Οι Ρώσοι ίδρυσαν πάνω από 2.000 εταιρείες στην Τουρκία τους τελευταίους 18 μήνες εν μέσω κυρώσεων

Freepen.gr - Περισσότερες από 2.000 νέες εταιρείες έχουν ιδρυθεί από Ρώσους στην Τουρκία τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς οι κυρώσεις λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία ώθησαν τις ρωσικές εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις στο εξωτερικό, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ekonomist, επικαλούμενος στοιχεία από την Union of Chambers and Commodity Exchanges. Τουρκίας (TOBB), όπως σημειώνει το turkishminute.com.

Οι τομείς ενδιαφέροντος των εταιρειών είναι κυρίως οι βιομηχανίες τροφίμων και ενέργειας, ανέφερε η Ekonomist.

Η εξαγορά της Aytemiz Akaryakıt από την Tatneft, μια ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, έναντι 320 εκατομμυρίων δολαρίων είναι ένα παράδειγμα ρωσικών εταιρειών καυσίμων στην Τουρκία.

Ο Hasan Hacıhaliloğlu, Διευθύνων Σύμβουλος της Taban Gıda, είπε στο Ekonomist πως οι ρωσικές εταιρείες επιλέγουν να ιδρύσουν επιχειρήσεις στην Τουρκία για να αντιμετωπίσουν τις τραπεζικές προκλήσεις.

Ο İzzet Ekmekçibaşı, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Ρωσίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEİK), είπε στο Ekonomist για τις προσπάθειες της Ρωσίας να ενισχύσει το ρόλο της ως ζωτικού προμηθευτή ενέργειας για την Τουρκία και να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της TOBB, 463 εταιρείες ιδρύθηκαν από Ρώσους το πρώτο εξάμηνο του 2023, συνολικά 2.000 εταιρείες τους τελευταίους 18 μήνες.

Οι ρωσικές επενδύσεις περιλαμβάνουν επίσης ακίνητα και οι ειδικοί προβλέπουν συνεχείς επενδύσεις σε κατασκευές, ενέργεια και τουρισμό.

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών οδήγησε σε εντεινόμενες οικονομικές κυρώσεις, ιδίως με στόχο τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας.

Η Τουρκία φέρεται να έχει γίνει κόμβος για την αποφυγή κυρώσεων, επιτρέποντας στη Ρωσία να παρακάμψει αυτούς τους οικονομικούς φραγμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal στις 18 Αυγούστου, η τουρκική εταιρεία Beks Ship Management λειτουργεί έναν «στόλο φάντασμα» που βοηθά τη Ρωσία στη ναυτιλία πετρελαίου παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Η κατάσταση αποκάλυψε ενδείξεις πως η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μειώνεται, με το ρωσικό αργό πετρέλαιο ποιότητας Ural να διαπραγματεύεται πάνω από το ανώτατο όριο που έθεσε η Ομάδα των Επτά (G7) χωρών τον Ιούλιο.

Οι δυτικές χώρες και η ΕΕ, με το 11ο πακέτο κυρώσεων, εργάζονται ενεργά για να αποτρέψουν τις τακτικές διαφυγής των κυρώσεων της Ρωσίας, σε συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση για να τονίσουν τους κινδύνους και την ανάγκη συμμόρφωσης με τους διεθνείς περιορισμούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail