Η ΕΕ εξετάζει συμβιβασμό με τη Ρωσία για το SWIFT - FT

Freepen.gr - Η ΕΕ εξετάζει πρόταση για επανασύνδεση μιας ρωσικής τράπεζας που έχει υποστεί κυρώσεις στο SWIFT σε μια προσπάθεια διάσωσης της συμφωνίας σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, ανέφεραν οι Financial Times τη Δευτέρα, επικαλούμενοι πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεγάλη ρωσική Αγροτική Τράπεζα Rosselkhozbank θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θυγατρική που θα επανασυνδεθεί με την SWIFT για να χειριστεί τις πληρωμές εξαγωγών σιτηρών της χώρας. Το σχέδιο προτάθηκε από τη Μόσχα μέσω διαπραγματεύσεων με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

Η Rosselkhozbank αποκόπηκε από το SWIFT εν μέσω δυτικών κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία κατά της Ρωσίας. Η επανασύνδεση του δανειστή με το σύστημα ήταν μεταξύ των προϋποθέσεων που έθεσε η Μόσχα για την επέκταση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών, επίσημα γνωστή ως Ρωσική πρωτοβουλία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας.

Η πρόταση της Μόσχας σχετικά με τη Rosselkhozbank αναφέρθηκε πως συζητήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και θεωρήθηκε "η λιγότερο χειρότερη επιλογή" για να εξασφαλιστεί παράταση της συμφωνίας σιτηρών. Η νομιμότητα και η σκοπιμότητα του σχεδίου εξετάζεται επί του παρόντος από αξιωματούχους της ΕΕ, ανέφεραν πηγές στο FT.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα πως η Μόσχα δεν βλέπει κανένα λόγο να συμφωνήσει σε παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, επιμένοντας ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail