Η ομάδα Wagner μετακομίζει στη Λευκορωσία και αφήνει τις Ουκρανικές Δυνάμεις σε αναμμένα κάρβουνα

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο κόσμος κράτησε την ανάσα του καθώς η Ρωσία φαινόταν να παραπαίει στα πρόθυρα της ανταρσίας. Ο Yevgeny Prighozin, ο αινιγματικός εγκέφαλος πίσω από την ομάδα Wagner, πυροδότησε χάος αψηφώντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με φιλοδοξίες να ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία και να καταλάβει την εξουσία, ο Πριγκοζίν είχε δημιουργήσει το σκηνικό για μια πολιτική αναμέτρηση υψηλού κινδύνου.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η είδηση ​​της πιθανής πτώσης της Ρωσίας αντηχούσε σε όλο τον κόσμο, με τους ψιθύρους για στρατιωτικό πραξικόπημα να ενισχύονται. Κυκλοφόρησαν αναφορές ότι ένας φοβισμένος Πούτιν έφευγε στην Αγία Πετρούπολη, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες φήμες.

Το δάχτυλο της ευθύνης στράφηκε κατευθείαν στον Πριγκοζίν, τον πρώην σύμμαχο του Πούτιν που έγινε αντίπαλος, ένας MasterChef που έγινε εχθρός της εξουσίας. Το διαβόητο ιστορικό του Prighozin να ανατρέπει ουκρανικές πόλεις όπως το Bakhmut τόσο εύκολα όσο ένα σπίτι από τραπουλόχαρτα του είχε προσδώσει μια τρομακτική φήμη.

Ο βραχύβιος επαναστάτης

Η Μόσχα βρέθηκε σε κατάσταση αποκλεισμού, καθώς στρατιωτικές δυνάμεις πλημμύρισαν τους δρόμους για να σταματήσουν την τολμηρή ανάβαση της Βάγκνερ στο Κρεμλίνο. Ωστόσο, η ανταρσία ήταν βραχύβια. Λίγο πριν φτάσει στη Μόσχα, η Ομάδα Βάγκνερ σταμάτησε απότομα την εξεγερμένη της πορεία, δηλώνοντας πως η αιματοχυσία δεν ήταν πρόθεσή της.

Οι δυτικοί σύμμαχοι, οι οποίοι ήταν στιγμιαία στον αέρα με προσμονή, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πραγματικότητα καθώς συνειδητοποίησαν ότι είχαν εξαπατηθεί. Ξαφνικά έγινε σαφές γιατί οι Αμερικανοί κατασκευαστές πυρομαχικών προμήθευαν τη Wagner λίγες μέρες πριν.

Η στασιαστική συνωμοσία εκτροχιάστηκε γρήγορα από ποιον άλλον παρά από τον πιστό του Πούτιν, Aleksander Lukashenko. Ο Λευκορώσος πρόεδρος είχε βρει μια φαινομενικά «κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης».

Μετά την παρέμβαση του Λουκασένκο, ο Πριγκοζίν ανακοίνωσε ότι η στήλη των μαχητών του, η οποία είχε ταξιδέψει πάνω από 570 μίλια από τη νότια Ρωσία, θα γύριζε και θα επέστρεφε στις θέσεις της. Σε αντάλλαγμα, οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του Πριγκοζίν για οργάνωση ένοπλης εξέγερσης θα αποσυρθούν και τόσο τα στρατεύματα Βάγκνερ όσο και ο ίδιος ο Πριγκοζίν θα μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Μετακόμιση στη Λευκορωσία και ανησυχία για την Ουκρανία

Τώρα, καθώς ο Πριγκοζίν εγκαταλείπει το επαναστατικό του παιχνίδι και ανακοινώνει την αποχώρησή του, τα στρατεύματα της ομάδας Βάγκνερ κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία. Αυτή η αλλαγή στη βάση των επιχειρήσεων τους θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις ουκρανικές δυνάμεις. Η Λευκορωσία, που βρίσκεται μόλις 100 χιλιόμετρα μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, φιλοξενεί επί του παρόντος το πυρηνικό οπλοστάσιο και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ρωσίας κοντά στα σύνορά της.

Η Βάγκνερ ήταν από καιρό γνωστή ως ο πραγματικός νικητής του ουκρανικού πεδίου μάχης. Οι ενέργειες της ομάδας ήταν υπεύθυνες για την πτώση βασικών ουκρανικών πόλεων όπως το Bakhmut, η Mariupol και η Kherson. Τώρα, με τη Βάγκνερ να βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, περιμένοντας εντολές από τον Πούτιν να εξαπολύσει την οργή τους, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δυσοίωνη για την Ουκρανία.

Προκύπτουν εικασίες για τη φύση της 24ωρης ανταρσίας. Δεδομένης της ακλόνητης πίστης του Πριγκοζίν στον Πούτιν, ορισμένοι υποστηρίζουν πως η εξέγερση μπορεί να ήταν μια προμελετημένη κίνηση. Ανεξάρτητα από την προέλευσή της, οι επιπτώσεις αυτής της κίνησης πρόκειται να αντηχήσουν σε ολόκληρη τη γεωπολιτική, πυροδοτώντας δυνητικά μια τεράστια διεθνή οργή εάν ο Βάγκνερ πατήσει το πόδι του στο Κίεβο.

Ο πόλεμος είναι στα πρόθυρα να οξυνθεί, αφήνοντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Ουκρανό πρόεδρο, να αδυνατεί ακόμα να καταλάβει τη ζοφερή μοίρα που τον περιμένει. Καθώς η Βάγκνερ πλησιάζει στη Λευκορωσία, οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε μια καταιγιστική κατάσταση αβεβαιότητας. Τα ντόμινο της γεωπολιτικής έχουν δρομολογηθεί, προβλέποντας το δράμα που εκτυλίσσεται και τις συνέπειες που μπορεί να φέρει.

Το ταραχώδες έπος μεταξύ της ανταρτικής ομάδας Βάγκνερ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας συνεχίζεται, αφήνοντάς μας όλους στο χείλος των θέσεων μας, περιμένοντας με ανυπομονησία το επόμενο κεφάλαιο αυτής της δραματικής γεωπολιτικής ιστορίας. Μην κάνετε λάθος, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail