Η Ρωσία κάνει τη μεγαλύτερη γεωπολιτική της αλλαγή εδώ και 300 χρόνια. Εδώ είναι πώς παίζει το παιχνίδι

Sputnik / Pavel Bednyakov
Η επιλογή της Αγίας Πετρούπολης να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν τυχαία. Ήταν μια συμβολική κίνηση.
 
Η Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής την περασμένη εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη ήταν ένα γεγονός ορόσημο στην έννοια και την πρακτική της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας. Όχι τόσο επειδή έφερε δεκάδες Αφρικανούς ηγέτες και ανώτερους αξιωματούχους στη χώρα. Στην πρώτη σύνοδο κορυφής, πριν από τέσσερα χρόνια στο Σότσι, συμμετείχαν ακόμη περισσότεροι Αφρικανοί αρχηγοί κρατών. Επίσης, δεν είναι μόνο επειδή η ατζέντα της επεκτάθηκε πέρα από τα οικονομικά και περιλάμβανε μια ανθρωπιστική διάσταση: αυτό είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι όλο.
 
Ντμίτρι Τρένιν, ερευνητής καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων. Είναι επίσης μέλος του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Ουσιαστικά, η συνάντηση, με τη γραφειοκρατική προετοιμασία και την ευρεία δημόσια κάλυψη που έχει λάβει στη Ρωσία, μαρτυρεί μια μεγάλη αλλαγή στην κοσμοθεωρία της Μόσχας και τη διεθνή θέση προς την αυξανόμενη μη Δυτική πλειοψηφία του κόσμου, όπως ορίζεται στην πρόσφατα υιοθετημένη έννοια της εξωτερικής πολιτικής.

Η Αγία Πετρούπολη ιδρύθηκε από τον Πέτρο τον Μέγα στις αρχές του 18ου αιώνα ως "παράθυρο στην Ευρώπη" και την περασμένη εβδομάδα εξυπηρετούσε τον ίδιο σκοπό για την Αφρική. 

Ο ευρωκεντρισμός, φυσικά, εξακολουθεί να είναι βαθιά ενσωματωμένος στην σκέψη και τις φιλοδοξίες της ρωσική ελίτ. Παρ ' όλα αυτά, η αποτυχία των μακρών δεινών της δυτικής ολοκλήρωσης της Ρωσίας στον απόηχο της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης έχει πλέον εκραγεί στον πόλεμο με πληρεξούσιο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αυτό έχει προκαλέσει μια ιστορική αλλαγή στις πολιτικές της Μόσχας, συγκρίσιμη με την εποχή του Πέτρου του Μεγάλου στη σημασία της, αν και σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Για το άμεσο μέλλον, το σύμπαν της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας θα παραμείνει διαιρεμένο σε δύο μεγάλα μέρη: το σπίτι των εχθρών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της υπόλοιπης Αγγλόσφαιρας, και το σπίτι των φίλων αλλού. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο είναι η θέση μιας χώρας σε σχέση με το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Αφρική, από αυτή την άποψη, βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στη δεξιά πλευρά αυτού του χάσματος. 49 έθνη από τα 54 της ηπείρου εκπροσωπήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη. Είναι αλήθεια ότι μόνο 17 από αυτά συμμετείχαν στο ανώτατο επίπεδο. Δεν είναι πλέον ένας περίεργος και δύσπιστος παρατηρητής, όπως κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Σότσι πριν από τέσσερα χρόνια, η Δύση αυτή τη φορά έκανε μια αποφασιστική προσπάθεια, συμβουλεύοντας, παραπλανώντας ή απειλώντας τους Αφρικανούς ηγέτες να μην πάνε στη Ρωσία και να ασχοληθούν άμεσα με τον Πρόεδρο Πούτιν. Στην πραγματικότητα, η Δυτική πίεση σημείωσε κάποιους πόντους (ο αριθμός των κορυφαίων ηγετών στην Αγία Πετρούπολη ήταν περίπου το μισό από αυτό που ήταν στο Σότσι), αλλά απέτυχε να υπονομεύσει το γεγονός. Αυτό που χάθηκε στην κατάσταση της εκπροσώπησης αντισταθμίστηκε σε ένταση αλληλεπίδρασης. Ο χρόνος που ο Βλαντιμίρ Πούτιν επένδυσε προσωπικά στην εκδήλωση – που στην πραγματικότητα διήρκεσε τρεις ημέρες αντί για δύο – ήταν εντυπωσιακός και αξιοσημείωτος.

Η ανάγκη αντιμετώπισης των δυτικών κατηγοριών για την ευθύνη της Ρωσίας για την άνοδο των τιμών των τροφίμων μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας (ενώ βολικά αγνοεί το γεγονός ότι οι υποσχέσεις στη Μόσχα να τερματίσει τη δυτική παρεμπόδιση των γεωργικών εξαγωγών της Ρωσίας δεν τηρήθηκαν ποτέ) έκανε το Κρεμλίνο να υπερβεί τη συνήθη λεκτική διάψευση. Στη σύνοδο κορυφής, ο Πούτιν όχι μόνο υποσχέθηκε να παραδώσει σιτηρά δωρεάν σε πέντε από τα φτωχότερα έθνη της Αφρικής, αλλά ανακοίνωσε σχέδια για επέκταση της Εμπορικής Ναυτιλίας και για την κατασκευή εφοδιαστικής δια θαλάσσης και αέρος που θα συνδέει τη Ρωσία με την Αφρική, θα δημιουργήσει έναν κόμβο στην Αφρική για το ρωσικό εμπόριο και θα επεκτείνει το ρωσικό μερίδιο εισαγωγών τροφίμων στην Αφρική. Όσον αφορά την αντιμετώπιση της δυτικής προπαγάνδας, η Μόσχα προβλέπει μια σημαντική επέκταση της ρωσικής παρουσίας των μέσων ενημέρωσης στην ήπειρο. Η ιδέα είναι πως οι Ρώσοι και οι Αφρικανοί πρέπει να έχουν τα μέσα να μάθουν ο ένας για τον άλλον άμεσα, παρά μέσω μη ουδέτερων μεσαζόντων στο Λονδίνο, το Παρίσι ή τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ρωσία έχει σίγουρα το έργο της έτοιμο για αυτό. Έχοντας εγκαταλείψει την πλούσια κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης στην Αφρική στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Μόσχα αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό εκεί. Σε σύγκριση με το εμπόριο της Κίνας στην Αφρική (280 δισεκατομμύρια δολάρια), ή της Αμερικής (60 δισεκατομμύρια δολάρια), η Ρωσία είναι στα  18 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η Μόσχα μπορεί πολύ καλύτερα. Η σύνοδος κορυφής στην Αγία Πετρούπολη επικεντρώθηκε σε διάφορους τομείς, από την επισιτιστική ασφάλεια έως την υγειονομική περίθαλψη και τη φαρμακευτική αγωγή έως την πυρηνική ενέργεια και τη βοήθεια για την ασφάλεια. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκπαίδευση και η πληροφορική. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, το Πανεπιστήμιο Lumumba της Μόσχας υπήρξε ναυαρχίδα για την εκπαίδευση Αφρικανών επαγγελματιών στη Ρωσία. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η σχολή έχασε μεγάλο μέρος της λάμψης της. Αλλά αυτό αλλάζει τώρα και ο αριθμός των υποτροφιών για τους Αφρικανούς να σπουδάσουν στη Ρωσία τριπλασιάζεται και πολλά ρωσική πανεπιστήμια ενθαρρύνονται να αναζητήσουν εταίρους συνεργασίας στην Αφρική.

Πρόσφατα, η Ρωσία έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο όσον αφορά τη διάθεση του Διαδικτύου σε όλη την τεράστια επικράτειά της και τη μετατροπή της Μόσχας σε μία από τις πιο προηγμένες μητροπολιτικές περιοχές του κόσμου όσον αφορά τη δημόσια πρόσβαση Wi-Fi. Αυτή η εμπειρία είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να μοιραστεί.

Το αναζωογονημένο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Αφρική είναι στρατηγικό και όχι τακτικό. Πηγαίνει πολύ πέρα από τα σημαντικά αλλά εγκόσμια ζητήματα της οικονομικής, ασφάλειας και τεχνολογικής συνεργασίας. Φτάνει επίσης πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία – ο οποίος αναπόφευκτα τέθηκε επίσης υπό συζήτηση στην Αγία Πετρούπολη - επιτρέποντας στον Πούτιν να εξηγήσει το σκεπτικό του για να ενεργήσει με τον τρόπο που έχει και να εκθέσει τις απόψεις του σχετικά με τις λεπτομέρειες της ειρήνης. Σε πιο στρατηγικούς όρους, οι Ρώσοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν όλο και περισσότερο την Αφρική – μαζί με την Ασία και τη Λατινική Αμερική – ως μέρος του αυξανόμενου κύματος που θα βοηθήσει στην αντικατάσταση της σημερινής παγκόσμιας τάξης που κυριαρχείται από τη Δύση με μια πιο διαφοροποιημένη κατασκευή που χτίστηκε γύρω από έναν αριθμό πολιτισμών.

Μερικοί Ρώσοι ισχυρίζονται ότι έχουν μια ήπειρο φίλων στην Αφρική. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τα λαϊκά συναισθήματα. Πράγματι, η Ρωσία – σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες – δεν της αποδίδεται κανένας ψόγος από την αποικιακή και νεοαποικιακή εκμετάλλευση της ηπείρου. Τον 20ο αιώνα, παρείχε στρατιωτική βοήθεια σε μια σειρά εθνικών απελευθερωτικών κινημάτων και υποστήριξε οικονομικά πολλά από τα νεοανεξάρτητα κράτη της Αφρικής μέσω έργων υποδομής. Εκπαίδευσε χιλιάδες γιατρούς, μηχανικούς και δασκάλους, αλλά η πολιτική πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη από αυτό. Οι ΗΠΑ και οι πρώην αποικιακές δυνάμεις Γαλλία, Βρετανία και άλλοι – για να μην ξεχνάμε τη Γερμανία – βλέπουν την ήπειρο ως ουσιαστικά την αγορά και τη βάση των πόρων τους και θα επιδιώξουν να προστατεύσουν την οικονομική κυριαρχία και την πολιτική επιρροή τους. Θα κάνουν την πρόοδο της Ρωσίας στην Αφρική όσο το δυνατόν πιο δύσκολη.

Αντιμέτωπη με αυτή την αντίθεση, η Μόσχα θα πρέπει να αποφύγει να πέσει στον πειρασμό να ανταγωνιστεί εξωτερικές δυνάμεις για σφαίρες επιρροής. Πρέπει να καθοδηγείται από το εθνικό της συμφέρον, το οποίο έγκειται στην επέκταση της συνολικής συνεργασίας με τους Αφρικανούς εταίρους, καθώς και από την φιλοδοξία της για μια νέα, πιο δίκαιη, μη κυριαρχούμενη από τη Δύση παγκόσμια τάξη. Η δεύτερη σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, για όλες τις πολυπλοκότητες και τις επιπλοκές που αντιμετώπισε στο δρόμο προς την Αγία Πετρούπολη, ήταν επιτυχής. Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η αλλαγή παραδείγματος στη ρωσική σκέψη και τις ενέργειες προς την Αφρική, η οποία μετατρέπει τα πρώην "εξωτικά" κράτη σε κανονικούς και πολύτιμους εταίρους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail