Ο James Cleverly αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής βρετανικών και αμερικανικών στρατευμάτων στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε στις 19 Ιουλίου ότι είχε αμφιβολίες πως τα βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα θα πολεμούσαν στην Ουκρανία όταν ρωτήθηκε στο Φόρουμ Ασφαλείας του Ινστιτούτου Άσπεν. Αν και αυτή η εγγύηση δόθηκε στο φόρουμ, ο Κλέβερλι δεν μπορούσε παρά να προβεί σε προκλητικούς ισχυρισμούς, όπως ότι ο ρωσικός στρατός που αντιμετωπίζει μια αναπόφευκτη κατάρρευση.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Μην έχετε αυταπάτες ότι η Ρωσία χάνει. Η Ουκρανία κερδίζει», είπε ο Κλέβερλι από το φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Κολοράντο στις 18-21 Ιουλίου.

«Οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν το χειμώνα σκάβοντας. Έχουν κατακλύσει το Νότο και τη Νοτιοανατολική Ουκρανία με ναρκοπέδια με συστήματα τάφρων, με φυσικά οδοφράγματα, και οι Ουκρανοί ανακτούν εδάφη κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που η Ρωσία χρειάστηκε μήνες για να αποκτήσει», είπε χωρίς καμία ντροπή για το προφανές ψέμα.

«Η Ρωσία χάνει στο πεδίο της μάχης και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παρασυρθούμε από τη ρωσική προπαγάνδα πως κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι ένα αδιέξοδο. Δεν είναι», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Αντίθετα, ο Κλέβερλι έκανε μια απελπισμένη έκκληση στις ΗΠΑ καθώς ο θυμός και η δυσαρέσκεια αυξάνονται, ειδικά μεταξύ ορισμένων Ρεπουμπλικανικών συνοικιών, για τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τα δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που σπαταλώνται στην Ουκρανία, όταν είναι απολύτως προφανές ότι η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ακόμη έτοιμες για την Ουκρανία να σταματήσει να πολεμά, επομένως, παρόλο που δεν είναι πρόθυμες να δεσμεύσουν στρατεύματα, θα παράσχουν κάθε άλλη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στις 13 Ιουλίου πως δε θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά ο αρχιστράτηγος υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί τον αμερικανικό στρατό να αυξήσει τις δυνάμεις του στην Ευρώπη κατά 3.000 εφέδρους.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ σχολίασε ότι ο Μπάιντεν πήρε αυτή την απόφαση στο πλαίσιο των προετοιμασιών για ένα χερσαίο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μόλις κάλεσε 3.000 έφεδρους για να αυξήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Atlantic Resolve»», έγραψε ο Κένεντι στο Twitter την Παρασκευή. «Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν τι είναι αυτή η κινητοποίηση στρατευμάτων», συνέχισε, «Πρόκειται για την προετοιμασία για ένα χερσαίο πόλεμο με τη Ρωσία».

Ακόμη και το συνηθισμένο γεράκι του πολέμου, ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τέξας, Τεντ Κρουζ, ενοχλήθηκε από την απόφαση του Μπάιντεν και έγραψε στο Twitter: «Αυτό είναι απερίσκεπτο [και] επικίνδυνο. Θέλω να δω τον Πούτιν να νικιέται, αλλά ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν πρέπει να σταλούν Αμερικανοί στρατιώτες [και] γυναίκες να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Η αδυναμία του Μπάιντεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο [και] τώρα απειλεί να βάλει τον στρατό μας σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Ο γερουσιαστής του GOP της Γιούτα Μάικ Λι στάθηκε στην ευρωπαϊκή κινητοποίηση του προέδρου σε ένα νήμα στο Twitter, προειδοποιώντας πως η κίνηση «προκαλεί τη Ρωσία να πυροβολήσει πρώτη».

«Προσπάθησα να καταλάβω τι σημαίνει αυτό. Επί της ουσίας: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμφισβήτητα οδηγεί τις ΗΠΑ στη γραμμή του πολέμου και προκαλεί τη Ρωσία να πυροβολήσει πρώτη», έγραψε ο Λι.

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν περίπου 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ σταθμευμένοι σε όλη την Ευρώπη - ένα απομεινάρι από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα υπάρξει υποχώρηση καθώς η Ουάσιγκτον διατηρεί τον έλεγχό της στη Γηραιά Ήπειρο με αυτόν τον τρόπο. Ταυτόχρονα, από την προοπτική του ΝΑΤΟ, χρειάζονται αμερικανικά στρατεύματα καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταστρέψει τις δικές τους στρατιωτικές δυνατότητες.

Αποκαλύφθηκε ότι η Γερμανία δεν έχει ούτε μία έτοιμη για μάχη μεραρχία, μια στρατιωτική μονάδα που περιλαμβάνει περισσότερους από 20.000 στρατιώτες, αλλά θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε (το τμήμα για το 2025)», δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός του γερμανικού στρατού Άλφονς Μάις σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου, προσθέτοντας πως μια νέα μεραρχία θα είχε αρχικά το 80%-90% του απαιτούμενου προσωπικού και ότι τα σχέδια συμφωνήθηκαν με το ΝΑΤΟ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ανοικοδομήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, καθώς έχουν εξαντληθεί από εξοπλισμό και πόρους για να υποστηρίξουν τον πόλεμο της Ουκρανίας στη Ρωσία. Ωστόσο, η ανοικοδόμηση και ο επανεξοπλισμός είναι προβληματικοί καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τους πόρους για να δημιουργήσουν τους δικούς τους στρατούς ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν την Ουκρανία.

«Εάν σπεύσουμε να στείλουμε πυρομαχικά στην Ουκρανία, δεν θα τα έχουμε διαθέσιμα για εμάς μέχρι να έρθουν οι νέες παραγγελίες», είπε ο Mais. «Δεν μπορείτε να αγοράσετε πυρομαχικά στο κατάστημα DIY, οι δυνατότητες παραγωγής έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία 30 χρόνια».

«Αλλά η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι πιο σημαντική αυτή την στιγμή από τη δημιουργία μεραρχίας, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ», υπογράμμισε.

Ο Κλέβερλι απέκλεισε σίγουρα το ενδεχόμενο αποστολής του βρετανικού στρατού, όπως και ο Μπάιντεν με τον αμερικανικό στρατό, παρά τις ανησυχίες ορισμένων πλευρών στις ΗΠΑ ότι μπορεί να προκαλέσει τη Ρωσία. Σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ευρώπης να επανεξοπλίσει και να υποστηρίξει την Ουκρανία ταυτόχρονα, το καθεστώς του Κιέβου αντιμετωπίζει μεγάλα ζητήματα καθώς η Ρωσία φαινομενικά προετοιμάζεται για τη δική της επίθεση, και παρά τους γελοίους ισχυρισμούς του Cleverly, η πραγματικότητα θα εμφανιστεί και πάλι όταν ο ρωσικός στρατός αρχίσει ξανά να προχωρά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail