Κατανόηση της Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας Wagner

Υπάρχει μια τεράστια παρεξήγηση σχετικά με τη Wagner PMC. Θέλω να προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω κάποια από τη σύγχυση και τις εσφαλμένες υποθέσεις.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρώτον, η Wagner PMC δημιουργήθηκε από την GRU, την στρατιωτική οργάνωση πληροφοριών της Ρωσίας. Σκεφτείτε το ως το Τμήμα Ειδικών Δραστηριοτήτων (SAD) της CIA. Είναι μια παρά στρατιωτική μονάδα που εκτελούσε αποστολές υπό την κάλυψη ενός PMC αλλά ελεγχόταν από την GRU. Η Βάγκνερ έδωσε στη Ρωσία τη δυνατότητα να εκτελεί στρατιωτικές αποστολές χωρίς να θίγει τη φήμη του ρωσικού στρατού. Οι στρατιωτικοί διοικητές της Wagner είναι πρώην Spetznaz και συμβατικοί Ρώσοι στρατιωτικοί.

Δεύτερον, η Wagner PMC ήταν Ρώσος στρατιωτικός εργολάβος, αν και «κρυφός». Το εξώφυλλο δεν ήταν στιβαρό, αλλά η Βάγκνερ μπορούσε να προβάλει ρωσική στρατιωτική δύναμη χωρίς να θεωρείται απροκάλυπτα ως άμεση ρωσική επιχείρηση.

Τρίτον, ο Prigozhin είναι ο επιχειρηματικός διευθύνων σύμβουλος της Wagner. Έχει μηδενική στρατιωτική εμπειρία, αλλά είναι εδραιωμένος εργολάβος, όπως ακριβώς η Raytheon ή η General Dynamics στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χειρίστηκε (ή κακώς χειρίστηκε) τα χρήματα που έρρεαν στη Βάγκνερ και πιθανότατα διένειμε τον πλούτο σε κάποιους διοικητές. Οι ταμειακές ροές από τη Βάγκνερ προστέθηκαν στον πλούτο του Πριγκόζιν. Τροφοδοτούσε επίσης το εγώ του και του παρείχε την ψευδαίσθηση πως θεωρούνταν στη Ρωσία μια σημαντική στρατιωτική προσωπικότητα.

Τέταρτον, ο Prigozhin φέρεται να έκλεισε συμφωνία το 2018 με έναν Σύριο άρχοντα πολέμου για την κατάληψη ενός κοιτάσματος πετρελαίου Conoco σε ένα τμήμα της ελεγχόμενης περιοχής των Κούρδων, το οποίο υπερασπιζόταν μια μικρή ομάδα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Αυτή ήταν η μάχη του Khashsam γνωστή και ως η μάχη του Conoco:

Η Μάχη του Khasham, γνωστή και ως Battle of Conoco Fields , ήταν μια στρατιωτική εμπλοκή του συριακού εμφυλίου πολέμου που διεξήχθη στις 7 Φεβρουαρίου 2018 κοντά στις πόλεις Khasham και Al Tabiyeh στο Κυβερνείο Deir ez-Zor, στη Συρία . Ο συνασπισμός Operation Inherent Resolve πραγματοποίησε αεροπορικές και πυροβολικές επιδρομές στις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις και σε φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες εμπλέκονται σε θέση του αμερικανικού στρατού και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγησαν την επίθεση δηλώνοντας ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις είχαν «ξεκινήσει μια απρόκλητη επίθεση εναντίον καλά εδραιωμένων στρατηγείων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» στην περιοχή, ενώ μέλη των υπηρεσιών του συνασπισμού «τοποθετήθηκαν μαζί με εταίρους των SDF κατά τη διάρκεια της επίθεσης 8 χιλιόμετρα (5 μίλια) ανατολικά της συμφωνημένης γραμμής αποσύγκρουσης του ποταμού Ευφράτη». [18] [19] [20] Η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8 Φεβρουαρίου 2018, αναφερόταν στο περιστατικό στο χωριό Salihiyah (που βρίσκεται νότια της πόλης Αμπού Χαμάμ που ελέγχεται από τις SDF στην περιοχή Αμπού Καμάλ) και είπε ότι προκλήθηκε από αναγνωριστικές ενέργειες συριακών πολιτοφυλακών που δεν είχαν εκκαθαριστεί με τη ρωσική διοίκηση επιχειρήσεων· Η δήλωση τονίζει ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιωτικοί στην «καθορισμένη περιοχή της επαρχίας Ντέιρ εζ-Ζορ της Συρίας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από το Κοινό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων στο Κατάρ, ρώτησαν τους Ρώσους ομολόγους τους εάν υπήρχε ρωσικό προσωπικό στην περιοχή, σύμφωνα με τους New York Times:

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν επανειλημμένα για την αυξανόμενη μάζα στρατευμάτων. Ωστόσο, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν πως δεν είχαν κανέναν έλεγχο στους μαχητές που συγκεντρώνονταν κοντά στον ποταμό - παρόλο που ο αμερικανικός εξοπλισμός παρακολούθησης που παρακολουθούσε τις ραδιοφωνικές εκπομπές είχε αποκαλύψει ότι η επίγεια δύναμη μιλούσε στα ρωσικά.

Τα έγγραφα περιέγραφαν τους μαχητές ως «υπέρ του καθεστώτος δύναμη», πιστή στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας. Περιλάμβανε ορισμένους Σύριους στρατιώτες και πολιτοφυλακές, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών είπαν ότι η πλειοψηφία ήταν ιδιωτικοί Ρώσοι παραστρατιωτικοί μισθοφόροι - και πιθανότατα μέρος του Ομίλου Wagner, μιας εταιρείας που χρησιμοποιείται συχνά από το Κρεμλίνο για να επιτελέσει στόχους που οι αξιωματούχοι δεν κάνουν γιατί θέλουν να συνδεθούν με τη ρωσική κυβέρνηση.

«Η ρωσική ανώτατη διοίκηση στη Συρία μας διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν δικοί τους», είπε ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις σε κατάθεση σε γερουσιαστές τον περασμένο μήνα. Είπε πως έδωσε εντολή στον στρατηγό Τζόζεφ Φ. Ντάνφορντ Τζούνιορ, τον πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Στρατού, «για να εξολοθρευτεί η δύναμη».

Αυτή είναι η πηγή της οργής του Prigozhin με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο Πριγκόζιν, που έγινε απατεώνας ως μέρος ενός σχεδίου για να βγάλει πολλά χρήματα που δεν συνδέονται με το συμβόλαιο της Βάγκνερ με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ενέκρινε την επίθεση και κάηκε.

Αυτό προφανώς ήταν ένα από τα κίνητρα για την τελική συνάντηση του Prigozhin με αξιωματικούς της Ουκρανίας και της Δύσης στην Αφρική, η οποία οδήγησε στο τρελό σχέδιο του να απωθήσει τον Υπουργό Άμυνας Shoigu και τον Αρχηγό του Επιτελείου του ρωσικού στρατού, Gerasimov.

Εκτός από τον Prigozhin, το άλλο ένοχο μέρος στην αποτυχημένη ανταρσία είναι η GRU ή, πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματικοί της GRU που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του PMC. Είναι πολύ πιθανό ο Prigozhin να έχει δωροδοκήσει τους χειριστές της GRU με μερικά από τα μετρητά που κέρδισε από την πλευρά του, προκειμένου να τους κάνει να κοιτάξουν από την άλλη πλευρά και να του επιτρέψουν να επιδιώξει επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αυτοί οι αξιωματικοί μπορεί να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τον Πριγκόζιν.

Η Wagner PMC έχει πλέον παραδοθεί στην ιστορία. Χρησιμοποιείται ως PMC. Αυτό εξηγεί γιατί το Υπουργείο Αμυνας τερμάτισε τη σύμβαση με τη Wagner και καθόρισε μια προθεσμία για τη μετακίνηση των στρατευμάτων της υπό τον άμεσο έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail