Ο αυξανόμενος εθισμός της Ουκρανίας στους ξένους μισθοφόρους

Sputnik / Alexei Danichev
Κύμα συζητήσεων για την παρουσία ξένου στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία πυροδότησε μια ρωσική πυραυλική επίθεση σε δημοφιλές εστιατόριο στην πόλη Kramatorsk.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιέγραψε τον στόχο ως τόπο συγκέντρωσης για τη διοίκηση και τους αξιωματικούς της 56ης χωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού του ουκρανικού στρατού και ισχυρίζεται πως σκότωσε δεκάδες Ουκρανούς στρατιώτες —και ξένους μισθοφόρους.

Scott Ritter - sputnikglobe.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία αναφορά στην παρουσία ξένων εθελοντών / μισθοφόρων στην πιτσαρία Del Rio, βίντεο από το σημείο της επίθεσης δείχνει πολυάριθμο προσωπικό με στολή, πολλοί από τους οποίους είναι προφανώς αλλοδαποί, συγκεντρωμένοι στο σημείο, παρέχοντας πρώτη βοήθεια στη διάσωση των θυμάτων. Η παρουσία στρατιωτικών οχημάτων κοντά στο κατεστραμμένο εστιατόριο ενισχύει τον ρωσικό ισχυρισμό ότι υπήρχε συνάθροιση στρατιωτικού προσωπικού την στιγμή της επίθεσης. Αυτό φαινόταν να στηρίζει κάθε ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα του ρωσικού χτυπήματος — ήταν σύμφωνο με τις αποδεκτές αρχές που ορίζονται από τους νόμους του πολέμου.

Το νομικό καθεστώς του ξένου προσωπικού που εργάζεται δίπλα στον ουκρανικό στρατό δεν είναι τόσο βέβαιο. Το γεγονός ότι πολλοί είναι ντυμένοι με στολές παραλλαγής και συμμετέχουν σε δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαφημίζουν τις στρατιωτικές/παραστρατιωτικές πτυχές του έργου στο οποίο επιδίδονται απλώς ενισχύει την πραγματικότητα ότι όχι μόνο είναι νόμιμοι στόχοι σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου, αλλά και το γεγονός πως οι ίδιοι πιθανότατα στερούνται οποιασδήποτε προστασίας βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου όταν πρόκειται να αντιμετωπίζονται ως νόμιμοι μαχητές.

Η έλλειψη νομικού καθεστώτος, ωστόσο, δε φαίνεται να χρησιμεύει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους πολλούς ξένους στρατιώτες της τύχης που είχαν συγκεντρωθεί στην πιτσαρία Del Rio, ή για χιλιάδες άλλους που, όπως αυτοί, είχαν ταξιδέψει στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε ένα πόλεμο με τη Ρωσία που μπαίνει στον δέκατο έκτο μήνα του και που έχει αφαιρέσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μαχητές που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας. Η παρουσία αυτών των αλλοδαπών σε τέτοιους αριθμούς υπό τέτοιες συνθήκες υποδηλώνει δύο αναπόφευκτες πραγματικότητες: ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους και πως οι ξένες κυβερνήσεις διευκολύνουν ενεργά τη διαθεσιμότητα προσωπικού που διαθέτει σετ δεξιοτήτων ελκυστικών για τον ουκρανικό στρατό.

Μια εξέταση της 56ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού θα μπορούσε να δώσει καλύτερη εικόνα τόσο για τον ρόλο που έπαιξαν οι αλλοδαποί που είχαν συγκεντρωθεί στο Kramatorsk όσο και για το εύρος και την κλίμακα της εμπλοκής τους. Όταν ξεκίνησε η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση, η 56η Ταξιαρχία βρισκόταν στη Μαριούπολη και βρισκόταν στη διαδικασία μετάβασης σε μονάδα ναυτικού πεζικού (Πεζοναυτών). Η ταξιαρχία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό στις επακόλουθες μάχες για την πόλη και τα σωζόμενα απομεινάρια ανασυγκροτήθηκαν χρησιμοποιώντας επιστρατευμένο προσωπικό από τις εδαφικές δυνάμεις. Πιο πρόσφατα, η 56η Ταξιαρχία επιχειρούσε στην περιοχή της πόλης Μπαχμούτ, όπου για άλλη μια φορά υπέστη σοβαρές απώλειες.

Η 56η Ταξιαρχία αποσύρθηκε στην περιοχή του Kramatorsk, όπου είχε προγραμματιστεί να ενισχυθεί, να επανατοποθετηθεί και να εκπαιδευτεί ξανά, πριν επιστρέψει στις πρώτες γραμμές. Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει επί του παρόντος πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η χρόνια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και η έλλειψη χρόνου για την επαρκή εκπαίδευση αντικαταστατών που στέλνονται στην πρώτη γραμμή. Εδώ μπαίνουν στο μείγμα οι ξένοι μαχητές. Πολλοί από τους αλλοδαπούς αυτοχαρακτηρίστηκαν ως συμμετέχοντες στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών. Ως εκ τούτου, είναι λογικό πως θα συγκεντρώνονταν κοντά στις ουκρανικές δυνάμεις που προετοιμάζονται για μάχιμα καθήκοντα και, ως εκ τούτου, χρειάζονται εξειδικευμένη εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής και του βασικού χειρισμού όπλων.

Άλλοι αλλοδαποί έχουν υιοθετήσει μια πιο πρακτική προσέγγιση, προσφερόμενοι εθελοντικά να υπηρετήσουν ως μαχητές στον ουκρανικό στρατό. Καθώς αυξάνονται οι απώλειες μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών, το ίδιο συμβαίνει και με το αίτημα για μαχητές να αντικαταστήσουν τους πεσόντες, μια απαίτηση που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρει ανταπόκριση στους Ουκρανούς. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι αλλοδαποί ενσωματώνονται, είτε ως μεμονωμένοι αντικαταστάτες είτε μέσω της ένταξής τους σε ομάδες διαφορετικού μεγέθους, στους σχηματισμούς μάχης και υποστήριξης μάχης του ουκρανικού στρατού.

Οι ξένοι πεθαίνουν στην υπηρεσία της Ουκρανίας σε αυξανόμενους αριθμούς, ένδειξη της αυξανόμενης παρουσίας τους στο πεδίο της μάχης. Όπως δείχνει η παρουσία ξένων μισθοφόρων στο Kramatorsk, αυτές οι απώλειες δεν βοήθησαν να αποτρέψουν άλλους από το να ακολουθήσουν τα βήματά τους. Καθώς η SMO [ειδική στρατιωτική επιχείρηση] συνεχίζει την αιματηρή πορεία της, η ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό για την επανδρωτική στρατιά της Ουκρανίας θα αυξηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση για ξένο προσωπικό που θα ανταποκρίνεται σε αυτές τις απαιτήσεις επάνδρωσης θα αυξηθεί επίσης.

Ενώ είναι δύσκολο να τεθεί ένα ακριβές ποσοστό της ξένης συμμετοχής σε σχέση με τη δύναμη του ουκρανικού στρατού, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως αυξάνεται σταθερά. Ως εκ τούτου, δεν είναι πολύ δύσκολο να συμπεράνουμε ότι το ξένο προσωπικό παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ικανότητας του ουκρανικού στρατού να συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Αυτός ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών που υπηρετούν στην Ουκρανία δεν μπορεί να συμβεί σε πολιτικό κενό, και ως εκ τούτου αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη προθυμία των εθνών που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας να ανεχθεί την παρουσία των πολιτών τους στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο, αυτή η παρουσία δεν έρχεται χωρίς ρίσκο ή κόστος, όπως έδειξαν τραγικά τα γεγονότα στο Kramatorsk.

Η SMO δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Και αν περισσότεροι ξένοι στρατιώτες της τύχης συνεχίσουν να φτάνουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν σε αυτή τη σύγκρουση, ένα είναι βέβαιο: πολλοί από αυτούς θα πάνε σπίτι τους με σάκο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail