έως στους παραγωγούς πετρελαίου της Κεντρικής Ασίας και του Αραβικού Κόλπου που επωφελήθηκαν από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. 

Αντίθετα, όπως αναφέρει το militarywatchmagazine.com, τα ευρωπαϊκά κράτη και η Γερμανία ειδικότερα ήταν σταθερά από τα χειρότερα που υποφέρουν οικονομικά λόγω της απώλειας πρόσβασης τόσο στις ρωσικές αγορές για τις εξαγωγές τους όσο και των χαμηλού κόστους ρωσικών εισαγωγών ενέργειας που ήταν καταστροφικές. Το γεγονός ότι οι ρωσικές ελίτ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες διοχέτευσαν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην Ευρώπη, συχνά παράνομα, απλώς έκανε τη διάρρηξη των δεσμών πιο επιζήμια για την Ευρώπη, ενώ η Κίνα συγκεκριμένα έχει καλύψει το κενό στη ρωσική αγορά με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να επιδιώκουν επίσης να επεκτείνουν τα μερίδια αγοράς τους για καταναλωτικά αγαθά. 

Η Ρωσία αναφέρθηκε από ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο Military Watch ως η «δεύτερη Αφρική» της Ευρώπης από τη σοβιετική εποχή, παρέχοντας στα μέλη της ΕΕ φθηνούς φυσικούς πόρους, το κορυφαίο ταλέντο της και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις συχνά με τη μορφή χρημάτων διαφθοράς, ενώ ήταν ηγετική αγορά τελικών προϊόντων, γεγονός που την κατέστησε κλειδί για την οικονομική ευημερία της ηπείρου με σπάνιους πόρους.

Ενώ οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν υποφέρει, ιδιαίτερα η Γερμανία που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανική καρδιά της ηπείρου, οι επιπτώσεις για τη ρωσική οικονομία ήταν πολύ μικρότερες από ό,τι αναμενόταν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, παρά το γεγονός πως ο δυτικός κόσμος επέβαλε ένα πολύ σκληρό καθεστώς κυρώσεων στη χώρα. Το γεγονός ότι μόνο η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη έχουν επιβάλει κυρώσεις μεταξύ μη δυτικών κρατών και πως δεν μπορούσαν να περάσουν κυρώσεις μέσω των Ηνωμένων Εθνών, ήταν μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στην οικονομική υγεία της Ρωσίας, με την ταχεία ανάπτυξη του ρωσικού εμπορίου με μεγάλες μη δυτικές οικονομίες όπως η Ινδία , η Κίνα και τα κράτη του Αραβικού Κόλπου που αποτελούν περαιτέρω σημαντικούς παράγοντες. Αντικατάσταση εισαγωγής και δημιουργία πολλαπλών νέων εταιρειών και βιομηχανιών ως αποτέλεσμα, καθώς και η περικοπή μαζικών ροών κεφαλαίων από τη Ρωσία και προς τη Δύση, συμπλήρωσαν την αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου παρέχοντας ένα σημαντικό όφελος στη ρωσική οικονομία.

Τα αποτελέσματα των οικονομικών πρακτικών μετά το ξέσπασμα του πολέμου της Ουκρανίας αποκαλύφθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις αρχές Αυγούστου, όταν δημοσίευσαν νέα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία για το 2022, τα οποία διαπίστωσαν ότι η Ρωσία για πρώτη φορά μετά τη Σοβιετική εποχή εισήλθε στις πέντε κορυφαίες οικονομίες του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο ξεπέρασε τη Γερμανία στην 5η θέση πίσω από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και την Ιαπωνία στα 5,51 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Το σχήμα δείχνει το προσαρμοσμένο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της αγοραστικής δύναμης της Ρωσίας, το οποίο είναι η μέτρηση που χρησιμοποιείται από τη CIA, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους κορυφαίους οργανισμούς που μετρούν με ακρίβεια τον όγκο των οικονομικών δραστηριοτήτων εντός των χωρών, αποφεύγοντας την αστάθεια από τις αγορές συναλλάγματος που μπορεί να προκαλέσει γελοίες βραχυπρόθεσμες αλλαγές στις μετρήσεις του ονομαστικού ΑΕΠ. Αν και οι θέσεις της Ρωσίας στην υψηλή τεχνολογία και τη βιομηχανία παραμένουν μέτριες, έχει αποφύγει την ταχεία συρρίκνωση ενώ επηρεάζει τη γερμανική οικονομία, η οποία έχει επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω των δυσανάλογων οφελών που αποκόμισε από τους δεσμούς με τη Ρωσία. Μολονότι η Ρωσία είναι πολύ απίθανο να προχωρήσει πέρα ​​από την 5η θέση για να ξεπεράσει την Ιαπωνία, αναμένεται να διατηρήσει τη νέα της θέση στο άμεσο μέλλον. Ο βαθμός στον οποίο η οικονομία της Γερμανίας κινδυνεύει με περαιτέρω συρρίκνωση παραμένει αβέβαιος, αλλά παραμένει μια σημαντική πιθανότητα ότι στο πολύ εγγύς μέλλον θα χάσει την έκτη θέση της σε σχέση με την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Ινδονησίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail