Η Μεγάλη Επίθεση της Ουκρανίας: Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής και τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια

Η πιο συνετή πορεία δράσης παραμένει για την Ουκρανία να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο να κερδίσει ό,τι μπορεί τώρα, χωρίς να κινδυνεύει να χάσει επαρκή ισχύ για να αποτρέψει μια σημαντική νέα ρωσική προέλαση και να επιδιώξει να τερματίσει τις μάχες με τους καλύτερους όρους που μπορεί να έχει.

Ξεκίνησε η επίθεση στην Ουκρανία: Ξεκινώντας κάποια στιγμή τη νύχτα της 5ης Ιουνίου, η πολυαναμενόμενη επίθεση της Ουκρανικής Άνοιξης ξεκίνησε εξαπολύοντας επιθέσεις «προς διάφορες κατευθύνσεις» από θέσεις των Ουκρανών προς τα εμπρός. Πολλοί στη Δύση περίμεναν ότι η Ουκρανία θα είχε σημαντική επιτυχία από την αρχή, λόγω της σημαντικής εκπαίδευσης και των όπλων του ΝΑΤΟ. Μετά την πρώτη εβδομάδα των μαχών, ωστόσο, η Ουκρανία ματαιώθηκε πλήρως στην κύρια προσπάθειά της και σημείωσε καθυστερημένα κάποια πρόοδο προς τους δευτερεύοντες στόχους της. Αν και είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί η επιχείρηση ως επιτυχία ή αποτυχία, τα πρώτα σημάδια είναι ανησυχητικά για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF).

Daniel Davies - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρώτον, μια γρήγορη περιγραφή των αποτελεσμάτων της πρώτης εβδομάδας των μαχών. Η Ουκρανία ξεκίνησε τις «επιχειρήσεις διαμόρφωσης» στις αρχές Μαΐου, με τις οποίες εξαπέλυσαν βαθιές επιθέσεις πίσω από τις ρωσικές γραμμές για να στοχεύσουν θέσεις διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και χώρους αποθήκευσης καυσίμων. Επίσης ξεκίνησαν ή υποστήριξαν εισβολές στο Μπέλγκοροντ για να κρατήσουν τις δυνάμεις της Μόσχας απλωμένες και να μαντέψουν τον πρωταρχικό στόχο της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως συζητήθηκε στα δυτικά και φιλικά προς την Ουκρανία μέσα ενημέρωσης εδώ και μήνες, το πιο πιθανό σημείο επίθεσης θα ήταν η Ζαπορέζια.

Η πρόθεση μιας επίθεσης που θα προερχόταν από την ουκρανική πλευρά της γραμμής στη Ζαπορέζια θα ήταν να σπρώξει προς τα κάτω μέσω του Τοκμάκ στη Μελιτίπολη και τελικά στην ακτή του Αζόφ, οπότε ολόκληρη η ρωσική κατοχική δύναμη θα κοπεί στο μισό. Ωστόσο, υπήρχε ένα γνωστό πρόβλημα με αυτό το σχέδιο: οι Ρώσοι γνώριζαν επίσης την κρίσιμη ευπάθεια που θα τους κόστιζε η απώλεια της Μελιτίπολης. Ως αποτέλεσμα, το Κρεμλίνο ξόδεψε περισσότερους από έξι μήνες χτίζοντας μια σύνθετη σειρά αμυντικών ζωνών σε όλη την πλευρά τους της πρώτης γραμμής των 1.000 χιλιομέτρων, με την υψηλότερη πυκνότητα αμυντικών ζωνών μεταξύ Ζαπορέζια και Μελιτίπολης. Η ποιότητα αυτής της προσπάθειας ήταν εμφανής στις πρώτες τέσσερις ημέρες της επίθεσης.

Στις 5 Ιουνίου, η Ουκρανία πρωτοστάτησε στην επίθεσή της νότια της πόλης Orikiv στην περιφέρεια Zaporezhia. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν αιφνιδιάστηκαν και από την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής μια αμυντική επιχείρηση σχεδόν σχολικού βιβλίου. Οι θέσεις των Ρώσων αποτελούνταν από αυτό που είναι γνωστό ως ζώνη ασφαλείας κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των δύο δυνάμεων και στη συνέχεια τρεις κύριες γραμμές φραγμών σε βάθος, που καταλήγουν σε αυτόν τον τομέα, με μια άμυνα που μοιάζει με φρούριο του Tokmak. 

Έρχεται η Ουκρανία: Ρωσική αμυντική προετοιμασία και δόγμα

Είναι αξιοσημείωτο πως τα αμυντικά έργα που κατασκεύασε η Ρωσία είναι σχεδόν αυτολεξεί το αμυντικό δόγμα που χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η πρώιμη σταδιοδρομία μου στον στρατό ήταν ως στρατιώτης που υπηρετούσε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και έπρεπε να γνωρίζουμε το αμυντικό δόγμα του εχθρού από έξω, ώστε να ξέρουμε πώς να πολεμήσουμε την ΕΣΣΔ αν ο πόλεμος γινόταν θερμός. Η Ρωσία νότια του Tokmak έχει εφαρμόσει με ακρίβεια το αμυντικό δόγμα που απεικονίζεται στο Εγχειρίδιο Στρατού των ΗΠΑ 100-2-1 «Ο Σοβιετικός Στρατός: Επιχειρήσεις και Τακτικές» που δημοσιεύτηκε το 1984.

Οι Σοβιετικοί όρισαν την έννοια της άμυνας ως ένα είδος «μάχης δράσης που διεξάγεται με σκοπό την απόκρουση επίθεσης από ανώτερες εχθρικές δυνάμεις, προκαλώντας βαριές απώλειες, διατήρηση σημαντικών περιοχών εδάφους και δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για μετάβαση σε μια αποφασιστική επίθεση. Αυτή η πρόθεση είναι εμφανής στο πώς η Ρωσία έχει παρατάξει τις δυνάμεις της για να αντιταχθεί στην τρέχουσα επίθεση της Ουκρανίας.

Η πρώτη περιοχή απέναντι από την επιθετική δύναμη είναι η ζώνη ασφαλείας. Εδώ η αποστολή είναι να καθυστερήσει ο ουκρανικός στρατός, να τον εξαπατήσει ως προς τις ακριβείς τοποθεσίες της πραγματικής άμυνας, να αποδυναμώσει τους επιτιθέμενους όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά να μην εμπλακεί αποφασιστικά. Ακολουθεί η κύρια αμυντική περιοχή. Αποτελείται από πολλαπλές ζώνες σκαμμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, χαρακώματα και προετοιμασμένες και σκληρυμένες αμυντικές θέσεις. Αυτή η ζώνη περιλαμβάνει ναρκοπέδια – μερικά από τα οποία μπορεί να έχουν βάθος εκατοντάδων μέτρων – τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να διοχετεύουν τις εχθρικές πανοπλίες σε «σακούλες πυρκαγιάς», όπου το προκαθορισμένο πυροβολικό είναι έτοιμο να πέσει στους υπερασπιστές εάν βαλτώσουν προσπαθώντας να καθαρίσουν το ναρκοπέδιο.

Με βάση μια ανάλυση των γνωστών ζωνών στην κύρια περιοχή άμυνας της Ρωσίας, είναι πιθανό ότι έχουν πολλαπλές ζώνες ισχυρών σημείων, φράγματα με τα δόντια του δράκου και ναρκοπέδια παντού. Σχεδόν σίγουρα μέσα και μεταξύ αυτών των ζωνών η Ρωσία έχει κρύψει κινητές μονάδες τεθωρακισμένων από διμοιρία έως πιθανώς μεγέθους τάγματος που θα επιδιώξουν να διοχετεύουν ουκρανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε γνωστές τοποθεσίες και στη συνέχεια να κάνουν ελιγμούς για να τα χτυπήσουν στο πλευρό με απευθείας πυρά από τανκς και αντι-αρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους, καθώς και επιθέσεις πυροβολικού και drone.

Η Ουκρανία έχασε σημαντικό αριθμό του εξοπλισμού της για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων τις τρεις ημέρες των εγκαινίων στον τομέα Orikiv στη ρωσική ζώνη ασφαλείας. Τα ναρκοπέδια που συναντά η UAF στις κύριες αμυντικές ζώνες είναι πιθανό να είναι πολύ πιο πυκνά και καλυμμένα από πυρά. Με λιγότερα μηχανικά μέσα που απομένουν τώρα, δεν είναι σαφές πώς η Ουκρανία θα μπορέσει να διεισδύσει σε πολλαπλές αμυντικές ζώνες με τα τρέχοντα διαθέσιμα επίπεδα δύναμης.

Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία δεν έχει ακόμη περάσει από την πρώτη ζώνη της κύριας γραμμής άμυνας πουθενά. Σύμφωνα με ορισμένα ρωσικά κανάλια Telegram και μπλόγκερ πολέμου, η Ουκρανία έχει εμπλακεί μόνο με οκτώ από τις 24 ταξιαρχίες μάχης που είναι διαθέσιμες για αυτήν την επίθεση. Κατά πάσα πιθανότητα, ο Ζελένσκι θα διατάξει τα στρατεύματά του να αναζητήσουν άλλα σημεία κατά μήκος της γραμμής για να βρουν μια τοποθεσία από την οποία θα διαπεράσουν την αρχική αμυντική ζώνη. Το προφανές πρόβλημα είναι ότι ο κύριος όγκος των ρωσικών άμυνων βρίσκεται πέρα ​​από την πρώτη γραμμή των φραγμών, όταν το τακτικό έργο για την UAF θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο.

Η ανησυχία μου είναι ότι οι Αμερικανοί και οι δυτικοί σχολιαστές αγνοούν την πιθανή σύνθεση της ρωσικής άμυνας και έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες για το τι μπορεί να πετύχει ακόμη το Κίεβο. Πολλοί Αμερικανοί και Δυτικοί σχολιαστές, για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι αυτές οι κινήσεις είναι απλώς οι εναρκτήριες ακολουθίες, όπου οι Ουκρανοί «επιδιώκουν να παίξουν αυτό το παιχνίδι » στο οποίο κρύβεται η πραγματική κύρια προσπάθεια, για να αποκαλυφθεί αργότερα όταν η Ουκρανία βρει ένα αδύναμο σημείο στο τις ρωσικές άμυνες.

Ο απόστρατος στρατηγός Ben Hodges έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί την Κυριακή ότι η επίθεση της Ουκρανίας όχι μόνο θα είναι επιτυχής, αλλά πως «ακόμα προσδοκώ ότι η Ουκρανία μπορεί να απελευθερώσει την Κριμαία, το αποφασιστικό πεδίο αυτού του πολέμου, μέχρι το τέλος αυτού του καλοκαιριού, δηλαδή να πούμε, μέχρι τα τέλη Αυγούστου».

Αυτός είναι ένας περίεργος ισχυρισμός, ειδικά δεδομένου πως η γενική εκτίμηση, στο ίδιο άρθρο, ότι η Ουκρανία διαθέτει μόνο 12 ταξιαρχίες (περίπου 35.000 στρατιώτες) για την επίθεσή της. Η Ουκρανία θα χρειαζόταν πάνω από δέκα φορές αυτόν τον αριθμό για να κάνει μια αξιόπιστη επίθεση για να ανακαταλάβει την Κριμαία. Τα πρώτα στοιχεία, ωστόσο, αποκαλύπτουν περισσότερα προβλήματα από όσα είναι διατεθειμένοι να αναγνωρίσουν ο Χότζες ή άλλοι δυτικοί υποστηρικτές. Η δύναμη και η οργάνωση της ρωσικής άμυνας είναι μόνο ένας λόγος για την έλλειψη επιτυχίας της UAF. Το άλλο μισό αυτής της εξίσωσης ήταν η επιθετική της απόδοση.

Ουκρανική επιθετική απόδοση μετά την πρώτη εβδομάδα

Η επίθεση της Ουκρανίας αντιμετώπιζε προβλήματα από την πρώτη της κίνηση, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένων των μειονεκτημάτων που είχαν. Όπως έγραψα σε αυτές τις σελίδες νωρίτερα φέτος, η UAF ξεκίνησε αυτή την επιχείρηση με «περιορισμένη επιθετική αεροπορική ισχύ, περιορισμένη αεράμυνα, ανεπαρκής ποσότητες βλημάτων πυροβολικού και μια δύναμη που είναι εξοπλισμένη με σύγχρονες και απαρχαιωμένες πανοπλίες – στελεχωμένη από ένα μείγμα στρατευσίμων χωρίς εμπειρία μάχης και μερικούς αξιωματικούς και άνδρες με βασική εκπαίδευση από εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ». Όλες αυτές οι ελλείψεις αποκαλύφθηκαν από την αρχή.

Λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση, η Washington Post δημοσίευσε ένα άρθρο για τη νεοσύστατη Ουκρανική 47η Ταξιαρχία. Αυτή η μονάδα, εξήγησε η Post, είχε δημιουργηθεί για να είναι η εμπροσθοφυλακή της επίθεσης και στελεχώθηκε με νέους αξιωματικούς που είχαν εμπειρία μάχης, είχαν λάβει εκπαίδευση μάχης του ΝΑΤΟ και ήταν «οπλισμένοι με δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μάχης πεζικού Bradley».

Η μονάδα είχε «μεταφερθεί σε μια μυστική τοποθεσία πιο κοντά στη γραμμή του μετώπου», όπου οι στρατιώτες «περίμεναν τη διαταγή να προχωρήσουν για να ανακαταλάβουν ένα μεγάλο τμήμα του ουκρανικού εδάφους και να ανατρέψουν τον πόλεμο προς όφελος του Κιέβου». Δυστυχώς, η 47η Ταξιαρχία καταστράφηκε από την αρχή, αποτυγχάνοντας να περάσει από τη ρωσική ζώνη ασφαλείας.

Οι ουκρανικές μονάδες παρουσίασαν πολλά από τα λάθη που είναι ενδημικά στην αβυσσαλέα επίδειξη της Ρωσίας κατά τις πρώτες επιθετικές της ενέργειες το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2022, στις οποίες τα τεθωρακισμένα οχήματα συγκεντρώθηκαν, καθιστώντας τους εαυτούς τους εύκολους στόχους για το ρωσικό πυροβολικό. Αμερικανικά μαχητικά οχήματα Bradley, MRAP και θωρακισμένα οχήματα M113, γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 και μια ποικιλία άλλων οχημάτων έτρεξαν σε ναρκοπέδια, δέχθηκαν ενέδρα από ρωσικά drones Lancet και άλλα καταστράφηκαν από πυρά πυροβολικού.

Μία από τις ανεξήγητες ακόμη απουσίες από την ουκρανική πλευρά αυτής της επίθεσης ήταν τα drones. Από την αρχή του πολέμου μια από τις μεγαλύτερες προόδους των δυνάμεων του Κιέβου ήταν η εκτεταμένη χρήση οπλισμένων και αναγνωριστικών drones. Τον περασμένο μήνα υπήρχαν πολλές αναφορές στον Τύπο ότι η Ουκρανία είχε εκπαιδεύσει έως και 10.000 χειριστές drone, με την υπόθεση πως τα ουκρανικά στρατεύματα θα τα χρησιμοποιούσαν μαζικά στην επίθεση. Ωστόσο, επικρατεί σχεδόν σιωπή από τον ουκρανικό αέρα. Οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι η Ρωσία έχει κάνει μια σημαντική πρόοδο στην ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου και έχει καθηλώσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAF.

Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και τα επιθετικά ελικόπτερα συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στην επίθεση των ουκρανικών τεθωρακισμένων από αέρος. Η Ουκρανία απλά δεν έχει αρκετή ικανότητα αεράμυνας για να καλύψει τα σημαντικά στρατηγικά της πλεονεκτήματα στο δυτικό τμήμα της χώρας και να προστατεύσει ολόκληρη την πρώτη γραμμή. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να έχει άφθονη ικανότητα τακτικής αεράμυνας και αυτό εμπόδισε την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία να παίξει κάποιο ρόλο.

Επιπλέον, η ουκρανική δύναμη κρούσης για την επίθεσή της περιορίστηκε από την απώλεια πολλαπλών ταξιαρχιών που προηγουμένως είχαν προοριστεί για την επίθεση, αλλά αντίθετα θυσιάστηκαν στην τελικά άκαρπη άμυνα του Μπαχμούτ. Πολλοί ειδικοί υποστήριξαν ότι η Ουκρανία είχε πάρει όλο το στρατηγικό κέρδος που ήταν διαθέσιμο στις αρχές Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου με την πεισματική άμυνά της και στρατιωτικά θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί στην επόμενη προκατασκευασμένη αμυντική θέση από την οποία θα είχαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων επιτιθέμενων.

Αντίθετα, μένοντας στο Bakhmut μέχρι το πικρό τέλος, η UAF πάλεψε από θέσεις που έδωσαν τα πλεονεκτήματα στους επιτιθέμενους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι 20.000 απώλειες που επέβαλαν οι Ουκρανοί στον εχθρό τους δεν αφορούσαν το ρωσικό στρατό καθεαυτό, αλλά συγκεκριμένα την Ομάδα Βάγκνερ, η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε από τις ενεργές μάχες. Ο ρωσικός στρατός σε εκείνη την περιοχή παρέμεινε ουσιαστικά ανέγγιχτος.

Σε τακτικό επίπεδο, η Ουκρανία συνεχίζει να προσπαθεί να εμπλέκεται με μικρές μονάδες που αποτελούνται από τανκς, τροχοφόρα οχήματα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Πολύ συχνά έχουμε δει οργανωμένες μονάδες εργασίας να επιτίθενται σε σχετικά μικρό αριθμό, με μικρή αμοιβαία υποστήριξη. Αυτό επέτρεψε στη Ρωσία να επικεντρωθεί σε μια μικρή ομάδα κάθε φορά, πετυχαίνοντας την εκμετάλλευση των χερσαίων, αεροπορικών και πυροβολικών της με αποτελεσματικούς τρόπους. Για να πετύχει, η Ουκρανία πρέπει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της σε ένα αποφασιστικό μέρος για να προσπαθήσει να συντρίψει ένα επιλεγμένο σημείο όπου οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν όλα τα μέσα της UAF.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Ουκρανία έχει απλώσει τις δυνάμεις της σε πάρα πολλά σημεία επίθεσης. Υπήρξαν επιθέσεις στην περιοχή Orikiv, στην κορυφογραμμή Vremenka, στις κατευθύνσεις Avdiivka, Bakhmut και Kupyansk από τις 5 Ιουνίου. Αυτό επαναλαμβάνει ένα λάθος που έκανε η Ρωσία στην αρχική της εισβολή το 2022: εξάπλωσε τις δυνάμεις της σε πάρα πολλούς άξονες προέλασης που είχε . Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία έχει επίσης διασκορπίσει την περιορισμένη κρουστική της δύναμη σε πάρα πολλές περιοχές, αφήνοντας πολύ λίγη μαχητική ισχύ για μαζική συγκέντρωση σε ένα αποφασιστικό σημείο.

Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια για την Ουκρανία;

Ο Ζελένσκι βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η κορυφαία εξοπλισμένη και εκπαιδευμένη από το ΝΑΤΟ ταξιαρχία του καταστράφηκε στην πύλη εκκίνησης και καμία από τις πέντε πρώτες ταξιαρχίες δεν έχει φτάσει, πολύ λιγότερο διείσδυσε, στην πρώτη ρωσική αμυντική ζώνη. Εάν ο Ουκρανός πρόεδρος διατάξει τα στρατεύματά του να συνεχίσουν να πιέζουν, μπορεί τελικά να διεισδύσουν στις αμυντικές ζώνες της Ρωσίας, αλλά όπως εξηγήθηκε παραπάνω, η μεγαλύτερη δύναμη πυρός της Ρωσίας πιθανότατα έχει δεσμευτεί για την κύρια αμυντική ζώνη και οι επόμενες ουκρανικές ταξιαρχίες θα μπορούσαν να υποστούν ακόμη περισσότερες απώλειες.

Όπως έγραψα τον περασμένο μήνα, μόλις η επιθετική δύναμη κρούσης της Ουκρανίας φτάσει στο αποκορύφωμά της – νίκη, ήττα ή ισοπαλία – θα είναι ευάλωτη σε μια ρωσική αντεπίθεση (και όπως σημειώθηκε παραπάνω, το ρωσικό δόγμα στην άμυνα περιλαμβάνει ένα σχέδιο για να πάει στην προσβολή μόλις ο εχθρός αποδυναμωθεί επαρκώς). Ωστόσο, ο Ζελένσκι γνωρίζει πολύ καλά πως εάν αποσυρθεί και ανασυνταχθεί τώρα, λιγότερο από ένα μήνα από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, οι πιθανότητες να λάβει πρόσκληση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή ακόμη και να λάβει νέα υπόσχεση για άρματα μάχης, αεροπλάνα και πυρομαχικά μεγάλης κλίμακας. θα είναι πολύ χαμηλά.

Αυτό που θα μπορούσε να επιλέξει να κάνει η Ουκρανία στο εγγύς μέλλον είναι να διατηρήσει την πυκνότητα των επιθέσεων σε όλη τη γραμμή επαφής σε περιορισμένα έως μέτρια επίπεδα προς το παρόν, ενώ θα εξαπολύσει μια νέα μεγάλη επίθεση στην περιοχή Χερσώνα για να προσπαθήσει να ανακαταλάβει τον υπό ρωσική κατοχή Πυρηνικό Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής Zaporezhia (ZNPP). Όταν το φράγμα Nova Kakhovka καταστράφηκε την περασμένη εβδομάδα, ο ποταμός Δνείπερος πάνω από το φράγμα μειώθηκε σημαντικά, τώρα περίπου στο ένα πέμπτο του προηγούμενου μεγέθους του.

Σε μια εβδομάδα ή σε 10 ημέρες οι γύρω κοίτες ποταμών μπορεί να είναι αρκετά στεγνές για να υποστηρίξουν μια επίθεση διασταύρωσης ποταμών από σημαντικές ουκρανικές δυνάμεις, κάτι που μπορεί να είναι αρκετό για να συντρίψει τη ρωσική φρουρά που υπερασπίζεται το εργοστάσιο. Οι περισσότερες από τις ρωσικές αμυντικές θέσεις και όλα τα ναρκοπέδια τους ξεβράστηκαν σε εκείνη την περιοχή όταν έσκασε το φράγμα. Τα πιθανά σημεία διέλευσης είναι τώρα τόσο τεράστια, που η Ρωσία δε θα είχε χρόνο ή πόρους για να δημιουργήσει επαρκείς άμυνες για να αποτρέψει μια διέλευση παντού. Είναι ακόμα αβέβαιο εάν η UAF θα πετύχαινε να καταλάβει το ZNPP – και θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής εάν καταστραφεί κάποιος από τους αντιδραστήρες – αλλά θα μπορούσε θεωρητικά να δώσει στην Ουκρανία μια νίκη για να επικαλεστεί την πορεία προς τη συνάντηση του ΝΑΤΟ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν κάποια επιτυχία στον τομέα Velka Novoselka, καταλαμβάνοντας τρεις οικισμούς. Το πρόβλημα για την UAF είναι ότι η αρχική επιτυχία που επιτεύχθηκε στις 11 Ιουνίου δεν οδήγησε μέχρι στιγμής σε πρόσθετες κατακτήσεις, και πάλι, αυτή είναι μόνο στη ζώνη ασφαλείας, ακόμα περίπου 10 χιλιόμετρα από την πρώτη κύρια αμυντική γραμμή των Ρώσων. Η πυκνότητα και η ποιότητα των ρωσικών δυνάμεων στην κύρια αμυντική ζώνη είναι ουσιαστικά πιο ικανές από ό,τι έχει αντιμετωπίσει η ουκρανική πλευρά έκτοτε.

Οι επόμενοι στόχοι που θα προσπαθήσει να καταλάβει η Ουκρανία είναι πιθανώς οι τέσσερις πιο δυτικοί οικισμοί στο εξωτερικό της ρωσικής ζώνης ασφαλείας νότια της Βέλκα Νοβοσίλκα – Ρίβνοπιλ, Στέφοβα, Βίσνεβε και Νοβοζλατόπιλ. ΗUAF θα προσπαθήσει να τους καταλάβει για να ασκήσει πίεση στους Ρώσους στα υψώματα πάνω από τη Makarovka και να αναγκάσει τα εχθρικά στρατεύματα να αποσυρθούν νοτιότερα.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει να ακολουθεί το σοβιετικό δόγμα, μπορούμε να περιμένουμε ότι τελικά θα αποσυρθούν από αυτά τα χωριά και χωριουδάκια υπό την πίεση της UAF, προκαλώντας όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες στους επιτιθέμενους και μετά θα επανατοποθετηθούν πίσω από τις οχυρώσεις στην πρώτη ζώνη της κύριας άμυνας περιοχή περίπου 10 χλμ νότια. Εδώ θα ξεκινήσουν οι πραγματικά δύσκολοι αγώνες για την Ουκρανία.

Εξίσου σημαντικό, η Ουκρανία ανακαλύπτει τώρα, για πρώτη φορά σε 15 μήνες πολέμου, πως η διεξαγωγή επιχειρήσεων συνδυασμένων όπλων σε μια καλά οχυρωμένη εχθρική άμυνα είναι η πιο δύσκολη επιχείρηση του συμβατικού πολέμου. Οι αρχικές της κινήσεις αποκάλυψαν μια σοβαρή έλλειψη κατανόησης του τρόπου διεξαγωγής τέτοιων επιθετικών επιχειρήσεων. Η UAF έχει δείξει ότι είναι τόσο σκληρή όσο κάθε στρατός στον πλανήτη και διαθέτει απαράμιλλο θάρρος και αποφασιστικότητα.

Ωστόσο, η πλειονότητα των επιτυχιών της από το Φεβρουάριο του 2022 είναι σε αμυντικές επιχειρήσεις, όπου έχουν δείξει πως είναι κύριοι (ειδικά στην πλήρη ήττα της ρωσικής απόπειρας να καταλάβουν το Vuhledar). Ακόμη και η κατά τα άλλα λαμπρή επιχείρησή τους για την ανακατάληψη σημαντικών εδαφών το περασμένο φθινόπωρο στην περιοχή του Χάρκοβο ήταν κυρίως επιτυχής επειδή έπιασαν τους Ρώσους ανυποψίαστους, υπολειτουργικούς και χωρίς καμία απολύτως άμυνα. Οι Ρώσοι έμαθαν πολλά από αυτό το ακριβό μάθημα πέρυσι.

Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια για τη Ρωσία;

Στην άλλη πλευρά του καθολικού εξετάζεται το τι θα κάνει η Ρωσία μόλις ολοκληρωθεί αυτή η επίθεση. Υπάρχουν τρεις βασικές δυνατότητες. Πρώτον, ο Πούτιν μπορεί να επιδιώξει να κρατήσει τις γραμμές όπως είναι γενικά και στη συνέχεια, μόλις κορυφωθεί η δύναμη κρούσης της Ουκρανίας, να επιδιώξει να διαπραγματευτεί το τέλος των μαχών που θα εδραιώσει τον έλεγχο του εδάφους που καταλαμβάνει επί του παρόντος.

Δεύτερον, μετά την επίθεση της Ουκρανίας μπορεί να επιδιώξει να εξαπολύσει μια δική του επίθεση και να χτυπήσει για να καταλάβει όλο το Ντονμπάς ενώ η Ουκρανία θα είναι αδύναμη και προτού μπορέσει να δημιουργήσει αμυντικές θέσεις. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε την Τρίτη πως η Ρωσία είχε προσθέσει 156.000 νέους στρατιώτες από τον περασμένο Φεβρουάριο και ότι η ικανότητα κατασκευής όπλων είχε αυξηθεί κατά 2,7 φορές τον περασμένο χρόνο. Υποστήριξε πως δεν θα προσπαθούσε να καταλάβει το Κίεβο - αλλά είπε ευθέως ότι θα μπορούσε να καταλάβει περισσότερο ουκρανικό έδαφος για να προστατεύσει το Μπέλγκοροντ.

Τρίτον, αν οι αναφορές από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν σωστές – πως η Ρωσία είχε περίπου 300.000 στρατιώτες εμπλεκόμενους εντός ουκρανικών συνόρων και έως και 250.000 άλλους που εκπαιδεύονταν για επίθεση – ο Πούτιν μπορεί να έχει ακόμα μια αρκετά μεγάλη δύναμη στην εφεδρεία που δεν έχει ακόμη δεσμευτεί στη μάχη. Είναι αδύνατο να εξακριβωθεί το σημερινό μέγεθος του στρατηγικού αποθέματος της Ρωσίας, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί πως ο Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει μια μεγάλη αντεπίθεση για την κατάληψη σημαντικού εδάφους ή μιας πόλης μόλις κορυφωθεί η επίθεση της Ουκρανίας.

Συμπερασματικές Σκέψεις 

Το τι μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πλευρά στο μέλλον είναι άγνωστο προς το παρόν και περιλαμβάνει ένα αρκετά ευρύ σύνολο πιθανοτήτων. Ωστόσο, ένα πράγμα παραμένει αμετάβλητο: δεν υπάρχει βιώσιμος δρόμος για μια στρατιωτική νίκη για την Ουκρανία. Είτε οι δυνάμεις του Ζελένσκι επιτύχουν τελικά μεγάλα κέρδη σε αυτή την επίθεση, κάτι πιο μέτριο, είτε υποστούν καταστροφική ήττα, το καλύτερο σενάριο είναι πως η Ουκρανία θα έχει κάπως περισσότερη επικράτεια από ό,τι κατέχει σήμερα, ωστόσο θα πρέπει να οικοδομήσει μια νέα επιθετική δύναμη από την αρχή, κάτι που θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλους εννέα μήνες.

Το πρόβλημα είναι πως η Ρωσία, επίσης, θα ανοικοδομήσει τους ίδιους εννέα μήνες, ωστόσο, όπως συχνά συζητείται, η Ρωσία έχει εκατομμύρια περισσότερους άνδρες από τους οποίους να αντλήσει νέους σχηματισμούς και όλους τους φυσικούς πόρους και τη βιομηχανική ικανότητα που απαιτούνται για την παραγωγή των όπλων και των πυρομαχικών που θα έχει ποτέ ανάγκη. Η Ουκρανία, από την άλλη πλευρά, εξαρτάται πλήρως από τη Δύση για την παροχή κάθε άρματος μάχης, οβίδας, μη επανδρωμένου αεροσκάφους, πυραύλου και γαλόνιου καυσίμου που θα χρειαζόταν για να συνεχίσει τον πόλεμο, και θα συνεχίσει για όσο η Δύση δίνει ό,τι χρειάζεται «για όσο χρόνο χρειαστεί».

Η πιο συνετή πορεία δράσης παραμένει για την Ουκρανία να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο να κερδίσει ό,τι μπορεί τώρα, χωρίς να κινδυνεύει να χάσει επαρκή ισχύ για να αποτρέψει μια σημαντική νέα ρωσική προέλαση και να επιδιώξει να τερματίσει τις μάχες με τους καλύτερους όρους που μπορεί να έχει. Κάτι τέτοιο δε θα τη μετατρέψει σε μια υποταγμένη οντότητα στη Μόσχα, καθώς το Κίεβο θα συνεχίσει να είναι ελεύθερο να σχηματίσει τη δική του εθνική αμυντική ικανότητα και να συνεργαστεί με την Ευρώπη για να αναπτύξει μακροπρόθεσμα την οικονομία της. Αγνοώντας αυτές τις πραγματικότητες, ωστόσο, και πιέζοντας για στρατιωτική νίκη, συνεχίζοντας να αρνείται οποιαδήποτε εξέταση μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων, η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει πολύ περισσότερα από όσα έχει μέχρι σήμερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail